Menu
 

Topic:

Is hier hulp voor?

Melissa  schreef op: 18-12-2013 11:50:04
Zoals sommigen misschien al weten, Valentijn wil bijna niets eten. ALs hij het niet kent proeft hij het niet, hij eet geen groente, geen aardappelen, geen vlees, geen pasta/rijst . Qua warm eten alleen pannekoeken en patat. Maar ook de ongezondere dingen die hij niet kent zal hij niet proeven, zoals koeken en taart.

Dus al ruim 2 jaar leeft hij op fruit en brood. Op het consultatiebureau zeggen ze 'hij kan het hebben' , zelf nu hij aan het afvallen was vonden ze dat hij het met zijn bouw wel kon hebben ...

Maar ik ben het wel beu, hij is bijna 4 en hij eet echt slecht. Dit eet hij op een dag

ontbijt: driekwart boterham met hagelslag
Tussendoor: stukje fruit, vaak half appeltje of een heel peertje
lunch: boterham zonder korstjes met hagelslag
Avondeten: boterham met hagelslag (vaak laat hij de korstjes weer liggen) en een stukje fruit

Nu lust hij wel bepaalde calorievolle dingen zoals fristi of chocolademelk, maar dat is nou ook weer niet gezond. Dus hij krijg het af en toe wel, maar dat zet ook geen zoden aan de dijk, alleen calorieën.

Wat heb ik geprobeerd:

Geen aandacht aan schenken
wel tafel voor hem dekken en wel voor hem opscheppen
Niet tafel voor hem dekken en hem niet uitnodigen voor het eten
positieve stimulatie (als je een hapje proeft dan krijg je ...)
negatieve stimulatie (je moet nu een hapje nemen!)
omgekeerde psychologie (nee JIJ mag NIET een hapje nemen!)
Borden leuk opmaken (hele tekeningen maakte ik er van)
Mee laten helpen met koken
Zelf warme maatlijd laten uitzoeken. (dan wil hij altijd patat, als hij moet uitzoeken en het mag niet patat of pannekoeken zijn dan krijg je antwoorden als broodje hagelslag of toetje eten)
verstoppen van groenten, het enige wat hij nog luste was pizza, maar toen ik daar hele fijn gesneden courgette op verstopte onder de salami was hij er direct klaar mee en dat eet hij ook niet meer.
Soep eet hij ook niet.
Smoothies gemaakt van fruit, maar hij zei direct dat hij de wortel proefde die ik er in had proberen te verstoppen en sindsdien lust hij ook geen smoothies meer.

Hij is bleek en heeft naar mijn idee weinig energie.

Maar is er ook iemand die hier mee kan helpen? Wat zouden jullie doen? Dit nog langer aanzien en het op zijn beloop laten, of actie ondernemen en wat voor actie dan?
 
Quote
Navigatie
RE: Is hier hulp voor?
Mamajenti  schreef op: 18-12-2013 11:56:30
Ik zou ten eerste stoppen met hem brood als avondeten te laten eten zonder daar een hapje proeven tegeover te zetten. Er is geen stimulans om te proeven en hij vindt het niet fijn, dus doet het niet.

Ik heb ook brood in de avond gegeven, maar dan moest hij eerst een hapje eten eten en later werd dat er twee etc. Langzaam ging hij steeds meer eten waarderen en nu komt er hier geen brood meer aan te pas, behalve als we soep met brood eten.

Volgens mij zijn er wel speciale plekken voor hulp, maar ik weet niet of die met vier jaar al actie ondernemen. Hij eet immers wel
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Anne  schreef op: 18-12-2013 11:59:10
Ik kan je ook niet echt verderhelpen, maar mijn zoon van elf eet al tien jaar lang alleen brood, zelfs geen fruit ..
alleen patat en tosti lust hij ook nog wel, pizza als het van dat ene merk is, en verder niks..
en hij groeit ook nog steeds .. maar ik lees wel even mee
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Melissa  schreef op: 18-12-2013 12:00:53
Dat heb ik ook heel lang geprobeerd mamajenti, eerst een hapje dan een broodje, dan gilt hij echt alles bij elkaar (niet dat ik me daardoor laat verwurmen hoor) en hij doet het echt niet. Ik denk dat we dat zo'n 2 maanden vol hebben gehouden, maar die twee maanden werd hij dan wel om 02:00 wakker , huilend van de honger. Mijn man had toen besloten dat we dan om 02:00 weer het bord warm eten tevoorschijn haalde en als hij zo'n honger had hij dan dat kon eten, maar ook dat deed hij niet.

