Menu
 

Topic:

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie

Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 08:25:47

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigd




Steeds vaker krijgen kinderen en jongeren met ADHD het geneesmiddel Ritalin voorgeschreven. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het middel de afgelopen jaren verviervoudigd en dat baart de raad zorgen.



Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigdFoto:  123RF

In 2013 gebruikte bijna 4,5 procent van de Nederlandse 4- tot en met 18-jarigen methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin. Ook kwamen in 2011 ongeveer tweemaal zoveel kinderen met ADHD-achtige problemen bij de huisarts als in 2002.


Maar niet alle kinderen die voldoen aan de criteria van ADHD zijn zonder meer gebaat bij een formele diagnose en behandeling met een geneesmiddel. ''Er moet veel meer gekeken worden naar wat zorgverleners, scholen en werkgevers kunnen doen om de problemen van jongeren het hoofd te bieden", schrijft de Gezondheidsraad in twee adviezen aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.







Volgens de raad is de hulpvraag sterk gestegen door toegenomen prestatiedruk en afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag. De geestelijke problemen die kinderen daardoor kunnen krijgen, worden al snel opgelost met medicatie. Op de korte termijn werkt die goed, maar die leidt wel tot bijwerkingen als slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn.


Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deelt de zorgen van de Gezondheidsraad over het toegenomen medicijngebruik. ''We moeten heel alert zijn op die trend. Tenslotte weten we niet alles over de effecten van medicatie, zeker op lange termijn. Tegelijkertijd waak ik nadrukkelijk ook voor onderbehandeling. ADHD is gebaat bij professionele behandeling, zo nodig met medicijnen", aldus Van Rijn.


 


Door: Novum
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 05-07-2014 22:28:49
ja absoluut, anders is niet minder dat moeten mensen inderdaad beseffen....
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Suus  schreef op: 05-07-2014 22:59:48
Mamsie, dat hangt van je uitgangspunt uit. ik denk dat meds zoals hier genoemd vaak gevolg bestrijden en niet de oorzaak. Dat vind ik over het geheel gezien zorgelijk
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 05-07-2014 23:34:10
ja dat begrijp ik dus niet....
Want waarom mag je de gevolgen niet bestrijden?
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Suus  schreef op: 05-07-2014 23:42:40
Ik zeg niet dat dat niet mag, ik vind de algehele ontwikkeling erg jammer
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 06-07-2014 00:03:08
Waarom Suus?
Ben ik echt oprecht nieuwsgierig naar. Vind jouw beweegredenen vaak heel zinvol!
Maar hier kun je me nog niet overtuigen
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Suus  schreef op: 06-07-2014 00:40:26
Omdat ik het een signaal vind dat er iets mis gaat in onze samenleving.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 06-07-2014 01:30:19
Ik merk dat mensen erg emotioneel reageren op de discussie... Ik vraag me af waarom.. ik heb t idee dat niemand oordeelt..

Ik vind t een zorgelijke kwestie... de enorme toename van ritalin.. dat vind ik persoonlijk niet kwetsend. Het is een drug, een feit, dat is nou eenmaal zo

Ik ben niet tegen het gebruik, ik vind wel dat het te gemakkelijk gaat in best veel gevallen...  En daarmee scheer ik echt niet iedereen over 1 kam, ik snap prima dat het in een hoop gevallen echt nodig is.. Maar als ik ouders op mijn werk er zo makkelijk over hoor praten, en er zo laks mee omgaan.. ja, daar word ik best boos van

En dat iedere oude het beste wil voor zijn kind... o, ik zou zo graag willen dat dat waar was....
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Marie8  schreef op: 06-07-2014 01:34:53
Ik wel Jen. Ik merk dat ik me goed kan verwoorden mbt ADHD. Veel ervaring, maar niet persoonlijk.
Wordt er bijv faalangst bijgehaald, pak ik dat toch persoonlijk op.
Nu lees ik wel maar wil eigenlijk niet meer reageren.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 06-07-2014 01:38:46
Wat bedoel je met ik wel. Marie8, dat jij t beste wil voor je kinderen... Daar ben ik van overtuigd hoor... !
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 06-07-2014 01:43:23
Zijn emoties denk ik... Toen mijn zoon de diagnose kreeg was dit een van de meeste reacties:

de ontdekker van ADHD heeft gezegd dat het helemaal niet waar is, ADHD bestaat niet...

Bedoelden ze het lelijk? Ik denk het niet... Maar het raakte wel enorm. Want dat er iets met onze oudste aan de hand is, dat kun je zo wel zien en merken. Poepgoed joch, maar echt moeite op heel wat vlakken, wat toevallig allemaal overeen komt met ADHD. Waarbij behandeling ook lijkt aan te slaan. 

