Menu
 

Topic:

Ritalin

M&j  schreef op: 06-11-2014 11:57:00
Na bijna anderhalf jaar onderzoek kreeg J. in juli eindelijk de diagnose ADHD-combitype en een behandel advies. School heeft het een en ander goed opgepakt waaronder groep 5 overdoen en omdat dat een veel rustigere klas is, is J. na de zomervakantie al heel erg bijgetrokken. Zijn spraak verbeterde en hij lijkt zich meer bewust van zijn omgeving. Concentratie is echter nog steeds een rampenplan, instructie kan hij niet volgen, opdrachten krijgt hij niet af , hij moest bijna dagelijks nablijven om werk af te maken om in iedergeval het minimale te hebben gedaan. Hij heeft al heel lang een taal en lees achterstand en sinds vorig jaar gaat hij ook met rekenen achterlopen, na groep 4 en vijf heeft hij nog steeds moeite met de tafels, alleen 2 en 10 gaan redelijk.

Deze week was het dan eindelijk zo ver, een intake bij een arts gespecialiseerd in behandeling met ritalin. De arts heeft de tijd genomen om goed uit te leggen wat ADHD is, ook aan J, en wat ritalin dan precies doet en we kregen een recept mee.
Woensdagochtend is J. begonnen, ik merkte niet zo heel veel tot het moment dat hij naar school ging, voor de alle eerste keer is hij naar school gegaan zonder iets te vergeten. Meestal vergeet hij op z'n minst zijn fietssleutels.

Om half 1 was hij weer thuis en wat stapte daar een blij glunderend jochie binnen. Opgewonden, maar hij ging gewoon rustig zitten en vertelde zijn verhaal, niet de clown uit hangen en van het een naar het ander vliegen,. Nee, een samenhangend verslag van de ochtend op school. ' Mam, tegen de tijd dat ik op school was, was mijn hoofd helemaal leeg en ik kon gewoon naar de juffrouw luisteren, alles wat de juf vertelde paste gewoon in mijn hoofd.' Hij had een rekentoets gemaakt en die voor het eerst op tijd af, hij had zelfs tijd over en mocht extra oefenen. Samen mocht hij daarna met een klasgenootje aan een rekenopdracht werken en dat hadden ze samen foutloos gemaakt, een 10 dus.
Het mooiste van dit alles vind ik echter dat wij hier rustig samen over konden praten zonder dat zijn gedachten steeds afdwalen.
Ik moest gistermiddag aan de woorden van de arts denken; "De meeste ouders zeggen tegen mij: 'Ik heb een heel ander kind terug,' maar dat klopt niet, je hebt eindelijk je eigen kind," vond ik erg mooi.

Zometeen komt hij weer uit school, ik ben heel benieuwd hoe het vanmorgen is gegaan. Maandagmiddag een gesprek met zijn juf om te evalueren en dinsdagmorgen een evaluatiegesprek met de arts.
 
Quote
Navigatie
RE: Ritalin
S@ssefr@s  schreef op: 29-04-2015 20:25:38
De methylfenidaat zijn we aan bet afbouwen en dat kan in 1 keer, maar dit vind ik fijner. Hij gebruikt ook risperidon, die blijft hij of gebruiken. Hij heeft ook tics (tourette) en de methylfenidaat heeft geen goede uitwerking op zijn tics, die verergeren juist vaak bij gebruik van methylfenidaat. Ook is hij 12 en slikt hij het al vanaf zijn 5e.
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 20:31:23
Oh dat zeiden ze idd al, over die tics dat het kan verergeren, dat heeft T niet.
Snap dat je het wil afbouwen hoor, mij hadden ze idd gezegd dat het niet hoefde, maar misschien dat er een reden was.
Resperidon ken ik niet...

Heeft het in het begin wel goed geholpen?
 
