Menu
 

Topic:

beginnende borstgroei 8 jaar?

-claudia-  schreef op: 23-03-2014 20:44:23
mijn dochter (jan 8 geworden) heeft sinds 1,5 maand ongeveer pijn bij haar tepels..met stoeien/gym etc doet het daar pijn, als ze erop drukt.
Nu heb ik vanavond even gevoeld en inderdaad aan de linkerkant boven de tepel voel ik een hard scherp deel van een "schijfje" en de rest rondom ook wat harder. aan de uiteinde van de tepel (dus tepel midden, dan het rond erom en daaromheen zeg maar..gut moeilijk uit te leggen) bobbeltjes (kliertjes?).
De rechterkant voel ik een klein beetje hard, en ook de bobbeltjes rondom.

Ik denk dus beginnende borstgroei, weet van mijzelf eerder wel hoe pijn ik er soms van had als je je ergens aan stootte of bijv met slapen op je zij.
Is dit TE vroeg? Of gewoon geen zorgen om maken en gewoon met de benodigde info naar dochter toe het even in de gaten houden?

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
-claudia-  schreef op: 23-03-2014 20:46:17
owja ook niet onbelangrijk..ze is vrij lang voor haar leeftijd..1.41 een paar weken geleden gemeten..
Had gelezen dat het begin van de borstgroei te maken heeft met lengte en gewicht van meiden..

Wie o wie heeft ervaring en kan mij iets meer vertellen?

Vind het best vroeg..en vraag mij af of er meer meisjes zijn die dit met deze leeftijd al hebben?..
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Bepje  schreef op: 23-03-2014 20:50:16
Onze 8 jrige heeft dat zeker nog niet en het lijkt mij vroeg. Of dit te vroeg is weet ik niet eigenlijk, als je er niet uitkomt kun je even met de huisarts bellen om het te vragen.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Son  schreef op: 23-03-2014 20:51:44
Ja dat kan...ze is nog wel jong, maar het kan.
Mijn dochter was 9 of 10 toen t beetje begon.
En dan gaat t hard hoor
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Marjolein852  schreef op: 23-03-2014 20:57:13
Ja hoor is normaal. Mijn dochter is 10 en zit al echt in de pubertijd.

Ben met haar bij de ha geweest omdat ik het ook vroeg vond, die heeft via telefonisch contact met een kinderarts naar een 'hormoon'dokter gestuurd (weet even de oficiele naam niet; was in verdenking begin menstruatie). Daar heeft ze een echo van haar baarmoeder/eierestokken gehad en is de rest (borsten dus) bekeken. 

Conclusie: zij is er vroeg bij, maar vanaf 8!! is het allemaal normaal. Zelfs menstruatie dus.

Met andere woorden, maak je geen zorgen! 

 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
-claudia-  schreef op: 23-03-2014 20:58:04
ja..vind het ook vroeg.
zelf heb ik ook het idee dat ze best welus last heeft van hormonen..laatste tijd opstandig (erger dan anders, tis een pittig meidje altijd geweest maar je merkt toch een verschil), snel huilen (eerder viel ze en had ze der knie kapot en kwam er nog geen traan), snel boos, chagrijnig, en of je nou iets liefs of niet liefs zegt het is niet goed. Kan er ook wel mee te maken hebben he? Niet dat het een vrijbrief is om zo te keer te gaan ,maar dan kan je er een vinger op leggen..

Denk ga hier eerst eens het voorleggen en ervaringen lezen en dan eens kijken
Haargroei heeft ze overigens nog niet, had gelezen dat als dat al begint op die leeftijd je beter naar de huisarts kan, dat het dan te snel gaat.

