Menu
 

Topic:

Steeds vaker kinderdepressie

Senna  schreef op: 26-02-2014 20:55:52
4105 kinderen onder de 10 jaar kampen met een depressie. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het er zelfs meer. De oorzaak? Wijzelf. "We leven in een overprikkelde maatschappij. Het zijn onze kinderen die de tol betalen."




  •  



     

    Ik zie steeds vaker dat ouders perfecte kinderen willen. Op alle vlakken.

    Anna Van der Cruyssen, psychotherapeute





Steeds meer kinderen depressief. Het is even slikken. Zeker als het je eigen kind overkomt. Katrien weet wat het is. Toen haar dochter Julie zes jaar was, besliste ze samen met haar man hulp te zoeken. "Het was Julies juffrouw die ons erop aansprak. Ze dacht dat onze dochter een kinderdepressie had. Toen Julie op een dag zelf kwam vertellen dat ze dood wilde, werden we keihard met onze neus op de feiten gedrukt. Mijn moederhart brak."

"Onbewust wisten we het wel. We voelden dat er iets scheelde. Maar er zijn tegenwoordig zo veel kinderen die in een hokje geduwd worden. ADHD, autisme, hoogsensitief: haast iedereen heeft wel iets. Ik wou niet per se zeggen dat er met mijn kind ook iets scheelde. Toch was het zo. Het was niet gemakkelijk, maar we hebben meteen hulp gezocht. Het kon me niets schelen wat mensen dachten. Ik wou maar één ding: dat mijn kind opnieuw gelukkig zou zijn."

Prestatiedruk
Julie is geen unicum. Sinds Katrien openlijk is beginnen praten over de therapie van haar kind, vertrouwden andere ouders haar toe dat ook hun kind in behandeling is. "Toen ik sprak, begon iedereen te praten." Véronique Bundervoet, psychotherapeute verbonden aan het Psychotherapeutisch Centrum Gent, ziet inderdaad steeds vaker kinderen zoals Julie in haar praktijk passeren. "We zien veel kinderen met depressieve symptomen. De maatschappij waarin wij leven, overprikkelt onze kinderen. Steeds meer ouderparen werken beide fulltime, er is de prestatiedruk op school, sociale media en duizend-en-een hobby's waar kinderen wekelijks naartoe moeten. Dat eist zijn tol. En het zijn de kinderen die die tol betalen."

Anna Van der Cruyssen is therapeute bij Hoopvol, de praktijk waar ook Julie naartoe gaat. "Onze maatschappij gaat zo snel vooruit dat kinderen zich daarin verliezen. Ze moeten mee kunnen op het tempo van de volwassenen uit hun omgeving, maar struikelen onderweg. Ik zie steeds vaker dat ouders perfecte kinderen willen. Op alle vlakken. Kinderen moeten compenseren wat ouders vroeger zelf niet gehad of gekund hebben. En die kinderen? Die zullen zelden zeggen dat ze ongelukkig zijn. Uit liefde voor hun ouders."

Hartjesdokter
"Wij hebben Julie nooit onder druk gezet", zegt Katrien. "Niet op school, niet bij het paardrijden. Ze zat ook nog maar in de derde kleuterklas toen de eerste symptomen optraden. Dan ben je als ouder niet bezig met de resultaten die je kind haalt. Het was Julie zelf die zichzelf onmogelijke eisen stelde. De lat lag onrealistisch hoog. Het resultaat? Ze werd heel teruggetrokken, huilde vaak en lachte nog zelden. Die therapie is onze redding geweest. Julie heeft zeer snel de pedalen teruggevonden. Na vier jaar blijft ze naar Anna gaan. Niet meer zo frequent, maar voldoende om niet te hervallen. De sessies zijn haar rustpunt en dat willen we zo houden. Het gaat zelfs zo ver dat ze nu ook hartjesdokter - want zo noemt ze Anna - wil worden. (lacht)"

Faalangst, prestatiedruk en overprikkelingen: het zijn dé hoofdoorzaken van kinderverdriet. En wat dan met al die echtscheidingen? "Een scheiding hoeft niet per se een extra probleem te zijn", aldus Véronique. "Pas als het een gevecht wordt, zien we dat kinderen vaker gaan blokkeren. In zulke crisissen worden ze sneller naar volwassenheid gekatapulteerd. Gelukkig hebben we steeds meer oog voor kinderen met problemen. Dat is goed. Al stellen we onszelf, als ouders en maatschappij, helaas toch nog te weinig in vraag. Pas als we dat doen, kunnen we echt aan de slag."

