Menu
 

Topic:

PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui

Boterbloem  schreef op: 20-03-2014 19:10:27

PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om uitspraken Wilders




PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapt per direct uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken over Marokkanen van Geert Wilders.



Foto:  ANP

Dat meldt RTL Nieuws.


"Het voelt als een bevrijding", aldus Van Vliet. "Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland."







"Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie."


Van Vliet is momenteel voorzitter van de parlementaire enquetecommissie woningcorporaties. Sinds 2010 is hij de zevende PVV-parlementariër die opstapt.


 


Onafhankelijk


 


Van Vliet gaat als onafhankelijk Kamerlid verder. "De parlementaire enquête naar woningcorporaties is mijn magnum opus en wil ik graag als onafhankelijk Kamerlid afmaken."


Wilders reageert tegenover NU.nl teleurgesteld: "Ik betreur zijn vertrek, was volgens mij onnodig. Jammer."


Tijdens een fractieberaad heeft de PVV-leider gezegd niet te vrezen voor meer opstappers. Ook ziet hij geen aanleiding om afstand te nemen van zijn uitlatingen.


 


Marokkanen


 


Wilders kreeg woensdag veel kritiek op uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.


Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.


 


Racisme


 


Emile Roemer (SP) reageerde fel:  "Dit riekt naar haatzaaien en racisme." VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vond het "misselijkmakend". Met een dergelijke visie zal de VVD nooit kunnen samenwerken, zei hij.


Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een aantal aangiftes tegen Wilders binnengekregen, maar moet nog inventariseren hoeveel er precies zijn gedaan. Vervolgens bekijkt het OM of er grond is voor vervolging van de politicus.


Martijn van Dam (PvdA): "Wat Wilders gisteren deed was ophitsen. Dat is weer het overschrijden van een lijn. Hij beoordeelt mensen op grond van afkomst en vertoont daarmee trekjes van partijen waar je ver van vandaan moet blijven."


D66-leider Alexander Pechtold heeft gezegd respect te hebben voor het besluit van Van Vliet. ''Rijkelijk laat. Maar niet te laat om de grens die Wilders heeft overschreden, zelf te trekken.''


 


Glijdende schaal


 


In een mail naar Wilders, die ook naar het ANP is gestuurd, licht Van Vliet zijn besluit toe. "Ik ervaar de huidige PVV-lijn als een glijdende schaal", aldus Van Vliet in de mail.


"Ik ben op het moment gekomen dat ik voor mezelf moet gaan goedpraten wat er gebeurt bij de PVV. Jouw uitlatingen gisteren over de Marokkaanse gemeenschap zijn voor mij aanleiding om mijn lidmaatschap van de PVV-fractie in de Tweede Kamer op te zeggen en als zelfstandig Kamerlid door te gaan. Op de ladder van voldongen feiten bij de PVV kan ik niet meer met je meegaan.''


Anderhalve week geleden lekte via NRC Handelsblad al uit dat Van Vliet op 30 oktober vorig jaar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had gevraagd of hij naar de VVD kon overstappen.


Zijlstra weigerde dat. Van Vliet zei daarna dat hij niet van plan was de PVV te verlaten, maar de opmerkingen van Wilders over Marokkanen zijn voor hem ''de spreekwoordelijke druppel op een glijdende schaal'', zo zei hij tegen RTL Nieuws.


 


Weinig saamhorigheidsgevoel


 


Volgens Van Vliet zou er binnen de PVV meer kritiek zijn op de uitlatingen van Wilders. "Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd."


Hij spreekt van "weinig saamhorigheidsgevoel" in de fractie. Hij weet nog niet hoeveel schade de ophef doet voor de partij: "Dat is koffiedik kijken. Geert Wilders is een overlevingskunstenaar."


Voor Van Vliet stapten ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven, Hero Brinkman, James Sharpe, Jhim van Bemmel, Eric Lucassen en Louis Bontes uit de fractie.


Wilders liet eerder donderdag weten niets te begrijpen van alle ophef. Volgens hem had hij niets nieuws gezegd.


 


Door: NU.nl/ANP
 
Quote
Navigatie
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Anne Mv 3  schreef op: 21-03-2014 19:51:37
Zag deze op FB:



Zullen we vandaag lief zijn voor Geert?





