Menu
 

Topic:

vaak vervanging groep 8

Mv5  schreef op: 17-09-2014 21:35:48
Mijn jongste dochter zit dit jaar in groep 8. Haar juf is zwanger, wat ik natuurlijk hartstikke leuk vind voor haar, maar ze heeft wel nogal wat last van zwangerschapskwaaltjes. Ze zit nog in de beginfase, dus ze gaat voorlopig nog niet met zwangerschapsverlof, maar ze is dus best vaak ziek nu. Het schooljaar is nog geen maand bezig en ze is tot nu toe elke week wel één of twee dagen ziek thuis geweest. De klas van mijn dochter krijgt dan dus een vervanger, maar dat is steeds iemand anders. School belt dan de regionale invalpool en is allang blij als er iemand kan komen. Dat snap ik wel, maar ze hebben dus steeds een andere leerkracht die niets weet over wat de kinderen wel en niet hebben gehad en wat ze moeten doen en ze leggen allemaal op een andere manier uit. Niet dat dat per definitie verkeerd is, maar voor de kinderen is het wel vervelend. Laatst ging de juf na het speelkwartier ziek naar huis en toen kwam de concierge maar even invaller spelen. Hij heeft ze dus blijkbaar de rest van de ochtend spelletjes laten doen en 's middags hadden ze eerst een uur gym en daarna hebben ze nog een uur vrij mogen tekenen.
Laat ik zeggen dat ik niet heel blij wordt van deze ontwikkeling. Kinderen gaan naar school om te leren en prima dat ze af en toe iets leuks doen, maar een halve ochtend spelletjes doen en een halve middag tekenen terwijl dat niet op de planning staat, ben ik het eigenlijk niet mee eens. Ik snap dat de concierge geen les kan/mag geven en dat het een noodgeval was, maar ik ben hier niet blij.
Straks is de eindtoets en dan moeten ze het wel allemaal beheersen. Bovendien wil ik voor mijn dochter niet dat ze problemen krijgt op de middelbare school omdat ze de hele tijd invallers had die allemaal op een andere manier lesgeven. Ik denk dan; zet in godsnaam de directeur voor de klas als de juf er niet is (ik snap dat die ook andere taken heeft, maar onderwijs is toch het hoofddoel lijkt me), zodat de kinderen niet van tig verschillende juffen, meesters en zelfs de concierge les krijgen.
Wat zouden jullie doen in deze situatie? School hierop aanspreken of hopen dat de juf snel weer minder last heeft van zwangerschapskwaaltjes.
 
Quote
Navigatie
RE: vaak vervanging groep 8
Jolanda1974  schreef op: 17-09-2014 21:50:18
Ik zou een gesprek aanvragen met school hoe zijn op deze manier de continuiteit in de klas denken te waarborgen. Je komt op voor je kind.
Je zou het ook eerst met andere ouders kunnen bespreken en polsen hoe zij erover denken.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Jen9  schreef op: 17-09-2014 21:51:52
Ja, ik zou een gesprek aanvragen.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Eefje  schreef op: 17-09-2014 21:52:57
Ik zou hier toch over in gesprek willen gaan met school.
Zoiets kan een keer voorkomen, maar dit loopt de spuigaten uit.
Een conciërge voor de klas is natuurlijk ook geen goed plan.
Misschien kan de juf zich beter "helemaal" ziekmelden tot het beter gaat.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Kees  schreef op: 17-09-2014 21:54:01
Superstorend idd

Ik zou bellen of mailen en een gesprek aanvragen
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Mv5  schreef op: 17-09-2014 22:01:28
ja ik snap ook dat ze een keer ziek kan zijn, maar zo vaak is niet goed, zeker niet als ze steeds andere invallers of zelfs concierges krijgen. dat dat een keer gebeurt, oke, niet ideaal maar daar kan ik nog mee leven. maar mijn kind zit wel in groep 8 en niet op de kleuterschool dus ik wil dat ze fatsoenlijk les krijgt. spelletjes en tekenen doet ze thuis maar. want ik ga haar thuis niet opschepen met extra schoolwerk, ze zit er al de hele dag en heeft een beetje huiswerk (krijgt ze nu nog nauwelijks op want al die invallers weten bepaald niet wat de bedoeling is) en dat is voor nu voldoende. zelf vind ze het nu nog geen probleem, spelletjes doen vond ze wel leuk, maar ze zei laatst wel dat er een invaljuf was die de verhoudingen bij rekenen heel raar uitlegde en dat ze er niets van snapte. gelukkig had ze het boek bij zich en heeft een van haar zussen het even uitgelegd.
denk dat ik morgen eens even de school ga bellen. andere ouders weet ik eigenlijk niet hoe die erover denken, want mijn kinderen gaan al jaren zelf naar school en naar huis, dus ik zie die niet heel vaak.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Minou  schreef op: 17-09-2014 22:41:47
Ik kan begrijpen hoe juf zich voelt..ken het van mezelf ( ik was dus wel thuis hihi)

maar dit mag niet ten koste gaan van de kinderen. Denk dat het voor juf beter is om tijdelijk " ziek" thuis te zijn tot de klachten weg zijn en er een vaste invaller in gaan zetten. Zo moet het niet langer doorgaan, zo'n belangrijk jaar!
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Sammy  schreef op: 17-09-2014 22:57:04
Ik kan begrijpen dat de juf last heeft van zwangerschapskwaaltjes en daardoor niet altijd voor de klas kan staan. Maar de school hoort, zeker als het zo regelmatig voorkomt, wel voor goede vervanging te zorgen.

