Menu
 

Topic:

Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar

An  schreef op: 07-12-2013 09:43:27

'Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar'




Peuterspeelzalen dreigen onbetaalbaar te worden nu het kabinet wil dat ze aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen.



Foto:  ANP

Grote groepen ouders zullen hun kinderen thuishouden, waarschuwt het landelijk platform peuterspeelzalen (LPP) zaterdag inTrouw.


Als peuters thuis blijven, wordt hen volgens pedagogen niet spelenderwijs bijgebracht hoe ze zich moeten aanpassen aan een andere omgeving en waarom ze soms moeten wachten op hun beurt.







Er gaan ongeveer 120 duizend kinderen naar de peuterspeelzaal, net zo veel als er op de kinderopvang zitten. De afgelopen jaren is al dertig procent van de peuterspeelzalen gesloten, wat neerkomt op zeshonderd tot zevenhonderd zalen.


De wachtlijsten groeien ondertussen. Omdat de opvang steeds duurder wordt, zoeken ouders in peuterspeelzalen een goedkopere oplossing.


 


Toeslagen


 


Het kabinet wil nu dat peuterspeelzalen aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen. Zo moeten de groepen kleiner en moeten er meer groepsleiders komen.


Vanaf 2016 gelden voor peuterspeelzalen ook dezelfde toeslagen als voor de kinderopvang. Dat betekent dat ouders met maar één kostwinner geen vergoeding meer krijgen. De verwachting is dat veel gezinnen hun kinderen dan moeten thuishouden.


De MOgroep stelt dat zo een scherpe tegenstelling wordt gecreëerd tussen tweeverdieners en de rest. Voorzitter Marijke Vos vreest dat kinderen van wie de ouders niet veel te besteden hebben straks tot hun vierde verjaardag thuiszitten.


Zij zouden dan al een achterstand hebben als ze op de basisschool beginnen. "Daar heeft uiteindelijk de hele samenleving last van. Niet alleen dat kind met die slechtere start."



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Ivy  schreef op: 08-12-2013 13:18:18
Ik denk dat als je, misschien idd wel net als vroeger, zelf verantwoordelijk bent om je kind klaar te stomen voor de basisschool, ouders dat ook prima zelf kunnen regelen.  Zonder PSZ.

Je kent je kind zelf het beste en als jij een kind hebt dat het moeilijk vindt om bijv. in een grote groep te zijn, kun je daar samen aan werken.  Als je kind eerder moeite heeft op een ander gebied, kun je daar mee aan de slag.

En ja, dat is een beetje zoals het hier gaat.  Ik kijk naar elk kind en zie bij allemaal dat ze behoefte hebben aan verschillende dingen.  Uiteindelijk komen ze allemaal prima mee bijv. bij de zondagsschool (en dat is dus ook gewoon een klasje met een juf/meester ) in het groepsgebeuren.  Sterker nog, ze zijn er graag gezien.  Maar, ik heb dus wel zelf veel tijd in de kinderen gestoken om hen elk afzonderlijk te bieden wat ze nodig hebben.  Is het duidelijk wat ik bedoel?  Dat betekent dat ik met het ene kind meer met schoolse dingen aan de slag ga en met het andere kind juist meer leeftijdsgenootjes op zoek bijv.

Natuurlijk zijn er ouders die echt niet zelf zo fanatiek met peuters aan de slag kunnen.  Het zou dus mooi zijn als voor hen dus wel een goede en betaalbare PSZ blijft bestaan.

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 13:26:44
dat het nu voor mij lichamelijk en geestelijk niet te doen is om te werken maar daar gaat het nu niet om het gaat nu om het feit of psz strx onbetaalbaar is voor de kindertjes die het het veelal zo hard nodig hebben

en ik snap ivy wel ze geeft geloof ik haar kinderen thuis les maar ik zou niet gedisicplineerd genoeg te zijn om dit te kunnen 
geluk hebben wij hier 1 betaalde psz leidster de rest moeten ouders en vrijwilligers in vullen dus er is ook een hulp ouder lijst
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Ivy  schreef op: 08-12-2013 13:27:29
O ja, ik kende verder ook geen mensen in de buurt hier.  Ook geen familie met kinderen.  Maar, heb gewoon steeds contacten zelf opgezocht, zodat de kinderen toch elke keer weer kinderen hadden om mee te spelen.  En nog doe ik het zo.  Met name voor de kleinste kinderen.  En dat werkt, zeker in deze tijd met internet is dat te doen.  Het kost alleen wel tijd en moeite.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 08-12-2013 13:34:59