En ik heb soms best moeite gehad om vriendelijk te blijven glimlachen en een aardig gesprek aan te gaan, moest mezelf constant vertellen dat ze het niet verkeerd bedoelden.

Mamsie gaf ook al aan dat je zelf door zo'n hele emotionele achtbaan gaat. Dingen worden snel verkeerd opgevat. Soms komt het ook gewoon beroerd je strot uit. Lastig, moeilijk. 

Toch vind ik dit onderwerpen die ik zo graag wil bespreken... Een stukje angst bij mij. Wat is het, wat zijn de gevolgen? Waarom zijn we er zo op tegen als gezonde kinderen drugs gebruiken maar zijn we blij als dat helpt bij kinderen met ADHD. Geen veroordeling, het voelt gewoon heel krom. Angst omdat ik waarschijnlijk straks ook voor die keuze komt te staan...

Ik vind dat moeilijk... Hier in de omgeving hoor ik dus wel eens nonchalante opmerkingen: ik was de drukte zo zat... School kon het niet hebben... Hij wrodt er zo lekker rustig van... Ik schrik daar van... Ik schrik er van als je iets verteld dat blijkt dat ouders niet opde hoogte zijn (kan je ook niet van alles zijn, maar doktoren zouden hier ook duidelijker in moeten zijn)...

Soms moet het gewoon, zijn de nadelen minder groot als de voordelen. Maar ooooh wat vind ik dit moeilijk...
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 06-07-2014 01:53:36
Precies Boterbloem, dat soort opmerkingen.. hij wordt er zo lekker rustig van, soms zelfs met, we geven m wat extra.. mannn...
Hier een jochie van 13 dat graag wil styoppen omdat hij zich er niet lekker bij voelt, maar dat mag niet van zijn ouders... Ik heb me zien afglijden van een origineel kind naar een stil, ongelukkig en warrig jochie.....

Mijn familie die erop hamert mijn oudste zoon te laten testen, want add komt zoveel voor in de familie, en echt dan kan hij snel aan de ritalin..
Waarom, dat joch is hartstikke gelukkig..., denk dat hij t ook niet heeft en anders in lichte mate.. En in lichte mate heeft elk mens wel wat, daar ben ik van overtuigd. Het is een heel origineel, gelukkig leuk mannetje dat lekker mee kan komen.. Ja, t is een dromer en een warhoofd... en nee, hij kan niet stilk ziteen.. Wij genieten daar alleen mar van!

Nogmaals... natuurlijk zijn er gevallen waar t uitkomst kan bieden, ook daar ben ik van overtuigd,, maar t gebeurt vaak ook wel erg gemakkelijk!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 06-07-2014 09:57:12
Ok, ik reageer nog 1x. 
Mamsie.. met op de man spelen bedoel ik dat je roept dat je blij bent dat Noa mijn kind niet is en dat je hoopt dat mijn kinderen nooit problemen zullen krijgen omdat ik ze medicijnen zou onthouden. Dat vind ik niet nodig. Lig er verder niet wakker van hoor, maar vind het een zwakke manier van verdedigen. 

Ik heb een andere overtuiging dan mainstream. 
Ik geloof zeker wel dat adhd echt is, en ik geloof ook dat het verschrikkelijk is voor zowel kind als ouder. 
Ritalin is soms onvermijdelijk en soms niet. Daar zijn we het geloof ik allemaal over eens. 

Ik lees veel over hersenen, de werking van hersenen, hoe dingen invloed hebben op baby's en later volwassenen. 
Het overtuigt mij van een aantal stellingen. 
Onderzoeken van Jay Belsky en Allan Schore zijn enorm interessant. En ik denk dat daar het antwoord ligt voor adhd, ass, maar ook faalangst en dyslexie. Ritalin is geen medicijn, het zal een kind met adhd nooit beter maken, enkel symptomen bestrijden. Ik denk dat de medische wetenschap en de psychologie beter kan. 




 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Marie8  schreef op: 06-07-2014 11:22:28
Oh jen, ik bedoeldé dat ik wel t idee had dat er geoordeeld wordt.
En als het je eigen kinderen aangaat roept dat emotie op.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 06-07-2014 11:32:11

Precies Jen9, en daar zou een grens moeten liggen.

Mijn zoon was wel te druk in zijn hoofd, hij had er last van. Maar we hebben eerst LTO3 geprobeert. Kijken wat dat deed. Hij gaf na een aantal dagen aan (zonder dat wij gezegd hebben dat het daarvoor zou kunnen helpen) dat hij veel blijer was in zijn hoofd (het was overigens niet vergelijkbaar met wat mamsie eerder heeft gezegd over haar kind, echt minder extreem).
Nu is hij dus nog erg druk, ongeconcentreerd, impulsief, eist alle aandacht en ga zo maar door.

