Menu
 

Topic:

hoe hebberigheid afleren

Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 15:20:42

Hoe leren jullie hebberigheid af?

Mijn oudste is 8 en het lijkt wel of hij altijd bang is dat hij niet genoeg krijgt waardoor hij de neiging heeft snel door te eten.
Pakt een ander wat dan moet hij er snel bijzijn om ook wat te hebben, want die ander had ook alweer wat.
Mijn dochter snapt dat dat niet hoeft en dat je gewoon wat pakt wanneer je trek hebt. Geen problemen mee.
Bij haar ging dat erg makkelijk maar ik weet niet hoe ik dit bij de oudste kan afleren... Krijg het er maar niet uit.

Als ik het hem uitleg begrijpt hij mijn uitleg wel, maar de angst tekort te komen lijkt groter...

Iemand die hiermee ervaring heeft waarbij het gelukt is? Hoe heb je dat aangepakt?

Vroeger ging het nog wel goed, maar het is echt iets van de laatste tijd. Is het een fase? (vind dit persoonlijk gewoon echt niet kunnen... Op verjaardagen hebben we altijd strakke regels (bewust) dat hij niets mag pakken zonder te vragen, maar wil hem in huiselijke setting graag leren dat je niet aan een stuk door eet, maar gewoon even kunt blijven zitten. Dus een grote bak chips op tafel, een dipsausje met soepstengels dat soort dingen..


 


Ben benieuwd! 

 
Quote
Navigatie
RE: hoe hebberigheid afleren
Kees  schreef op: 22-07-2014 11:05:20
interessant om te lezen.
ik vraag me altijd af waar het vandaan komt bij sommige kinderen.

hier geen hebberige kinderen, van kleins af aan er bovenop gezeten omdat ik dit soort gedrag echt vreselijk vind....
handenvol chips in hun mond proppen waarbij de helft eruit valt...

ik dacht dat het aan de aanpak lag.
bij een vriendin van mij mogen de kinderen zelden iets hebben.
deze kinderen hebben een obsessie voor lekkere dingen.
steeds maar bij de tafel hangen.

en vragen of je een stukkie kaas mag pakken?
doe je dat zelf ook?
ik zie het al voor me, dat mn bezoek elke x vraagt " mag ik een bitterbal pakken?"
das toch gek?

hier heb ik een kastje in de keuken met dingen voor de jongens.
elke keer vul ik dat aan, van koek tot snoep tot pakjes drinken en een chippie.
ze mogen dit pakken wanneer ze willen.

er zit zeker een rem op, miss dat het daarom gewoon kan.

geen idee hoe dit aan te pakken Boter...
consequent blijven, meer kan ik niet verzinnen....
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Ma Dalton  schreef op: 22-07-2014 11:36:34
kees sommige kinderen hebben dit gewoon in hun karakter. In de VS Is het normaal dat kinderen de hele dag door gewoon iets kunnen pakken uit de kast. En de ene doet dat ook. en kiest echt snoep, de ander kiest fruit of crackers en  weer een  andere eet helemaal nauwelijks. daar hoef je jezelf ook niet voor op de borst te kloppen. Eten is zo'n complex van aangeleerd sociaal gedrag maar ook van onze oerinstincten en hormonen.. 


 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Kees  schreef op: 22-07-2014 11:43:02
dat blijkt Ma Dalton, ik dacht echt dat het aan opvoeding lag en de manier van eten aanbieden.

er zitten in de verpakte koekjes van bijv. dora of spongebob, altijd 2 koekjes.
nooit over nagedacht, mn jongens zijn er dol op.
tot een vriendin er 1 koek uithaalde omdat 2 teveel was.
huh?
zou niet in mij opkomen eerlijk gezegd.
ik denk dat als je er zo mega bovenop zit dat er een obsessie voor eten ontstaat,
maar das een andere discussie


sommige dingen moeten wel aan te leren zijn, kan niet anders.
snel eten, smakken, met je mond open eten, met je vingers etensresten uit je mond poeren (gatverdamme!) dat zijn gewoon manieren.
wachten tot iedereen iets eten heeft en dan pas beginnen bijv.
zijn fatsoensnormen mi.

ik zou denk ik , net zo hard optreden als Debbel beschrijft...
afpakken.
met deze leeftijd is dat gewoon duidelijk
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
M&j  schreef op: 22-07-2014 12:00:54
Mijn oudste heeft er ook last van (gehad), een soort controle ding was het bij haar. Veel praten heeft uiteindelijk geholpen maar het heeft een paar jaar gekost.


 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Ma Dalton  schreef op: 22-07-2014 12:03:47
Kees zou je denken he, maar het blijkt gewoon dat in de VS dat dat gewoon maar aanbieden zonder grenzen voor grote groepen kinderen helemaal niet tot goede keuzes leidt. alleen maar tot een flink overgewicht bij kinderen en een enorm tandbederf.

