Menu
 

Topic:

Brutale vraag..

Gast  schreef op: 30-04-2014 11:22:00
Een hele brutale vraag. Hoe zit het bij jullie financieel? En hebben jullie daar ook bewust naar gekeken toen jullie voor een kindje wouden gaan?
Ik ben namelijk zojuist ontslagen, maar we zijn wel bezig om zwanger te worden..
 
Quote
Navigatie
RE: Brutale vraag..
Mafkees  schreef op: 30-04-2014 11:24:55
zo hee wat brutaal

het is altijd goed om te kijken of je een kindje kunt voeden en onderhouden.
als je al met 0 begint heb je weinig te bieden.

daarnaast is het natuurlijk ook altijd een gok.
in de loop van de jaren is onze financiele situatie nogal veranderd.
roei met de riemen die je hebt

wees je ervan bewust dat een kind veel geld kost, zorg dat je stabiel bent
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Rina  schreef op: 30-04-2014 12:28:31
We hebben inderdaad alles wel even goed bekeken met zijn 2-en.
Wat de opvang kost (gingen naar de buurvrouw, was toen gastouder).
Wat de inkomsten zouden worden, want ik ging de helft minder werken. 

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Sammie  schreef op: 30-04-2014 12:52:45
Ja, ik heb daar bewust naar gekeken. Vroeger heb ik van huis uit alleen maar armoede gekend, en dat was niet altijd even prettig. De deurwaarder stond nog net niet voor de deur. Gekookte macaroni met melk en suiker was regelmatig onze warme maaltijd. Maar ik wist toen niet beter.
Wij werkten allebei toen ik zwanger werd en dat is sindsdien niet anders geweest. Ik ben eerst naar 32 uur gegaan en man naar 36 uur per week -allebei een dag in de week thuis omdat man een deel van zijn uren kan werken. Inmiddels werk ik alweer een tijd 36 uur, dochter is nu 11. Ze gaat 2x per week naar de bso, verder halen wij haar zelf van school en we brengen haar ook. Zijn nu allebei flexibeler in waar en wanneer we werken, en dat is erg prettig. Hebben ook allebei carriere kunnen maken, dus over armoede hoef ik me geen zorgen meer te maken hoewel ik dat nooit echt los kan laten. Het heeft er wel ingehakt, die situatie van vroeger. Maar we leven nu een heel ander leven.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Mitch  schreef op: 30-04-2014 12:54:19

Nee daar hebben wij niet naar gekeken.
Wij konden moeilijk zwanger worden en blijven, dus was dat voor ons prioriteit.
Plus dat financien altijd veranderen,.
Of het slim is om als basis een goede financiele gezondheid te hebben? ja dat wel denk ik.

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Suus  schreef op: 30-04-2014 12:59:19

Ja daar hebben wij wel naar gekeken. Niet alleen of wij op dat moment een kind konden onderhouden maar ook of dat zou lukken als we bijvoorbeeld zonder baan kwamen te zitten.


 


 

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Suus  schreef op: 30-04-2014 13:23:40
Nee, als je werkloos raakt heb je toch tijdelijk ww en dan bijstand? In het ergste geval....



 
Quote
RE: Brutale vraag..
Ma Dalton  schreef op: 30-04-2014 13:23:45
Ja. Wel naar gekeken. Een kindje hoeft niet alles nieuw of duur om gelukkig te zijn.
maar als jij nu je inkomsten en je uitgaven bekijkt en je hebt helemaal geen rek.. Dan is het ook niet erg leuk.
je krijgt met en dikke buik ook geen werk, en het is een lastige markt.

ik ben trouwens bewust gestopt met werken toen er kindjes kwamen. Financieel kon dat.  en voor ons was  dat een hele goede beslissing.

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Dano  schreef op: 30-04-2014 13:34:13
Nee totaal niet. Man had/heeft eigen bedrijf en ik werkte toen fulltime. Ik werd zwanger en toen moest ik precies een vast contract of weg. Ik kreeg dat vaste contract en ging meteen 24 uur werken ( 3 dagen) nu, 11 jaar later alles nog het zelfde.

maar dat was dus wel in 2003, dat er geen crisis was en alles was mogelijk......

maar nu , ik weet het niet. Ik denk als je man een baan heeft met een goed ( normaal ) inkomen dan zou ik wel voor een kind gaan. Na de bevalling ( of voor) lekker op zoek naar een andere baan. ( is moeilijk, maar wie niet waagt)
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 30-04-2014 13:52:18
Nee daar hebben wij totaal niet naar gekeken. Ik denk dat je daar ook alleen naar kijkt als je financieel krap zit of als je niet zeker bent van werk op dat moment.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Ffzo  schreef op: 30-04-2014 13:52:23
Wij hebben een groot gezin. Dat is op 1 inkomen van mijn man net aan te bekostigen. Lage vaste lasten/eten/ sparen per kind en dan de sport en kleding.