Ja en dan denk ik ook..wat is TE vroeg?...
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Chloe  schreef op: 23-03-2014 21:05:53
Ik zou wel even naar de huisarts gaan. Mijn dochter is ook een vroeg pubertje met 9 jaar en staat oa daarom onder controle van de kinderarts. Beginnende borstgroei en veranderingen in gedrag en het feit dat ze zeker gezien onze eigen lengte erg groot is voor haar leeftijd waren een indicatie, zeker aangezien ik ook 9 was toen ik ongesteld werd. Maar het heeft consequenties voor de uiteindelijke lengte van je dochter ( als ze nu al de groeispurt heeft die bij de puberteit hoort, dan stopt ze ook vroeger met groeien) en het kan emotioneel ook lastig zijn, dus ik zou wel even aan de bel trekken en dan zal er waarschijnlijk wel en botfoto worden gemaakt om te kijken hoe ver ze in haar ontwikkeling zit.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Sammie  schreef op: 23-03-2014 21:08:08
Bij mijn dochter begon het ook al bij 8 jaar. Is nu bijna 11 en heeft nu haargroei. Ook af en toe van - in mijn ogen - hormonale buien.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Sammie  schreef op: 23-03-2014 21:08:58
Oh ja, ze is inmiddels 1.62 m.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Chloe  schreef op: 23-03-2014 21:12:08
O ja, die buien zijn zeer herkenbaar. Ik verwacht bij mijn  dochter eerlijk gezegd voor haar 10e wel dat ze ook echt ongesteld gaat worden. Je gaatnu al een patroon merke  dat ze om de zoveel weken heel bleek is, puistjes krijgt en bloedchagrijnig is. Ik zeg haar altijd dat het heel normaal is dat ze zich af en toe zo voelt en dat ze op zo'n dag gewoon heel lief voor zichzelf moet zijn. Maar dat ze ook wel in de gaten moet hebben dat ze ook erg chagrij ig doet tegen ons en dat dat op een gegeven moment genoeg is geweest. Maar opstandige hormonen op die leeftijd is ook wel heel lastig, dat weet ik zelf nog al te goed.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
-claudia-  schreef op: 23-03-2014 21:16:18
ow oke..dus best wel verschillende ervaringen. Ik zelf ben maar 1.65 (volgens mij zat ik in gr 8 toen ik ongesteld werd..jaar of 11?)
Haar vader (buiten beeld sinds begin), was rond de 1.85.

Ik was dus zelf niet heel erg vroeg denk ik...weet je wat het ook is, ik wil niet meteen naar de huisarts gaan en allerlei onderzoeken laten doen, want dan geeft het haar misschien de indruk dat het iets raars is, wat het niet is.
Ze schaamt zich nu al zei ze vanavond :-S want jongens zeggen telkens: dikke tieten..en sexy en lekker seksen en meiden hebben ballen etc..(ja groep 4...). Heb ook gezegd: die jongens weten helemaal niet wat ze zeggen en doen gewoon dom! Het duurt wel een poos voordat je het een beetje ziet en wanneer dat zo is dan heb je mooie topjes zodat je het niet ziet en het is gewoon normaal. Borsten krijgen hoort bij vrouw worden en is absoluut niet iets om je voor te schamen.

Wil niet te hard gaan lopen zodat ze straks nog onzekerder word.

Wel vind ik het nu ik het gelezen heb idd beetje eng idee dat het consequenties kan hebben voor de groei, dat wist ik helemaal niet! Ik gun haar zeker 10cm meer dan ik zelf ben!

 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Jen9  schreef op: 23-03-2014 21:17:53
Ik zou voor je eigen gemoedsrust even naar de huisarts gaan..  Donkere kinderen zijn oha hier eerder mee dan blanke kinderen.
Hier wordt er volgens mij vanaf 8 niks aan gedaan, in Amerika ligt die grens nog vroeger.. (bij meisjes)

Maar ik zou wel even gaan, uitleg is altijd fijn wat dat betreft.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Ladybug  schreef op: 23-03-2014 21:19:02
Mijn overbuurmeisje is net  9 die heeft ook al borstvorming en zelfs al schaamdons....