MAAR ondanks dat deze kenmerken een negatieve kant hebben, hebben ze vooral een positieve kant. Hij is enorm creatief, ontdekt heel veel door zijn impulsiviteit, je gaat zelf soms (achteraf met veel plezier) nog even door omdat hij nog zoveel energie heeft, en je leert steeds creatiever opvoeden omdat er gewoon ook nog anderenzijn die aandacht nodig hebben en je leert dat te verdelen. 

Ik geloof heel erg dat er kinderen zijn die eceht wel varen bij Ritalin. Waar dat voor nu inderdaad de enige oplossing is omdat de oorzaak niet verder aangepakt kan worden dan nu. Ben blij dat die mogelijkheid er dan is.
Maar wil je het vergelijken met AD, je gaat geen AD nemen op een dag dat je down wakker wordt, of als je een pessimistisch persoon bent... Heti s een laatste redmiddel. Ontzettend goed dat deze bestaan, maar je moet alle andere dingen hebben uitgeprobeert.

En als ik dan hoor dat ouders wel medicijnen willen maar geen begeleiding, (op locatie of dat ze thuis komen begeleiden) dan denk ik: pardon?? Weet je wel wat het inhoud? Je wilt je kind wel rustig maar alle hulp (en ik heb ervaren dat dat extreem veel is wat je kunt krijgen!) van buitenaf wil je liever niet.. Inbreuk op de privacy, zoveel geregel en gedoe enzovoort?

En ja, ik heb makkelijk praten. Wij hebben afgelopen jaar elke week bij de hulpverlening gezeten, dat was heel intensief. Ik werk niet, en dan is dat ook echt makkelijker, daar ben ik mij helemaal bewust van. Maar mijn ervaringen zijn zo ontzettend positief! Ik was ook angstig vooraf, had er ook weinin behoefte aan en ik denk dat weinig mensen er zin in hebben dat ze geobserveerd worden met hoe ze met hun kind omgaan, want dat is moeilijk, als je situaties niet de baas bent.
Maar tevens ben ik dankbaar dat ik door positieve ervaringen van anderen het toch heb geprobeerd en dat door mijn ervaringen er inmiddels 3 anderen zijn die toch maar die weg hebben gekozen terwijl ze dat eerst niet wilden...

Want de hulpverlening is ontzettend ver. Maar het vraagt wel heel veel inzet voor jou als ouders... De samenleving is er helaas ook niet helemaal meer naar om het heel goed op te pakken... Ik moet straks ook werken, simpelweg omdat het financieel nodig is. We hebben geen keus. Tegelijkertijd kijk ik hier ontzettend naar uit, eindelijk het huis uit.
MAAR de vraag is wel of het goed is voor onze zoon... Want hij heeft de structuur heel erg nodig, hij heeft het nodig dat ik er ben als hij thuiskomt, om hem aan te sturen met zijn huiswerk, om tijd te nemen voor een beker drinken enzovoort...

Dit gaat dus nog een heel gepuzzel worden, en ik weet niet hoe we dat voor elkaar moeten krijgen. Maar ik geloof dat volwassen ogen heel belangrijk zijn bij een kind met ADHD. Op dit moment ben ik de structuur in zijn hoofd, de structuur in zijn handelen, de structuur in zijn bestaan...


Maar hij wordt ook groter, en wat is het moment dat ik die structuur niet meer ben en je eventueel toch verder moet denken omdat hij anders niets bereikt... Ik hoop dat het toch mag landen...

Wij hebben hem nooit dingen kunnen aanleren als de deur dichtdoen, schoenen uit als je binnen komt, handen wassen na het plassen, en ga zo maar door. Mijn dochter deed dit allemaal met 4 jaar al, mijn zoon na 6 jaar elke dag opnieuw vertellen nog steeds niet. Maar via de weg van de hulpverlening heeft hij in een jaar geleerd niet te stampen op de trap en de deur dicht te doen. 75 procent van de tjid gaat dat nu gewoon goed!! Enkel omdat je de hersenen leert begrijpen. Je moet voor de domste dingen gaan belonen, dan wordt er meer dopamine gemaakt en dat is het moment dat het eindelijk kan landen. Dus de buitenwereld ziet een moeder die overdreven beloont voor de stomste dingen en denkt dat ik mijn kind te verwend maak, terwijl wij hier de vruchten van die aanpak zien.

Concentratie blijft moeilijk, maar door hem maar heeel weinig opdrachten te geven waarin hij wel kan presteren heeft hij succeservaringen (op tijd af, alles goed, niet elke keer nablijven of huiswerk mee), is school ineens weer leuk, concentratie is ook ietwat verbeterd (miniem, maar alle beetjes helpen) en kan hij meekomen en schieten cijfers omhoog.