Voor elk kindje dat geboren word storten wij standaard een bedrag zodat de studiekosten zijn gedekt. Wij hebben in de afgelopen jaren altijd een deel van mijn inkomsten gespaard. En gaan uit van 1 inkomen.

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 30-04-2014 13:55:23
ja ik ben wel van mening als je begint aan zwanger te raken dat je het finacieel wel op orde moet hebben tuurlijk kan je niet in de toekomst kijken maar ik kan je wel verzekeren dat je niet blij wordt als je je laaste luier gebruikt en dan op zoek gaat in je huis of er ergens nog in hemelsnaam een luier ligt. en ja feit is wel kinderen wordt je gegeven. maar vind wel dat men op zijn minst finacieel in orde moet hebben.
geloof me je hart breekt als je niet alles kunt geven wat ze eigelijk nodig hebben
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Ffzo  schreef op: 30-04-2014 13:58:31
financieel kan zo omslaan. Diegene die nu hun baan kwijt raken, hadden dat ook nooit verwacht.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Truuske  schreef op: 30-04-2014 14:08:03

Quote ffzo:
Wij hebben een groot gezin. Dat is op 1 inkomen van mijn man net aan te bekostigen. Lage vaste lasten/eten/ sparen per kind en dan de sport en kleding.

Voor elk kindje dat geboren word storten wij standaard een bedrag zodat de studiekosten zijn gedekt. Wij hebben in de afgelopen jaren altijd een deel van mijn inkomsten gespaard. En gaan uit van 1 inkomen.



hoeveel stort je dan voor de studie als ik vragen mag?

Wij hebben ons eerst kind niet gepland, ik kwam er na 3 maanden pas achter dat ik zwanger was. Ik had een tijdelijk contract en mijn man studeerde nog. We hadden niet eens een huis, woonde bij mijn broer in. We hadden geen auto, alleen een fiets, hahaha.

Nu hebben we allebei een goede vaste fulltime baan, een groot koophuis, een auto en een caravan en drie kinderen. We zijn ambitieus en willen nog wel een stap maken in onze carriere, we zijn ook pas begin 30. Kinderen gaan nu bijna allemaal naar school (de jongste over een half jaartje) en dan wordt de combi werk en kinderen nog weer wat makkelijker.

Dus we hebben er niet naar gekeken en alles met de kinderen opgebouwd.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Suus  schreef op: 30-04-2014 14:18:23
Nina, ik zat niet krap op dat moment maar heb van huis uit mee gekregen dat als je beslissingen maakt die gepaard gaan met uitgaven (kind krijgen, trouwen, huis kopen, etc) dat je bekijkt of je dat ook kan bekostigen in slechte tijden. Door dat te doen heb je het in goede tijden overigens ruimer, ook een voordeel.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Mafkees  schreef op: 30-04-2014 14:41:31
ik heb geen idee wat een MBO/HBO/Uni tegenwoordig kost eigenlijk.....?

tegen de tijd dat onze koters groot zijn, hebben ze vast weer andere regelingen bedacht.
was vroeger bij mij op school al. dit afschaffen, dat afschaffen en uiteindelijk kon iedereen studeren.


maar idd...moet je kind naar de opvang? kost handenvol met geld, kleding, kapper, school, sport, fietsen....het is best een klap geld elke keer weer.

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Bepje  schreef op: 30-04-2014 14:48:15
Hoe de toekomst er precies uit gaat zien weet je natuurlijk nooit en dat het geld gaat kosten is wel zeker. Hoeveel echter heb je deels zelf in de hand. Kinderen hoeven geen dure kleding en spullen, goedkoop en 2e hands zijn prima.
Het is verstandig je uitgaven eens op een rijtje te zetten en te kijken hoeveel je overhoud onderaan de streep, dan heb je duidelijkheid.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 30-04-2014 14:48:28
Ik studeer HBO, dat kost ruimweg een kleine 2000 euro per jaar, maar ik krijg wel gewoon studiefinanciering. En als mijn kind op de universiteit studeert kan het best bijlenen, als je toch een topbaan krijgt later. Zo zonde om als ouders alles maar te gaan betalen terwijl een lening bij de DUO na 10jr kwijtgescholden wordt. Zelfs als je met een HBO studie pakweg 20.000 studieschuld hebt hoef je maar 200 p/m af te betalen als je een baan hebt.. Dat is toch makkelijk te overzien als je van studiefinanciering naar een (goed) loon gaat.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Mamajenti  schreef op: 30-04-2014 15:25:17
Sis, naar wat ik gehoord heb, wordt de stufi niet afgeschaft hoor, maar wordt het geen gift meer, maar een lening voor iedereen
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Jen9  schreef op: 30-04-2014 15:43:01
Volgens mij Niet Sis, nu ben ik alweer wat ouder, maar een vriend van ns heeft toch wel 15 jaar doorbetaald... zeker....
 
