Menu
 

Topic:

overstap naar havo of niet?

Mv5  schreef op: 26-11-2014 18:14:30

Mijn middelste dochter (13 jaar) zit in de brugklas vmbo-tl. Vandaag het eerste rapport gekregen en dat ziet er super uit. Nu zijn haar scores dusdanig dat ze de overstap naar de havo mag maken, maar ik twijfel heel erg of dat wel verstandig is.
Ze voldoet namelijk maar nét op het randje aan de norm. Had ze ook maar op één vak één punt lager, dan had ze de norm niet gehaald. Als ze overstapt, kan ze na de kerst verder op 1havo. Als we het nu niet doen, kan ze met heel goede scores eventueel na dit schooljaar over naar 2havo. Daarbij: ze had (o.a.) voor gym een negen. Dus als ze minder sportief aangelegd zou zijn geweest en daar een zeven ofzo voor had gehad, dan had het al niet gemogen.
Dochter twijfelt ook. Ze had dit niet verwacht en er dus vooraf totaal niet over nagedacht.
Ik heb er op zich geen moeite mee als ze havo gaat doen, maar ik ben bang dat ze heel erg op haar tenen moet lopen en het wellicht zelfs net niet redt en weer terug moet. Ik denk dat havo er op zich wel in zou zitten, maar of dat er nu al uit gaat komen weet ik niet. Toetsen op de basisschool wezen aanvankelijk vmbo-tl uit, maar ze heeft groep 8 gedoubleerd omdat ze sociaal-emotioneel wat achterloopt (is heel goed geweest voor haar, ze is op dat gebied enorm gegroeid). Het tweede jaar scoorde ze op het randje havoniveau, maar het leek zowel de basisschool, de middelbare school als mijn dochter en mij beter om vmbo-tl te doen omdat dat aanvankelijk ook haar niveau leek te zijn. Havo zou daarna altijd nog kunnen.
Maar nu? Ik wist wel dat het goed ging op school en dat ze lekker in haar vel zat en zich op haar plek voelt op school en in de klas. Maar naar de havo kunnen had ik dan weer niet gedacht. We moeten voor de kerst beslissen dus we hebben nog een paar weken, maar ik wil wel - samen met mijn dochter natuurlijk - een overwogen keuze maken. Wat zouden jullie doen?

 
Quote
Navigatie
RE: overstap naar havo of niet?
Minou  schreef op: 26-11-2014 21:49:52
Heeft ze hard moeten werken voor deze cijfers?

waarom telf gym mee


en vmbo is niet het einde, kan altijd nog havo en dan evt vwo. Hoe het ook gaat, je doel bereik je toch wel als de wil er is.

ik zou zeker kijken hoe ze aan deze cijfers komt ( hard eraan trekken of mwah gaat gewoon goed) dan daarop de keus maken.


persoonlijk denk ik dat ze beter gewoon hasr jaar af kan maken en daarna, als het nog steeds zo goed gaat, naar havo 2 gaat.



 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Mrtj  schreef op: 26-11-2014 21:49:57
Ik zou sowieso kijken of dit patroon blijft bestaan. Dan ligt dezelfde vraag er misschien aan het einde van het jaar weer. Staat ze er heel goed voor, en ziet ze het wel zitten, dan kan je het doen. Blijft het twijfelen.... waarom zou je dan niet met haar overwegen om na 4 vmbo naar 4 havo en dan 5 havo te gaan? Dan hoeft ze niet zo op haar tenen te lopen, en kan ze (met slechts 1 jaartje extra investering) alsnog dat niveau halen.
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Jessiemv3  schreef op: 26-11-2014 21:54:24
En daarnaast zou ik ook kijken naar werkhouding. Mijn zoon zit in een Havo/VWO klas en zou qua intelligentie VWO aankunnen maar qua werkhouding niet.
Als hij elke dag anderhalf tot twee uur aan zijn huiswerk zou moeten is het oorlog in huis
De dochter van mijn vriendin zit qua niveau onder hem maar ze compenseert dat volledig met inzet en werkhouding. Heeft vanaf basisschool al bijles en vindt dat prima.

@TO misschien kunnen ze op school inschatten hoeveel meer tijd en energie het je dochter zou kosten om op Havo niveau te komen en dan kun je bepalen of je dochter dat aankan. 