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 27-02-2014 21:25:50
Doet me denken aan de ziekenhuisopname van T, toen hij 10 maanden was.
Hij kwam daar om bepaalde intoleranties uit te sluiten omdat hij heftig reageerde op bijvoeding na een parasitaire infectie.
T lag tot een half jaar nonstop in mn armen, 23 uur per dag. Het andere uur lag hij bij mn man.
Ik troostte hem waar ik kon en probeerde zijn pijn te verzachten.
Na het half jaar ging het iets vooruit met zijn darmen en speelde hij wat op de grond. Slapen deed hij nog altijd in mijn armen.
Armen waren zijn veiligheid en troost.

Tijdens zijn opname spraken we met de kinderarts af dat wij er tijdens het slapen en eten niet bij zouden zijn, om bepaalde redenen.

Zodra ik weg ging was hij intens verdrietig maar hij liet zich redelijk makkelijk troosten. Het maakte hem niet uit door wie, als het maar een witte jas aan had (zoals de eerste verpleegkundige die hem in het zh troostte) en hij op schoot mocht blijven.

Na een paar dagen kwam een verpleegkundige me melden dat ze dacht dat zijn hechting niet goed was. Dit omdat hij elke (witte) schoot accepteerde als troost en niet die van één persoon.
Die vrouw deed haar werk hoor, maar ik heb me toen zooo gekwetst gevoeld!

Ik heb niet veel verstand van hectingsproblematiek, heb er nooit mee te maken gehad gelukkig. Maar ik denk dat hechtingsproblemen, met een heel goede begeleiding, redelijk te voorkomen kunnen zijn
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 27-02-2014 21:33:08
Ik weet nog dat je dat toen schreef Senna. 
Maar ik denk juist dat Thomas heel erg goed gehecht is en juist heel veel vertrouwen heeft in volwassenen. 

Kaatje.. in het geval van een baby die veel in het ziekenhuis moet blijven, valt of staat het volgens mij met het gedrag van de ouders. Veel mensen aan zijn bed als hij alleen is, die enge dingen met hem doen, hem pijn doen, kan heel goed zorgen voor problemen op latere leeftijd. 



 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Blauwtje  schreef op: 27-02-2014 21:38:14
Ik lees het artikel nu pas maar ik ben er totaal niet verbaasd over, ik vind het een logisch gevolg van onze zo gehaaste maatschappij.
precies hierom heb ik er zo'n hekel aan en ben ik er fel op tegen dat kinderen op jonge leeftijd al zoveel moeten.
Het kan gewoon niet gezond zijn!

Zelf probeer ik zeker in drukke tijden echt rust te creeeren voor de kinderen. Valt niet altijd mee hoor.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Mamajenti  schreef op: 27-02-2014 21:44:19
Dit is nou precies de reden, dat gehaaste en moeten, dat mijn jongens maar een sport mogen kiezen. Straks als ik weer moet/mag werken, komt er al BSO en oma voorbij. Dan ook nog clubjes, sporten en alles en ze kunnen niet eens meer lekker thuis relaxen.

Hoewel ze het niet met me eens zijn hoor, maar daar doen wij niet aan mee!
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Son  schreef op: 27-02-2014 22:01:53
Ik voel me (nu ik dit dan weer lees en er over na denk) wel echt zo gezegend dat ik thuis ben bij de kinderen.
Dat kopje thee als Michelle thuis komt, is denk ik, zo veel waard.

Ze smst vaak al, nog 5 minuten ben ik thuis (dan an ik de thee..ja ja en de koekjes vast klaarzetten)
Zelf begeleiden in t groot worden, het fietsen naar school etc.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Blauwtje  schreef op: 27-02-2014 22:09:38
Ja, die momenten zijn zeker veel waard Son.
Hoe fijn is het voor een kind dat papa/mama thuis is en even met ze zit aan tafel met wat drinken en een koekje.
Even doorspreken hoe het was op school, etc.
Gewoon, vertrouwd. Dat betekend ook rust.

Hier ook ''maar'' 1 sport.
Eerst zwemdiploma halen en dan mogen ze 1 sport kiezen.