Quote
RE: Brutale vraag..
K  schreef op: 30-04-2014 15:44:11
Eigenlijk zou ik bijna zeggen dat we vanzelfsprekend hebben gekeken naar de financiele mogelijkheden en onmogelijkheden mbt een kindje. Dit betekent overigens niet dat je enkel naar inkomen kijkt, maar ook naar zaken als "wil ik alles nieuw", verwachtingen ten aanzien van werk en opleiding etc.

Wij hebben altijd gewerkt, beide fulltime, en daardoor zijn er best mogelijkheden.
Maar het kan zomaar anders lopen, ik kan bijvoorbeeld zo weggereorganiseerd worden. Nog een jaar stevige recessie wordt voor het werk van mijn man echt een fors probleem. Zal dan ingewikkeld worden, maar ik hoop met onze ervaring, opleiding en cv voldoende mogelijkheden te hebben.

Wat betreft sparen: wij sparen de kinderbijslag voor de kinderen. Dit levert een prachtbedrag op van tegen de 20.000 denk ik zo tegen de tijd dat ze gaan studeren. Verder kunnen ze lenen en werken is echt geen schande.
Dus dan moet het wel goed komen met die studie, zelfs als alles mbt stufi anders is dan.....
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Jill  schreef op: 30-04-2014 15:52:48
Nee hoor, studiefinanciering wordt niet kwijtgescholden!!! Dat geldt alleen onder bepaalde voorwaarden , als je bijvoorbeeld een minimuminkomen hebt.

Wij sparen 100 euro per kind per maand, hoop dat dat straks voldoende is voor de studie.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 30-04-2014 15:53:47

Quote Smvn&d:
Ik heb gehoord dat de stufi voor WO afgeschaft word. 
Maarja weet je ook nooit zeker hier.

Is het trouwens echt zo dat stufi na 10 jaar word kwijt gescholden? Dat zou betekenen dat wij nog maar 4 jaar hoeven te betalen, en er staat nog 30.000 open (we betalen 119 per maand)



Stel dat een kind WO gaat doen als hij 18 is, dan woont hij denk ik nog wel thuis. Toen ik thuis woonde kreeg ik 54 euro per maand studiefinanciering, om dat nou te missen is nou niet een mega probleem. De kiinderen van wie de ouders niet veel verdienen krijgen een stuk meer maar betalen dan meestal zelf hun studiegeld en boeken en moeten dan meestal nog bijlenen. Maar omdat ze zicht hebben op een goede baan is dat niet een megaprobleem.

Zolang de de studiefinanciering voor het MBO maar niet afschaffen, dat valt nooit terug te betalen als lening later. Ik vind het trouwens wel een goede regel dat je tegenwoordig maar 5 jaar studiefinanciering krijgt. Dan heb je een jaar uitloop maar word je gedwongen om niet maar eeuwig te studeren.

@Sis, heb het even opgezocht en het is 15 jaar...

Vraag


Na hoeveel jaar schelden jullie mijn schuld kwijt?


Antwoord


De aflosfase duurt (meestal) vijftien jaar. Als de aflosfase is afgelopen, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dit gaat automatisch, u hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. Eventuele achterstallige maandbedragen schelden we niet kwijt.

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Suus  schreef op: 30-04-2014 15:59:26
Wat ook meetelde voor ons, stel dat ons kind extra zorg nodig heeft... kan ik dat dragen.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Mafkees  schreef op: 30-04-2014 16:11:57

Quote Suus:
Wat ook meetelde voor ons, stel dat ons kind extra zorg nodig heeft... kan ik dat dragen.



nou inderdaad, ook belangrijk op vele gebieden.

heb een keer een ernstig ziek kindje op de groep gehad die meerdere keren per week werd afgevoerd met de ambu.
op een reguliere opvang kon het kind niet blijven.
maar...ouders moesten beide werken ivm dure hypotheek etc.