Quote
RE: Ritalin
S@ssefr@s  schreef op: 29-04-2015 20:37:49
Nee nooit. Ik heb nooit verschil gezien. Daardoor staat het me ook tegen om hem dit te laten slikken. Het blijft een heftig medicijn en medicijnen die niet werken moet je niet slikken.
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 20:42:27

Absoluut mee eens!
Dat is ook de duidelijke afspraak die wij hebben gemaakt.
Dit was de eerste dag. Door hoe hij er op reageert kan het bijna geen toeval zijn, maar durf er nog niet op te vertrouwen. Maar heeft het geen effect of leert hij niet omgaan met de moeilijkheid na 4 uur als het is uitgewerkt dan moeten wij ook afwegen of het goed is, of hij een ander soort moet of dat het toch niet beter is de heel dag je minder te voelen...


Zo moeilijk...

Maar zou het ook zeker niet gebruiken als het niet werkt of dingen erger worden...

 
Quote
RE: Ritalin
Nicole  schreef op: 29-04-2015 22:29:21
Hoi boterbloem
Mijn zoon slikt de eerste om 7u (afhankelijk van zijn rooster toetsen ja of nee) slikt ie 10 of 20mg. De tweede dosis neemt hij om 11.30u en de laatste dosis neemt ie om 15.30u. Die van 15.30u kan ie wel eens overslaan vooral als ie wat vroeger uit is zodat ie rond 17.00u nog een 5 mg neemt om te leren of om zijn huiswerk te maken. Hij kan dus in overleg samen met mij er een beetje mee stoeien. 
Wij en ook hij merken het wel als het uitgewerkt is maar hebben daar onze weg wel ingevonden. Op die momenten doet hij zijn ding en hoeft ie van ons vrij weinig (dus niet teveel taken op te veel vragen)
Ondanks dat ik het heel moeilijk vond om hem aan de ritalin te laten gaan hebben wij na veel praten met de artsen en met elkaar de keuze gemaakt om het te gaan proberen. Nu een jaar later staan wij nog steeds volledig achter onze keuze. Ons kind heeft zoveel meer rust gekregen. Geen last van bijwerkingen. (Alleen in het begin last van hoofdpijn maar dit was met 2 wkn over) verder geen slecht slapen of slecht eten. Bloeddruk end allemaal ook netjes. Zou dit problemen hebben opgeleverd dan weet ik niet wat ik jad gedaan. Maar mijn kind doet het zo goed op de ritalin en van een depressief jongentje met heel veel mensen om hem heen die hem niet begrepen, vervelend vonden enz en. Heb ik nu een jongentje die vrolijk is en lekker in zijn vel zit.
 Overgens had hij van ons niet aan de ritalin gehoeven want hij is wie hij is maar voor de rust in zijn koppie was dit de juiste optie.

 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 22:41:20
dat is ook onze overweging geweest Nicole, voor mij hoeft hij echt niet te veranderen. Maar die drukte in zijn hoofd, hij kon het niet meer hebben. En de omgeving begreep hem echt niet en daar was hij enorm verdrietig onder. Ook dat er zoveel mis ging door zijn impusliviteit (wij kunnen er niet zo snel op reageren, hij bedenkt en doet zeg maar).

Jij hebt dus ook 3 momenten dat hij wat krijgt, vanaf het begin al? Ik denk dat hij er iig nu eerst 2 heeft omdat hij nog jonger is? Of om uit te proberen, ik weet het niet. Maar het is idd wel een goede om taken voor die tijd te geven, zodat hij daarna niets of weinig meer hoeft.

 
Quote
RE: Ritalin
Nicole  schreef op: 29-04-2015 22:48:27
Hij os begonnen met 2 keer mg maar al snel merkte wij dat ie daar niet genoeg aan had. Toen zijn we overgegaan op 2 keer 10mg dat ging goed. Maar sindsdat ie op de middelbare zit en de dagen langer zijn voor hem zijn we overgegaan op drie keer per dag en dan varieerend op de hoeveelheid vanwege toetsen en huiswerk maken.