Geert in zijn jonge jaren

Geert in zijn jonge jaren



Het is een vrij bekend gegeven: je kunt pas liefde geven, als je het hebt ontvangen. Zou het daar bij Geert Wilders misgaan? Heeft Geert wel vrienden? Of was vroeger op het schoolplein zijn Indische afkomst de reden dat hij te maken kreeg met pesterijen? Zit daar de bron van zijn autoritaire woede? Maskeren zijn geblondeerde haren zijn afkomst? Vecht hij daarom zo verbeten en angstig tegen alles wat zijn wereldbeeld bedreigt? Anderen zeggen dat zijn afkeer van moslims ontstond nadat hij als 17-jarige leeftijd in Israël verbleef.


Hoe dan ook, zullen we proberen om vandaag een beetje lief te zijn voor Geert? Niet omdat we het met zijn verwerpelijke uitspraken eens zijn, maar omdat veel beetjes liefde, zijn bange hart misschien wat laten ontdooien? En wie weet, ontdekt hij dan wel dat samenleven zonder angst, heel goed mogelijk is. Minder angst. Meer samenleven.


En daarom Geert, is vandaag dit liedje speciaal voor jou.
(Hier onder staat dan het liedje van Stef Bos: 'ik heb je lief')
Bron: http://marcovdstraten.wordpress.com/2014/03/21/zullen-we-vandaag-lief-zijn-voor-geert/


 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 20:00:14
Zal ik maar beginnen. ..Geert..tover die krullen weer eens tevoorschijn. .ik vind ze mooi. 
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 21-03-2014 20:19:41
Nou idd! Heb deze foto vandaag meerdere keren gezien maar nooit gedacht dat hij het was. Best stoer hihi
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Anne Mv 3  schreef op: 21-03-2014 20:20:52
En de kleur is gewoon heel mooi van z'n krullen
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 23:06:59
en 8 raadsleden uit Almere gaan zonder de PVV verder... , en een PVV-europarlementarier...ene Stassen...  Ben echt benieuwd hoe dit verder gaat...
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 22-03-2014 08:55:39
Me2. Zou hij zich inmiddels toch even achter de oren krabben? Of zou het hem in zijn hoofd juist versterken, het idee dat hij meer alleen kan doen... Want daar tegenover heb je natuurlijk ook een groep die echt echt echt hierdoor helemaal opgezweept raken en het gaaf vinden.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 22-03-2014 10:23:43

PVV'ers geven Wilders toch nog een laatste kans




Waar het eerder op de avond nog zeker was dat het grootste deel van de PVV-fractie van de Provinciale Staten van Flevoland en bijna alle PVV-raadsleden van de gemeente Almere zouden breken met de partij, lijken ze daar toch weer van terug te komen. 



ANP

 


Zij geven Geert Wilders toch nog een kans om afstand te nemen van zijn uitspraken over Marokkanen van woensdag.


Dat heeft Statenlid Chris Jansen vrijdagnacht gezegd. ''Zowel met de acht raadsleden als met de vier Statenleden is vrijdagavond afgesproken dat zij uit de partij zouden stappen. Dat ze dan nu de bal weer bij Wilders leggen nu het nieuws naar buiten komt, is jammer'', aldus een teleurgestelde Jansen.


Vrijdagavond laat maakten de Statenleden Joram van Klaveren (die eerder op de dag als Tweede Kamerlid uit de PVV stapte), Gerben Laagland, Willem Boutkan en Irene Joosse met een verklaring via persbureau ANP bekend dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders ''niet het onze'' is.


Volgens Chris Jansen, het Statenlid dat de partij samen met Jasper Kok wel trouw blijft, betekende dit dat ''zij zich alle vier afscheiden en dat zij alleen of als groep verder zouden gaan''. Later op de avond ontkenden zij dit en lieten ze weten het af te laten hangen van de reactie van Wilders.


 


'Niet definitief'


 


Ook in de Almeerse gemeenteraad maakten acht van de negen raadsleden in eerste instantie bekend op te stappen. Wederom zou alleen Jansen als raadslid overblijven. Maar ook deze acht PVV'ers besloten later dat deze keuze minder definitief is dan eerder op de avond was afgesproken en Jansen dus naar buiten bracht.