En ja, hij zit elke dag onder de inktvlekken, elke week moet ik wel 2 of 3 keer kleren naaien omdat het kapot is (pennen erdoor steken, blijven haken, dat soort dingen) moeten we elke 2 maand een nieuwe vulpen van school kopen omdat deze kapot is, zijn gummetjes verbrokkeld, nagels met stiften ondergekalkt en ga zo maar door, dus nog genoeg om aan te werken  maar dat is in mijn ogen geen ritalin waard (de omgeving vind van wel).

Verschil is alleen, dat ik mij er niet druk om maak. Ik wijs hem er weer rustig op, en hij kan verder.


De omgeving maakte het wel erg (en nu soms nog): zit je nou alweeeeer onder de inktvlekken? Je maakt ook altijd je kleren stuk! laat je gummetjes toch eens heel, je vernield zoveel! En ga zo maar door... 
Dat maakt dat een kind zich vaak ook ongelukkig voelt. Dat komt niet ALTIJD van binnenuit (kan natuurlijk ook).
Maar de omgeving accepteerd het niet, want het is afwijkend gedrag. En dat geeft niet, wat het punt is: ze veroordelen het kind vervolgens, omdat hij zich moet meten aan leeftijdsgenoten.
En daar gaat het fout.


niet bij zijn ADHD, maar bij de reactie van de omgeving. Zij zijn in veel gevallen het probleem.

Al vinden ze dat zelf niet, want ik moet mijn kind dit en dat maar leren, en mijn kind moet het maar leren... Ze vinden het logisch zo te reageren.

School heeft dit gelukkig ook goed opgepakt, ik heb eind van het jaar ook aangegeven dat ik de laatste vulpen heb gekocht, hierna moet hij van mij over op de balpen omdat het geld mij niet op de rug groeit. Ik vind een vulpen een overbodig iets voor hem, en zijn succes kan weer vergroten door die ellendige pen te laten verdwijnen. Ik weet dat ze er nu over na gaan denken en dat komt helemaal goed.

Je kunt een ADHDer pas leren zich aan te passen als de buitenwereld minder veroordelend is. Als ze minder hem in bepaald gedrag willen drukken, maar er zelf actief aan mee willen werken. Maar dat laatste, dat is dan vaak teveel gevraagd. Mijn kind met 10 keer harder werken, als ze zelf enkel maar hoeven te veroordelen en niet mee hoeven te doen.

En zo werkt het niet...

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 06-07-2014 12:08:49
oh.. die kleren Boterbloem.. watr herkenbaar zeg! Soms is hij voor hij naar school gaat al 2 keer omgekleed haha!Schoon blijft hij nooit... nooit! (hij is 11 trouwens) En hij trekt gerust alles onderstebioven binnestebuiten achtestevoren aan.. Ach, wij vinden t charmant, hij kan er ook heel charmant mee omgaan en hij is er nog nooit om uitgelachen, hij steelt er juist de show mee....

Maar mocht mijn zoon iets hebben nogmaals, dan is t in zeer lichte vorm, maar niemand heeft er last van.. hij zelf nog wel t minst..

Kan me voorstelllen, echt, dat als t beoorlijk is, t echt lastig is!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 06-07-2014 12:39:55
Haha dat is hier ook zo! Binnenstebuiten, achterstevoren, en de schoenen gaan met alle gemak nog aan de verkeerde voet, meeste tijd. Hij heeft het nu wel door als hij gaat lopen, maar hij let gewoon niet op ofzo hihi.
Soms als ik iets zeg over een labeltje die ik zie van een omgekeerde trui zegt ie: dat is de nieuwste mode LOL

Ik kan er niet kwaad om worden. Expres hou ik echt niet van, dat heeft hier ook gevolgen. Maar dat heb je snel genoeg door ;-)
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 06-07-2014 12:42:20
Oh nog zoiets: als wij hier macaroni of spagetthi eten, of rodekool en bieten enzo, dan gaan de kleren uit 
Alle kleine kinderen doen hier altijd mee. Zitten ze hier in onderbroek/ spijkerbroek aan tafel.

Grappige is dat zodra we gaan eten ik tegen mijn zoon zeg: doe je je shirt even uit? En iedereen doet vaak direct mee. Scheelt heel veel was. Ontbijten doet hij bij koud weer in zijn pyama, bij warm weer in onderbroek, daarna pas de kleren aan. Na het eten mag hij alleen water, geeft niet als het knoeit. Maar tussen de middag heeft hij idd de ranja e.d. aan de kleren zitten.