Voor onze zoon is de structuur die wij hem blijven geven is nog steeds het aller belangrijkste voor hem. Uit school eerst even tijd voor hem zelf en dan de dag door te bespreken. Ondertussen samen de hond uitlaten eten koken en de tafel dekken. Na het eten samen afwassen of de tafel afruimen. Dan gaat ie zijn hw maken. En hierna is het klaar dan heeft ie echt zijn tijd nodig om te doen wat hij wilt zonder taken end. Dan gaat het goed maar vraag ik teveel of wordt ie overvraagt dan gaat het mis.


 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 22:53:44
Oke,
T zit over 3 week op 2 keer 20 mg.
Maar in principe hoeft hij na kwart over 3 ook weinig meer. Soms wat meehelpen in huis, maar niets extreems en ook niet veel.
Dus dan zal het eerst denk ik ook op 2 keer blijven?

Het blijft dus doorlopend gepuzzel om het goed te krijgen voor de kinderen met hoeveelheden... Ik heb nu ook alles opgeschreven. We houden ook maar bij wanneer hij het heeft gehad zodat de ander niet denkt dat ij het nog moet hebben...
Soms moet ik veel eerder beginnen, andere keren mijn man weer dus er is geen vaste persoon die het geeft.
Is wel weer even wennen, maar het komt vast goed!

Zo goed even ervaringen te lezen. 
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 22:59:01
op 2 keer 10 bedoel ik
 
Quote
RE: Ritalin
Nicole  schreef op: 29-04-2015 23:05:35
Het blijft vaak een beetje schipperen met de doses heb ik gemerkt vooral als ze wat ouder worden en naar de middelbaar gaan. Maar voor zijn lengte en gewicht mag hij 60mg op een dag en slikt hij nu tussen de 30 en 45 mg dus we hebben nog wat speling.
Ook zijn wij al snel over gegaan op het zelfstandig leren omgaan met zijn medicijnen. Hebben een medicijn doosje gekocht  en een wekkertje. Om te leren omgaan met zijn medicijnen. Dit omdat ie ook naar het middelbaar zou gaan. Ondertussen een jaar later heeft ie de pillen zelf in beheer in zijn kluisje, weet hij dat het zijn pillen zijn en hoe hij daar mee moet omgaan. Staat op zijn telefoon een alarm ingesteld ( want anders vergeet ie het) wanneer hij ze moet innemen. Dit gaat erg goed.
 
Quote
RE: Ritalin
Nicole  schreef op: 29-04-2015 23:08:13
Denk dat het bij jou zoon voorlopig op 2 keer per dag zal blijven, maar kan de doses nog wel aangepast worden. Mijn zoon kon heel goed aangeven van he ik.merk echt dat 5mg te weinig is dus toen in overleg met de arts overgegaan op 10mg.

Denk dat het aller belangrijkste is dat je blijft luisteren en kijken naar je zoon. 
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 30-04-2015 08:56:22
Dat is het ook, daarom schrijf ik voor mezelf ook alles op wat hij verwoord. Zo hou ik goed veranderingen bij e.d.

Wel zit ik met dingen als de vakantie straks... Het doet hem zo goed, maar in de vakantie gaat hij altijd wat later op bed. Dan krijgt hij een halve dag ritalin (lekker voelen) en dan ineens een paar uur rot voelen... Nu hebben we gelukkig nog even, maar ben wel benieuwd hoe dat allemaal gaat...

Vanmorgen weer ingenomen. Er was hier een situatie waarbij dit altijd eindigd in geschreeuw en met de deuren slaan (hij wilde niet meedoen met gym en dan gaat hij klagen over van alles, begint op de dag ervoor al, gym is het moment dat er heeeel vaak wat fout gaat), en 10 minuten na het innemen reageer ik dus op een manier waarbij hij gigantisch uitgedaagd werd.
Zijn reactie: waarom geloof je me niet?
Ik zeg: ik geloof dat het te maken heeft met dat je tegen gym opziet, omdat het bijna elke woensdag en donderdag hetzelfde gaat. En ik denk dat je bewust of onbewust daardoor overdrijft met klachten. Dus juf bepaald wel of je kan gymen of niet.
Nou, dat had ik eerder niet hoeven doen, dan kreeg ik van alles nar mijn hoofd gesmeten.