Met sinterklaasgebeuren doen we ook maar 2 x schoen zetten bijvoorbeeld.
dat vinden ze ook niet altijd leuk, maar het zij zo.
Ik wil die spanningen zo laag mogelijk proberen te houden.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Katrientje  schreef op: 27-02-2014 22:18:37

Ik denk dat kinderen depressief worden door hoe opvoeders kunnen doen/denken/handelen. En dat klinkt heel hard, maar ik vraag mij vaak af............ willen de ouders van tegenwoordig nog wel kinderen? Of willen ze poppen die precies doen wat pa en ma wensen en dan ook nog wanneer het hun uitkomt. 


Presteren en presteren en aan de andere kant worden kinderen vrij gelaten, mag alles en moeten we alles accepteren en vooral niet boos worden en/of straffen want ooo je kind zal een trauma er van krijgen. Uren lang in discussie gaan hoor ik ook enorm veel.


Volgens mij zijn we allemaal zooooo bezig met creeëren van dat we vergeten zijn dat alles in een kind aanwezig is en dat we ze kind moeten laten zijn doormiddel van aansturen van alle eigenschappen die er zijn. Dat alles binnen duidelijke grenzen en met consequenties waardoor een kind weet waar het aan toe is.


 


En wat allemaal clubjes, voor wie doen moeders dat? Zwemles, logisch voor de veiligheid van je kind. Maar verder................. overbodig, bewegen, sociaal zijn, doen wat ze leuk vinden kan ook zonder een clubje gewoon lekker buiten met z'n allen. Waardoor een kind kan doen wat het wil maar wel tegelijk de vrijheid ervaart en zich niet aan hoeft te passen aan de wil van een clubleiding.

We gaan de mist in met z'n allen, want waar is onze blik op gericht, op wat goed is voor onze kinderen of op wat wij goed vinden voor onze kinderen.

 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Jen9  schreef op: 27-02-2014 23:03:18
Dan ben ik vast heel erg.. hier moeten ze op een sport (ze waren dan ook niet te houden hoor, zo graag wilden ze), en ze mogen op muziekles, wat ze ook beiden doen. Ze zijn trouwens 8 en 10. Van sport leer je zoveel...., dat wilde ik ze echt niet onthouden. Denk bijvoorbeeld aan t handje geven na de wedstrijd, sorry zeggen als je iemand (per ongeluk) pijn hebt gedaan, iemand letterlijk overeind helpen, op komen dagen omdat je anders je team laat zakken, al dat soort dingen en kan er nog wel tig opnoemen...
Ik vind t trouwens niet erg dat kinderen iets moeten...  Dat bereidt ze voor op de maatschappij.. Maar wel alles met mate denk ik idd.. Maar iets moeten, daar vind ik niks mis mee , juist niet. Maar je kind niet accepteren zoasl het is, of altijd maar meer willen.. dat is fout naar mijn mening.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 28-02-2014 07:21:24
Maar wat zou je doen als jouw kind geen enkele sport leuk zou vinden of niet op een sport zou willen?
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Son  schreef op: 28-02-2014 07:33:58
Ik vind sport wel belangrijk. Eerst zwemles (is genoeg, al deed mijn dochter 1 x pw zwemles en uur pw ballet) en na de diplomas "iets" het is gezond, leuk en je leert bijv in teamverband om te gaan.
Kan me niet voorstellen dat ze "niks" leuk vinden.
Michelle heeft van 5 tot 8 op turnen gezeten en daarna tm gr 8 streetdance gedaan. Nu doet ze voor t eerst een jaar niks. Allemaal logisch, want ze moest wennen aan middelbare school en we gingen verhuizen. Nu beweegt ze genoeg (16km fietsen elke dag) dus voor dat hoeft t niet. Maar we zijn toch weer aan t kijken naar een sport. Ik zal haar nooit op een sport doen met tegenzin, maar probeer t wel positief te stimuleren.
Al is t maar 1 uur in de week. Al zal voetbal (waar ze nu aan denkt) wel wat meer zijn. 1avond trainen en 1 wedstrijd in t weekend.

En t zal voor haar ook goed zijn, zodat ze hier ook wat vriendinnen kan maken
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Kaatje  schreef op: 28-02-2014 19:28:15

Quote Alice:
Ik weet nog dat je dat toen schreef Senna. 
Maar ik denk juist dat Thomas heel erg goed gehecht is en juist heel veel vertrouwen heeft in volwassenen. 