Kan er niet mee zitten, prijs hem als het goed is gegaan en dat vind hij mooi. Maar het hoort bij hem. Hij eet tenminste lekker hihi
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 06-07-2014 15:06:41
Expres zijn shirt achterstevoren vind ik ook prima hoor. hij loopt ermee... ik niet....
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 06-07-2014 17:14:42

Quote Ma dalton:
Het artikel is duidelijk he, aan het eind  stelt het duidelijk dat het niet kan worden aangetoond dat er causaal verband is. Dat dat eerst eens onderzocht  moet worden. Tweede is dat er duidelijk wordt aangegeven dat het groepen zijn doe ritalon niet gebruiken zoals ADHD kinderen, masr juist als stimulant om in oorlogsgebieden wakker te blijven.  Ik wil er ook niet aan denken wat er gebeurd als ik antipsychotica gebruik anders dan voor voorgeschreven gebruik. Ik wil trouwens ook niet weten wat die troepen verder nog voor rotzooi gebruiken en gebruikten.

ik verwacht meer van je.

 



Oh sorry.. deze had ik gemist. 
Zoals ik zei was het een theorie.. theorie is geen feit en zo heb ik het ook niet gepresenteerd. 
Boterbloem vroeg om mogelijke bijwerkingen op langer termijn, dingen die niet in de bijsluiter staan. Ik vond dit een voorbeeld ervan. 
Ik kwam het enkel tegen omdat ik zocht of Ritalin kon helpen in het geval van ptss naar aanleiding van het verhaal van Mamsie over haar dochter. 
Ik ben verder niet van plan om te gaan spitten. 

Overigens vind ik het schokkend hoe een dergelijk heftig medicijn gegeven wordt aan soldaten. Zolang het maatschappelijk / landelijk belang maar groot genoeg is, maakt een mensenleven niet meer uit kennelijk. 




 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 06-07-2014 17:33:05
haha boterbloem hier ook ik weet wanneer stij gym heeft gehad want op school letten ze daar niet zo geloof ik alles binneste buiten.
smorgens kleed ik hem aan anders dan is tie niet op tijd.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 06-07-2014 21:36:16

Quote Alice:
Ok, ik reageer nog 1x. 
Mamsie.. met op de man spelen bedoel ik dat je roept dat je blij bent dat Noa mijn kind niet is en dat je hoopt dat mijn kinderen nooit problemen zullen krijgen omdat ik ze medicijnen zou onthouden. Dat vind ik niet nodig. Lig er verder niet wakker van hoor, maar vind het een zwakke manier van verdedigen. 

Ik heb een andere overtuiging dan mainstream. 
Ik geloof zeker wel dat adhd echt is, en ik geloof ook dat het verschrikkelijk is voor zowel kind als ouder. 
Ritalin is soms onvermijdelijk en soms niet. Daar zijn we het geloof ik allemaal over eens. 

Ik lees veel over hersenen, de werking van hersenen, hoe dingen invloed hebben op baby's en later volwassenen. 
Het overtuigt mij van een aantal stellingen. 
Onderzoeken van Jay Belsky en Allan Schore zijn enorm interessant. En ik denk dat daar het antwoord ligt voor adhd, ass, maar ook faalangst en dyslexie. Ritalin is geen medicijn, het zal een kind met adhd nooit beter maken, enkel symptomen bestrijden. Ik denk dat de medische wetenschap en de psychologie beter kan. 





Weetje Alice als je dat al op de man spelen vind.... Ik geef alleen met die opmerking aan dat ik blij ben dat Noa niet jouw kind is, omdat jij met 1 onderzoekje neer zet dat wat ik vertel over MIJN kind niet klopt. Dan ben ik blij dat ik niet naar onderzoekjes kijk maar naar wat mijn kind nodig heeft om gelukkig te worden.

Jij speelde op de man af door wat ik vertel over Noa als niet waar neer te zetten, terwijl ik echt wel weet hoe we Noa moeten lezen inmiddels!

Daarnaast beweert niemand dat je de ADHD weg kunt nemen, maar wel veel symptomen en inderdaad ben het helemaal met je eens dat je moet kijken of dat niet anders kan en of dat dat inderdaad moet.
Maar in veel gevallen moet dat wel om gewoon te kunnen functioneren. simpel gelukkig kan zijn, omdat alles geblokt wordt.
Jouw visie is een zwart wit denk visie en dat is het niet bij Ritalin, het is een grijd gebied. Je hoeft niet voor of tegen te zijn, maar kritisch mee omgaan.

En ik stoor me net als velen aan de "gemakkelijk lijkende"opmerkingen van mensen dat kinderen er lekker rustig van worden, dat mag het doel niet zijn van ritalin.
Maar wij zien hier in huis het verschil tussen een dood ongelukkig kind en een gelukkig kind.
En dan met de juiste lage dosering ben ik van mening dat ze beter af is!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 06-07-2014 22:01:35
Lieve schat.. ik heb nergens beweerd dat ik je niet geloof. 
Ik heb gezegd dat hetgeen je schrijft, mij niet overtuigd van het gebruik van Ritalin. 
Ik snap dat het vreselijk is om aan te zien als dit met je kind aan de hand is. En ik ben enorm blij voor haar en voor jullie als ouders dat dit helpt. 
Ik wilde jou niet persoonlijk aanvallen/benaderen en heb daarom mijn bewoording algemeen gehouden. 
Ik ken jou niet, ik ken jullie dochter niet, maar met wat je vertelt (en alleen dat!) komt bij mij de vraag boven of het wel de ADD is wat het probleem is. Maar daar ga ik me verder niet over uit laten, zijn mijn zaken niet. 