Nou zegt hij: oh, ja oke...

En dat is niet alles, hij pakt ZELF zijn tas en gymtas (normaal moet ik hem elke ochtend helpen herinneren) herhaald nog even dat hij thuis moet komen om te eten (vergeet hij ook heel regelmatig) en vertrekt zonder met de fiets tegen het hek te knallen naar school.

In de keuken zei hij nog: he lekker, mijn hoofd is weer rustig ik voel me weer blij, ik voel me nu net als jou 

Ben zo blij voor hem maar van binnen schreeuwt alles in mij aaaaaarrrggghhhhhh
Het opschrijven is voor mijzelf ook gewoon goed, een soort van bewijs ofzo zodat het voor mijzelf ook zwart op wit staat...
 
Quote
RE: Ritalin
Tantehan  schreef op: 30-04-2015 13:52:30
Onze zoon heeft ook medicatie, hij krijgt 10 mg Medikinet, dat is langwerkend. En daarnaast nog Risperidon. maar die zijn we aan het afbouwen, dat werkte alleen maar tegen. Dat zou helpen tegen angsten en het doolhof in zijn hoofd, maar dat werd alleen maar erger. We zitten dus nu in de afbouwfase en gaan straks denk ik de medikinet verhogen. Hoop dat hij dan wat rust krijgt in zijn hoofd en niet altijd alles tegenspreekt en opvliegend is. Dat zou voor mij ook wat rust inbrengen denk ik.
 
Quote
RE: Ritalin
Nicole  schreef op: 30-04-2015 14:00:31
Herkenbaar Boterbloem wat je nu allemaal schrijft. Ik hoop dat je het zelf ook op den duur een plaatsje kan geven.
In de vakantie en weekenden geven wij onze zoon zelf de keus wel kf geen medicatie. Lange tijd wilde het ze niet in de vakantie en weekenden maar na een sprek met de arts en de voor en tegens tegen elkaar afwegen neemt hij ze ook.steeds vaker wel in.
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 30-04-2015 17:35:13
Kan je niet tussendoor contact opnemen met zijn arts, want het lijkt mij dat vier uur dus te lang is. Het werkt een beetje hetzelfde als met pijnstillers, dan neem je ook een nieuwe pil voordat de eerste is uitgewerkt.

J, begon ook met twee maal een halve maar dan om de drie uur en dat opgebouwd naar twee maal een hele, dus 2x 5 mg en 2x 10 mg. Drie uur bleek voor hem te lang en hij moest naar de twee en een half uur. Dat was erg lastig met school dus toen zijn wij overgegaan naar MF retard, 20 mg om de vier uur, twee maal per dag. In de weekenden en vakanties slikken de kinderen in ieder geval 1 dosis om niet helemaal opnieuw te moeten wennen.
Mijn dochter is begonnen met 3x 5 mg, en heeft dat op gebouwd naar 3x 20 mg, 1 x 10 mg en 1 keer 5 mg, om af te bouwen. Ze mag daar zelf aanpassingen in aan brengen als dat nodig is voor school of sport. Ze begint 's morgens om 8 uur met 20 en dan om 10 uur, 12 uur, 14 uur enz.



 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 30-04-2015 17:41:05

Quote Boterbloem:
Dat is het ook, daarom schrijf ik voor mezelf ook alles op wat hij verwoord. Zo hou ik goed veranderingen bij e.d.

