Menu
 

Topic:

gba schoonzus

Corine  schreef op: 24-06-2014 09:58:09
Mn schoonzus kwam gister hier met de vraag of zij op ons adres ingeschreven kon worden voor de gba.

Zij vertrekt zaterdag voor minimaal 1jr opnieuw naar Z-A.
Zij krijgt een wa-jong uitkering.

Maar ook mn man krijgt een ziektewetuitkering 50%.

Wat zijn de gevolgen voor ons als zij zich hier inschrijft?
Haar oude verhuurder heeft haar uitgeschreven, logisch want ze betaald nu ook geen huur meer, kortom ze is eigenlijk dakloos
 
Quote
Navigatie
RE: gba schoonzus
Jessica  schreef op: 24-06-2014 10:02:11
Tja... ze woont niet bij jullie, toch? Ik zou haar dan ook niet inschrijven. Klinkt als oplichting.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Debby1977  schreef op: 24-06-2014 10:07:38
Krijgen jullie huurtoeslag? Dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen. Maar daarbij zou ik dit niet doen, als ze er niet woont is het idd oplichting.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Jacquelien  schreef op: 24-06-2014 10:10:38
Mag ze met een Wajong een jaar naar het buitenland? Zou het niet zo maar doen?
 
Quote
RE: gba schoonzus
Onsjanneke  schreef op: 24-06-2014 10:11:39
Dit staat op de site van het UWV:



Wat als ik met een Wajong-uitkering naar het buitenland ga?


Gaat u in het buitenland wonen en heeft u een Wajong-uitkering? Dan stopt deze uitkering op de eerste dag van de maand na uw vertrek. Het maakt dan niet uit naar welk land u verhuist.
Gaat u weer in Nederland wonen? Neem dan telefonisch contact op met UWV. U kunt dan misschien uw uitkering weer krijgen. In dat geval hoeft u niet opnieuw een uitkering aan te vragen.


Let op: in een aantal gevallen kunt u uw Wajong-uitkering wel houden:



  • U heeft een medische behandeling nodig in het buitenland.

  • U heeft een baan gevonden waarmee u zelf geld kunt verdienen.

  • Uw ouders of verzorgers moeten naar het buitenland verhuizen. En u bent voor uw verzorging van hen afhankelijk.


Geldt 1 van deze situaties voor u? Of is er een andere reden waarom u vindt dat u uw Wajong-uitkering in het buitenland moet behouden? Stuur dan, zodra u weet dat u gaat verhuizen, een brief naar het UWV-kantoor waarmee u contact heeft. Geef daarin aan waarom u uw Wajong-uitkering wilt houden als u naar het buitenland verhuist. Wij beoordelen altijd uw individuele situatie en laten u dan weten of u uw uitkering mee kunt nemen naar het buitenland.

Je in Nederland ergens inschrijven is dus oplichting. Ik zou daar niet aan mee werken.


 
Quote
RE: gba schoonzus
Satekroket  schreef op: 24-06-2014 10:13:20
Ze mag helemaal niet een jaar naar het buitenland met behoud van haar wajong uitkering.
Dat is gewoon oplichting. Daar werk je toch niet aan mee!!!! Vind het belachelijk dat ze het durft te vragen en dat ze het wil doen.
Wanneer ze recht heeft op haar uitkering in het buitenland, dan is het helemaal niet nodig om in te schrijven op een adres in nederland.
Daar gaan wij nou voor werken met zijn allen. (nou ja niet met zijn allen dus, maar wel met velen)
 
Quote
RE: gba schoonzus
Onsjanneke  schreef op: 24-06-2014 10:15:48
Een aanvulling, als ze korter dan een jaar weg is kan het ook als een verblijf worden gezien. Dan houd ze wel recht op haar uitkering, maar ze moet wel afspraken met het UWV maken hierover. Mijn advies is dus om te bellen met het UWV, dan kan ze daar melden dat ze voor ,1 jaar naar ZA gaat en wat ze moet doen om haar uitkering te behouden. Ik neem aan dat het UWV wel weet hoe dat werk, inschrijven op jullie adres likt me iig niet de goede oplossing.



Verschil tussen wonen en verblijven in het buitenland


Als u naar het buitenland wilt gaan, maakt het voor het meenemen van uw uitkering verschil of u er gaat wonen of verblijven. Er kunnen andere regels gelden.