Je schildert mij af als iemand die absoluut geen begrip zou hebben voor kinderen met een afwijking en dat het door mensen zoals mij is dat ze het moeilijk hebben in deze samenleving, terwijl eigenlijk het tegendeel waar is. Ik zou in het dagelijks leven nooit een kind anders behandelen of de deur wijzen, ook niet als het voor problemen zorgt. Ik zou er juist mijn uiterste best voor doen om het zich geliefd te laten voelen, ook al is 't mijn kind niet. Ik steek mn nek verder uit dan menigeen zou doen. 
Daar hoef ik verder echt geen medaille voor hoor, maar als we het over vooroordelen hebben... 

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ans Mv J.k.d  schreef op: 07-07-2014 00:04:31
  wat een discussie! Ik reageer eigenlijk even op Boterbloem. (anders wordt het veel te lang   ) Ik was dus ook een moeder die erg tegen dit soort middelen was. Maar toen me zoontje met 6 jaar een nieuwe fiets kreeg en toen echt niet kon fietsen. Omdat hij 1 steeds aan het rondkijken was en vergat te trappen of zijn evenwicht te houden. Te sturen nouja gewoon de vaardigheden die je nodig hebt om dat te kunnen doen. Het op school slecht ging enz. Was ik om. En voor pakweg 2 jaar leek het het idd beter te gaan. Ik gaf het niet in het weekend en vakanties omdat ik vond dat hij dan lekker zich zelf mocht zijn. Hij vroeg er ook niet naar!!

Maar goed toen kwam de dip en tja de medicatie leek nu opeens meer kwaad te doen als goed. Ja hij werd er nog steeds wat rustiger van maar het was niet op een goede manier. apatische jongentje was het geworden en in het weekend had ik een onplofte vulkaan. Man wat zat ik met me handen in het haar. Wist het echt niet meer tot ik van FB van iemand van hier. het over Bachbloesems had. Want onder tussen had ik ook problemen met me 2e zoontje. En ik dacht hee dat wil ik proberen. En toen zei Minou dat Vera dat ook deed en ik heb Vera benaderd en ik dacht ik neem J. er ook gelijk mee met die Druppels. En wat een verschil!! Echt ik heb een kind die weer kleur heeft in zijn gezicht wat zweer lekker eet en ook andere dingen wil eten en proeven. Die sociaal weer beter in zijn vel zit. School staat versteld van zijn groei op zo korte tijd. Dus ik wil je dit ook meegeven Boterbloem want als ik het eerder had geweten van die Bachbloesems dan had ik dat al veel erder gedaan.

En voor alle andere moeders jullie houden van je kind en wat een ander vind en doet doet niks af van de liefde die je geeft aan je kind
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 07-07-2014 13:47:56

Quote Alice:
Lieve schat.. ik heb nergens beweerd dat ik je niet geloof. 
Ik heb gezegd dat hetgeen je schrijft, mij niet overtuigd van het gebruik van Ritalin. 
Ik snap dat het vreselijk is om aan te zien als dit met je kind aan de hand is. En ik ben enorm blij voor haar en voor jullie als ouders dat dit helpt. 
Ik wilde jou niet persoonlijk aanvallen/benaderen en heb daarom mijn bewoording algemeen gehouden. 
Ik ken jou niet, ik ken jullie dochter niet, maar met wat je vertelt (en alleen dat!) komt bij mij de vraag boven of het wel de ADD is wat het probleem is. Maar daar ga ik me verder niet over uit laten, zijn mijn zaken niet. 

Je schildert mij af als iemand die absoluut geen begrip zou hebben voor kinderen met een afwijking en dat het door mensen zoals mij is dat ze het moeilijk hebben in deze samenleving, terwijl eigenlijk het tegendeel waar is. Ik zou in het dagelijks leven nooit een kind anders behandelen of de deur wijzen, ook niet als het voor problemen zorgt. Ik zou er juist mijn uiterste best voor doen om het zich geliefd te laten voelen, ook al is 't mijn kind niet. Ik steek mn nek verder uit dan menigeen zou doen. 
Daar hoef ik verder echt geen medaille voor hoor, maar als we het over vooroordelen hebben... 




ja er speelt meer onder andere een iq kloof maar daar geloof jij niet in.
Maar ik inmiddels wel.
Nu we zo met haar bezig zijn het performale te trainen gaat het heel veel beter!
En natuurlijk het ontwrichten van een emigratie, maar die is mede zo ontwricht door de ADD.
Overigens hebben we naast de ritalin ook de bachbloesem, eetadviezen, een behoorlijk gestructureerd leven en therapie voor haar, dus echt niet alleen de ritalin!
En die combinatie van alles zorgt ervoor dat we hier weer een heerlijk gelukkig meidje hebben!
Maar als ze de ritalin ook maar 1 dag vergeet, dan is het een complete chaosbommetje op school.