Wel zit ik met dingen als de vakantie straks... Het doet hem zo goed, maar in de vakantie gaat hij altijd wat later op bed. Dan krijgt hij een halve dag ritalin (lekker voelen) en dan ineens een paar uur rot voelen... Nu hebben we gelukkig nog even, maar ben wel benieuwd hoe dat allemaal gaat...

Vanmorgen weer ingenomen. Er was hier een situatie waarbij dit altijd eindigd in geschreeuw en met de deuren slaan (hij wilde niet meedoen met gym en dan gaat hij klagen over van alles, begint op de dag ervoor al, gym is het moment dat er heeeel vaak wat fout gaat), en 10 minuten na het innemen reageer ik dus op een manier waarbij hij gigantisch uitgedaagd werd.
Zijn reactie: waarom geloof je me niet?
Ik zeg: ik geloof dat het te maken heeft met dat je tegen gym opziet, omdat het bijna elke woensdag en donderdag hetzelfde gaat. En ik denk dat je bewust of onbewust daardoor overdrijft met klachten. Dus juf bepaald wel of je kan gymen of niet.
Nou, dat had ik eerder niet hoeven doen, dan kreeg ik van alles nar mijn hoofd gesmeten.

Nou zegt hij: oh, ja oke...

En dat is niet alles, hij pakt ZELF zijn tas en gymtas (normaal moet ik hem elke ochtend helpen herinneren) herhaald nog even dat hij thuis moet komen om te eten (vergeet hij ook heel regelmatig) en vertrekt zonder met de fiets tegen het hek te knallen naar school.

In de keuken zei hij nog: he lekker, mijn hoofd is weer rustig ik voel me weer blij, ik voel me nu net als jou 

Ben zo blij voor hem maar van binnen schreeuwt alles in mij aaaaaarrrggghhhhhh
Het opschrijven is voor mijzelf ook gewoon goed, een soort van bewijs ofzo zodat het voor mijzelf ook zwart op wit staat...



Zoooooooooooooooo herkenbaar, het was hier ook elke morgen een toestand. Eerst de oudste naar school, die voor geen meter opschoot, alles kwijt was of niet kon vinden, zich met alles en iedereen bemoeide behalve haar eigen spullen. En dan J. op ongeveer de zelfde manier, maar dan met gegooi van schoenen of zo iets erbij. Elke ochtend was er wel wat.
 
Quote
RE: Ritalin
Jacquelien  schreef op: 30-04-2015 18:05:26
Hier was de dosis Ritalin in de ochtend 15 Mg, middag 10 mg en om 16.00 5 mg. Nu conderta 36 mg wat effectief 3x 10 mg is. In de ochtend nog 5 mg ritalin erbij.

zou niet meer terug willen naar de losse pillen, maar instellen is hier ook gedaan met ritalin.

als de werking nu al zo goed is klinkt veel belovend!
voordeel vind ik dat je zelf kunt 'spelen' met de dosis. In het weekend geen extra pilletje en sinds kort zonodig rond 18.00 uur ook 5 mg extra als er een avond programma is.

herkenbaar dat minder eten dus hier wordt in de avond vaak nog rond half 8 iets extra's gegeten. Craqotte met kaas of zo.
 
Quote
RE: Ritalin
Jacquelien  schreef op: 30-04-2015 18:07:58
Oh ja wij begonnen de 1e week met alleen in de ochtend 5 mg, week 2 ochtend en middag 5. Mg. Week 3 ochtend en middag 10 mg. enz. Pas veel later pas om 16.00 uur was daar huiverig voor ivm slaap probleem. Maar ze slaapt er super op, eigenlijk beter...
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 18-05-2015 12:54:03
Nou net een belafspraak gehad.

T kreeg 10 in de ochtend en 10 tussen de middag
nu 10 in de ochtend, 3,5 uur later weer 10 en dan 3,5 uur later nog 5 om de scherpe randjes eraf te halen zeg maar, dat hij zich nog wel kan concentreren (redelijk) maar niet de volledige dosis.

