Menu
 

Topic:

Kat wil niet door luikje

Debbel79  schreef op: 25-08-2014 18:50:46
Coco en scooter gaan sinds een paar weken naar buiten. Eerst zijn ze een week of 2-3 in de tuin gebleven maar inmiddels hebben ze hun terrein langzaam aan uitgebreid en komen ze ook buiten de tuin.
Ze blijven (nog) wel in de buurt. Voor het huis hebben we een hofje met een groot struiken en bomen perk. Hier struinen ze de hele dag rond.

Alleen was het altijd weer om de deur open te zetten en konden ze in en uit lopen. Maar nu het frisser is gaat de deur dicht.
Er zit een kattenluik in van diesel. Maar ik krijg het niet voor elkaar dat ze door hebben dat ze hun neus ertegen moeten duwen.
Als ik ze ff met het koppie ertegenaan duw dan gaan ze er zonder problemen door, maar zodra ze het zelf moeten doen snappen ze er niks neer van en gaan ze ervoor zitten piepen.

We hebben al van alles geprobeerd. Met snoepjes lokken. Helpen, voordoen. Maar nee hoor.

Diesel destijds duwden we er een keer doorheen en die had het gelijk door. Maar jut en jul niet hoor.

Terwijl hun kattenbak ook een klep heeft. Maar die is zonder magneet natuurlijk.
Maar zonder die magneet blijft die klep flapperen en tochten we het huis uit.

Wie heeft de tip?
 
Quote
Navigatie
RE: Kat wil niet door luikje
Kaasje  schreef op: 25-08-2014 19:00:40
Voordoen!
Dus heb debbel, met je neus tegen het luik en erdoor heen
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Debbel79  schreef op: 25-08-2014 19:05:02
Whaha! Mijn kleine teen past er net door denk ik hihi

 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
M&j  schreef op: 25-08-2014 19:07:21
Ik ben er bij gaan zitten en drukte dan de klep een klein stukje naar buiten zodat ze de buitenlucht ruiken. De kier maakte ik steeds kleiner zodat ze steeds meer zelf moesten doen. Zo kregen ze het door. De kittens gaan nu dus in en uit zonder problemen, hun moeder snapte het in één keer, ook al was ze al 4 jaar oud maar hun vader krijg ik het echt niet aan zijn verstand, die gaat er gewoon voor zitten wachten.
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Mamajenti  schreef op: 25-08-2014 19:07:58
Een paar dagen een aantal maal herhalen. Klepje open houden en ze erdoor laten gaan. Ze snappen meestal al heel snel dat het open kan, maar het is eng om erdoor te gaan, want ze zien niet waar ze heen gaan.  En het beste is om ze het daarna stimuleren zelf te doen, door ze van buiten naar binnen te laten gaan. Rond etenstijd en dan gewoon eten neerzetten en ze roepen.
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Son  schreef op: 25-08-2014 19:28:28
Hahaha heten die van jou ook jut en jul ?
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Angelique  schreef op: 25-08-2014 19:30:44
ik zou ff prberen met zon welkom spray 
ik wete neit zo heel goed hoe het heet maar je hebt keep of om ze te leren dat ze daar niet mogen komen maar je hebt dus ook spray waar ze gek op zijn net als de catnip kruiden 
je kan zo leren dat ze bijv de krabpaal gebruiken 
wellicht werkt zoiets met het luik ook ze gaan eraan ruiken en kopjes geven dus in principe precies wat ze meoten doen 
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Esther_mv_ifmi  schreef op: 26-08-2014 07:59:57
Hier hetzelfde maar dan geen kitten. Hij blijft buiten zitten mauwen en  soms loopt ie liever in de stortregen dan dat ie door het luikje gaat. Ik doen dan vaak mijn hand door het luikje dan komt ie kroelen. Uiteindelijk lukt het te lokken met brokjes. Maar vanmorgen vertikte hij het weer. Weer met brokjes geprobeerd en nee hoor. Dus ben er gewoon bij weggelopen. En uiteindelijk..... ja hoor! Maarja morgen zit meneer waarschijnlijk weer te mauwen buiten. 
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Debbel79  schreef op: 26-08-2014 08:32:18
We zijn al dagen aan het oefenen. Ik snap er niks van.

En het is echt vervelend want nu kunnen ze dus niet naar buiten als ik aan het werk ben. Ik kan ze Smorgens niet naar buiten laten want dan kunnen ze het huis niet meer in. Met als gevolg dat ze binnen als een dolle stier tekeer gaan omdat ze naar buiten willen.

Van de ene kant denk ik, ik laat het luikje open (en niet op slot) dan gaan ze misschien toch vanzelf wel. Maar stel dat ze naar binnen willen omdat er een motor of zo voorbij komt scheuren dan kunnen ze dat misschien niet gelijk en rennen ze uit angst weg.

Of slaat mijn gedachtengang nergens op?

Ik moet zo werken... Twijfel... Luikje van het slot halen?
Ik denk niet dat ze het doen hoor. Maar wie weet...
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Mamajenti  schreef op: 26-08-2014 09:21:33
Ik zou hem open laten als ik erbij ben en zolang je nog niet zeker weet dat ze zelf in en uit kunnen, dicht als je er niet bent.