En ik zet jou niet zo neer Alice, zo zette je jezelf neer in mijn ogen.
Als ik terug lees kwam dat ook ( voor mij)  door je hele korte reactie waarin je mij echt boos maakte, als je dan toch commentaar wil leveren en je hebt geen tijd, lever het dan niet en doe het later in 1 keer.

Je gooit een bommetje neer, met 1 enkel onderzoekje waarin je probeert performaal en verbaal iq onderuit te halen dat het niet klopt.
En daar laat je het bij.

Ik zie bij Noa "haar waarheid" waarin het wel degelijk bestaat, alle punten waar je last van kunt krijgen hierin heeft Noa.
Dus voor mij zal dit nooit onzin worden, nooit!Ik vind het juist heel belangrijk dat er gekeken wordt hoeveel je van elk iq hebt, en niet alleen het grove geheel.
Noa zou niet goed benadert worden als ze naar het gemiddeld iq kijken.
EN waarom niet omdat er dan geen hoog begaafd verbaal iq uit kome. Wat voor haar in zou hebben gehouden dat ze alle informatie opnieuw moet gaan leren, terwijl ze het al weet maar niet weet hoe ze het eruit moet laten komen. Iets wat ze dan niet zou leren, en nu wel.

Dat zou haar altijd ongelukkig maken, omdat ze niet verder komt.
Wij mensen zijn gemaakt om te groeien, om telkens een stapje meer te weten.
Dat zou bij haar dan niet zo zijn, omdat verbaal altijd voor zou lopen op performaal, dus ze zou continu het idee hebben dat ze het al weet, maar niet weet hoe er mee om te gaan.

Ik ben hier zo blij mee, puur omdat ze nu ook weer groei laat zien.

En ik geloof ook wel dat je echt wel heel zorgzaam en lief en uitgezocht met Noa zou omgaan Alice.
Maar ik vond je erg zwart wit en het is geen zwart wit.

Het is net als thuisbevallen/ziekenhuis bevallen
flesvoeding/borstvoeding
je hebt keuzes, maar soms ook niet.

Op dit moment hebben wij geen keuze voor Noa, dat is moeilijk genoeg
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Suus  schreef op: 07-07-2014 13:54:19
Zijn hier ook kids die alleen op school meds gebruiken? Dat hoor ik om mij heen en dat versterkt mijn gevoel eigenlijk. 
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 07-07-2014 14:19:33
Noa gebruikt maar 1 gift per dag dat helpt haar voldoende om de rest van  dag gestructureerd te blijven, althans ik moet haar dan niet 's middags of 's avonds iets vragen waarbij structuur nodig is.
Maar doordat we best wel een gestructureerd leven leiden trekt ze het er de rest van de dag op.
Wanneer we dit niet doen krijgt ze de structuur niet te pakken, en wordt alles 1 grote chaos.
We hopen door de therapie dat ze zonder de medicatie gaat kunnen in de loop van de tijd.

Wat we bijvoorbeeld merken dat wanneer ze geen ritalin in neemt dat zelfstandig werken niet gaat. Het lukt haar dan niet om te gaan beginnen, weet niet waar te beginnen en kan geen prioriteiten stellen. Ze ziet het echt niet. Terwijl ze een lijstje voor haar neus hebt. Ze geeft aan dat ze dan zo'n chaos in haar hoofd heeft dat ze niet meer weet hoe te starten, alle vakken lopen door elkaar in haar hoofd.
ALs ze eenmaal in haar structuur zit lukt het haar wel om hier op door te gaan, wel met haar eigen chaosje af en toen, maar dat geeft niet, dat is Noa.
Maar ze vergeet ook geen essentiele dingen meer.
Zonder pilletje zou ze bijvoorbeel gewoon vergeten te eten en te drinken ( zijn wij er natuurlijk ook nog, maar je mag van een kind van 11 verwachten zelf aan te kunnen kleden, eten en te drinken, dat zijn dingen die niet lukken 's morgens) Ze krijgt het niet voor elkaar om kleding uit te zoeken, ook als er al kleiding klaar ligt, zal ze toch opnieuw gaan zoeken, op de fiets naar school is ze dan echt een gevaar, blik op oneindig en fietsen maar, geen hand uit steken, niet links rechts kijken, gewoon gaan met die banaan. Met ritalin pakt ze dat wel op.