Voorbeeld 1
Bent u van plan om korter dan 1 jaar naar het buitenland te gaan? Dan woont u in Nederland en verblijft u in het buitenland. Blijft u langer dan 1 jaar weg? Dan woont u in het buitenland.


Voorbeeld 2
Bent u elk jaar enkele maanden in Nederland en enkele maanden in het buitenland? Dan is het soms lastig te bepalen wat uw woonland is. UWV gaat dan uit van het volgende:



  • Bent u minder dan 4 maanden per jaar in het buitenland? Dan woont u in Nederland.

  • Bent u 4 tot 8 maanden per jaar in het buitenland? Dan bent u een pendelaar. U kunt dan zelf aangeven wat uw woonland is.

  • Bent u meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland? Dan woont u in het buitenland.


Controleert UWV mijn woonsituatie?


U geeft zelf aan UWV door of u in het buitenland gaat wonen of verblijven. Bij controle of op het moment dat u mogelijk een uitkering krijgt, stellen we vast of u de juiste gegevens aan ons heeft doorgegeven. Ons oordeel over uw woonsituatie is bepalend.


 
Quote
RE: gba schoonzus
Jessiemv3  schreef op: 24-06-2014 10:16:32
Zo, dat is even lekker! Nee, zou er niet aan meewerken, dit is gewoon pure fraude.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Kolibrie  schreef op: 24-06-2014 10:23:51
Ik denk niet dat ze naar zuid afrika (neem ik aan) gaat om daar vakantie te vieren... Neem aan dat ze daar vrijwilligerswerk gaat doen of iets? Waar ze dus waarschijnlijk niets voor krijgt... Ik vind het in dat geval niet heel gek dat je, je uitkering wilt behouden voor als je terug komt en dat je wat geld nodig hebt...
 
Quote
RE: gba schoonzus
Mrtj  schreef op: 24-06-2014 10:28:04
Maar Kolibrie, als zij vrijwilligerswerk kan doen, dan kan ze misschien ook gewoon werk doen. En blijft staan dat 'wij' nu haar vrijwilligerswerk zouden gaan betalen.
Volgens mij is het voor TO strafbaar als zij haar schoonzus zich bij haar laat inschrijven. Ze werkt dan immers mee aan fraude.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Mrtj  schreef op: 24-06-2014 10:28:38
Corine, waarom gaat je schoonzus naar het buitenland? En waarom zo lang?
 
Quote
RE: gba schoonzus
Satekroket  schreef op: 24-06-2014 10:28:47
Nee het is niet gek dat je je uitkering wilt behouden, dat is natuurlijk heel erg logisch. Het is ook helemaal niet de vraag wat schoonzus wil. Het gaat erom of ze recht heeft op haar uitkering.
Denk dat iedereen wel een uitkering wil. Maar het is nu eenmaal zo dat je voor geld moet werken, wanneer je dat kunt. Anders zou heel nederland op zijn gat zitten.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Onsjanneke  schreef op: 24-06-2014 10:29:34
Maar TO zegt ook voor minimaal een jaar. Dan is daar niet slim over nagedacht, dan heb je dus echt geen recht meer op een uitkering.

Prima als je vrijwilligerswerk gaat doen (ik gok ook dat het zoiets is) maar dan moet je dus zorgen dat je binnen een jaar weer in Nederland bent EN dat je daar goede afspraken over maakt met het UWV. Zo kan je zonder te frauderen best een steentje bijdragen.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Kolibrie  schreef op: 24-06-2014 10:30:49
Een wayong uitkering is toch niet alleen voor mensen met een lichamelijke handicap maar ook voor mensen die bijvoorbeeld autistisch zijn... Je zou eens moeten weten hoe graag die mensen misschien wel willen werken maar niet worden aangenomen door bijvoorbeeld een laag eq of beperkte sociale vaardigheden... Als die vrouw dan met haar tijd iets goeds/nuttigs wil doen voor anderen en haar uitkering niet wil verliezen begrijp ik het heel goed... Maar alleen als het om vrijwilligerswerk gaat oid kan ik het ermee eens zijn, anders niet...
 
Quote
RE: gba schoonzus
Satekroket  schreef op: 24-06-2014 10:35:27
Je op een adres inschrijven voor het gba, wanneer je daar helemaal niet woont is al fraude. En dat met de reden om een uitkering te krijgen terwijl je in het buitenland bent. Ik persoonlijk vind het te gek voor woorden.

