Menu
 

Topic:

Vraagje aan Protestantse Christenen hier

Belske  schreef op: 17-01-2015 17:40:43
Hallo allemaal, ik heb een vraag. Misschien wat vreemd, maar ik blijf er niet graag mee rondlopen. Ik weet zeker dat hier mensen zijn die mij een antwoord kunnen geven, of meer duiding.

Ik werk als leerkracht Rooms-Katholieke Godsdienst (RKG) in het Vlaams onderwijs. Voor het vak levensbeschouwing heb ik collega's die onderwijzen in Islam, Orthodoxe godsdienst, Protestantse godsdienst, ... Nu heb ik een collega die protestants-evangelisch is, zoals ze zichzelf omschrijft. Net als ik geeft ze les aan jongeren tussen 13 en 18 jaar.

Vorige week hadden we een boeiend, maar naar mijn gevoel ook verontrustend gesprek. Mijn collega vertelde dat ze ervan overtuigd is dat de antichrist op aarde is, dat die al geboren is en dat het gaat om de huidige paus van Rome. Daarvoor, zo zei ze, geloofde ze dat het Obama was, maar dat denkt ze nu niet langer. Ook is ze ooit al rechtstreeks toegesproken door God, toen ze in haar bed lag en heeft ze een kijkje kunnen nemen in de hemel. Tenslotte zegt ze dat er in de bijbel aanwijzingen staan dat moslims "wilde ezels" zijn...

Concreet vraag ik hier aan protestantse leden hier, of het klopt wat ze allemaal zegt. Behoort dit tot de protestantse leer? Kunnen jullie dingen verduidelijken voor me? Alvast bedankt!
 
Quote
Navigatie
RE: Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Jen9  schreef op: 17-01-2015 23:15:02
Maar stel dat zo'n gek de ant-christ wat aandoet.....  brrr...
 
Quote
RE: Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Boterbloem  schreef op: 18-01-2015 07:55:37

Quote jolijn:
Hmm, Boterbloem, ik wil je niet beledigen, maar als een godsdienstleraar zich aan de feiten wil houden en niet aan de theorieën, dan zal de les beperkt moeten worden tot bewezen geschiedenis en niet tot dat wat geloofd wordt.


Je beledigd mij zeker niet. Ik doel erop dat ze zich moet houden aan bijbelverhalen en de kerkgeschiedenis en niet haar eigen invulling moet geven op onderwerpen waar geen feiten over zijn. Ik vind het erg als ze Obama of de paus zou presenteren aan een groep als de anti-christ terwijl ze over 2 jaar weer denkt dat het wilders of joyce meyer is.... ik vind dat je als leerkracht die invulling niet mag geven.
 
Quote
RE: Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Boterbloem  schreef op: 18-01-2015 08:06:38
Nee, ik verwacht niet dat iemand de anti-christ wat aandoet. Het is een tijd die komen moet. Wel vind ik het persoonlijk gevaarlijk om te makkelijk je vermoedens te delen.
Maar ook wat Belske zegt over God uitgebreid danken dat hij Belske had gestuurd... vind het mooi day mensen intens geloven maar dit zou niet mijn manier zijn. Je kan ook in stilte bidden of zeggen dat je geloofd dat God haar gestuurd heeft want... maar goed, ieder zijn eigen manier. Meningen hierover zijn niet erg en kunnen interessant zijn maar ik geloof dat je zorgvuldig daar mee om moet gaan.
En een leerkracht is er mijns inziens niet om leerlingen te overtuigen van een geloof, maar om erover te praten en de leerlingen zelf aan het denken te zetten. Ze te laten onderzoeken. Dus het onderwerp de anti-christ kun je bespreken maar laat ze maar ontdekken wat de bijbel er over zegt.
 
Quote
RE: Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Boterbloem  schreef op: 18-01-2015 08:07:40
En respect voor iedereen die alles tikt op mobiel haha. Wat een werk!
 
Quote
RE: Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Belske  schreef op: 18-01-2015 09:24:08

Quote boterbloem:
En een leerkracht is er mijns inziens niet om leerlingen te overtuigen van een geloof, maar om erover te praten en de leerlingen zelf aan het denken te zetten. Ze te laten onderzoeken.



Precies. Dat is ook onze opdracht: het geloof presenteren als een zinvolle KEUZE.

Nu, ik ben blij dat ik hier bevestigd heb gezien wat ik al dacht: mijn collega - de overigens een lieve, zachtaardige vrouw is - geeft haar eigen invulling aan haar opdracht. Ik ga hier verder niks mee doen. Ze heeft weinig leerlingen, er zijn niet zoveel protestantse christenen in Vlaanderen, en ze gaat over twee jaar met pensioen.
 
Quote
RE: Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Boterbloem  schreef op: 18-01-2015 09:25:44
Maar geeft ze ook zo les? Dat ze haar mening erin verwerkt?
 
Quote
RE: Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Belske  schreef op: 18-01-2015 09:30:19

Quote Boterbloem:
Maar geeft ze ook zo les? Dat ze haar mening erin verwerkt?



Dat weet ik niet en ik MAG dat ook niet vragen... Er is een sterke scheiding tussen de verschillende levensbeschouwingen. De directie van de school mag zich niet mengen in de leerinhouden, ze mogen zelfs niet onaangekondigd in de klas komen tijdens de les. Leerkrachten levensbeschouwing staan onder controle van hun inspecteurs, niet van de directie.

Misschien moet ik deze week maar eens terugkomen op dat gesprek van vorige week, haar vertellen dat ik er nog lang over heb nagedacht en dat ik me afvraag hoe haar leerlingen reageren daarop...
 
Quote
Navigatie


Reageren op Vraagje aan Protestantse Christenen hier
Naam
Bericht