Enne, sommige katten zijn meesters in manipulatie. Had ik ook, als hij wist dat de deur dicht ging, ging hij zitten wachten tot wij de hordeur open deden ipv door het luikje komen hahaha
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Anne  schreef op: 26-08-2014 09:30:56
Kan je niks tegen die magneet aanplakken?Een sticker ofzo? Dat hij even niet werkt..
Dan werkt het een poosje net als de kattenbak en haal je daarna de sticker weer weg als ze het gewend zijn
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Moederkloek  schreef op: 26-08-2014 10:39:35
Advies voor als het echt niet lukt:

Ik heb er geen ervaring mee, want nooit een kattenluik gehad, maakte altijd de deur of het raam (voorkant) open als een van de katten weer naar binnen wilde vroeger.
Komt denk ik ook wel omdat ik altijd huurhuizen heb gehad en je dan niet zomaar een gat in de deur gaat maken voor zo'n luik.
De kat die ik nu nog heb van vroeger is nu een "binnen" kat, ik woon nu 3 hoog en ze wil ook niet meer naar buiten.

2 jaar geleden had ik een begane grond appartement, en wilde ze wel naar buiten. 
Ze had echt vaste tijden dat ze naar buiten wilde, om 6 uur smorgens eruit en om 9 uur weer naar binnen. 
Kon je de klok op gelijk zetten. En als ze nog niet voor de deur zat om 9 uur dan riep ik haar en zag ik ze vanuit de verte aan komen rennen over de daken en schuttingen, dat beest had de hele achterwijk veroverd 

Ik denk dat het prima te doen is om ze gewoon buiten te laten, maar zorg wel dat je niet mee gesleept wordt in de nukken van de kat, want dan ben je de hele dag deuren aan het open maken. Wij hadden ook een kat en die wilde soms een half uur lang elke minuut naar buiten en dan weer naar binnen, die lieten we op een gegeven moment mooi voor het raam zitten.

Je kunt katten prima laten wennen aan bepaalde tijden dat ze buiten (mogen) zijn 

Ik vroeg me trouwens af, kunnen je katten goed zien? Want als katten niet goed kunnen zien gebruiken ze hun neus om te bepalen of ze ergens wel of niet doorkunnen. Botsen ze ergens tegenaan dan denken ze dat het niet kan.
Ik heb een blinde kat en die kan dus niet door luikjes (ook niet het luikje van de kattenbak, ik heb een open bak)
Maar mijn kat is helemaal blind, misschien zien die van jou niet goed en willen ze daarom niet door het luik en wel door het luikje van de kattenbak (waarvan ze waarschijnlijk met hun neus voelen dat ie gelijk genoeg meegeeft)
Mijn blinde schrikt gelijk van alles waar hij met zijn neus tegenaan botst, dus dat luikje op de kattenbak kan hier echt niet.
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Angelique  schreef op: 26-08-2014 11:06:34
hier is geen luik (alleen in de bak) maar ik doe de katten alleen buiten als ik de deur open kan zetten 
is het te koud of nat buiten dan kunnen ze dus niet buiten 
als ik eten kook gaat de deur even open en kunnen ze dus buiten 
dat doen ze ook maar vaak zijn ze met koud en nat weer snel weer binnen 
als ik weg ben zijn ze dus ook gewoon binnen met de deur dicht 
ze hebben hele huis tot hun beschikking en kunnen daar voldoene energie kwijt 
buiten mogen ze ook de tuin niet uit dus is ook beperkt ze vinden het fijn hoor buiten maar is hier gelukkig geen must 
ik weiger portier voor mijn katten te worden 
 
Quote
RE: Kat wil niet door luikje
Mamami  schreef op: 27-08-2014 13:52:39
Wij hebben er ook pas een geplaatst voor onze poes van 2 jaar. Ze snapte er ook geen hol van, als ik haar er doorheen duwde ging ze gewoon naar buiten, ook als ik hem openhield ging ze gewoon naar binnen en buiten, alleen niet zelf. Ik heb dus 2 weken het klepje vastgeplakt zodat ie open stond (in de nacht wel dicht). Toen ze hier aan gewend heb ik het dichtgedaan en haar gelokt met snoepjes en kip. Toen ze dat een paar keer gedaan had dacht ik nu snapt ze het, maar nee.

Inmiddels zijn we 4 maanden verder en eindelijk doet ze het zelf sinds 3 weken. Wij waren op vakantie en de oppas staat niet op 09.00 op de stoep om haar buiten te laten. Dus ze koos eieren voor haar geld en ging zelf naar buiten. Omdat het veel regende (en ze daar een bloedhekel aan heeft) ging ze ook zelf weer naar binnen.

Wij hebben een electronisch luik, dus alleen onze poes kan naar binnen (reageert op haar chip). Ik vind het een ideaal ding, hij is zo ingesteld dat zodra het donker wordt ze niet naar buiten kan (wel binnen) en hij ontgrendelt weer als het licht wordt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kat wil niet door luikje
Naam
Bericht