haar moeder is met haar bij de kinderarts geweest (heeft een chromosoomafwijking) volgens deze arts is 8 echt de grens...was het eerder dan 8 hadden ze gaan afremmen.


maar bij twijfel..ga je toch even langs je huisarts
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
-claudia-  schreef op: 23-03-2014 21:20:07
chloe, idd ze heeft sinds een paar weken wat bultjes op haar wang..niet echt als puistjes dat ik ken, maar toch..
En hormonaal denk ik ook dat het best wel wat doet...en nogmaals niet als vrij brief..maar als het zo is, dan kunnen we wel extra rekening houden met elkaar. Dat zij ook kan en mag zeggen: laat mij maar even of ik wil juist wel ff samen op de bank gezellig.
Bleek herken ik niet echt...maar wel heel veel buien...voornamelijk snel huilen en superchagrijnig...niks wat je zegt is goed..of je nou zegt: wat goed van je! of dat je zegt :  dat vind ik niet leuk! op beide reageert ze precies hetzelfde..heel nors.
Het huilen ken ik totaal niet van haar...ze was wat dat betreft echt een bikkel..dat ik welus dacht: tjee als mij dat gebeurde zou ik nog huilen! En nu huilt ze al als haar schoenen niet in 1 keer aan willen, gooit ze ze door de gang. Of als ze klitten in de haar heeft en ik borstel het uit..noem maar op
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Son  schreef op: 23-03-2014 21:20:52
Joh vergelijk t niet met je zelf.
Mn dochter is nu 12 en is 1.65... ik ben 1.63 en was op mn 12e nog maar 1.50 of zo
Mn dochter heeft maat 40.... ik 36
Mn dochter heeft nu de cupmaat die ik had toen ik 14 was....
Mn dochter heeft veel puisten ik had bijna nooit puisten

Dus t zegt allemaal niks. Zal me er vooral niet druk om maken. Zegt verder ook niks over het verloop...
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Chloe  schreef op: 23-03-2014 21:26:54
Ze zullen heus niet allerlei onderzoeken doen hoor, ze weten ook wel dat dat voor zo'n meisje naar is. De huisarts zal mogelijk zelf haar lichaam bekijken en als hij/zij daar asnleiding voor ziet doorsturen. Als blijkt dat een meisje er heel vroeg bij is, kan ook hormoontherapie een optie zijn. Hier hebben we dst wel in ons achterhoofd gehad, aangezien ze het emotioneel al lastig had en met hormonen die door je lijf gieren waren we bang voor nog meer emotionele problemeN. Maar dit lijkt gelukkig mee te vallen. Lengte is voor mij niet zo'n issue. Ze is ergens tussen 145 en 150 lang en zal in ieder geval onder de 170 blijven. Tja, ben ook maar 174 en heb daar geen enkel probleem mee.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
-claudia-  schreef op: 23-03-2014 21:41:49
nee dat zegt idd ook niks. Maar omdat Chloe het net over lengte had van de ouders en hoe vroeg je zelf wat met menstruatie.
Lengte vind ik ook niet een groot probleem hoor, maar als je zelf iets langer zou willen zijn dan gun je het je dochter natuurlijk helemaal ze is nu 1.41 en als ze zo doorgaat met groeien dan komt ze snel boven mij uit.
En ja voor hetzelfde geld staat ze straks een hele poos stil...je weet het niet.

Als ik alle reacties zo lees dan moet ik gewoon mijn gevoel volgen..en inderdaad bij twijfel naar onze vrouwelijke huisarts. Ik kijk het denk ik dan gewoon even aan en hou mijn meidje goed in de gaten, vooral hoe ze in haar vel zit.

Ik zou het zelf wel heel sneu vinden als ze al snel ongesteld zou worden enz, terwijl ze nog op en top kind en speels is. Zou fijn zijn voor haar zelf als dat gewoon rond groep 7 of 8 zou gebeuren.