Natuurlijk zijn er mensen die wel willen werken, maar door een beperking niet kunnen, daarom is het ook heel erg gewelding dat die mensen een uitkering krijgen.

 
Quote
RE: gba schoonzus
Jacquelien  schreef op: 24-06-2014 10:38:47
misschien eerst even afwachten op antwoord op de vraag wat ze in het buitenland gaat doen en of het UWV akkoord gaat met een verblijf van minimaal een jaar in het buitenland.!

Daarna kun je pas spreken van fraude mbt de uitkering!

 
Quote
RE: gba schoonzus
Kolibrie  schreef op: 24-06-2014 10:52:03
Tja, misschien denk ik dan raar maar wat maakt het nou uit of ze die uitkering krijgt en in nederland op de bank zit of ze krijgt die uitkering en doet iets goeds voor een ander... Dan vind ik optie twee beter, of misschien gaat ze wel met haar man mee en kan ze zelf helemaal niets... We weten het toch niet waarom ze gaat, misschien wel met hele goede reden/bedoelingen en dan roept iedereen hier gelijk oplichters en fraude... Idd eerst even afwachten...
 
Quote
RE: gba schoonzus
Anon  schreef op: 24-06-2014 10:57:40
Feit blijft dat je schoonzus niet op het woonadres woonachtig is en daarmee is het fraude. Ik zou daar niet aan mee werken.

 
Quote
RE: gba schoonzus
Corine  schreef op: 24-06-2014 11:02:55
oke! Duidelijk. Aan fraude werken wij niet mee, klaat.
Ik ga haar zo ff bellen en dan is dat ook weer geregeld.

Bedankt voor jullie antwoorden!
 
Quote
RE: gba schoonzus
Nina1  schreef op: 24-06-2014 11:06:01
kijk op zich zou je het kunnen doen. maar wat als ze er toch achter komen dat ze in het buitenland is. wat gebeurd er dan met de uitkering van je man......ik denk dat je dan flink aan het betalen komt...
tenzij ze toestemming heeft van het uwv om naar het buitenland te gaan voor een jaar.
nee ik zou hier niet aan meewerken.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Suus  schreef op: 24-06-2014 11:06:43
Je schoonzus kan zich inchrijven als briefadres, dan telt ze niet bij jullie gezin.
Wat dat met haar uitkering doet weet ik niet, maar dat is je vraag ook niet.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Nina1  schreef op: 24-06-2014 11:06:56
maar wat gebeurt er nu dan met haar wajong want ze heeft geen vast adres hier in nederland omdat haar huurder haar heeft uitgeschreven,.....
 
Quote
RE: gba schoonzus
Nina1  schreef op: 24-06-2014 11:09:51
een briefadres/postadres is tijdelijk... moet je met de gemeente overleggen hoe lang dit kan en mag.
en zij kunnen je ook antwoord geven op de vraag hoe het zit met toeslagen ed van jezelf.
je zus is dan geen bewoner maar jij ontvangt wel haar post ed.
 
Quote
RE: gba schoonzus
Joltje  schreef op: 24-06-2014 11:10:46
Nee, absoluut niet doen......ik heb nu mijn moeder bij me wonen, omdat ze in scheiding ligt. Als mijn man of ik een uitkering hadden  en / of we hadden huurtoeslag dan wordt dat allemaal verrekend.  Jullie gaan er dan echt op achteruit....heel slim om het niet te doen..er zitten zoveel haken en ogen aan..daar zijn wij nu wel achter aan het komen. 
 
Quote
RE: gba schoonzus
Misbren  schreef op: 24-06-2014 14:21:19
Toen mijn ex man en ik aan het scheiden waren had hij nog geen verblijfplaats.
Hij woonde absoluut niet bij mij maar stond nog wel ingeschreven als inwonend.
Ik ben toen een procedure gestart om hem te laten uitschrijven, dan pas kon ik in aanmerking komen voor een uitkering.
Ik overleg met hem en de gemeente afd burgerzaken hebben we hem uitgescheven als inwonend maar ingescheven als postadres.
Volgens burgerzaken mocht dit maar ik heb daar zoveel problemen mee gehad omdat ik dan geen uitkering zou krijgen.
Uiteindelijk alles goed gekomen maar wel heel veel tijd (en energie) gekost.
DUS, als postadres inschrijven heeft wel degelijk effect op uitkering.
 
Quote
Navigatie


Reageren op gba schoonzus
Naam
Bericht