Dus het lijkt dat we het alleen voor de ochtend hebben, maar als de ochtend goed verloopt, verloopt de rest eigenlijk ook goed, dus ze kan wel doorpakken.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Thirza  schreef op: 07-07-2014 14:41:19
Ik heb wel wat gelezen maar lang niet alles. Weet je wat ik lastig vind? Dat het lijkt alsof je je moet verdedigen als je kind ritalin gebruikt. 
Ik heb 2 die het gebruiken. In het weeknd proberen we wel eens zonder maar het gaat gewoon niet ! Ik kan zeggen wat ik wil, opschrijven wat ik wil. Het aangeven met picto's maar het komt gewoon niet aan!  Over alles wordt dan strijd gemaakt.  En zijn mijn man en ik na 10 minuten al gesloopt.
Ook op school gaat het niet zonder.
We hebben ook allerlei andere dingen geprobeerd maar zonder ritalin lukt het niet.
Ik lees wel eens dat ook huisartsen ritalin oid voorschrijven. En dat vind ik niet juist. Er moet wel eerst goed onderzocht worden wat er aan de hand is. En niet iets voorschrijven "omdat hij/zij zo druk is". WAnt adhd is niet alleen maar druk zijn.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 07-07-2014 14:49:33

Dat vind ik ook erg vermoeiend. Picto's helpen hier op zich wel, MAAR ik moet er wel op wijzen. Doe ik dat niet, dan kijkt hij er niet naar. Maar zonder picto's werd er ook niet geluisterd als ik het zei. Het was gewoon direct weer weg.
Nu hij ouder wordt merk ik ook dat het veel tijd begint op te slokken die zijn zusje eigenlijk ook nodig heeft... Heel veel aandacht moet zijn kant op, omdat hij ervaart dat anderen bepaalde vrijheden krijgen die hij niet aankan. Om toch grotendeels mee te kunnen komen ligt hierin een actieve rol voor ons als ouders...
Alles is hier een strijd, behalve als hij het leuk vindt, maar dan is er achteraf een strijd omdat hij niet wil stoppen.

Het is ook erg vermoeiend, erg zwaar.

En ik denk dat je altijd mensen zult blijven hebben die het bij voorbaad helemaal afkeuren, maar waar ik persoonlijk tegenaan loop is dat ik met niemand een serieus gesprek over ritalin kan voeren... uit ik mijn zorgen (waarom ik het niet wil gebruiken) dan zijn ze gepikeerd want ze zouden hun kind niet iets geven wat schadelijk zou zijn, en vraag ik er open naar dan zijn de redenen eigenlijk vaak heel simpel: ik had geen zin in die drukte, hij wordt er zo lekker rustig van enzovoort... Reden waarom dat gezegd wordt? Geen idee... Maar ik merk dat je als moeder met zorgen tegen een muur aanloopt... Want mensen die het al geven die lijken niet over gevolgen willen of durven praten, en mensen die het niet geven komen alleen maar met waarschuwingen maar dan is het weer moeilijk om te praten over wat als je het misschien wel gebruikt...


 

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 07-07-2014 15:02:27
De link die ik dropte was niet zomaar een onderzoekje die het verbaal/perfomaal iq ontkracht. 
In de link stond dat de makers van het onderzoek, inmiddels zijn overgestapt naar een volgende versie van het onderzoek waarin verbaal/perfomaal iq is komen te vervallen. 
In andere landen wordt dit nieuwe onderzoek al meerdere jaren gebruikt. In NL niet, enkel om financiele redenen. 

Dat het vaststellen van Noa's performaal/verbaal IQ jullie helpt in het helpen van haar is super. Maar, misschien dat als zij door het vervolgonderzoek getest zou worden, dat zij nog beter geholpen zou kunnen worden. Moest ik een kind hebben met die constatering/diagnose zou ik deze informatie zeker willen weten. Daarom heb ik de link hier neer gezet, als "hey, kijk hier eens". 
Ik moest snel wel en zou het anders vergeten hebben. 

Maar ik had het wellicht beter moeten inkleden omdat het voor jou gevoeliger ligt. Dus mijn excuses daarvoor. Ik heb je zeker niet willen kwetsen. 

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 07-07-2014 15:08:54
Alice dat begrijp ik nu!
En sorry dat ik net zo kort door de bocht terug reageerde....( of nog erger)

Boterbloem ik had dat zelfde probleem eigenlijk dat je er met niemand echt over kunt praten, en we hadden ook maar kort te tijd, althans zo ervaarde we dat omdat Noa alleen maar achteruit ging, en er niets maar dan ook niets leek te helpen.
Nu met de ritalin, helpen de andere hulpmiddelen ook weer!
Maar ik ervaar ook dat je of positief moet zijn maar dan helemaal of negatief en dan helemaal.
Terwijl ik Noa en Lisa ritalin geef, terwijl dat niet mijn hoofdbehoefte is om te geven.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Naam
Bericht