Menu
 

Topic:

Help me mijn kindje leren peoen

Azra  schreef op: 06-11-2014 22:18:05
Ik heb een zoontje van 4 jaar en we worstelen al jaren met zindelijkheid. hij is een slim koppig mannetje bij wie alles op zijn eigen tempo moet, je kunt hem echt niet opjagen. plassen is uiteindelijk gelukt, maar nog steeds laat hij eerst een paar druppeltjes gaan voordat hij naar de wc rent, zijn onderbroek moet altijd uit. Poepen ging eerst heel goed maar in de luier. hij was in principe zindelijk, hij zou ruim op tijd zeggen dat hij moet poepen, ik zou luier om doen en klaar is kees. maar een paar weken geleden dachten we het is genoeg geweest, eind november gaat ie naar school, de luiers moeten we vergeten. we hebben het aan hem uitgelegd, toen heeft hij poep opgehouden, daarna druppels gekregen en uiteindelijk moest hij poepen en we hebben het moment gepakt en met veel tranen en zweet viel het toch in het potje. hij was erg trots en blij, kreeg een mooie vrachtwagen met kraan die hij zo graag wilde, en nou poept ie in zijn broek. altijd! hij zegt niet dat hij moet poepen, alleen als we hem betrappen soms lukt het om hem nog op tijd op het potje te zetten en soms zijn we te vroeg en dan duwt hij het gewoon terug naar binnen. we zijn ten einde raad. soms worden we boos, soms heel geduldig, soms willen we opgeven, maar het schiet niet op, net dat we 5 stappen terug gezet hebben...

iemand advies?!
 
Quote
Navigatie
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Linnie  schreef op: 06-11-2014 22:21:15
Ik zou de huisarts om een verwijzing vragen.

Hier hebben we ook problemen (gehad) met onze zoon van 4, wel op een andere manier, maar doordat ze het in het zh ernaar gekeken hebben, wat tips en vooral een andere kijk op het hele gebeuren! Schrik niet van de wachtlijst.......

Sterkte! Ik weet helaas wat het is....
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Linnie  schreef op: 06-11-2014 22:22:47
O ja, nog een tip... kreeg ik van een ander toen:

http://www.kinderboekopmaat.nl/gemaakte_boekjes/joep

Leuk om voor te lezen, herkenbaar voor je kind, wen wel eraan dat ze alles benoemen zoals het hier in het boekje staat
(letterlijk: He, vandaag heb ik paardenstront, gisteren een konijnenkeutel )
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Azra  schreef op: 06-11-2014 22:29:58
dank je wel voor je reactie. ik ben wel bij de huisarts geweest maar volgens hem hoef ik me nergens druk om te maken, hij is ervan overtuigd dat het vanzelf komt, vooral als hij op school ziet dat andere kinderen iets anders doen dan hij. hij wil me dus niet verwijzen, vindt hij niet nodig.

ik zal naar het boekje kijken, dank je wel!
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Mamajenti  schreef op: 06-11-2014 23:11:16
Wat hier geholpen heeft, is om hem op de wc te laten spelen. En hij koos zijn eigen moment. Bij mijn zoon werd het voor het slapen gaan, elke dag even proberen. Speelgoedje dat hij wil en hij riep zodra hij klaar was.