Overigens krijgen mijn kinderen wel een pakje spongebod koekjes, ofzo maar heb ik ook weleens een rolletje oreo's gehalveerd of 1 ipv 2 liga's gegeven.   Dat het in een bepaalde verpakking wordt aangeboden betekend natuurlijk ook niet automatisch dat dat een gezonde hoeveelheid is.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Ma Dalton  schreef op: 22-07-2014 12:09:37
dat afpakken snap ik dan weer niet. Ik vind die regels namelijk niet duidelijk voor een kind wat naar duidelijkheid snakt, zoals het kind van Boterbloem.

Je mag pakken wat je wilt, wanneer je het wilt, maar als je het ook wil als je het van een ander ziet, dan mag het niet, want je had al wat anders gehad? Maar je mocht toch pakken wat je wou? wanneer je het wou? waarom pak je het dan af?
Je mag pakken uit een schaal op je eigen tempo, maar als jouw tempo snel is, dan mag dat ook weer niet?
voor een kind wat dat niet aanvoelt is daar niks duidelijks bij.






 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Jolanda1974  schreef op: 22-07-2014 12:55:32
Voor onze jongste hebben wel duidelijke regels. Die eet door haar verzadiging heen. Tussendoor is ze niet zo snoeper. 
's morgens is ze een slechte eter maar ze moet minimaal 1 boterham of 2 crackers eten. Wil ze een bakje youghurt met fruit ook prima maar ze moet wat eten. Tussen de middag mag ze 3 dingen kiezen. Niet meer want dat is echt genoeg voor d'r. Dit hebben we samen besloten omdat ze merkt dat ze na die 3 dingen genoeg heeft. Maar als je haar haar zin geeft eet ze zo 6 boterhammen weg.
Dus ja wij hebben hier op gezette tijden eetmomenten, dat komt ook voort uit mijn diabetes. 3 hoofdmaaltijden en 3 tussenmaaltijden op een dag. Omdat ik zo moest leven doen onze kinderen daar in mee.

Ontbijt
Koekje op school
Lunch
Fruit of een koekje uit school
Avondeten
Fruit of wat lekkers bij de thee

En  met een verjaardag staat hetzelfde op tafel als voor de volwassenen hoor alleen hebben ze hun eigen bordje /  schaaltje waar ze in kunnen graaien Ik vul alleen bij wanneer ik er in heb en niet omdat ze om vragen.

Drinken staat hier altijd op het aanrecht klaar en mogen ze allemaal pakken. Maar wil niet dat er handen in de koektrommel graaien. Dat wordt eerst gevraagd. En er hebben zeker geen kinderen aan te bellen om te "zeuren" of ze wat mogen.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Jolanda1974  schreef op: 22-07-2014 12:57:08
En 2 liga's vind ik ook overdreven. Ze krijgen er allebei 1 mee naar school. Meestal kiezen ze tch voor fruit of van de combicrackertjes mee naar school.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Orange  schreef op: 22-07-2014 15:02:30
Ieuwwww die graaiende handjes die overal aanzitten.. brrr. Of (ons neefje) van die handjes nog onder het ijs die dan lekker gaan spelen met mijn kinderen hun speelgoed. Pff zeg, leer het manneke even zijn handen te wassen. Als de lego eraan blijft plakken is de boodschap ook niet zo moeilijk lijkt mij.

Wat betreft graaien, dat is ook hier verboden maar mijn jongste is een echte snoeper. De deal die ik maak is dat hij best voor zijn boterham een snoepje mag maar die boterham gaat op! Toch niet doen is de rest van de dag niets meer. Dat ging dus ook maar één keer mis. Ik doen wat ik zeg.
Wel sneu voor mijn jongste is dat de oudste liever een appel of komkommer pakt dus van haar komt die vraag om snoep niet. Daarom lijkt het wel veel wat mijn jongste vraagt want hij is ook de enige die het vraagt.  




 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 22-07-2014 18:53:42

Quote ma dalton:
dat afpakken snap ik dan weer niet. Ik vind die regels namelijk niet duidelijk voor een kind wat naar duidelijkheid snakt, zoals het kind van Boterbloem.

Je mag pakken wat je wilt, wanneer je het wilt, maar als je het ook wil als je het van een ander ziet, dan mag het niet, want je had al wat anders gehad? Maar je mocht toch pakken wat je wou? wanneer je het wou? waarom pak je het dan af?
Je mag pakken uit een schaal op je eigen tempo, maar als jouw tempo snel is, dan mag dat ook weer niet?
voor een kind wat dat niet aanvoelt is daar niks duidelijks bij.



wel een goed punt inderdaad. Dus eigenlijk zou er daarvoor al een punt van aanpak moeten liggen... Nu moet ik nog verzinnen waar of hoe...
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 22-07-2014 19:07:12
Ik vind het vragen voor je wat pakt niet zo raar... Maar hier mogen ze ook niet zomaar uit de kast pakken wat ze willen. Simpelweg omdat ze nog klein zijn en moeten leren wanneer het moment is om te eten en wanneer het een moment is om te snoepen.
Ikzelf heb dit nooit zo erg geleerd, ben bijvoorbeeld ook niet opgegroeid met dat een biscuitje een prima koekje is. Wij hadden altijd stroopwafels, pennywafels, kokoskoeken en als drinken sinas e.d..