 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Minou  schreef op: 26-11-2014 22:42:38
Je spookt lieffie
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Boterbloem  schreef op: 26-11-2014 22:48:26

Ik weet niet of het tegenwoordig nog zo is... Maar MAVO leren was toch altijd net anders als HAVO leren...


MAVO lukte mij niet, HAVO wel.

Zo ook nu met HBO en MBO. HBO vind ik makkelijk, maar doe nu MBO, en snap werkelijk niet waarom besloten is dat het een niveau lager is... Je moet alle details weten enzovoort. Bij de HBO gaat het om grote lijnen. Voor mij veel makkelijker.

Dus mocht dat verschil er nog zijn, ook bij MAVO en HAVO dan zou ik kijken naarh oe mijn kind leert... Is het van de grote lijnen of van de details...

 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Mv5  schreef op: 27-11-2014 13:24:38

grr..had gisteravond een heel verhaal getypt, is het weg.
poging 2 dan maar.

Allereerst: Het is niet zo dat ik zo'n supersteberige moeder ben die haar kinderen minstens op havo en liefst nog op gymnasium met extra verrijkking en weet ik het wil hebben. Het belangrijkste vind ik dat ze lekker in hun vel zitten, goed mee kunnen komen op hun eigen niveau en hun best doen. Ze moeten ook nog genoeg tijd hebben voor hobby's, sport enzo. Het moet studeerbaar blijven op een normale manier.
Mocht ze havo gaan doen, dan komt ze natuurlijk weer in een nieuwe klas. En ze heeft al best wat klassen gehad de afgelopen tijd. Eerst haar oude basisschool klas, toen ze groep acht overdeed een andere klas, nu in de brugklas weer een nieuwe klas en op de havo dan weer. En in de tweede worden de klassen weer gemixt. Ik betwijfel of dat goed is voor een kind. 
Op school tellen ze alle punten op en dat heet dan 'norm'. Je moet een bepaalde minimumnorm hebben om over te gaan (op basis van het aantal vakken en onvoldoendes) en als je boven een bepaalde andere norm zit (gemiddeld een 8) dan mag je opstromen naar een hoger niveau. Echter, school laat hierin alle vakken even zwaar meetellen en als ik het mocht bepalen, gebeurde dat dus niet. Want ik vind dat gym of tekenen niks zegt over of je een bepaald niveau aankan.
Mijn dochter staat op dit moment één zes (voor tekenen en voor mij dus totaal onbelangrijk), vier negens (voor wiskunde, aardrijkskunde, biologie en gym) en de rest zevens en achten. Als ik enkel de vakken meeneem die ik wel belangrijk vind, komt ze gemiddeld op een 7,8. Ze werkt gemiddeld 1-1,5 uur per dag aan haar huiswerk thuis. Als ze moet leren soms iets meer, maar boven de 2 uur komt het vrijwel nooit. Ze is geen fan van huiswerk en leren (welk kind wel?), maar ze maakt het altijd netjes en raffelt het niet af ofzo.
Wat vrienden/vriendinnen doen is niet aan de orde, want die hebben deze keuze niet. Ze kent wel een aantal kinderen van de basisschool die op de havo zitten. 
Dochter twijfelt zelf ook heel erg. Ze had dit niet verwacht en twijfelt enorm of ze het aankan. De goede cijfers die ze nu haalt, hebben haar zelfvertrouwen wel doen groeien. 
Ik neig nu eigenlijk naar blijven op vmbo-tl en eventueel aan het einde van het jaar opstromen en anders kan dat ook nog nadat ze haar diploma heeft en dat dan wil. Als ze mbo wil doen, mag dat ook natuurlijk.
Ik heb het gevoel dat ze havo wel zou kunnen, maar of ze dat nu al kan betwijfel ik. Ze ontwikkelt zich over het algemeen iets langzamer dan gemiddeld en heeft vaak wat meer tijd nodig voordat ze toe is aan een nieuwe stap. Moeilijk dit...

 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Debbel79  schreef op: 27-11-2014 13:36:36
Ik denk dat jullie samen de keus al gemaakt hebben.

Jullue twijfelen alletwee veel te veel. Dan is de keus eigenlijk al gemaakt met zoiets toch? Mij lijkt dat je dit soort dingen alleen aangaat als jullie er beiden 100% achter staan.