Voor Statenlid Jansen is het ''zo klaar als een klontje'': ''Ze wisten op voorhand dat er druk zou worden uitgeoefend als dit bekend zou worden. Nu geven ze Wilders toch nog een kans. Maar hij gaat hoe dan ook geen afstand nemen van zijn uitspraken.''


 


Dreiging


 


Volgens Jansen dreigde Wilders de PVV-raadsleden in Almere die vrijdag afstand namen van zijn uitspraken uit de fractie te zetten. Even voor deze acht raadsleden hun verklaring uitstuurden had fractieleider Toon van Dijk telefonisch contact met Wilders, zegt Jansen zaterdagochtend op Radio 1. Hij is het enige fractielid dat de verklaring niet ondertekende. 


Wilders zou Van Dijk duidelijk hebben gemaakt dat de opstandige raadsleden niet onder de noemer PVV verder kunnen als ze hun verklaring uitsturen.


Dat verklaart volgens Van Dijk waarom de raadsleden de verklaring afsluiten met de mededeling dat ze de gevolgen van hun stap kennen en accepteren. "Het was duidelijk wat de consequentie was als de verklaring zou uitgaan." 


 


Hectische dag


 


Aan de verklaring ging volgens Van Dijk een hectische dag vooraf. De raadsleden zouden van 16.00 tot 23.00 uur over de verklaring hebben gesproken. Als enige ondertekende Van Dijk de verklaring niet. "Omdat ik ervan overtuigd ben dat Wilders zijn uitspraak heeft gedaan in de geest van het gedachtegoed zoals die altijd aanwezig is bij de PVV." Hierbij doelde Van Dijk op 'minder massa-immigratie'. 

De fracties van Flevoland en Almere lieten vrijdagavond weten de ontwikkelingen rondom de uitspraak 'minder Marokkanen' van Wilders te 'betreuren'. "Hierdoor heeft het beeld kunnen postvatten dat wij voorstander zouden zijn van uitzetting van Marokkanen in het algemeen. Dat zijn wij niet." 

In theorie kan de breuk nog worden gelijmd als Wilders zijn woorden intrekt. Maandag komt de PVV-fractie van Almere weer bij elkaar, maar het is volgens Jansen niet waarschijnlijk dat er nog wat te bespreken valt. 


 


Minder


 


Oorsprong van alle ophef is de speech die Wilders woensdagavond hield op een partijbijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen.


De PVV-leider vroeg zijn aanhang of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.


 


Prominenten


 


De PVV heeft heeft sinds de gewraakte uitspraken van Geert Wilders een reeks aan prominente figuren zien vertrekken. Donderdag stapte Kamerlid Roland van Vliet op, vrijdag kwam daar Kamerlid Joram van Klaveren bij. Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm keerde Wilders de rug toe.


PVV-Europarlementariër Laurence Stassen heeft vrijdagavond besloten om de PVV te verlaten. Laurence Stassen kan zich niet verenigen met de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen.


Oud-PVV-Kamerlid Louis Bontes zei vrijdag tegen NU.nl dat partijleider Geert Wilders de reden is dat de PVV momenteel uit elkaar dreigt te vallen.


Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier


 


Door: ANP/NU.nl/Novum
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 22-03-2014 10:26:45

Toch he.. kijk eens naar de afgelopen jaren... Eerst wilde hij moslims eruit die niet immigreerden en overlast veroorzaakten, toen werd het tegen de moslims, toen tegen criminele marrokanen en nu heeft hij laten vallen dat het om marrokanen gaat en kwam hij niet terug op de uitspraak...
Langzamerhand komt hij op het punt wat hij eigenlijk wil. Feit dat hij bijvoorbeeld geen tv gesprekken wilde met Marokkanen liet al zien dat er iets niet helemaal pluis is. Dat het niet alleen om de criminele mensen gaat maar om meer dan dat.

En nu geven de mensen die opstapten hem nog een kans als hij er op terug komt. Maar STEL (kan bijna niet) dat hij het terugneemt, die uitspraak, hoeveel is dat het waard? Want dat had hij al kunnen doen maar hij stond er volledig achter...