We hebben mijn man's manier een tijdje geprobeerd, en dat was dus steeds als hij om eten vroeg hem weer zijn bord warme eten voor te zetten. Hij heeft twee dagen niets gegeten, toen heb ik het weer over gepakt want dat ging mij toch te ver, een peuter dan maar uithongeren tot hij wel eet.
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Mafkees  schreef op: 18-12-2013 12:02:05
oei...lastig altijd dit soort dingen.

mijn oudste (ruim 7,5) was net zo'n soort verhaal, alleen was zijn menulijst wat uitgebreider en at hij gerust 8 boterhammen op een dag.
hij had veel energie en leek er niet onder te lijden.

ik denk met 3 (bijna) 4 jaar dat dit 2 kanten kan zijn.
een kind bepaald tenslotte over wat er zijn mond in gaat of niet. soort machtstrijd en als er een kop op zit, kun je lullen wat je wil

maar aan de andere kant vind ik je zin " hij is bleek en heeft weinig energie" wat verontrustend.
daarmee zou ik wellicht een keer naar de huisarts gaan of een kinderdietist raadplegen.
misschien is het wel een medisch iets...en kun je hem er snel vanaf helpen.
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Mafkees  schreef op: 18-12-2013 12:04:05
de optie van je man begrijp ik overigens wel...maar is pure machteloosheid en dat werkt zeker niet.
maar je probeert van alles ja.

hier toen als avondeten ook maar brood gegeven, ik wil gewoon echt niet dat mn kind met honger naar bed gaat
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Senna  schreef op: 18-12-2013 12:06:45
Yenthe at alleen aardappels, patat, pannenkoeken en brood. O ja, en bonen.
Van alles geprobeerd en uiteindelijk zien we heeeeeeel langzaam verbetering.
Haar angst was het grote struikelblok, angst voor nieuwe dingen. Andere smaken, andere structuur, andere geuren.
We zijn begonnen met fruit, banaan.
Groot drama maar met heel veel geduld van ons en het overwinnen van angst voor haar nam ze 1 plakje. Kokhalzend en huilend.
Veel praten over wat ze voelde, er aan ruiken, bedenken welk figuur ze er in zag, er aan likken en zo steeds verder.
De volgende dag twee plakjes op dezelfde manier. Na een paar dagen was haar angst minder en begon ze de smaak te waarderen.
Toen zijn we verder gegaan met appel. Zelfde manier, zelfde angst, zelfde geduld.
Verder zijn we qua fruit nog niet gekomen maar het begin is er. Ze is er nog niet dol op maar eet het af en toe wel.
Met groente zijn we ook op deze manier aan de slag gegaan.
Ook hiermee boeken we heel langzaam vooruitgang. Hele kleine stapjes tegelijk en heel veel praten over wat ze voelt en denkt.

In ongeveer 4 maanden tijd zijn we nu een paar kleine stapjes vooruit gegaan en we zijn er nog lang niet. Maar het begin is er...
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Melissa  schreef op: 18-12-2013 12:07:01
Ik ben al een paar keer bij de huisarts geweest omdat hij steeds 'aanvallen' had van ziek zijn, dus ineens hoge koorts, overgeven en slapen, dat duurde een dag of twee drie en dan was hij weer normaal, ze hebben bloed laten prikken. Daar was ene kleine afwijking op maar die was niet belangrijk werd er gezegd.

 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Caithy  schreef op: 18-12-2013 12:30:13
Hier hebben ook zo'n zoon (ook lekker vasthoudend). Hij is ook 4 en hebben een gesprek gehad, hij is nu groot en al 4, gaat naar school, hij moet 4 happen proeven.
Vaak loopt hij aan te klooien, met sliertjes etc (dan laat ik hem gewoon gaan).
Hij eet nu 4 happen, soms gaat het niet van harte, hier wel altijd een toetje. 
Het is nog niet veel maar beter dan met een lege buik naar bed, wat vroeger vaak gebeurde (hij kreeg ook niets meer pas als het weer ochtend was) Mijn zoon at wel beter brood en appel (de enige fruit soort....)
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Chloe  schreef op: 18-12-2013 12:33:44
Zoon van 5 is ook zo, dochter van 9 was ook zo en bij haar is het door weinig aandacht aan te schenken over gegaan.
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Jessiemv3  schreef op: 18-12-2013 12:52:51
Mijn zoon van bijna tien lust ook geen enkele groente en dat ook al vanaf peuterleeftijd. Hij lust alleen pizza, patat en lasagne. De lasagne stop ik dus vol groente (gepureerd door de blender) want anders eet hij dat ook niet. En we hebben hem inmiddels zover dat hij van zijn glad geprakte aardappels met groente minimaal 10 happen moet nemen, dit kauwt hij niet maar drinkt het weg.
ik ben nu begonnen met groene shakes en heb hem gezegd dat als hij 1 shake per dag drinkt, dat hij dan minder druk heeft bij het avondeten. Ik stop er vooralsnog voornamelijk fruit in en weinig groente maar voer de groente hoeveelheid langzaam op.