Wat fijn is is dat we sommige dingen niet echt kunnen gaan leren aan hem wat nooit is gelukt.

Net kwam hij weer thuis, hij had zelfs al werk voor morgen af (daltononderwijs, zelf plannen).
Puntje is wel weer dat hij dus nog verder omhoog gaat terwijl hij al hoog scoorde. Dus nu moet er mogelijk wat uitdaging bij komen of ze hebben nog andere manieren, geen idee. Gelukkig nog maar 6 week, dan eerst vakantie ;-)

Zelf zat ik er gigantisch doorheen (en nog wel een beetje). Teveel aan mijn hoofd, die medicijnen er ineens bij en de stage wordt mij gewoon teveel (combinatie werken en studeren terwijl je geen geld verdient en dus niet even iemand kan inhuren eens lekker bij je schoon te makne ofzo).
Doordat hij nu geen woede aanvallen had en goed te corrigeren was heb ik veel meer rust gehad dan normaal in vakanties. Normaal is dat heel hard werken voor mij om te zorgen dat het allemaal een beetje loopt.

Nu dus kijken hoe het gaat met slapen.

Eetlust is af en toe wat verminderd. Maar als ik hem aanspoor dat hij 1 boterham moet eten bijvoorbeeld eet hij vervolgens gerust 3 boterhammen omdat het dan toch wel lekker is.
 
Quote
RE: Ritalin
Jacquelien  schreef op: 18-05-2015 19:04:12
Wat fijn dat het zo lekker gaat!

hier niet, druk bezig met andere school. Morgen gesprek en hopelijk kan ze komende dinsdag starten......
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 19-05-2015 17:28:36
Fijn te lezen dat het zo goed gaat met T. en dat jij ook wat rust hebt gekregen. Het is nu denk ik een beetje afwachten hoe T zich verder ontwikkeld, wat het ene moment goed gaat kan later weer lastig gaan. J. had voorheen nooit last met slapen gaan maar nu na de vakantie is het drama, hij ligt soms tot 1 uur wakker en de andere ochtend weer fris en fruitig naar school, ik snap er niks van. En als hij een beetje op tijd slaapt wordt hij 's nachts wakker omdat hij honger heeft, is hij in de keuken beschuitjes aan het smeren met hagelslag



'Puntje is wel weer dat hij dus nog verder omhoog gaat terwijl hij al hoog scoorde.'


 

Is weer eens wat anders om je zorgen over te maken, toch? 
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 20-05-2015 16:54:07
Jacq, het is gelukt he? Hoop zo dat ze het naar haar zin krijgt!!

MJ, haha luxeprobleem, al is het voor school wel lastig hoor... Maar we laten het eerst zo omdat hij erg trots is op dat hij alles zo klaar heeft en nog niet echt vraagt om extra verrijking (hij zit al in de plusklas) en ik sta daar volledig achter.

Die succeservaring doet hem heel veel. Hij kwam vandaag ook weer blij thuis.

Oooh dat eten, hier is het vaak ook 's avonds laat. Gisteravond kwam hij ook ineens beneden dat hij weer eten wilde. Echt om half 10 ofzo. Maar geef het wel. Hij heeft het echt nodig en ik kan ook niet slapen op een lege maag...
 
Quote
RE: Ritalin
Jacquelien  schreef op: 21-05-2015 17:36:45
Hier is het standaard dat ze rond half 8 nog wat eet, hebben we vast in het ritme zitten om te voorkomen dat ze later nog naar beneden komt. Nu gaat ze ook rond 19.45 a 20.00 uur al naar bed.

Inderdaad Boterbloem, het is rond en vanmiddag is ze al geweest en ze is zo happy! Was echt goed gegaan en morgen gaat ze ook de hele dag dus hoop echt dat het zo blijft. Tuurlijk zullen er altijd dingetjes blijven, maar als de basis goed is is dat ook geen probleem!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ritalin
Naam
Bericht