Zal hij serieus gaan zwichten?


Ze mogen wel snel wat gaan doen aan die dictatuur binnen de PVV. Maar als er 1 ding is waar Wilders echt ontzettend goed in is, dan is het het kennen van de regels wanneer hij discrimineert, wat allemaal wettelijk mogelijk is enzovoort. Daarbinnen beweegt hij heel slim. En deels vind ik dat binnen deze partij heel vervelend, aan de andere kant: hoe slim is dat?

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Nina1  schreef op: 22-03-2014 12:05:41
Minder minder minder...... Pvv
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Cir  schreef op: 22-03-2014 13:34:29

Quote Boterbloem:

Toch he.. kijk eens naar de afgelopen jaren... Eerst wilde hij moslims eruit die niet immigreerden en overlast veroorzaakten, toen werd het tegen de moslims, toen tegen criminele marrokanen en nu heeft hij laten vallen dat het om marrokanen gaat en kwam hij niet terug op de uitspraak...
Langzamerhand komt hij op het punt wat hij eigenlijk wil. Feit dat hij bijvoorbeeld geen tv gesprekken wilde met Marokkanen liet al zien dat er iets niet helemaal pluis is. Dat het niet alleen om de criminele mensen gaat maar om meer dan dat.

En nu geven de mensen die opstapten hem nog een kans als hij er op terug komt. Maar STEL (kan bijna niet) dat hij het terugneemt, die uitspraak, hoeveel is dat het waard? Want dat had hij al kunnen doen maar hij stond er volledig achter...


Zal hij serieus gaan zwichten?


Ze mogen wel snel wat gaan doen aan die dictatuur binnen de PVV. Maar als er 1 ding is waar Wilders echt ontzettend goed in is, dan is het het kennen van de regels wanneer hij discrimineert, wat allemaal wettelijk mogelijk is enzovoort. Daarbinnen beweegt hij heel slim. En deels vind ik dat binnen deze partij heel vervelend, aan de andere kant: hoe slim is dat?




Ik denk ook dat hij van te vorenheel goed na denkt over wat hij wil gaan zeggen en dat hij steeds een stapje verder gaat zodat mensen er aan wennen. Zijn gedachtegang zal vast nog veel verder gaan.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 22-03-2014 15:27:54

Je merkt nu al in gesprekken op straat dat mensen het goedpraten voor hem. Zo zal hij het vast niet bedoeld hebben enzovoort... En ze blijven achter hem staan daarom, omdat ze menen dat anderen het erger hebben gemaakt en hij het zo beroerd niet bedoelde... 


Best eng...

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 22-03-2014 15:34:43

Duizenden demonstreren op Museumplein tegen racisme




In Amsterdam lopen zaterdagmiddag duizenden mensen mee in een demonstratieve optocht tegen racisme en discriminatie.



NU.nl/Alphons Nieuwenhuis

 


Hoeveel het er zijn is niet precies te zeggen. Volgens een verslaggever ter plaatse zijn het er tussen de acht- en negenduizend. De politie houdt het op drieduizend. Ze lopen van het Museumplein naar het Jonas Daniël Meijerplein.


De optocht is georganiseerd door het Comité 21 Maart, een groep van verschillende maatschappelijke organisaties.







Met de manifestatie protesteren ze onder meer tegen de recente uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Veel deelnemers dragen spandoeken met de tekst 'Wij zijn allemaal Marokkanen'.


 


'Schandelijk'


 


Eindpunt van de stoet was het beeld van de Dokwerker. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hield daar 's middags een toespraak. Van der Laan noemde de uitlatingen van Wilders "verschrikkelijk naar en schandelijk"


"We zagen discriminatie en racisme op televisie. Dat maakt mensen bang", zei de burgemeester. Hij noemde het hartverwarmend hoe Nederlanders reageren op de uitspraken van Wilders en hoe zelfs PVV'ers de partij nu verlaten. "Die omslag vond deze week plaats en nu is de kans om door te zetten."


De toespraak van Van der Laan trok naar schatting zesduizend mensen.


 


Partijbijeenkomst PVV


 


Wilders hield woensdagavond een speech op een partijbijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen.