Lekker dit jaar af laten maken, dan heeft ze de rest van het schooljaar nog om het wat meer te laten bezinken en erover na te denken. Dan kun je eind van dit schooljaar alles nog opnieuw bekijken en overwegen.
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Minou  schreef op: 27-11-2014 14:33:07
Sluit ik me bij aan
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Jolanda1974  schreef op: 27-11-2014 15:51:15
ik ook 
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Annie  schreef op: 28-11-2014 09:54:31

Quote Smvn&d:
 En ik begrijp wel wat annie bedoeld, tegenwoordig kun je bijna niks met vmbo.. voor de kassa heb je al zowat havo nodig. dus als je kind havo zou kunnen halen, dan zou dat natuurlijk wel erg fijn zijn met zicht op de toekomst. een leuke schooltijd is natuurlijk geweldig, maar dat is maar 4 jaar... de rest van je leven word bepaald door het papiertje wat je in je zak heb.. en dat zijn heel veel jaren.
Dus als het voor een kind mogelijk is maakt het alles wel makkelijker, ook kwa vervolg opleidingen.



Ja dat bedoel ik precies! Tuurlijk is het afhankelijk van het kind, als ze nu al uren huiswerk moet maken voor deze cijfers dan zou ik het niet doen. Maar als ze het goed aankan en schoolt geeft de optie dan zou ik het zeker doen. Juist omdat ze nu nog kort op school zit en dus de vriendschappen nog niet helemaal vastliggen. Bovendien is het toch niet zeker dat ze het maar net aan kan... Over het algemeen houden scholen die norm best ruim aan hoor, die hebben ook liever kinderen die overgaan en niet blijven zitten. Bespreek het eens op school met haar mentor. En als je te veel twijfelt zou je het ook aan het einde van het jaar kunnen doen maar dan lijkt mij de overgang (manier van werken, diepgang enz.) juist veel groter en lastiger dan nu al direct. 
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Anon  schreef op: 28-11-2014 10:00:09
Ben het toch niet helemaal eens dat je niks kan met vmbo. Het is zo dat je startbekwaam bent als je HAVO hebt of een MBO opleiding. Maar vanuit het MBO kan je prima werkplekken vinden, beter dan sec een HAVO. Vergeet niet dat MBO staat voor middelbaar en dat niveau 3/4 past bij mensen met een gemiddelde intelligentie. Kijkend naar de normaalverdeling die past bij IQ zijn hiervan nog de meeste mensen op aarde... WE zijn niet allemaal bovengemiddeld intelligent!, sterker nog daar zijn er veel minder van...
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Mama Van Drie  schreef op: 28-11-2014 10:07:22
Waarom zou je niks kunnen met vmbo? De weg is alleen wat langer maar je kan na vmbo een mbo doen en daarna hbo, dan ben je wat langer bezig maar dan kom je er uiteindelijk ook.


 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Anmv3  schreef op: 28-11-2014 10:53:47
Onze oudste dochter heeft het eerste jaar tl-havo gedaan, omdat ze ook een twijfelgeval was.
Ze scoorde best prima en kreeg eigenlijk ook van school advies om de overstap te maken naar de havo.
Maar intussen voelde ze zich helemaal thuis op de school waar ze tl volgt en wilde ze helemaal niet meer naar de havo.

Nu zit ze in de derde van de tl en is het een stuk pittiger qua leren, opdrachten etc.
Dit jaar heeft ze een vakkenpakket moeten kiezen en heeft ze de pittigste uitgekozen.
Ze is een jonge leerling en wilde misschien na de tl nog 2 jaar havo gaan doen.
Alhoewel ik daar niet meer zo zeker van ben, want ze is al veel te veel bezig met een mbo opleiding uit
te kiezen.

Met een tl diploma kan je trouwens nu ook op veel mbo opleidingen nivo 4 volgen. Onze dochter wil de zorg in
en kan straks na de tl ook verpleging nivo 4 gaan doen.
Bij ons op het werk (zorg)hebben ze liever een mbo leerling dan een hbo leerling. Mbo leerlingen lopen meerdere stages en zijn
al veel meer op de werkvloer en al doende leer je een heleboel..