Je bent idd zelf verantwoordelijk om je kind klaar te stomen voor de basisschool ja. Daarom breng ik mijn zoon naar de peuterspeelzaal.
Vroeger begon 99% van de kids bleu aan de kleuters. Dus juf had een klas vol onervaren kids. Nu gaat 99% al naar kinderopvang of peuterspeelzaal. Die hebben al zo'n voorsprong op de thuisblijvers.


Mijn zoon zou echt verdrinken....

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Alice  schreef op: 08-12-2013 13:40:14
Ik zou er zelf niet zo veel behoefte aan hebben om zo vaak met andermans peuters op te trekken. 

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Boterbloem  schreef op: 08-12-2013 13:40:34
Toch blijkt dat lang niet altijd zo te zijn, dat ze een voorsprong of achterstand hebben. Het blijkt ook heel kindgebonden te zijn .Er zijn peuters die 1,5 tot 2 jaar lang huilend naar de psz gaan en dan door naar school, en zijn peuters die het heel hard nodig hebben voorbereid te worden maar er zijn ook kleuters die gewoon de vaardigheden thuis aangeleerd krijgen en zo meedraaien in de groep.

Je krijgt bj het CB een aantekening als je je kind niet naar de PSZ doet, ik vind dat echt zo raar. Ze zei dat het was om een eventuele achterstand te herkennen of zoiets, hoe stom is dat? Dan geef je al een vooroordeel. Kijk gewoon naar het kind. Toen ik stage liep heb ik wel eens aan de juffen gevraagd of het zo'n verschil is, en zij gaven aan dat kinderen voor het psz gebeuren ook prima meekwamen en dat er altijd huilers zijn (niet negatief bedoeld) zowel die wel naar de psz zijn gegaan als niet.

Als je kind naar een psz is geweest kun je denk ik heel weinig zeggen over het wel of niet verdrinken in een grote groep. Want zelf kun je je kind ook heel vaardig en vol zelfvertrouwen leren zijn (heel wat kinderen iig). Onderschat niet wat je als ouders zelf kan. En of ze nou met 2 jaar of 4 jaar in een groepsgebeuren rollen, in beide gevallen hebben heel wat kinderen het zo door.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 13:41:30
hier worden ze al van wege de kosten ( als je namelijk volle pond betaal je 65 euro per maand per kind) van de psz afgehaald 
vind wel wat je er thuis aan doet ook belangrijk en ik denk dat onze oudste zou verzuipen op schoool omdat ze nu na een test voor school bijnaa 9maanden achter lijkt te lopen ik zou die niet met haar thuis kunnen in halen zou niet weten wat ik haar extra aan zou moeten bieden dus in haar geval blij dat ze naar psz is gegaan
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Boterbloem  schreef op: 08-12-2013 13:44:14
Maar daar kun je je toch in verdiepen Anja? Hoe je je kinderen vooruit kunt helpen? Ik vind dat deels ook de taak van ouders , verdiepen in wat je kinderen nodig hebben en dat thuis ook aanbieden. Dat moet niet enkel op die 2 ochtenden blijven liggen, maar moet door de hele opvoeding heen.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mrtj  schreef op: 08-12-2013 13:49:01
yup, eens met Boterbloem. Er zijn vast hele goede tips te vinden over hoe je je kind kan helpen in zijn/haar ontwikkeling
Ik zou zelf ook een gok kunnen doen:
veel voorlezen, veel samen liedjes zingen, samen kleuren (benoem de kleuren dan ook), kleine opdrachtjes (van makkelijk naar steeds complexer: fase 1: pak je jas, fase 10: doe je schoenen aan, doe je schoenen aan en pak je tas), etc
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 08-12-2013 13:57:25

Ik heb het niet over voorsprong of achterstand. Ik denk dat als mijn zoon naar de kleutes gaan zijn hersenen net zo ver ontwikkeld zijn als andere kinderen. MAAR ik ken mijn kleine draak. Hij is zeer verlegen en heef moeite met vreemde mensen. Op school is het een "stillie willie" en durft niet zo snel naar juf te gaan bijvoorbeeld. Met  hulp gaat hij nu de drempel over en durft hij juf te roepen of iets te zeggen. Dt omdat hij het vertrouwen in juf heeft gekregen en weet wat hij aan haar heeft.
Hij ontdekt dus dat het allemaal niet per se moeiilijk of eng hoeft te zijn.
DIe drempel zalhij straks op school weer over moeten, maar met deze ervaring op zak, weet ik zeker dat het hem helpt om dat sneller  te doen.