Zou zeker een gesprek aanvragen en je zorgen uiten! Groep 8 is niet een groep die je zo aan hun lot over moet laten, zeker niet met het oog op de eindtoets straks. Dara moeten de kinderen wel goed op voorbereid zijn.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Orange  schreef op: 18-09-2014 07:40:28
Groep 8 of kleuterschool..school moet dat goed regelen en afspraken maken met juf. Ik begrijp haar klachten..
Vorig jaar had mijn dochter ook héél véél invallers. De klas had daar echt last van, werden brutaal, ongedurig. Ik zou er zeker wat van zeggen. Laat juf maar even thuis en zorg voor één vaste invaller.
Dat poule systeem is trouwens ook bagger. Ze bellen de eerste van de lijst (verplichtte volgorde) dus het was ook wel eens echt niks wat er voor de klas stond. Dochter heeft een pittig klasje... niet handig.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Jen9  schreef op: 18-09-2014 07:57:37
Overigens groep 8 of de kleuetrschool maakt geen verschil.....Echt niet.. De kleueterschool lijkt niet meer op die van onze tijd en daar kan je al een stevige achterstand opbouwen...
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Jolanda1974  schreef op: 18-09-2014 08:45:34
Elke groep is belangrijk op school. Zou er dus zeker achter aan gaan
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 18-09-2014 12:02:13
Ik zou een gesprek aanvragen.

Heel vervelend voor de juf. Maar dat hoeft niet jullie probleem te worden toch?
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Jessiemv3  schreef op: 18-09-2014 12:12:41
Inventariseren hoe andere ouders er over denken en een gesprek aangaan op school. Het is nu nog vroeg in het schooljaar dus nu is eventuele achterstand nog in te halen.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Mv5  schreef op: 18-09-2014 21:13:46
nou ik heb vandaag de school gebeld en ik was niet de eerste die gebeld heeft. school erkent het probleem en vindt het erg vervelend en ze zijn bezig een oplossing te zoeken. vandaag was er ook een invaljuf en die was blijkbaar nogal lui want de kinderen hebben de hele dag aan hun werkstuk mogen werken. uhm nou prima dat ze een werkstuk moeten maken en dat daar op school ook een uurtje per week aan gewerkt wordt, maar een hele dag? ze hebben echt wel meer te doen. andere docenten vonden het blijkbaar ook storend, want groep 8 hield dus de hele dag de computerruimte bezet. school heeft morgenavond een spoedouderavond voor de ouders van leerlingen van groep 8 georganiseerd en dan horen we meer. hopelijk komt er dan snel een oplossing, want ik vind dit echt drie keer niks. nu kan mijn dochter goed meekomen op school en thuis eventueel hulp vragen aan haar vier oudere zussen, maar dat geldt niet voor alle kinderen. en juist vooral voor die kinderen is het belangrijk dat ze op school en vaste leerkracht hebben die weten waar de problemen liggen en doelgericht kunnen helpen. een invaller die een dag (misschien twee) komt kan dat natuurlijk niet (begrijpelijk, maar toch storend voor de kinderen).
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Truuske  schreef op: 18-09-2014 22:19:09
Nou gelukkig dat ze het nu serieus nemen. Ik ben benieuwd waar ze morgen mee komen.
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Jolanda1974  schreef op: 20-09-2014 09:29:15
Hoe is het gegaan gister?
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Mv5  schreef op: 20-09-2014 13:10:05

gister dus ouderavond gehad. school ziet in dat er een behoorlijk probleem bestaat en dat deze situatie voor niemand goed is.
ze hebben met de juf afgesproken dat ze voorlopig geen les geeft. Ze kan op de momenten dat ze daartoe in staat is IB werk doen en de IB'er geeft dan les aan groep 8. Dat is vier dagen per week. Op vrijdag geeft de directeur dan les.


School gaat desondanks wel op zoek naar een invaller voor langere tijd, want uiteindelijk zal de juf met zwangerschapsverlof gaan en dus ook geen IB-taken meer uitvoeren en dat moet ook gedaan worden. Ook de directeur heeft nu een dag minder voor zijn werk. Maar dat vinden ze niet erg, het belang van de kinderen staat voorop en daar ben ik erg blij mee.

Een andere optie was geweest om groep 7 (18 leerlingen) te splitsen en de helft bij groep 6 (22 leerlingen) te zetten en de helft bij groep 8 (24 leerlingen). De meester van groep 6 zou dan een groep 6/7 van 31 leerlingen krijgen en de meester van groep 7 een groep 7/8 van 33 leerlingen. Dit hebben ze niet gedaan omdat dan 3 klassen last hebben van dit probleem en de klassen dan wel erg groot worden, zeker voor een combinatieklas. Zeker voor de leerlingen van groep 7 zou een (tijdelijke) splitsing op dit moment (het schooljaar is al bezig) niet goed zijn. Mij lijkt deze optie ook geen goed plan, dus ik ben blij met de keuze die er gemaakt is. Het belangrijkste vind ik dat er stabliteit is in de klas. Een of twee vaste leerkrachten die de kinderen goed kennen en weten waar hun sterke en zwakke punten liggen en wat de kinderen nodig hebben. Zeker voor de leerlingen die wat minder goed mee kunnen komen en zorgleerlingen is dit erg belangrijk.

 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Samira  schreef op: 20-09-2014 13:17:23
Wat heeft de school het goed opgepakt zeg. Daar kan menig andere school nog wat van leren!
Hopelijk is er snel een 'vaste' invalkracht beschikbaar, maar tot die tijd is er in ieder geval duidelijkheid en krijgen ze gewoon les
 
Quote
RE: vaak vervanging groep 8
Jacquelien  schreef op: 20-09-2014 16:53:41
Ik ben destijds om vergelijkbare redenen in overleg de ziekte wet ingegaan. Zodat school mij kon vervangen ivm de continuïteit voor de klassen. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op vaak vervanging groep 8
Naam
Bericht