Ik vind overigens dat bijna alle kinderen er bleek uitzien in deze tijd van het jaar en zelf heb ik ook minder energie. Daar zou ik me, mits het engzins normaal is, niet zo druk over maken.
Succes ermee, ik weet hoe frustrerend het is.
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
K  schreef op: 18-12-2013 12:55:34
Mijn jongste eet inmiddels behoorlijk gevarieerd, vanuit het perspectief rondom mijn zoon gezien dan
Vanaf dag 1 was eten een probleem: anderhalf jaar BV op zijn verzoek, bijvoeding vanaf 6 maanden drama, wilde niets. Het leren kennen van nieuwe texturen in zijn mond en ook temperaturen was lastig. Maar omdat wij vanaf baby aan met voeding een probleem hebben, is de oplossing ook meegegroeid...
Nu hij 7,5 is weet hij gewoon dat eten moet (ook al heeft hij geen innerlijke drive om te eten, kan gerust 2 dagen zonder te mokken niet eten). Ik vond het vanaf ongeveer 3 jaar makkelijker worden, omdat toen beter uit te leggen waarom eten belangrijk is, waarom groente en vitaminen belangrijk zijn etc.
Tegenwoordig heb ik een zoon die geen fruit eet (behalve knijpfruitjes), maar wel ongeveer 10 verschillende groenten, aardappels, pasta, rijst. Vlees enkel gehakt en worstjes en wat witte vissoorten. En altijd met ketchup en alle warme maatlijden eet hij afgekoeld.

Het is de kunst om het eten bespreekbaar te maken met hem op een manier die hij begrijpt, zonder de emotie van je machteloosheid (bezorgdheid en soms ook irritatie denk ik) daarin mee te nemen. Gezien je opmerking dat je zoon bleek is en weinig energie heeft, zou ik bloed laten prikken specifiek op vitamine (tekorten) vanwege eenzijdige voeding. De kinderarts heeft ons vanaf 2 jaar speciale kindervitamine voorgeschreven, dit is natuurlijk wel belangrijk.

 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Inky69  schreef op: 18-12-2013 12:56:20
Oei moeilijk...mijn eerste gedachte was ook, stoppen met brood s'avonds geven. Het is nu een hele machtsstrijd geworden die Valentijn wint.....maar ja als je alles al geprobeerd hebt...

Toch denk ik dat je het gewoon moet volhouden en ook s'nachts dan geen eten geven ( had hij maar moeten eten)....laat hem zien dat jij de baas bent en niet het kind..... Dan maar een paar dagen geen eten, ik denk dat wanneer je dat blijft volhouden, hij vanzelf weer een beetje gaat eten.
En dan ook duidelijk moeten maken dat wanneer hij niet eet, ook later geen eten krijgt......
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Senna  schreef op: 18-12-2013 12:58:44
Kan Valentijn aangeven waarom hij niet eet?