De spanning die er op het poepen was gekomen, zorgde ervoor dat het niet meer lukte. Door er een gewoonte van te maken en proberen ipv moeten, lukte het steeds beter.
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Chloe  schreef op: 07-11-2014 06:45:26
Hier heel veel ellende gehad met broekpoepen en broekplassen. Uiteindelijk met Forlax en hulp van een bekkenbodemtherapeut gaat het nu goed. Wat broekpoepen betreft is het belangrijk om daar absoluut niet boos om te worden. Het heeft een oorzaak, een kind doet het niet omdat hij het leuk vindt. Ik krijg uit jouw tekst de indruk dat het zindelijk maken niet zo ontspannen gegaan is. Het kan dat hij daardoor ook verkeerde gewoontes heeft aangeleerd mbt ophouden van poep en plas en hrt naar de wc gaan. iedere situatie is anders natuurlijk, maar de bekkenbodemtherapeut heeft mijn zoontje bv veel laten skippyballen, trampolinespringen etc. Verder moet hij verplicht na het avondeten met een krukje onder zijn voeten en een tablet om mee te spelen naar het toilet om te poepen. Hij moet daar 5 minuten blijven zitten. En hij heeft verplichte plas-en drinkmomenten. Bij hem is het probleem op school ontstaan, omdat ze daar niet zomaar nasr de wc mogen zodra ze moeten ( nu is inmiddels de afspraak dat hij altijd mag gaan als hij moet). Hij is zo extreem zijn plas gaan ophouden, dat hij ook verstopping kreeg. Hij raakte de controle over het hele bekkengebied kwijt. Voelde gern asndrang meer en deed alle poep die er kwam in zijn broek. 
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Caithy  schreef op: 07-11-2014 07:55:53
Als hij 4 is, zou ik hem sowieso niet op een babypotje neerzetten, maar gewoon op de wc.
Verder speelt hij nu een spelletje, ik zeg loslaten... en gewoon weer een luier omdoen. Hij kan het wel maar doet het niet prima maar dan gaat de luier weer om. Terug naar de basis.
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Caithy  schreef op: 07-11-2014 07:57:14
Ik heb overigens ook een zoon die doet wat hij zelf wil, op zijn eigen moment. Ik maakte me ook zorgen, maar ik wilde niet pushen.
Op een dag riep hij ik wil geen luier mee om, ok... geen ongelukjes meer, alles op de wc, plas en poep en ook 's nachts gelijk.
Loslaten..
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Minou  schreef op: 07-11-2014 08:55:11
Stella was ook zo en durfde niet op de wc te poepen. Prima, gewoon luier om, zij poepen en klaar.
op school niks gezegd, poepen deed ze toch thuis, kiende ze goed uit.

toen ze bijna 5 was, wilde ze dolgraag oorbellen, toen heb ik gezegd, eerst op de wcpoepen, dan mag je ze...


kind met eigen wil..dus uiteindelijk, ja hoor, op de wc en oh mama, het is niet eng!


 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Ma Dalton  schreef op: 07-11-2014 09:06:51
als hij het zo lang heeft opgehouden deed het uiteindelijk vast ook zeer met poepen.  Dus dat is wat hij nu denkt..denk ik.  Poepen op potje doet pijn.

met 4 zou ik hem gewoon op de wc laten gaan. Desnoods met en bril verkleiner.
geen drama maken. En voor de rest gewoon op vaste tijden even 5 minuten op de wc zetten. knieen een beetje omhoog, voeten op een krukje. Dan gaat het makkelijker. Even ontspannen.. lees jij een verhaaltje voor, van een minuutje of 5. verhaaltje uit. Niet gelukt. jammer dan, volgende ronde nieuwe kansen.  Ik heb mijn oudste moeilijke poeper ook wel weggezet met een boekje of een Nintendo of een iPad. Hij moet er even de rust voor nemen. 
bij ons werkte het het beste om gewoon echt twee vaste tijden op de dag er even rust voor te nemen. Dan lukt het voor hem nog niet om alle dagen te poepen.. Maar dan lukt het meestal wel. Klinkt misschien een beetje gek, maar het is net alsof je lichaam dan leert wat er van verwacht wordt en dat je kind het los durft te laten, want dat is dan het moment..

 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Ma Dalton  schreef op: 07-11-2014 09:18:04
overigens snap ik dat het frustrerend is als je graag wilt dat ze zindelijk zijn, maar het is nog niet zo ver. Maar zindelijk moeten ze echt worden, dat kun je niet "maken" 
mijn kinderen waren heel vroeg.. maar de tweede plaste met 5 nog snacht in zijn bed terwijl zijn jongere broertje al nacht zindelijk was met  2,5. Elk kind is anders. 
Jij wilt die zindelijkheid beheersen, maar het enige wat je kunt doen is het loslaten en zo ontspannen mogelijk doen.
die poep op het potje, als dat zoveel moeite heeft gekost, tranen en zweet, jouw woorden, dan was die niet de bekroning op jouw zindelijkheidsverhaal, maar eerder een hele flinke stap achteruit..  Het is een veel te "groot" ding geworden. Terwijl het net zo normaal moet zijn als je handen wassen.

Als jij iets moet doen en het doet pijn, en je krijgt er na die tijd een kadootje voor.. Zeg je dan na die tijd.. Ja, pijn fijn..ik doe het weer.
ik heb toch een kado gehad.

of denk je..vlieg maar op.. Het doet zeer.  Het kado is binnen, voor mij is dit wel klaar..
ik weet wel wat ik zou denken. Ik weet ook wat mijn kinderen zouden doen.

dit los je alleen op als je flink een stuk relaxter gaat doen.


 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
M&j  schreef op: 07-11-2014 09:18:27

Quote Smvn&d:
En hij is net 4.. en jullie zijn al jaren bezig met zindelijk worden? jaren is dan toch al minstens 2 jaar, waarschijnlijk langer.
Ben jij er niet erg door geobsedeerd.. en leg je niet een beetje teveel druk op hem?  dat kan dit ook veroorzaken.




