Menu
 

Topic:

vuurwerk en honden

Huismus  schreef op: 27-11-2014 16:59:49
Onze jack russel is nu ruim 1 jaar oud. Vorig jaar kwam hij bij ons net de week voor de kerst. 
Zijn 1e oud en nieuw was echt een drama, wat was dat beestje bang. 
Maar goed nu kennen we het beestje wat langer en merken we dat hij sowieso bang is voor hard geluid.
Onweer ook drama, van de week toen we aan het lopen waren was er een meisje die achterop de fiets zat bij haar moeder maar het er niet zo mee eens was. Nou ze was aan het gillen en weer helemaal uit zijn doen. 

Ik doe cursus met hem en we hebben het daar ook wel eens over gehad en het is steeds maar: afleiden met snoepjes, met hem gaan spelen enzo, maar hij geeft totaal niet thuis. Echt bang....
Nu op de cursus mag ze sowieso niks doen met bijv. vuurwerk want dan zouden er klachten kunnen komen van omwonenden zei ze.

Maar nu zie ik ook vuurwerk workshops voor honden op internet. Nu is dat zo'n half uur rijden bij ons vandaan dus dat valt mee. Maar heeft iemand dat wel eens gedaan? Helpt dat voor de grootste angst? Of toch maar naar de dierenarts gaan voor pillen? 
Hoor je ook weer dat er pillen zijn dat de hond dan wel verdoofd is maar toch alles meemaken maar niet kunnen reageren omdat ze verdoofd zijn? Zijn toch ook wel andere pillen?

Ik ben gewoon benieuwd of iemand van jullie wel eens zo'n cursus hebben gedaan en hoe dat in zijn werk gaat, of andere tips misschien? Helaas word er hier in de buurt nu al van alles afgestoken, net ook weer....je schrikt je rot. 
Hond ook die loopt gelijk weer honderd rondjes door de kamer en te piepen...zo zonde. En een snoepje en spelen heeft hij geen aandacht voor. 
 
Quote
Navigatie
RE: vuurwerk en honden
Mikmvg  schreef op: 27-11-2014 17:28:21
Ze zeggen toch altijd dat je het bange gedrag moet negeren? Anders bevestig je alleen maar dat het iets is om bang voor te zijn. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan....Ik heb verder ook geen tips voor je, onze hondenvinden vuurwerk geweldig: proberen om erbovenuit te komen isnhieer ieder jaar de wedstrijd (en dan niet uit angst!)
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Mikmvg  schreef op: 27-11-2014 17:35:11
Ik denk dat een topje wiet gezonder is dan die pillentroep en wss voor de hond  veel relaxter!
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
M&j  schreef op: 27-11-2014 17:45:12
Ik heb dan wel katten maar dat zijn ook dieren. Ik maak altijd de zolder en slaapkamers klaar, rolgordijnen dicht, fel licht aan en de tv op een redelijk volume.  Ze kruipen daar altijd weg en tot nu toe zijn ze er altijd relaxed ondergebleven. Via de dierenarts zijn er goede middelen te krijgen o.a een spray met feromonen om ze een veilig gevoel te geven maar ook goede kalmerende middelen.

Vandaag kwam er op FB nog een bericht langs van het dierenziekenhuis over oud en nieuw, ik zal hem even opzoeken.
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
M&j  schreef op: 27-11-2014 17:52:23

vuurwerk


 


 


 


vuurwerk


 


Dieren zijn van nature bang voor harde geluiden. Door herhaaldelijk te schrikken door harde geluiden, kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. Bij knallen, sissen of hoge tonen kunnen ze uiteindelijk totale paniek gaan ervaren.


Sommige dieren kunnnen deze angst generaliseren; ze ontwikkelen eerst angst voor harde knallen, maar daarna ook voor steeds zachtere geluiden; onweer, stoelen die verschoven worden, dingen die vallen… Andere dieren asscocieren de angst met „buiten” en durven de deur niet meer uit.


Natuurlijk kunt u rond oudejaarsavond medicatie geven. Uw huisdieren zal echter het meest geholpen zijn, wanneer het u lukt hem zijn angst af te leren. Of nog beter: als pup al gaan trainen om de angst te voorkomen. De meeste puppy’s hebben nog geen vuurwerkangst. Dit bouwt echter in de loop der jaren op.