mezelf voorgenomen om dit nooit te willen zo.....maar dat moet je wel kunnen inbouwen, beide uren inleveren dus ook inkomsten...
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Undercover  schreef op: 30-04-2014 16:15:55
Ik maak me nooit zorgen over geld, of ik er nu heb of niet. Dus toen de kindjeskwestie bij ons op tafel kwam, zijn wij er gewoon voor gegaan. Ik werkte toen deeltijds, mijn man voltijds. Mijn toenmalige baas wilde me er graag uit, dat kon me niet deren. Kinderen zijn er gekomen! En geld was er ook steeds, soms weinig soms meer... Ik kan niet leven volgens een plannetje, ook al zou ik dat soms wel heel graag willen...
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 30-04-2014 17:55:17
Tja je weet gewoon nooit hoe het leven gaat lopen. Ik ken trouwens ook geen mensen die kinderloos zijn omdat ze geen geld denken te hebben om een kind te onderhouden. Wat je nu hebt, kan zomaar volgend jaar niet meer zo zijn. Ik vind het wel ver gaan om zelfs erbij in te calculeren of je een kind met extra zorg wel kan veroorloven. Heb je dan ook extra geld op je rekening voor als jou of je partner iets overkomt en hij komt bijv in een rolstoel? Ik vind dat een beetje vreemd eigenlijk.
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Lin77  schreef op: 30-04-2014 18:05:14
Wat ik destijds belangrijk vond was dat mijn man een baan had voor onbepaalde tijd, ik had toen een baan voor bepaalde tijd, raakte zwanger van de oudste en kreeg mijn contract verlengd naar onbepaalde tijd.
Toen ik zwanger raakte van de 2e verloor ik mijn baan maar we hebben het altijd gered. Ook nu werk ik niet veel maar vind dat ook niet belangrijk. Er is genoeg om in ons levensonderhoud te voorzien.
Het is net als met een hypotheek, ik wil niet kromliggen voor een paar stenen om het maar zo te zeggen. Het rust nu op het inkomen van mijn man,wat ik verdien is mooi meegenomen
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Mafkees  schreef op: 30-04-2014 18:50:55

Quote Nina_mv_Owen_en_Quinn:
Tja je weet gewoon nooit hoe het leven gaat lopen. Ik ken trouwens ook geen mensen die kinderloos zijn omdat ze geen geld denken te hebben om een kind te onderhouden. Wat je nu hebt, kan zomaar volgend jaar niet meer zo zijn. Ik vind het wel ver gaan om zelfs erbij in te calculeren of je een kind met extra zorg wel kan veroorloven. Heb je dan ook extra geld op je rekening voor als jou of je partner iets overkomt en hij komt bijv in een rolstoel? Ik vind dat een beetje vreemd eigenlijk.




ik niet.
ik ben zo hysterisch dat ik overal 5 plannen voor klaar heb liggen.
we hebben het dus een keer aan de hand gehad.
ik ging minder werken en mijn man werd doodziek, tegelijkertijd.
we zakte ruim 1100 euro schoon in de maand in loon.

ben zo happy dat ik dit soort dingen altijd in mn achterhoofd heb en er financieel gezien geen last van heb gehad.

zo komen er dus gezinnen vet in de shit te zitten.
dat gun ik niemand, waarom zou ik het er zo op aan laten komen? je hebt eerder de ellende dan de 100.000
 
Quote
RE: Brutale vraag..
Boterbloem  schreef op: 30-04-2014 18:57:13

Wij hebben zeker ziektes e.d. niet ingecalculeerd, liefde wel ;-)

Je kunt nu wel erachter komen dat je dat financieel kan dragen, maar dan gaat de overheid weer aan financien zitten en het lukt ineens niet... of jeh ebt geen kinderen gekregen en ineens bleek het te toch te kunnen.

Wij hebben gekeken of we onszelf konden redden met een kind erbij, gewoon in de basis en dat kon. We hebben goede tijden gehad, momenteel even mindere tijden. Maar ook daar kom je wel weer uit. 


Want wanener vind je dat het kan he? En straks ben je ineens te oud en ben je te laat...

MAAR als je het nu financieel niet red op 1 loon dan zou ik eerst zorgen dat ik werk kreeg en daarna weer verder gaan. Ik zou niet beginnen met een basis dat je jezelf al niet kan redden financieel gezien.

 
Quote
RE: Brutale vraag..
Myself  schreef op: 30-04-2014 19:26:28
Ja en nee.
Bij de eerste hadden we wel de eis dat ons huis een eind klaar moest zijn (oud huis zelf opgeknapt) en dat we een stabiele basis moesten hebben.
Daarmee bedoel ik trouwens gewoon modaal inkomen en het daarmee redden maandelijks.

De wens voor de tweede was er al heel sterk bij mij en ja hoor, man raakte baan kwijt.
De wens won het, we zeiden we gaan ervoor en we zien wel hoe dit verder loopt.
Gelukkig was hij al snel weer aan de bak, dus ook toen we een positieve test in handen hadden.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Brutale vraag..
Naam
Bericht