Maar lees hier ook, dat eigenlijk niemand zegt dat het echt TE vroeg is..dus niet extreem zorgen gaan maken.
Ik praat er open met haar over en hoop ook dat ze voeld dat het normaal is dat deze dingen gebeuren, ongeacht wat kinderen uit de klas zeggen. Ze zei ook dat er meisjes zijn in gr 5 (zit in een combi klas) die al borstjes hebben.
Ze is dan niet de enige denk ik dan.

Vind het wel heel fijn om het hier te kunnen delen en jullie ervaringen te delen...je maakt het zelf voor het eerst mee he en van mijzelf vroeger weet ik ook niet alles meer precies. Dus super fijn om dan van gedachte te kunnen wisselen.
Je wil gewoon het juiste en beste doen voor je kind, zoals iedereen...

Meer reacties zijn natuurlijk welkom hoor!

Ik denk dat ik het nog een paar weken geef, en ook even haar gezichtje in de gaten hou/eventueel haargroei en hoe zij zelf in haar vellletje zit (dat is het belangrijkste he!)
Thanks meiden
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Son  schreef op: 23-03-2014 21:56:59
Maar ze wordt nog niet ongesteld omdat ze nu misschien borstjes krijgt. Kan nog wel jaren duren.... of ze is zo'n uitzondering (schoonzus was ook 9)
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Bepje  schreef op: 23-03-2014 22:03:27
Die buien herken ik wel overigens. Puberachtig gedrag is het, niets is goed, zij mag nooit wat en ik ben een vreselijke moeder . In haar klas hebben meer meisjes dit begrijp ik van andere ouders. Het is een heel ander kind dan een jaar geleden.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Lisje  schreef op: 23-03-2014 22:11:27
Mijn dochter had al 2 jaar dat je de borst aanzet zag en tepel die veranderde, maar nu 2 jaar later, ruim 11 jaar, zet het pas echt door,incl. haargroei. Nu schijnt de menstruatie nog weer 1 tot 2 jaar te duren. Zou je voor je eigen rust het bij de huisarts navragen.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Lind@  schreef op: 24-03-2014 07:25:09
kan prima mijn dochter had dat ook al en was met 10 jaar al ongesteld
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Moossie  schreef op: 24-03-2014 08:14:22
Mijn dochter begon ook met 8,5. Nu 9,5.
Schaamhaartjes, okselhaartjes, borstgroei, buien die nu steeds erger worden,
Ze is ook de langste van de klas, en als je dr ziet denk je dat ze zeker dat 11-12 is.

Ze vind zichzelf ook ruiken en wil. heeft deo.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Tantehan  schreef op: 24-03-2014 08:27:17
Mijn dochter is 8, ze heeft al bijna een jaar schaamhaar dat begint te groeien, het is nu toch al wel een aardig bosje.
Borstvorming heeft ze nog niet, maar wel haar buien.
Verder gebruikt ze ook af en toe al deo, want dan ruikt ze erg naar zweet.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Jen9  schreef op: 24-03-2014 08:51:54
Tantehan, misschie heeft jouw dochter premature adrenarche.. Dat heeft an sich nog niks met de puberteit te maken.. Mijn zoon heeft dat ook, dan beginnen de bijnieren eerder dat hormoon te maken wat normaal gesproken toevalligerwijs  tijdens de puberteit ontstaat.. Dat slaat overigens alleen op haargroei en zweetlucht.. de rest niet
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Blauwtje  schreef op: 24-03-2014 09:41:53
Ik vind het vroeg zeg, mijn dochter wordt binnenkort 8 maar dat zie ik echt nog niet gebeuren. Ms ook omdat ze klein is.
Zou lengte er dan toch mee te maken hebben?

Ik was zelf pas eind 15, begin 16 dat ik ongesteld werd.
Ze zeggen toch vaak dat de kans groot is dat je dochter ook rond dezelfde leeftijd begint?

