
Dat meldt RTL Nieuws.
"Het voelt als een bevrijding", aldus Van Vliet. "Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland."
"Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie."
Van Vliet is momenteel voorzitter van de parlementaire enquetecommissie woningcorporaties. Sinds 2010 is hij de zevende PVV-parlementariër die opstapt.
Onafhankelijk
Van Vliet gaat als onafhankelijk Kamerlid verder. "De parlementaire enquête naar woningcorporaties is mijn magnum opus en wil ik graag als onafhankelijk Kamerlid afmaken."
Wilders reageert tegenover NU.nl teleurgesteld: "Ik betreur zijn vertrek, was volgens mij onnodig. Jammer."
Tijdens een fractieberaad heeft de PVV-leider gezegd niet te vrezen voor meer opstappers. Ook ziet hij geen aanleiding om afstand te nemen van zijn uitlatingen.
Marokkanen
Wilders kreeg woensdag veel kritiek op uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.
Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.
Racisme
Emile Roemer (SP) reageerde fel: "Dit riekt naar haatzaaien en racisme." VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vond het "misselijkmakend". Met een dergelijke visie zal de VVD nooit kunnen samenwerken, zei hij.
Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een aantal aangiftes tegen Wilders binnengekregen, maar moet nog inventariseren hoeveel er precies zijn gedaan. Vervolgens bekijkt het OM of er grond is voor vervolging van de politicus.
Martijn van Dam (PvdA): "Wat Wilders gisteren deed was ophitsen. Dat is weer het overschrijden van een lijn. Hij beoordeelt mensen op grond van afkomst en vertoont daarmee trekjes van partijen waar je ver van vandaan moet blijven."
D66-leider Alexander Pechtold heeft gezegd respect te hebben voor het besluit van Van Vliet. ''Rijkelijk laat. Maar niet te laat om de grens die Wilders heeft overschreden, zelf te trekken.''
Glijdende schaal
In een mail naar Wilders, die ook naar het ANP is gestuurd, licht Van Vliet zijn besluit toe. "Ik ervaar de huidige PVV-lijn als een glijdende schaal", aldus Van Vliet in de mail.
"Ik ben op het moment gekomen dat ik voor mezelf moet gaan goedpraten wat er gebeurt bij de PVV. Jouw uitlatingen gisteren over de Marokkaanse gemeenschap zijn voor mij aanleiding om mijn lidmaatschap van de PVV-fractie in de Tweede Kamer op te zeggen en als zelfstandig Kamerlid door te gaan. Op de ladder van voldongen feiten bij de PVV kan ik niet meer met je meegaan.''
Anderhalve week geleden lekte via NRC Handelsblad al uit dat Van Vliet op 30 oktober vorig jaar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had gevraagd of hij naar de VVD kon overstappen.
Zijlstra weigerde dat. Van Vliet zei daarna dat hij niet van plan was de PVV te verlaten, maar de opmerkingen van Wilders over Marokkanen zijn voor hem ''de spreekwoordelijke druppel op een glijdende schaal'', zo zei hij tegen RTL Nieuws.
Weinig saamhorigheidsgevoel
Volgens Van Vliet zou er binnen de PVV meer kritiek zijn op de uitlatingen van Wilders. "Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd."
Hij spreekt van "weinig saamhorigheidsgevoel" in de fractie. Hij weet nog niet hoeveel schade de ophef doet voor de partij: "Dat is koffiedik kijken. Geert Wilders is een overlevingskunstenaar."
Voor Van Vliet stapten ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven, Hero Brinkman, James Sharpe, Jhim van Bemmel, Eric Lucassen en Louis Bontes uit de fractie.
Wilders liet eerder donderdag weten niets te begrijpen van alle ophef. Volgens hem had hij niets nieuws gezegd.