 


Training en begeleiding


Vuurwerk cd’s kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van puppy’s en angstige honden, mits ze goed worden gebruikt. Het idee is om de vuurwerk geluiden zacht op te zetten, en de honden de geluiden te laten associeren met iets leuks; spelen, koekjes…  Blijft de hond ontspannen, voer het volume dan langzaam op. Ga een paar stappen terug, wanneer de hond subtiele stress laat zien! De vuurwerk training kan bij angstige honden niet gebruikt worden als er echt vuurwerk is. Begin dus op tijd, bv in augustus! Als preventieve training bij puppies kunt u er tot begin december nog mee starten.


Tips voor tijdens het vuurwerk:



  • Houdt indien mogelijk uw kat in huis gedurende de week voorafgaand aan het vuurwerk. Let op dat dieren niet de straat op kunnen rennen wanneer ze schrikken. Tijdens het vuurwerk de hond nooit uit laten!

  • Gebruik Feliway of DAP (zie onder bij feromonen)

  • U kunt op de dag van het vuurwerk de gordijnen dicht doen en zorgen voor achtergrondgeluid van muziek of televisie

  • Zorg voor een veilige plaats, waar uw hond naar toe kan gaan gedurende het vuurwerk.

  • Laat de dieren niet alleen.

  • Gedraag u niet anders dan normaal en straf de hond of kat niet gedurende het vuurwerk.  Geef ook niet te veel aandacht aan het angstig gedrag. U kunt hiermee namelijk onbedoeld dit gedrag belonen en versterken.

  • U kunt uiteraard ook uw dieren rond de jaarwisseling in een pension in een vuurwerk vrij plekje onderbrengen.


 


Aanvullende middelen


Aanvullende middelen kunnen het best toegepast worden ter preventie van vuurwerk angst of bij dieren met matige vuurwerkangst (bv honden die zenuwachtig zijn bij het uitlaten in de decemberdagen)


Voedingssupplementen:  Zylkene is een natuurlijk product, dat honden en katten helpt met stress om te gaan. U kunt 1-2 dagen voor het vuurwerk beginnen met de capsules. Bij dieren met bekende vuurwerk angst kunt u de supplementen heel december geven.


Feromonen: Moederdieren maken geurstoffen aan die ervoor zorgen dat puppy’s of kittens zich prettig vullen. Deze stoffen zijn synthetisch nagemaakt en beschikbaar voor honden (DAP) en katten (Feliway). Begin twee weken van te voren met verdampers of spray in de kamer waar de dieren het meeste zijn. Wij gebruiken dezelfde stoffen om dieren op hun gemak te stellen in de opname. Tijdens het vuurwerk kunt u ook de spray gebruiken op de ligplaatsen van de dieren.


 


Medicatie


Medicatie  is nodig bij vuurwerk angst. Het kan op verschillende manieren ingezet worden: als korte termijn behandeling tijdens de vuurwerk periode zelf, of als angsteverminderend middel tijdens therapie


Tijdens de vuurwerk periode zelf gebruiken we alprazolamDit middel werkt angstremmend en remt het leren. Dit heeft als voordeel dat het dier angstige ervaring minder goed zal onthouden. U kunt het best een twee uur voor het begin van het vuurwerk beginnen met de tabletten. De dosering verschilt per gewicht en per diersoort. U krijgt eendoseringsschema bij aanschaf van de middelen. Wijk hier nooit van af! Bij twijfel belt u een dierenarts. Bijwerkingen: met name katten kunnen in plaats van relaxed juist angstig worden. In dat geval moet de dosering in overleg met de dierenarts verhoogd worden. Gebruik nooit medicijnen die u zelf heeft voorgeschreven gekregen, ook al zit er dezelfde werkzame stof in. De dosering bij dieren is heel anders, is per diersoort verschillend en luistert nauw.


Lange termijn angstremmers kunnen in combinatie met gedragstherapie voor hond worden gegeven. Meestal is dit clomipramine. Het middel moet gedurende maanden gegeven worden. Het duurt ongeveer 2-4w voordat er effect van te verwachten wordt. Vaak moet de dosering langzaam opgebouwd worden.


