Menu
 

Topic:

Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?

Int  schreef op: 07-07-2014 21:28:02
Zijn er mensen die ervaring hebben met groep 3 en 4 in 1 lesjaar doen?

Ik heb van de week gehoord dat mijn zoontje (nu nog gr 2) erg voor loopt met lezen. Hij is getest op M3, en dat las hij foutloos binnen de tijd. Nu is er afgesproken dat hij de eerste paar weken in groep 3 klassikaal mee gaat lezen om te wennen aan de lesmethode, en daarna gaat hij op zijn eigen nivo verder. Thuis leest hij ook al boekjes E3 (en kan het ook navertellen). Als extra uitdaging voor zichzelf legde hij vanavond het boekje op zijn kop, zodat hij het ondersteboven moest lezen. Zelfs dat lukte haha.

Nu is hij ook goed in rekenen. Begin groep 2 heeft hij al de eind groep 2 cito gemaakt, en scoorde daar toen al A+ op.

Nu weet ik dat ze bij ons op school wel eens kindjes in 1 jaar groep 3 en 4 hebben laten doen. Ik vroeg me af hoe dat dan gaat.

In van die oefenboekjes kan hij redelijk de schrijfletters overschrijven en naschrijven. Als je hem zelf laat schrijven doet hij dat nog in losse letters. Dit zal hij zeker ook nog beter moeten leren, want dat is heel belangrijk natuurlijk.

Ik vroeg me af of jullie ervaring hebben met deze 2 groepen in 1 jaar doen? Hij komt zowiezo in een combi klas 3/4.
 
Quote
Navigatie
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Son  schreef op: 05-09-2014 11:02:05
Als ze hem.niet maar gr 4 doen, is t beter om verrijking te krijgen ipv gr 4 werk....anders blijft hij achter de feiten aanlopen
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Mama_anja  schreef op: 05-09-2014 11:54:38
ik denk dat je kindje dan beter verijkt kan worden hij zit nu in 2 gaat al sneller naar 3 en als je dan ook nog dit jaar naar 4 wil laten gaan kan het hem strx ook al kan hij het wat betreft leren aan het moet ook sociaal emotioneel kunnen 
dan kun je nu beter 2/3 doen en volgend je aar 3/4
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Senna  schreef op: 05-09-2014 11:55:13
Idd Son!
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Int  schreef op: 05-09-2014 14:44:36
Nee hij zit niet in 2 hoor meiden. De eerste post was van voor de zomervakantie. Hij is nu gestart in 3, maar ik denk dat ze gaan aansturen op 3/4 in 1 jaar. Qua leeftijd had hij ook naar 4 kunnen gaan. Hij is een decemberkind en heeft nu 2,5 jaar gekleuterd. Was vorig jaar al twijfel kleuteren of naar 3. Maar ook wegens wat medische problemen hebben we toen gekozen voor groep 2. Dus op zich als hij 3/4 nu dit jaar doet zit hij nog steeds bij leeftijdsgenootjes. Hij hoeft ook zn klas niet uit omdat dit toevallig een 3/4 combi is. Dus op zich kan het heel soepel doorlopen. Lezen en taal van vanochtend vond hij beduidend leuker dan de eerste dagen. Als je al vloeiend leest is het natuurlijk ook erg saai als je losse letters moet gaan leren, en hakken en plakken enzo. Dan is de motivatie snel weg.
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Lisje  schreef op: 05-09-2014 14:49:26
Volg je gevoel, qua leeftijd kan hij prima in beide groepen, niet te jong, niet te oud 
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Son  schreef op: 05-09-2014 14:50:49
Oooh dus er is een kans dat hij alsnog groep 4 doet dit schooljaar.
Ik dacht dat er stond dat hij toch in groep 3 zit en mag lezen bij groep 4.
Vandaar...
Nou hopen dat t werkt. Qua leeftijd zou t idd wel kunnen. Ligt ook natuurlijk absoluut aan hoe het kind is.
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Int  schreef op: 05-09-2014 15:01:23
Ja we beginnen nu met lezen en taal meedoen met 4. Dat is alle dagen 's ochtends tot de pauze. Hij zal natuurlijk nog moeten leren schrijven met schrijfletters. Het schooljaar is nog zo pril, ze zouden ook eigenlijk pas na 2/3 weken kijken wat ze zouden doen op het gebied van verrijken of versnellen. Hij moet natuurlijk ook wennen aan hoe het in de klas gaat vanaf groep 3. Maar gezien het feit dat de leesvoorsprong al zo groot is (in 8 weken tijd zonder school van m3 naar m4) zijn ze hier toch gelijk maar mee gestart. Hij heeft gisteren naast de leestest ook iets met rekenen gedaan. Ik verwacht dus dat hij in de loop van het jaar echt met 4 mee gaat draaien op alle gebieden. Hij zei dat toen hij weer in zijn eigen groepje terug was, hij ook een ander werkboek had gehad dan de rest ( hij zei dat was ook iets met een 4 erop, maar hij is niet zo vertellerig dus precies weet ik het niet). Alleen iets op de computer had hij hetzelfde gedaan als de rest van de klas zei hij. De rest van de ochtend waren andere dingen zegt hij.  Ik zal het maandag wel even horen bij de juf.