En ik ben me er bewust van dat hij op school nog steeds "stillie willie" zal zijn, maar minder onzeker, omdat hij weet hoe het er aan toe gaat in een groep met een juf en kinderen. Ik wil en zal hem, ondans dat we gaan verhuizen, datniet ontnemen. Dst betekent voor hem een lastige tijd...verhuizen, nieuw klasje, nieuwe juf...en dat gaat niet in zijn (en mijn ) koude kleren zitten, maar ik weet gewoon zeker dat ik dit moet doen. VOR HEM  En tuurlijk zijn die 2 ochtendjes in de week heerlijk om even voor jezelf te hebben (als ik al niet hoef op te passen....) ...maar dat is voor mij echt niet de reden hoor, ik vind het gewoon belangrijk voor hem.

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mrtj  schreef op: 08-12-2013 14:05:16
Son, dan is in dit geval de PSZ inderdaad een goede oplossing. Alternatieve manieren om zijn verlegenheid aan te pakken zijn wellicht peutergym, of regelmatig naar feestjes gaan en je zoon begeleiden in het minder stil zijn (bijv. opdracht geven om zelf -met jou op de achtergrond-  drinken te vragen aan de gastvrouw), of andere manieren waarbij je hem coacht om zich meer te laten horen.
Maar PSZ is daar zeker een goede oplossing voor; en wellciht ook de betere.... (dat kan ik niet beoordelen)
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Ivy  schreef op: 08-12-2013 14:11:22

Precies, PSZ kan zeker de oplossing bieden voor sommige problemen, maar is gewoon niet de enige manier om die problemen aan te pakken.
En stel dat het onbetaalbaar wordt, is hetzelfde te bereiken zonder die PSZ.

Je kunt dan geen zin hebben in andermans peuters, maar dat is dan jammer als het niet anders op te lossen is.  Als je weet dat je kind dat nodig heeft, doe je dat toch gewoon?  Volgens mij kan een heel groot deel van de moeders 1x in de zoveel tijd een ochtendje organiseren thuis met samen wat drinken/hapje, samen een knutsel maken, samen een liedje zingen, samen een gym/dansactiviteitje doen, samen een stukje wandelen, samen naar een verhaal luisteren, samen iets oefenen (bijv. kleuren, tellen) etc.  Eigenlijk gewoon die dingen die ze op een PSZ ook doen.  Als je dat dan met 6 moeders met 6 peuters zou doen, zou je 1x in de 3 weken aan de beurt zijn om iets te organiseren waarbij 6 peuters samen 2x per week iets doen.  Alleen ja, dat kost wel veel moeite.  Daarnaast kan je peuter dan naar peutergym/peuterzwemmen o.i.d. en dan hebben ze echt wel voldoende sociaal contact. 

Niets mis mee als je gebruik maakt van de PSZ, maar ik bedoel eigenlijk meer dat ALS het echt onbetaalbaar wordt, de kindjes er niet onder hoeven te lijden.




 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Sis  schreef op: 08-12-2013 15:44:32
Zo was dat bij Nick ook huilend naar psz en lachend naar school. Maar zonder die psz was t drama geworden hoor.
demi zou best zonder kunnen al is ze heel verlegen. Maar die verveeld zich suf dus voor haar is het op ander gebied weer goed.
ivy waar vind je andere moeder die dat willen hier werkt iedereen en dan nog leren ze het niet zoals het op school gaat want mama is er altijd bij.. Op de psz leren ze ook vooral dat mama er niet is en dat e een juf is. Niet mama. Mijn kinderen durven alles waar mama bij is. Maar niet bij de juf. Dus ookndat gedeelte hoort erbij. Luisteren naar een vreemde en doen wat de juf wil. Zolang ik er ben voelen ze zich heel veilig en ze moeten ook leren dat ze veilig zijn zonder mama.
als ik een kind heb die niet goed vaart bij een psz dan blijven ze thuis. Het belangrijkste s het per kind bekijken
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Ivy  schreef op: 08-12-2013 16:36:38
Als de PSZ voor andere moeders ook onbetaalbaar wordt, zullen er natuurlijk ook meer zijn die in hetzelfde schuitje zitten

