Menu
 

Topic:

overblijf - raar verhaal...

Pino  schreef op: 12-11-2013 11:22:20
Hoi meiden,

ik ben een tijdje niet op het forum geweest, maar nu heb ik toch iets wat ik even kwijt moet en waar ik graag de mening van andere ouders over zou horen...

Onze kinderen zijn 8, 6 en 4, een meisje en twee jongens. De jongste zit sinds begin september op school. Omdat wij ver van de school wonen, blijven ze 3 dagen in de week over. Voor de jongste was dat in het begin natuurlijk even spannend en de oudste twee ontfermden zich over hem. Superfijn en lief vind ik dat! Ik ben enorm trots op ons drietal en dat ze zo hecht zijn!

Nu kwam mijn dochter (de oudste) gister echter thuis met het verhaal dat de "baas van het overblijven" had besloten dat broertjes en zusjes niet meer met elkaar mochten spelen tijdens het overblijven. Ze moesten met klasgenootjes/leeftijdsgenootjes spelen.
Ik vond het een raar verhaal en heb zojuist die overblijf-coordinator gebeld.

Wat bleek; het ging alleen om onze kinderen. Ze spelen volgens haar "teveel" met z'n drietjes en ze vond dat met name de jongste ook zelf vriendjes moest maken en dus met klasgenootjes moest spelen. Ze had dit ook met de juf van de jongste overlegd, omdat ze eerst zeker wilde zijn dat hij wel genoeg aansluiting had in de klas.
Ook zei ze dat ze vond dat de oudste twee de jongste "klein hielden". Ze hielpen hem met vanalles. Ik ben vergeten te vragen met wat eigenlijk... Het gaat namelijk alleen om het speelgedeelte dat ze elkaar opzoeken. Het broodje eten doen ze alledrie in hun eigen klas.

Ik weet niet zo goed wat ik hier allemaal van moet denken. Ik ben een beetje lamgeslagen eigenlijk...
Mijn man was er ook beduusd van en vindt dat dit echt niet kan.

Ik vind het met name erg dat zoiets niet met ons overlegd wordt maar zo aan de kinderen medegedeeld. Ook de juf van de jongste heeft mij niet ingelicht.
En daarbij... wat is er mis met samen spelen... De rest van de dag zien ze elkaar niet tot nauwelijks en mijns inziens is de overblijf toch een soort pauze waarbij ze vrij zijn om even te doen wat ze willen...

Onze kinderen zijn behoorlijk hecht en daar ben ik alleen maar heel erg trots op. Ze helpen elkaar als dat nodig is en ik vind dat een heel groot goed. Onze jongste is overigens allesbehalve een verlegen jongetje. Die staat echt zijn mannetje wel op school. En dat hij bepaalde dingen nog niet kan (z'n rits van z'n jas dichtkrijgen bijvoorveeld), tja volgens mij is hij daarin niet het enige 4-jarige jongetje!

Wat denken jullie van dit alles? Ik ben heel benieuwd... Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd?

Groetjes Pino


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: overblijf - raar verhaal...
Flower  schreef op: 12-11-2013 11:29:49
wees trots op je hechte gezinnetje!!!
ik snap het probleem op school niet zo, en kan me voorstellen dat je er verdrietig  van wordt.
probeer het bespreekbaar te maken op school, meer tips heb ik niet.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Flower  schreef op: 12-11-2013 11:30:04
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Mamalu  schreef op: 12-11-2013 11:30:05

Ik zou dus ook absoluut niet akkoord gaan! Ze hadden het idd met jou moeten bespreken.
Het is idd echt een rijkdom, kids die het goed kunnen vinden met elkaar, en zo hecht zijn.


Heb je hier niets over te zeggen? De coördinator wilde niet op haar beslissing terugkomen?

Ik vind ook dat als het een regel zou zijn, voor alle kids, je hier moeilijk iets tegen in kan brengen, maar enkel bij jou kinderen? Dat vind ik er al helemaal over!

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Mitch  schreef op: 12-11-2013 11:30:23
Ik zou dit ook heel vervelend vinden denk ik.
Als het nu onder schooltijd gebeurd zou ik zeggen ok, maar de overblijf is iets wat in mijn ogen niet onder regulier schooltijd valt.
Mag je zelf toch even bepalen met wie je speelt, thuis zeggen ouders toch ook niet dat z emaar de buurt in moeten om te spelen.
Wat een gek verhaal... vind ik dan, zijn er genoeg waarschijnlijk die school hierin wel snappen.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Mama_anja  schreef op: 12-11-2013 11:30:45
vind het niet fair dat ze dit niet met jullie hebben over legd ik snap dat ze meer met eigen leeftijd zouden moeten gaan spelen maar aan de andere kant zie ik het kwaad er niet van in dat ze met elkaar spelen 

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Mvl&d  schreef op: 12-11-2013 11:31:02
Absurd !

Je jongste zit pas twee maanden op school ! Het is alleen maar fijn dat hij zo goed geholpen wordt door zn broer en zus. Dat wordt echt vanzelf wel minder. Mijn oudste (toen 8) ontfermde zich ook over haar kleine zusje toen zij net op school kwam. Da's inmiddels allang verleden tijd.

Ik zou om opheldering vragen !
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Int  schreef op: 12-11-2013 11:36:02
Als ze thuis zouden eten, dan zouden ze toch ook na het broodje samen spelen? Ik vind het daarom vreemd.
Dit heeft niets te maken met aansluiting in de klas e.d. Juist fijn dat ze zo hecht zijn!