 

 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Huismus  schreef op: 27-11-2014 18:24:26
Vuurwerkcd zou ik van de cursusleidster mogen lenen, dus volgende week heb ik die, als ze die niet vergeet.
Ik negeer het gedrag verder ook thuis, maar als je buiten loopt en hij hoort een knal, dan is hijzelf net zo'n ongeleid projectiel....trekken aan de riem, niet normaal....heb nog best kracht zo'n klein beestje. 

 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Huismus  schreef op: 27-11-2014 18:24:58
Maar als mijn zoontje boven aan het drummen is, geeft hij geen kick...haha
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Onsjanneke  schreef op: 27-11-2014 20:30:52

Quote Smvn&d:
Hier altijd pillen gegeven in de dagen voor oud en nieuw. ze zijn er nu over heen gegroeid en niet meer bang, alleen op oudejaarsavond laat op de avond onrustig.

onze bull van 70 kilo kregen we met die pillen niet rustig, die ging helemaal door het lint en die was ook niet te houden.. die ging zo door je raam heen.. we moesten hem opsluiten in de badkamer waar hij de deur er bijna uit beukte.
tot iemand op het rare idee kwam om hem wiet te geven.. we hebben hem wat wiet gegeven in een stuk vlees.. en toen heeft ie de hele avond liggen chillen haha.
ja ik weet het, zoiets hoor je niet te doen.. maarja we moesten toch iets. hij brak alles af en was gewoon niet te houden.. sinds dien kreeg hij gewoon elk jaar een klein topje wiet.. zal nu vast een hele slechte baas zijn haha, maar voor ons werkte het. die pillen van de DA zelfs in 3x dubbele dosering deden niks.

maar goed zo'n vuurwerk cursus kun je altijd proberen, maar levert wel erg veel stress voor je hondje op.



Mijn collega geeft haar hoogbejaarde hond een schaaltje advocaat.
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Suus  schreef op: 27-11-2014 20:55:13
Ik negeer zijn schrik buiten dan is het snel over . Zou geen cd op gaan zetten, vuurwerk heb je straks ook niet in he huis. Ik merk met oudjaar dat hij allert is. Als ik bij hem blijf doet hij angstig, sta ik buiten dan is het ok
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Anmv3  schreef op: 28-11-2014 10:41:35
Hier voor het eerst dit jaar oud&nieuw met onze Moos.
Ik heb geen idee hoe hij gaat reageren.
Hij reageert niet op de deurbel of andere triggers dus ik heb een klein
beetje goede hoop.
Meestal negeren we gedrag wat we niet willen..
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Sneeuwwitje  schreef op: 28-11-2014 11:04:35
Wij geven onze stafford gewoon advocaat is ie een beetje tipsie.  Verder niks aan het handje en zo gaat de vuurwerk stress wat aan hem voorbij. Zo doen we dat al jaren. Verdeeld over de middag en avond krijgt hij bijna een hele fles. Kleine rassen minder geven he. Let op je hond ene hond kan meer hebben dan de andere.  Dierenarts zegt ook kan geen kwaad.  
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Huismus  schreef op: 28-11-2014 11:27:42
Echt waar advocaat? nooit van gehoord....
Negeren doen we sowieso, ik zal het nog eens bespreken met de cursusleidster verder....
Kijk als het alleen oudejaarsavond is.....maar hier zijn ze nu al geregeld vanalles aan het afsteken, waardeloos.
Ramen gaan nog net niet kapot zulke harde knallen.
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Myself  schreef op: 28-11-2014 11:30:31
Weet je dat er ook dierenpensions zijn die honden in die periode opvangen?
Zitten vaak niet in de bebouwde kom, dus lekker verder weg van het knallen.
 
Quote
RE: vuurwerk en honden
Marie8  schreef op: 28-11-2014 14:07:05
Ik moet altijd opletten dat die van mij er niet op af gaat als ik met hem buiten ben (hij is nogal groot en sterk dus als hij ineens wild wordt dan vraagt het wat om hem te houden). Niet bang gelukkig, wel onrustig omdat hij erg waaks is.
Vorig jaar heb ik smiddags echt super lang met hem in de bossen gelopen. Zo lekker rustig daar tov de woonwijk met geknal. Savonds was ie dood moe, rustig plekje voor hem gemaakt, hij was te moe om op te staan.
 
Quote
Navigatie


Reageren op vuurwerk en honden
Naam
Bericht