Kaatje.. in het geval van een baby die veel in het ziekenhuis moet blijven, valt of staat het volgens mij met het gedrag van de ouders. Veel mensen aan zijn bed als hij alleen is, die enge dingen met hem doen, hem pijn doen, kan heel goed zorgen voor problemen op latere leeftijd. 





wat goed Son dat je zoveel uren aan zijn bed hebt besteed. Heb bewondering hiervoor, zeker ook omdat je ook nog een dochter thuis had. 

Alice, dat is ook wat ik moeilijk vind. Moet zeggen dat het nu redelijk gaat mama is er elke dag, verpleging wil graag hun kindje doen, want mam doet alles. Het is echter wel op een open afdeling, alle kindjes bij elkaar en tussendoor veel verpleging. Zie bij sommige bedjes nauwelijks ouders. Vandaar ook een beetje mijn vraag. 

ik probeer trouwens zelf ook eigen tijd te creëren en vaak gewoon thuis te zijn en niet altijd op pad. Merk ook dat ze het nodig hebben. School, zwemles, spelen met vriendjes is al een hele actieviteit. Ik werk trouwens wel, omdat ik van mening ben dat ik dan een betere mama kan zijn. Mijn jongens zitten dus ook op het kdv en gelukkig gaan ze hier met plezier naartoe. 
Het blijft ook een evewrocht zoeken tussen dingen die moeten en dingen die mogen. 
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Jen9  schreef op: 28-02-2014 20:08:43
Dat kan ik me niet vootstellen eigenlijk..ze zijn hier zo enthousiast. . Dan zou ik eerst alle sporten uitproberen dmv sportlessen...en daarna zoveel mogelijk stimuleren. . Maar goed. .ze vinden hier gelukkig alles leuk. k
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Jen9  schreef op: 28-02-2014 20:09:48
Sportlessen moet proeflessen zijn...
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Kaatje  schreef op: 28-02-2014 20:19:25
Een clubje of scouting zou dan optie zijn. Hier een man,zwager en broertje die alleen een blauwe maandag op voetbal hebben gezeten, maar wel bij de scouting. Dus als je niet van sporten houdt een alternatief waarbij samen iets ondernomen wordt. 
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Jen9  schreef op: 28-02-2014 20:24:12
Brr.. scouting, zou absoluut mogen hoor, maar heb er zelf niks mee haha! Maar dat geeft niet. Ze hebben t hier toen over gehad, maar dan moesten ze kiezen, voetbal of scouting....
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 28-02-2014 20:33:29
Ik hoop al sinds ze geboren zijn dat ze niet kiezen voor scouting haha! (of chiro zoals het hier noemt) 

 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Ma Dalton  schreef op: 28-02-2014 20:34:25

Quote Alice:
Maar wat zou je doen als jouw kind geen enkele sport leuk zou vinden of niet op een sport zou willen?



voor or het fysieke zou ik een oplossing zoeken. Kinderen moeten toch bewegen. Maar mijn tweede zit bijv op schaakles ( ook een uurtje in de week op voetballen) .. We hebben al zoveel geprobeerd. en ze gaan naar buitenschoolse cathechese. Voor MIJN kinderen denk IK.. Als ze in meerdere sociale kringetjes zitten, dan is het ineens een stuk minder belangrijk als je in een ander kringetje sociaal even niet lekker zit. En je kunt dan als mensje sociaal ook even uitproberen welke rol je het  beste past. 


Ik vind het een beetje een antwoord als dat als je kind niet van fruit houdt. Omdat je appel en peer hebt geprobeerd... ( maar niet mango, lychee of wat dan ook ) ..Nou onder normale omstandigheden zoek je dan iets wat wel past. Een enkele keer mankeert een kind echt iets wat waardoor het echt niet wil. Maar er is zoveel aanbod wat past bij zoveel kinderen. van echt meer individuele sporten, tot echte groepssporten. Tot clubjes zoals scouting... Dat je dan waarschijnlijk nog even door moet zoeken. Mijn oudste wil wel groepsverband maar eigenlijk individueel .. Dus dat is karate geworden...maar we hebben echt tennissen, voetbal, kinder softbal al gehad en dan nog proeflessen van vanalles en nog wat!









































































 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Steeds vaker kinderdepressie
Naam
Bericht