
Abbott meent dat er geloofwaardige aanwijzingen voor deze hoop zijn.
De zoekactie is nu gericht op stukken oceaan circa 2.500 kilometer ten zuidwesten van de West-Australische stad Perth. Daar is voor het eerst vanuit een vliegtuig iets op zee drijvend waargenomen dat meer aandacht verdient.
Het gaat waarschijnlijk om een houten pallet en enkele andere nog niet geïdentificeerde objecten. Ze drijven in hetzelfde gebied als waar Chinese satellietbeelden eerder aangaven dat er mogelijk een groot drijvend object ligt.
Franse satelliet
De Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Tun Hussein, zei zondag dat hij ook uit Frankrijk satellietbeelden heeft gekregen, waar mogelijk op dezelfde route boven de oceaan wrakstukken van een vliegtuig op zijn te zien.
De minister zei dat de beelden naar Australië worden gestuurd waar de zoekacties boven de zuidelijke Indische Oceaan worden gecoördineerd.
Het verdwenen vliegtuig was met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking.
Die acties begonnen donderdag. Ze zijn naar aanleiding van de Chinese satellietbeelden zaterdag uitgebreid tot twee zones die samen ongeveer anderhalf keer de oppervlakte van ons land beslaan. Er doen ten minste acht vliegtuigen uit verscheidene landen aan mee.
De waarnemingen moeten door mensen aan boord worden gedaan, maar slecht weer belemmert hun zicht, meldden betrokkenen zondag vanuit Perth.
Pas wanneer de pallet of andere zaken kunnen worden opgevist, wordt waarschijnlijk duidelijk of dit iets met de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines te maken heeft. Het toestel verdween met 239 mensen aan boord, nadat alle communicatie kennelijk met opzet was verbroken.
Telefoontje
In het onderzoek speelt nu ook een mysterieuze vrouw een rol. De piloot van het op 8 maart verdwenen toestel, Zaharie Ahmad Shah, zou kort voor hij aan boord ging een telefoontje hebben gekregen van een vrouw.
Hij werd gebeld met een toestel waarvan de SIM-kaart onder een valse identiteit was aangeschaft. In Maleisië is het in de strijd tegen het terrorisme verplicht je te identificeren bij de aankoop van zo'n kaart. Het is onduidelijk waarom de SIM-kaart onder een valse naam is gekocht.
De 53-jarige Zaharie was formeel gescheiden van zijn vrouw Faizah Khan, maar ze woonden nog in hetzelfde huis. Hij had een vluchtsimulator thuis.
Volgens de Britse Mail on Sunday vinden Amerikaanse onderzoekers hun collega's in Maleisië te aarzelend. Zo is Faizah Khan uit respect voor haar rouw nog niet ondervraagd, terwijl ze licht zou kunnen laten schijnen over de gemoedstoestand van de piloot.
Op de vluchtsimulator is niets verdachts gevonden, maar volgens Amerikaanse onderzoekers oefende Zaharie ''extreem moeilijke landingen, onder meer op eilanden in de Indische Oceaan''. Er zijn ook programma's verwijderd van de computer van de simulator.
Malakka
Het verdwenen vliegtuig was met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. De
communicatie viel weg ten noordoosten van het Maleisische schiereiland Malakka. Het toestel heeft
volgens onderzoekers toen een scherpe bocht gemaakt en is naar het westen over Malakka heen
gevlogen. Het spoor is volledig bijster boven de wateren ten noorden van Sumatra (Indonesië.