Qua buien zou het al wel kunnen.....
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Famke  schreef op: 24-03-2014 09:52:43
Hier ook een dochter die met 8 jaar al wat borstontwikkeling kreeg,ze is nu 9,een slanke den maar met kleine borstjes,ze is niet plat meer maar hoeft gelukkig nog geen bhtje.
Ik heb wel topjes gekocht omdat ze het omkleden met gym vervelend vond.
Haartjes nog niet gezien!
Ze is net gemeten en zit 4 cm onder het gemiddelde terwijl iedereen vind dat ze zo lang is!
Ze is wel flink de lengte in gegaan dus misschien de groeispurt wel,ik heb wel overleg gehad met de huisarts maar op/na hun 8ste is het normaal en doen ze er niks aan,nu heb ik dat zelf liever ook niet.Zo gezond en fijn zijn die hormoon remmers niet,dat heb ik bij vrienden gezien die het wel hebben gedaan.Hun dochter heeft het er heel zwaar mee gehad en uiteindelijk heeft het 3 cm winst opgeleverd!
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Mammie  schreef op: 24-03-2014 10:24:53
Tssssssss ik vind 8 jaar echt heel vroeg. Het zal soms voorkomen maar met 8 jaar beginnend schaamhaar?????Ik zou het heel sneu voor mn dochter vinden...... 
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Jen9  schreef op: 24-03-2014 10:30:41
Er zijn er veel meer hoo, is echt niet gek.. er worden al meisjes met 8 ongesteld, en ook daar wordt niks aangedaan. Nu is dat wel vroeg.. maar schaamhaar, nee hoor, is echt niks geks aan.. T Begint natuurlijk niet met een bos he? Soms blijven ze een paar jaar op 6 haren hangen...
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Myself  schreef op: 24-03-2014 11:55:12
Mijn dochter is 8, heeft nog geen haargroei of borstgroei, wel kleine puistjes soms, maar de heeft ze ook al heel haar leven met regelmaat op haar armen.
Maar ze heeft buien op momenten dat ik wel denk / grap zou er al iets hormonaals werken?
Is echt eens in de zoveel tijd en ze hangt ook erg aan mij de laatste maand, veel meer dan anders.
Als ik dit topic zo lees zou het dus best serieus al iets hormonaals kunnen zijn.
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
-claudia-  schreef op: 12-04-2014 17:37:12
even een update...dochter buien gaan van de ene kant echt naar de totale andere kant. Ow ow ow..wat kan zij boos en intens verdrietig zijn..ander moment wil ze op schoot en knuffelen. Nee accepteerd ze op het moment ook niet, uiteindelijk moet ze wel natuurlijk wat nee is toch echt nee (wel vaak met uitleg, maar niet te lang want ze blijft allerlei dingen aandragen of ertegen in gaan, dus als het constant doorgaat is het uiteindelijk gewoon NEE).


Ze heeft kleine pukkeltjes nu op der neus en wang, vooral op neus behoorlijk. Maar niet zoals de pukkeltjes die echte pubers hebben, maar bultjes nu.
Haar andere tepel begon van de week ook zeer te doen, haar rechter is echt driehoekig aan het worden.

Net de was aan het doen en zag ik ineens onderbroekje met wat afscheiding...dus ze zit er dan denk ik toch echt wel in hoor.
Geen haartjes overigens te bekennen.

Denk ook echt wel dat der hormoontjes in de war zijn, misschien ook goed om nu heel duidelijk grenzen te gaan stellen, want ze gedraagd zich als een 12jarige (hele grote mond, meteen schreeuwen als ik iets zeg, nee is een woord dat ze niet wil horen)
 
Quote
RE: beginnende borstgroei 8 jaar?
Meanne  schreef op: 12-04-2014 18:11:28
Nadat ik alles gelezen had ben ik even op Google gaan kijken want ik vind het erg vroeg, ze is net pas 8 jaar!!

het kan idd vanaf 8 jaar maar het komt maar bij 1-2% voor.

persoonlijk zou ik toch naar de huisarts gaan
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op beginnende borstgroei 8 jaar?
Naam
Bericht