De PVV-leider vroeg zijn aanhang of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.



 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Anne Mv 3  schreef op: 22-03-2014 20:10:10
 "Ik heb niets verkeerds gezegd en ga aan niemand mijn excuses aanbieden."

Over zijn uitspraken over Marokkanen zegt Wilders: "Waarom heb ik dat gedaan? Omdat ik dat wil. Omdat ik dat vind."


Volgens mij is het gewoon een giga-media stunt van Wilders; zijn partij deed maar in twee plaatsen mee en dat betekent dat de PVV rondom de gemeenteraadsverkiezingen vrijwel geen gespreksonderwerp zouden zijn voor de media.
Door deze actie gaat het (weer) over Wilders en zijn partij, in plaats van over al die andere partijen die flink winst hebben behaald tijdens deze verkiezingen.
Daarom vind ik Geert Wilders zo eng, hij weet zo goed wanneer hij wat moet doen. De mensen die hierdoor vertrekken uit zijn partij neemt hij op de koop toe! Bizar!

Overigens is er ook vanuit kerken een actie:


Protestantse kerken organiseren zondag een kerkdienst tegen racisme, die op televisie wordt uitgezonden. "We willen hiermee een weerwoord geven aan de haatzaaierij die rond de verkiezingen expliciet naar boven kwam", zegt dominee Karin van den Broeke van de Protestantse Kerk Nederland. 



Diverse kerkgenootschappen hebben laten weten aan te willen haken. Over de invulling van de dienst, die als thema Geloof in Meer meekrijgt, wordt nog gesproken. De kerkdienst wordt vanaf 11.30 uur live uitgezonden door EO en IKON. 

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 22-03-2014 20:31:13
Yep, hij weet het te goed, wat hij nu ook weer zegt:

zijn partij richt zich op criminele marokkanen en wil immigratie beperken en remigratie bevorderen en dat leidt nou eenmaal tot minder marrokanen.

Politiek weer correct gesproken, maar ondertussen maakt hij die nederlanders belachelijk die allang doorhebben wat hij wil en bedoeld. En velen trappen er weer in...

Hij is echt een sluw mannetje, zo eng vind ik dat! 

Interessant wat je daar zegt trouwens, want zo is idd weer alle aandachto p hem gericht en niet op de rest..


 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Minou  schreef op: 22-03-2014 20:36:52
Ik moet echt steeds lachen als ik de titel zie van het topic


Sorry was ff 
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 22-03-2014 20:40:26
Vind een ui een prima reden, was vast een rotte uit ofzo...
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Minou  schreef op: 22-03-2014 20:41:43
Eeen heeeuuuule rotte


eentje die in de kliko behoort zeg maar
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Luna-mama  schreef op: 23-03-2014 00:39:35
Hmmm...ik krijg altijd een heel dubbel gevoel bij Geert Wilders...
Ik vind hem persoonlijk echt een kwal! Hij staat te krijsen en stampen als een klein kind dat geen snoepje mag van zn moeder...niet echt een leider of voorbeeld dus ik zal nooit op hem stemmen... Maar toch... veel van zijn ideeën gaan wel over wat mensen dwars zit...Ik krijg ook de kriebels van 16jarige Marokkaantjes die met hun bontkragen en scooters hele wijken verpauperen en mensen angst aanjagen. Ik word ook moe van drugsdealers en overvallers van 'Noord Afrikaanse afkomst'... Wat dat betreft ben ik het met hem eens...maar ik denk dat er dus (omdat het al 15-20 jaar) iets misgaat met onder andere deze groep, er dus anders moet worden gehandeld... Ik heb gewerkt met Marokkaanse troublemakers en die raakte ik juist het hardst, door hun ouders aan te spreken op het gedrag van hun kinderen,  hun trots. 
Maar dat was even off topic. .. Ik ben absoluut niet voor Wilders maar hij krijg niet voor niets aanhangers...Ik dnap mensen die achter hem staan, ik begrijp alleen niet de manier waarop hij zijn zin wil krijgen. ..dus sta ook achter zijn tegenstanders
 
Quote
Navigatie


Reageren op PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Naam
Bericht