Resultaat is nu nog zichtbaar ;-)

Ik vind dat je kinderen gezond leren eten bij opvoeden hoort. Dat er niets is met eens lekker snaaien, maar dat het op een normale manier kan. Dat als ik een een chipje pak en jij pakt er een dat het prima is, maar als vervolgens mijn man pakt en hij pakt snel mee, en dan zijn zusje en hij pakt snel mee dat er dan iets is wat niet klopt...

Je ziet snel genoeg of het een eigen ritme is, of dat het angst is om tekort te komen (ogen gericht houden of iemand iets pakt en dan ook snel opstaan).

mijn zoon is wel een snellere eter. Geef hem een reep chocola en hij is in 5 minuten op en lust nog wel meer. Geef mijn dochter er 1 en die eet elke dag 2 blokjes en doet er een week mee...

Mijn dochter kun je gerust zo'n kast geven met snoep en drinken en ze zou vragen om fruit, dacht altijd dat ouders overdreven als ze zeiden dat kinderen hun snoep lieten staan en liever fruit hadden, maar heb er inmiddels zelf ook 1. Liever een appel dan een snoepje. Heel fijn!

Maar mijn zoon heeft liever 3 repen chocola dan 1 appel zeg maar hihi. En delen wordt ook ineens moeilijk. Maar iets van een ander aannemen is weer heel makkelijk.

Opvoeding is al die tijd goed gegaan, maar het gaat de laatste tijd steeds verder mis. Aan de aanpak is weinig veranderd, wel wat strenger geworden omdat het verergert maar het helpt tot nu toe niets...

Ik kies er toch voor het aan te willen leren omdat hij ook naar anderen gaat, omdat hij langzaamaan groter wordt en het belangrijk voor hem wordt dit te leren. Hij heeft een afwijking, maar niet één die uiterlijk direct zichtbaar is (nou jaaaaaaaaaaaa niet altijd hihi). Hij gaat in het leven net zo door als ieder ander. Komt hij dan ergens op visite dan wil ik niet dat hij maar dooreet omdat hij nooit heeft geleerd hoe daar mee om te gaan omdat hij altijd een bakje kreeg van zijn moeder... Ging hij nooit ergens naar toe dan was het zeker een optie geweest en was het voor mij ook geen punt geweest.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Debbel79  schreef op: 22-07-2014 20:42:58
Ik ben het compleet met je eens bloem.
Hier krijgen ze meestal wel een eigen bakje, puur om discussies te mijden.

Maar... Ik zet ook wel eens iets gezamenlijke op tafel.
Zo'n Mona op de kop toetje bijvoorbeeld. Heerlijk met zijn 4en dat ding op lepelen. En op verjaardagen krijgen ze vaak wel een eigen zakje chios ( meestal 8kinderen, dus ik koop altijd voor hun zo'n zak minichips)
Maar kaas worst en zo, ga ik echt niet apart voor de kinderen maken.
De schaal gaat rond en ze kunnen gewoon van dezelfde schaal iets pakken.

Als je altijd maar eigen bakjes gaat geven laten ze dat nooit lijkt me.

Ik vind het wel grappig om te lezen dat sommige denken dat het te maken heeft met opvoeding. Dat zal in sommige gevallen best zo zijn, maar meerendeel is het gewoon iets wat in een kind zit. En ee ook wel een beetje bij hoort. Hoe vervelend ook.
Ik zie het als een fase. Gelukkig heeft mijn dochter het ook met fruit, groente ed, en niet alleen met snoep.

Kan me wel vinden in sis haar beredenering.
Nora was als baby al een hongerlap.
Ze was dan ook wel erg groot natuurlijk. Bijna 9 pond bij de geboorte.
Ze had altijd honger. Haha. Wellicht zit er toch een link met vroeger.

Zoals ik al zei, gaat het sinds een week stukken beter. Vandaag bewust een grote schaal gesneden fruit op tafel gezet met lege bakjes ernaast.
Ik vroeg of zij even de bakjes wilde vullen. Voorheen schepte ze haar bak bomvol en de rest maar half, maar vandaag zette ze de bakjes keurig naast elkaar en keek of iedereen evenveel had.
Dus het gaat de goede kant op.
 
Quote
Navigatie


Reageren op hoe hebberigheid afleren
Naam
Bericht