Ik denk persoonlijk niet dat het een kind helpt om zonder mama te zijn op die leeftijd, maar dat is mijn persoonlijke mening.  Maar, zelfs als je wilt dat je kinder zonder jou kan, kun je met andere moeders een roulatiesysteem opbouwen.

Mijn punt is eigenlijk gewoon dat als er geen PSZ beschikbaar is, er genoeg mogelijkheden zijn om toch op het punt te komen dat een kind klaar is om naar de basisschool te gaan.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Ivy  schreef op: 08-12-2013 16:39:35
Ik bedoel trouwens niet dat ik vind dat een peuter niet zonder de moeder kan zijn, hoor.  Ik heb er alleen zelf veel moeite mee om ze te laten huilen, zodat ze leren zonder mij te kunnen.  Heb dat in het verleden wel gedaan bij de crèche, maar juist de kinderen waar ik dat niet bij deed, doen het super nu ze wat ouder zijn
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Ivy  schreef op: 08-12-2013 16:42:54
O ja, en het blijft natuurlijk gewoon het meest ideale als moeders zelf kunnen kiezen hoe ze het met hun kinderen doen.  We hebben tenslotte allemaal het beste voor met onze kinderen en wie zegt wat er voor een bepaald kind uiteindelijk het beste is.  Dat is waaarschijnlijk nooit echt te zeggen.  Het is gewoon heel jammer als het wat dat betreft lastiger wordt vanwege bezuinigingen.  Maar, als dat zo is, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Ivy  schreef op: 08-12-2013 17:37:44

Zou dus echt niets voor mij zijn om een huilend kind verplicht bij groep 3 af te zetten

Ik heb ze hier bij de crèche in de kerk ook wel heel even moeten laten huilen in het begin, hoor.  Maar bleef dan altijd 2 min. bij de deur staan wachten.  Lukte het niet, ging ik weer naar binnen.


Bij mijn jongste had ik het meeste lef om dat het langste vol te houden en dat is nou net het kind dat het meest open is naar iedereen om haar heen   Die loopt in Disneyland ook zo met Donald Duck mee.  Of ze begint een verhaal te vertellen aan een wildvreemde vrouw in de supermarkt o.i.d.

Het mooiste zou zijn, in een ideale wereld, als we het allemaal gewoon zelf zouden mogen bepalen.  Niet alle kinderen zijn geschikt voor PSZ en niet alle kinderen zijn geschikt voor school (daarom zijn er dus ook +16.000 thuiszitters in NL) of er zijn geen geschikte scholen voor.  Als er nu minder zou moeten en er meer mogelijkheden geboden zouden worden, zouden de problemen zichzelf oplossen.  Er zou namelijk op een heel andere manier met het budget omgesprongen kunnen worden.  Het zit gewoon goed fout.  PSZ hoort eigenlijk gewoon een optie voor elk kind te zijn, maar een kind dat niet gaat, moet natuurlijk ook gewoon kunnen.


 


 

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mafkees  schreef op: 08-12-2013 18:15:53
Nou dan is mijn oudste een raar kind,
Die huilde nooit toen ik wegging

1 x idd wel en toen mocht ie weer mee naar huis

Op mijn werk zie ikveel kinderen huilen bij afscheid
En das een gewoonte, geen verdriet

Mijn kinderen zijn zo makkelijk en vrij als wat
Maar das karakter en stukje opvoeding, dat ligt
Niet aan de psz

Maar of je er nu baat bij hebt of niet
Je kan om financiele redenen de keuze niet meer
Zelf maken en das te jammer
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 18:50:13
heb nog nooit een huilend kind achter ge laten hier altijd dag mamma ga maar weer
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Naam
Bericht