Als jullie al zoveel twijfels hebben zou ik het in ieder geval niet doen. De tl wordt in de loop van schooljaren vanzelf al pittiger en in het tweede jaar gaan de cijfers vaak al dramatisch naar beneden, omdat ze ook met andere dingen dan school bezig zijn
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Jolijn  schreef op: 28-11-2014 11:36:28
sorry maar met die cijfers en 1 tot 1,5 uur leren per dag hoort ze toch echt op de HAVO thuis.
daar zal ze waarschijnlijk juist ook beter aarden.
Ik zal haar mooi door laten stromen.
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Annie  schreef op: 28-11-2014 13:05:42
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Mijn voorkeur gaat nou eenmaal uit naar HAVO of VWO als mijn kind dat aankan. Kunnen ze het echt niet dan VMBO maar in situatie van TO zou ik absoluut voor HAVO gaan. 1 a 1.5 uur leren per dag is niet veel en dan zulke hoge cijfers. Als ze nou uren zat te leren zou ik het anders vinden. School heeft een norm gesteld en die norm is meestal best hoog. School heeft ook geen belang bij kinderen die blijven zitten of weer een niveau terugvallen. Ik zou het overleggen met de mentor en als die groenlicht geeft dan over naar de HAVO. Het kan ook einde van het schooljaar maar dan is het gat tussen VMBO en HAVO en dus ook de overstap alleen maar groter. Ook op sociaal gebied is hoe eerder ze instromen hoe beter.
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Mv5  schreef op: 29-11-2014 13:15:42
heb gisteravond even met haar mentor gebeld en we hebben maandagavond een gesprek met de mentor en de afdelingscoördinator. ik wil hun visie hierop ook wel even horen. op het rapport staat een voorlopig advies puur op basis van cijfers (die norm dus). ik heb met mijn dochter afgesproken dat we volgende week samen een beslissing nemen.
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Annie  schreef op: 29-11-2014 13:45:06
Verstandig! Succes met jullie keuze!
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Mv5  schreef op: 03-12-2014 09:44:02

maandagavond gesprek gehad dus.
haar mentor en coordinator twijfelen ook. die norm bepaalt de mogelijkheid, advies geven doen docenten. echter hoef je daar niet in mee te gaan, keuze ligt bij leerling en ouders. haar docenten staan er niet allemaal achter dat havo-advies. onder andere omdat ze op de kervakken geen acht scoort (wiskunde een negen, maar zowel nederlands als engels een zeven). bovendien vinden sommige docenten dat adhd een risicofactor is (vind ik zelf niet zo'n bezwaar eerlijk gezegd) en het feit dat ze al ooit gedoubleerd heeft (vind ik ook geen bezwaar want had niet met haar resultaten te maken). veel docenten denken ook dat ze het net wel of net niet gaat redden. geen enkele had overtuigend 'ja ik heb er het volste vertrouwen in dat zij dat gaat redden' gezegd.

we hebben er nog een nachtje over geslapen en gisteren nog over gepraat en hebben samen de beslissing genomen dat ze voorlopig op vmbo-tl blijft omdat het allemaal zo net aan is en eigenlijk iedereen twijfelt. aan het einde van het jaar kijken we verder. haalt ze dan heel ruim de norm, kiezen we wellicht wel voor havo en anders maakt ze gewoon vmbo-tl af, geen enkel probleem. daarna kan ze ook nog havo doen en anders mbo (en eventueel nog hbo). 

 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Son  schreef op: 03-12-2014 09:49:06
Als ik t zo lees hebben julie een goede beslissing gemaakt ! En t kan in de toekomst idd altijd nog !
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Debbel79  schreef op: 03-12-2014 15:37:10
Goede beslissing. Maar die hadden jullie eigenlijk allang gemaakt.
 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Mamsie  schreef op: 03-12-2014 18:15:23
HIer doen ze juist heeeeeeel moeilijk om over te stappen.....

Maar als het maar net aan is...
Wat staat ze gemiddeld?

Hier Lisa in de tweede met een gemiddelde op dit moment van een 8.2 en dan juist gym laag....
En ja Lisa is streberig, maar wil dus zelf dol graag naar de HAVO.
En ik weet nu al dat ik dat ga eisen, maar wel aan het eind van het schooljaar.
Ze krijgt nu wel HAVO toetsen.
Ik ga haar niet binnen een schooljaar uit haar klas halen.

Overigens werd ons verteld dat ze dat bij ons op school in de eerste sowieso niet doen, alles is nieuw en er moet nog bekeken worden of ze dit kan vast houden.

 
Quote
RE: overstap naar havo of niet?
Debbel79  schreef op: 28-01-2015 08:12:03
Ff up voor essie
 
Quote
Navigatie


Reageren op overstap naar havo of niet?
Naam
Bericht