Lees zo vaak over een machtstrijd en dat zal het bij veel kinderen ook vast zijn. Maar hier was dat het absoluut niet.
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Lind@  schreef op: 18-12-2013 13:02:29
erg lastig , als het een volhouder is dan zul je nog wat krijgen , hier is het zo eten wat er op tafel staat, als je het niet lust netzoveel hapjes eten als dat je jaren oud bent , zo niet prima dan ga je van tafel naar bed  zonder wat anders .... die van mij worden dan trouwens niet wakker snachts, maar die eten overdag ook wel meer , de jongste van nu 5 eet smorgens 2 broodjes met beleg, tussen de middag 2 tot 6 boterhammen (hangt ervan af merk altijd dat er een groeispurt aan komt ) en savonds als hij het blieft 2 aardappels met groente en vlees , de mijne houden niet van patat is een crime want ik vind dat wel eens lekker , en de kleine lust dus absoluut geen macaroni dus gisteravond ook weeer drama en na een uur aan tafel te hebben gezeten zonder eten naar bed gegaan
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Senna  schreef op: 18-12-2013 13:05:33
Dat heb ik trouwens nooit gedaan, zo lang aan tafel laten zitten.
De tijd die we als gezin aan tafel zitten om te eten, heeft zij om haar bord leeg te eten. Even op elkaar wachten is niet erg, maar als ze in die tijd niet eet is het pech en nemen we haar bord mee.
Heb zelf trauma's van heel de avond achter een bord koud eten te moeten zitten en dat doe ik mijn kind niet aan.
Ze weet ook, 5 hapjes proeven is een toetje, hele bord leeg is twee keer toetje.
Niet eten is dus geen toetje en alleen een knijpfruitje voor t slapen gaan (die krijgt ze altijd).
Is hier ook geen discussie over, ze kent die regel.
Tegenwoordig proeft ze steeds vaker die 5 hapjes, met heel veel pijn en moeite.
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Lind@  schreef op: 18-12-2013 13:19:18
@ Senna hier is het ook gewoon zolang als dat we aan tafel zitten hoor, meestal is dat tussen de 20 min en een uur (zo voelt het vaak wel als ze niet willen eten  dus standaart antwoord na een uur haha .... het is hier bij het jongste kind nog alleen dus met macaroni wat ie niet wil eten , zo langzamerhand eet die verder ook alles heeft even geduurt maar dan heb je ook wat(hij eet ook altijd standaart bijna koud eten) , kijk en dat ze iets niet lusten kan, maar heb het zo al bij de oudste gedaan , die lust nu nog steeds geen witlof en komkommer (dat mag) middelste eet alles (is niet gek van patat) en jongste wilt echt niet macaroni eten daar is ie allergisch van (heeft een nieuw woord geleerd) en is dus ook niet gek van patat  dus het komt dan vanzelf wel een keertje goed hoop ik haha maar idd volhouden en zorgen dat ze weten dat jij de baas bent en vooral niks anders aanbieden
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Vera  schreef op: 18-12-2013 13:37:27
Kinderen zijn veel te slim om zich uit te laten hongeren. Ze weten instictief dat mama ze toch wel eten geeft en weten instictief ook dat ze iets moeten eten als ze echt honger krijgen/ merken dat ze eten nodig hebben.
Mijn eeste gedachte is dus als hij niet wil eten, niet eten. Geen uren aan afel, niet eens discussie. Bord opscheppen met een klein prakkie, eet hij niet  binnen de tijd dat anderen klaar zijn. Bord weghalen en geen woorden aan vuil maken. En vooral savonds of snachts niet bijvoeren. Hij wil niet eten, dan heb je honger ! en waarom heb je honger, om dat je lichaam eten nodig heeft. Niet leuk maar het is nu eenmaal zo...

Mijn dochter was ook een zever met eten en die hebben we zo aangepakt (na eerst veel discussie aan tafel) en nu eet ze wel. Ze zijn kind en wij zijn ouder en soms moeten ze gewoon achter hun eigen dingen komen. Maar dat is mijn mening....
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Toedeledoki  schreef op: 18-12-2013 13:42:12
Hier ook hele lastige eters... dacht dat het niet erger kon dan m'n zoon, maar de dochter die erna kwam heeft tot zeker 2 jaar nog nooit groente gegeten. Hier kwam de omslag bij een jaar of 5.... toen werden ze nieuwsgierig...

Niet dat ze nu alles eten, maar ze eten echt redelijk mee nu.

Vanavond taco's.... veruit favoriet bij ze !!!
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Toedeledoki  schreef op: 18-12-2013 13:48:36
Ze eten zelfs zuurkool met spekjes.... al heb ik na afloop natuurlijk pas verteld dat daar gekookte aardappels doorheen zaten LOL
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Suus  schreef op: 18-12-2013 13:52:26
Mijn zoon is 6,5 en sinds kort bij een psych Voor slecht eten. Ik zou dat nu nog niet doen, pas als de leeftijd voorbij is waarbij dit gedrag normaal is.


negeren werkte bij mijn oudste prima, en vooral niks anders geven
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Bepje  schreef op: 18-12-2013 15:08:22
Je kunt vragen om video-home-training. Dat kan via het consultatiebureau. Er komt dan iemand een paar keer filmen tijdens het eten, je kijkt samen terug en het is de bedoeling dat je dan verder borduurt op hetgene wat goed gaat.
Doordat je dan van een afstandje naar je gezin kijkt zie je veel beter wat er dan gebeurd en kunt daar weer mee verder. Zoals ik het nu lees ben je een beetje vastgelopen. Veel succes !
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Bepje  schreef op: 18-12-2013 15:08:22
Je kunt vragen om video-home-training. Dat kan via het consultatiebureau. Er komt dan iemand een paar keer filmen tijdens het eten, je kijkt samen terug en het is de bedoeling dat je dan verder borduurt op hetgene wat goed gaat.
Doordat je dan van een afstandje naar je gezin kijkt zie je veel beter wat er dan gebeurd en kunt daar weer mee verder. Zoals ik het nu lees ben je een beetje vastgelopen. Veel succes !
 
Quote
RE: Is hier hulp voor?
Bepje  schreef op: 18-12-2013 15:09:14
Sorry, 1 x was genoeg.....
 
Quote
Navigatie


Reageren op Is hier hulp voor?
Naam
Bericht