Echt een verschil, mijn dochter vertelde alles tot in detail, en deze boef vindt het niet boeiend om te vertellen. Die gaat liever gelijk verder spelen.
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Int  schreef op: 24-09-2014 08:57:31
Het gaat heel goed. Inmiddels hebben ze ook allerlei cito's afgenomen. Rekenen zit hij ongeveer op E3, krijgt hij nu op zijn eigen nivo. Af en toe doet hij een lesje klassikaal mee, zoals bv turven en plattegrond lezen, zodat hij die uitleg ook heeft gehad. Spelling zit hij op M3, daar krijgt hij ook eigen werk van.

Hij doet nu dus eigenlijk al zijn werkboeken/vakken op zijn eigen nivo, en hij heeft er zoveel plezier mee. Hij vindt het ook niet erg, omdat hij het veel leukere werkjes vindt.

Nu dus op naar de schrijfletters.
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Mrtj  schreef op: 24-09-2014 13:34:54
Wat fijn dat ze zo goed meedenken!

Maar kijk ook even verder dan alleen dit jaar: blijkbaar is hij een snelle. En het probleem van voorlopen kan zich dan gerust weer gaan herhalen. Laat je hem dan groep 5-6 of 6-7 ook in een jaar doen? School zal meer moeten bieden dan versnelling en op niveau werken (en echt waar, complimenten aan school dat ze hier zo adequaat mee omgaan, en zo flexibel!). Uiteindelijk zullen ze meer moeten verbreden/verdiepen.
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Int  schreef op: 24-09-2014 13:40:57
Ja de volgende jaren zien we dan wel weer. Ze hebben ook bv en engelse collectie in de bieb, spaanse les in de bovenbouw voor de slimme leerlingen enz. Ik ben ook erg blj met school dat ze zo goed kijken naar wat hij nodig heeft. En dat ze dus ook niet bang zijn om dingen anders aan te pakken. Hij heeft voor het eerst in lange tijd zoveel plezier erin.
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Mrtj  schreef op: 24-09-2014 13:57:09
goed om te horen dat ze in de bovenbouw ook verbreding aanbieden!
 
Quote
RE: Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Int  schreef op: 04-02-2015 16:51:49
Vandaag hebben ze de rapport besprekingen gehad op school, en ik had gelijk mail van de juf. Vorige week mailde ze al dat ze een aantal cito's gewoon M4 hadden gedaan. Zo van we zien wel hoe hij daar op scoort. En hij blijkt al ongeveer helemaal bij te zijn qua lesstof met wr groep 4 is. Hij scoorde op die cito's B en C. En dat terwijl ik gewoon alles zonder al te veel instructies op zijn eigen tempo heeft ingehaald. Net mailde ze dat ze besproken hebben dat hij vanaf maandag bij groep 4 komt te zitten (ideaal, het is een 3/4 combi, dus tafeltje schuift alleen aan bij een ander groepje in het zelfde lokaal). En dan gaat hij gewoon helemaal meedraaien met 4. Alleen schrijven (de schrijfletters zijn ze mee bezig) doet hij nog even met 3 mee. En dan als het goed blijft gaan na de zomervakantie naar 5.

Moet zeggen dat de juffen ons continu uit zichzelf heel goed op de hoogte houden, zonder dat wij daarom hoeven te vragen. Ze kijken echt goed nar hemzelf. Wat hij aankan en prettig vindt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ervaring met gr 3 en 4 in 1 jaar?
Naam
Bericht