Ik was al een paar keer begonnen om dit op te schrijven maar steeds weer weggeklikt maar hier ben ik het mee eens en ook met Caithy.
Misschien je eigen WC-gang eens laten zien, zodat hij ziet dat het heel normaal is en niets engs? En verder loslaten.
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
M&j  schreef op: 07-11-2014 09:20:36
En dat druppelen met plassen is ook normaal. Mijn kinderen waren rond hun derde zindelijk maar nog heel lang dat ik 's middags nog een plaslucht rook. 
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Kees  schreef op: 07-11-2014 09:23:25
ik heb een zoon van bijna 5 jaar en hij poept nog steeds in zn luier.
hij is zindelijk (plas sowieso) en poepen doet hij alleen thuis, in een luier.
ik vind het prima. ik vind het niet erg om schoon te maken, hij vindt het fijner om het zo te doen.

bij mijn oudste zoon (nu 8 jaar) ging het ook zo.
met 6 jaar was het over.

hoe erg is het? om te poepen in een luier?
ophouden lijkt me een groter probleem. maak er gewoon geen punt van.
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Nina1  schreef op: 07-11-2014 10:20:39
Je zegt het zelf: hij wil alles in zijn eigen tempo doen. Laat hem dit dan ook in zijn eigrn tempo doen. Tuurlijk hij isbijna 4 en moet naar school.
Komt vanzelf goed. Laat het los. Maak afspraken met school.
Hier hetzelfde gehad. Mocht met luierbroek naar school. 1x geweest om te verschonen en daarna niet meer. En hij ging vanzlf naar de wc poepen.

En die druppels.... Hoort erbij... Jongens, vergeten vaak dat ze moeten plassen want ze zij. Druk aan het spelen.

Mijn advies: laat gaan, laat het los en probeer er niet teveel mee bezig te zijn.
Kinderen maak je niet zindelijk, die hebben hun eigen tempo..
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Mama_anja  schreef op: 07-11-2014 11:59:22
onze dochter van 3.5 was in 2 weken tijd zindelijk dag en nacht net naar haar 2e verjaardag maar 
inmiddels zijn we tig ongelukjes dag en nacht verder 
ze geeft duidelijk aan wat ze wil 
en ook zij heeft nog wel eens een plas ongelukje onderbroek en dan vaak ook boven broek beetrje nat

hij is nog geen 4 dus laat het gaan als hij strx in de luier blijft poepen doet hij het ws thuis wel als je geen luier om doet naar school 

 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Mv5  schreef op: 07-11-2014 14:18:16
is er misschien iets gebeurd ofzo dat veel indruk heeft gemaakt.
ik was vroeger al heeel snel zindelijk overdag (met 1,5), maar toen werd mijn zusje geboren en toen waren we terug bij af en was ik met 3 overdag zindelijk en pas met zes jaar ook 's nachts.

mijn kinderen waren allemaal wel zindelijk overdag toen ze naar school gingen, maar niet allemaal 's nachts al.
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Mama_anja  schreef op: 07-11-2014 20:01:02
onze oudste wel maar die had dan weer een probleem met poepen die zat ook net tegen haar 4e verjaardag aan vroeg altijd om een luier e.d. 
net een maand voor der verjaardag was het klaar 

bij onze jongste dochter  is er naar mijn weten niets gebeurt broertje was er al tis in de 3 week in de zomervakantie fout gegaan  maar gelukkig zijn we op retour
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Azra  schreef op: 08-11-2014 02:06:23
ja, inderdaad, loslaten zou eigemlijk de eerste stap moeten zijn. wat papa vandaag deed is eeen gat in de luier gesneden, om gedan, op het potje gezet en de jongen heeft gepoept. drie keer vandaag! hij is erg blijk dat het in het potje valt, maar toch die luier geeft hem een veilig gevoel. 

dank jullie voor jullie reacties, soms is het genoeg om dat soort dingen te horen om los te kunnen laten. ik werd gewoon onrustig door de commentaren zoals "ze kunnen hem van school weigeren als hij niet zindelijk is"...
 
Quote
RE: Help me mijn kindje leren peoen
Mama_anja  schreef op: 09-11-2014 10:58:47
als je aangeeft dat je kind alleen in de luier poept als ze naar school gaan  en dit aan geven dan kunnen ze niet weigeren dan zullen ze je ws zelf laten komen
 
Quote
Navigatie


Reageren op Help me mijn kindje leren peoen
Naam
Bericht