Menu
 

Topic:

moet ik mij zorgen gaan maken?

Mv5  schreef op: 08-07-2014 21:42:34

mijn middelste dochter is wat traag in haar ontwikkeling, zowel fysiek als sociaal-emotioneel. op zich geen probleem, van mij mag ze zich lekker op haar eigen tempo ontwikkelen. toch merk ik de laatste tijd dat haar 'achterstand' ten opzichte van haar kalenderleeftijd steeds groter wordt (met name fysiek gezien, sociaal-emotioneel is ze het laatste jaar juist enorm gegroeid).
ze wordt 25 augustus 13 jaar. ze is pas 1.45 meter groot, weegt slechts 32 kilogram, heeft schoenmaat 31 (heel schattige voetjes, maar steeds onhandiger met schoenen kopen) en nog helemaal niks aan puberale trekjes en -ontwikkelingen. ze heeft dit jaar groep 8 overgedaan omdat ze nog absoluut niet klaar was voor de middelbare school (jonge leerling en liep emotioneel gezien achter, heeft meer aansluiting bij jongere kinderen). dat is heel goed voor haar geweest, ze is enorm gegroeid op dat gebied en heeft nu wel zin in de middelbare school en is er ook aan toe. maar ondanks dat ze dus de oudste van de klas is, is ze wel de kleinste en zelfs haar jongere zusjes (12 van juni en 10 van december) zijn al langer dan zij (nu is mijn jongste wel erg lang voor haar leeftijd maar toch). Als je mijn vijf kinderen ziet, zou je zeggen dat de middelste de jongste is. Op zich heb ik er geen problemen mee, maar ik vraag me wel af of dit nog wel helemaal goed komt. Ze heeft ook pas zes tanden gewisseld (de jongste is al bijna uitgewisseld, die hoeft er nog maar twee), de rest is nog melkgebit, dus daar is ze ook laat mee. Alleen heeft ze wel het probleem dat ze gigantisch ruimtegebrek heeft en eigenlijk zo ondertussen wel aan een beugel zal moeten, maar dat gaat dus nog niet.
iemand ook ervaringen van/met kinderen die zich een stuk langzamer ontwikkelen dan gemiddeld?

 
Quote
Navigatie
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
Jen9  schreef op: 08-07-2014 21:51:56
Ik zou even met de huisarts praten. . Ik denk dat t niks is..heb wel vaker zulke meisjes gehad op t voortgezet onderwijs
.maar voor je eigen gedachten misschien wel goed. .
 
Quote
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
Monica Mv 2  schreef op: 08-07-2014 22:11:26
ik zou ook met de huisarts gaan praten.

Mijn dochter van bijna 11 is ook veels te klein en licht voor haar leeftijd. Ze mankeert vanalles en vooral de reflux en obstipatie had prioriteit,  maar het niet groeien lijkt gevonden te zijn, nu alleen de oorzaak er nog van. Mijn dochter neemt geen voedingsstoffen op. Ik zou kijken of je haar gemotiveerd kan krijgen om 1 week een eet en drink dagboek bij te gaan houden en dat mee te nemen naar de huisarts.

Ze kunnen in ieder geval wat onderzoeken doen om een medisch probleem uit te sluiten en te kijken of ze al puber "zaken" gaat ontwikkelen.

Ik moet van de arts gelijk aan de bel trekken als ze haarontwikkeling krijgt of harde schijfjes bij de borsten.

Succes
 
Quote
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
Pien  schreef op: 08-07-2014 22:41:50
Geen dochter maar wel een zoon die in november 12 jaar wordt en nu naar het gymnasium gaat zo meteen. Hij is nu 1.35 en weegt 25 kg. Hij is wel mooi in verhouding. Hij is de allerkleinste van de klas uiteraard. Loopt al jaren bij de kinderarts. Hij doet niets ermee behalve in de gaten houden. Botfoto wijst achterstand in groei uit van 2 jaar. Hij zal laat in de puberteit komen pas rond zijn 14 de en doorgroeien tot ongeveer 1.68.
Zijn zusje van 9 is ook klein voor haar leeftijd maar niet zo klein als mijn zoon. Zij is nu 1,32 en weegt 27 kg. Als je mijn kinderen samen ziet denk je dat ze een tweeling zijn.
Sociaal emotioneel is hij ook nog echt een kind. Hij heeft het syndroom van Asperger en snapt sommige dingen pas later dan de andere kinderen. 
 
Quote
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
Monica Mv 2  schreef op: 08-07-2014 22:52:37
Maar Pien, ik begreep van onze mdl arts dat bij meisjes het verhaal iets anders ligt als bij jongens. Vooral qua ongesteld worden enzo.

Maargoed, het ligt ook aan de ouders enzo. Word allemaal hel fijn berekend. Want ja, je hebt kleine dikke dunne en grote mensen, niet iedereen is hetzelfde.

Maar ben wel benieuwd hoe ze eerdaags op hem reageren op het VO
 
Quote
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
Pien  schreef op: 09-07-2014 07:56:54
Ja monica dat klopt ook dat weet ik. Zodra een meisje ongesteld wordt is ze bijna uitgegroeid zeggen ze altijd. 
 
Quote
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
Pien  schreef op: 09-07-2014 07:59:05
Oh en ja monica wij zijn ook heel benieuwd of hij er niet mee geplaagd gaat worden. Tot nu toe niet namelijk. Tuurlijk zeggen ze klasgenoten weleens he ukkie tegen hem maar niet op een gemene manier.
 
Quote
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
Mv5  schreef op: 09-07-2014 21:29:45
bedankt voor de reacties.
mijn dochter is verder helemaal gezond, een gezonder kind ga je zoeken. is als dreumes één keer flink ziek geweest en daarna misschien drie keer een verkoudheid ofzo. ze is nog nooit ziek thuisgebleven van school. ze eet en drinkt ook voldoende (ik vind zelfs dat ze veel eet), maar ze sport dan ook veel en speelt bijna altijd buiten.
ze is nog niet ongesteld en heeft ook nog totaal geen vrouwelijke vormen of iets wat daarop moet gaan lijken. maar daar zit ze niet mee of zo.
ze is nooit groot geweest, maar het verschil met klasgenoten wordt steeds groter. mijn jongste is bijna tweeënhalf jaar jonger en is dus langer, zwaarder en lichamelijk ook verder.
ggd komt wel elke keer met de conclusie dat ze erg klein is voor haar leeftijd, maar daar wordt verder niets mee gedaan, omdat haar lengte, gewicht en overige lichamelijke ontwikkeling wel in evenwicht zijn.
ik denk erover om hier eens met de huisarts over te praten, maar ik vraag me af of ik haar gelukkig maak met allerlei onderzoeken en toestanden.
 
Quote
RE: moet ik mij zorgen gaan maken?
M&j  schreef op: 10-07-2014 09:33:28
Mijn dochter is 13 en 1.50, altijd al de kleinste van de klas. Sinds kort pas in de puberteit maar ook dat voltrekt zich langzaam. Haar gewicht weet ik niet, ik heb geen weegschaal. Ik zelf was ook laat in mijn lichamelijke ontwikkeling.
 
Quote
Navigatie


Reageren op moet ik mij zorgen gaan maken?
Naam
Bericht