Ik vind dat de overblijf zich hier niet mee mag bemoeien zolang ze geen problemen veroorzaken. En dat doen ze totaal niet als ik het zo lees! Ik zou nogmaals een gesprek aangaan!
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Suus  schreef op: 12-11-2013 11:37:04
Ik ben TSO-er en bij ons gaat dit ook zo. Als moeder snap ik dat het raar voelt maar ik zie elke dag dat het voor de kinderen beter is. De kleintjes worden enorm beperkt in het vinden van hun plekje. Als ze bezig zijn met de ouderen gaan hun klasgenootjes ondertussen wel met elkaar door en als TSO-er en als ouder denk ik..... hoe eerder ze hun draai vinden hoe beter. Het lijkt nl dat het helpt... het stelt eea alleen maar uit en dan lopen ze er uiteindelijk achteraan.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Son  schreef op: 12-11-2013 11:38:30
Ik vind het ook niet nodig eigenlijk. alleen maar fijn dat ze zo lief zijn voor hem.
Maar...het is geen raar verhaal...ik kan de uitleg van school op zich wel snappen.

Maar zou niet mijn idee geweest zijn als ik de overblijfjuf zou zijn 
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:39:31
Dank voor jullie reacties! Ik zie dus geen spoken...!

Ja Mvl&d, wat jij zegt vind ik dus ook! Dat wordt vanzelf wel minder, ze worden vanzelf zelfstandiger en uiteindelijk zullen ze vast niet meer zoveel met elkaar willen spelen als ze nu doen!

Ik vind het nu ook juist superfijn dat ze zo voor elkaar zorgen. We proberen ze dat ook wel van huis uit mee te geven, dat je er voor elkaar bent!

En ik vind dus inderdaad ook dat overblijven buiten de reguliere schooltijd valt en samen spelen dan gewoon moet kunnen! Als ik ze thuis zou laten eten spelen ze toch ook met elkaar?!

Als ze nou een kliek vormden en met zn drietjes tegen andere kinderen waren ofzo... ja dat zou ik niet goedkeuren, dat kan niet. Maar gewoon samen spelen?!

Ik ga vanmiddag opheldering vragen bij de juf van de jongste en daarna nog eens met die coordinator praten.

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Son  schreef op: 12-11-2013 11:42:00

Quote Pino:
Dank voor jullie reacties! Ik zie dus geen spoken...!


En ik vind dus inderdaad ook dat overblijven buiten de reguliere schooltijd valt en samen spelen dan gewoon moet kunnen! Als ik ze thuis zou laten eten spelen ze toch ook met elkaar?!




daar ben ik het niet mee eens....ze zijn nog steeds in groepsverband...als je wilt dat de thuissituatie wordt nagebootst moet je ze ophalen en mee naar huis nemen (of laten doen door een ander)
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Mrtj  schreef op: 12-11-2013 11:43:11
Het was wijzer geweest als ze met jullie overlegd hadden hierover. Het kan zijn dat het beter is voor de ontwikkeling van je jongste. Echter, dit is geen schoolsituatie, maar een overblijf situatie. Ik kan me dus voorstellen dat de TSO contact zoekt met jullie en het aan jullie voorlegt. En dan kan je als ouder zelf kiezen in mee te gaan in het bevorderen van die ontwikkeling of niet. Was het school geweest (en niet TSO), dan zou ik het wat anders vinden. Dan nog, vind ik een verbod op samenspelen wel ver gaan. Zeg dan dat het minder vaak mag ofzo.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:43:48
Tja Suus, ergens snap ik de uitleg van de coordinator ook best wel hoor... maar jeetje, hij zit net twee maanden op school!!
En het gaat om overblijf!! Als ze elkaar nou onder schooltijd steeds op zouden zoeken! Maar dat gebeurd niet en onder schooltijd is er toch genoeg tijd om vriendjes te maken?

Ik vind dat ze al zoveel moeten tegenwoordig... En vriendjes maken hoort daar dus nu ook bij... Laat dat lekker vanzelf gaan...

Bovenop dit alles komt dat wij van de zomer een heftige periode hebben meegemaakt. Mijn man en ik zaten in een relatiecrisis en ik ben zelfs een paar dagen naar mn ouders geweest. Voor de kindjes was dit behoorlijk heftig en gelukkig is alles nu weer goed (beter dan ooit zelfs!) maar het is juist zo fijn dat ze elkaar hebben....
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Caatje  schreef op: 12-11-2013 11:44:52
Ik vind het geen taak voor de overblijf. En ik vind het helemaal een kwalijke zaak dat dit niet met de ouders is overlegd.

En om hoeveel tijd gaat het nou effectief; een half uurtje? Eigenlijk net zolang als dat die kleintjes tijdens schooltijd buiten spelen en dan zijn ze ook met hun eigen leeftijdsgenootjes. De kleuters spelen 2 keer per dag buiten, dus de jongste speelt vaker buiten met leeftijdsgenootjes dan met broer en zus.
En wat het klein houden betreft; dat hou je niet tegen door ze dat ene half uurtje per dag uit elkaar te halen als ze daar thuis ook gewoon mee doorgaan. Dat is meer een taak voor to om haar kinderen daar in te begeleiden.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:45:34

Quote son:
[...]

daar ben ik het niet mee eens....ze zijn nog steeds in groepsverband...als je wilt dat de thuissituatie wordt nagebootst moet je ze ophalen en mee naar huis nemen (of laten doen door een ander)



Ik snap je reactie niet helemaal?! Ik wil helemaal niet dat de thuissituatie wordt nagebootst!
Ik vind alleen dat ze in hun vrije tijd (en dat is overblijf!!) het recht hebben om te spelen met wat en wie ze willen! En groepsverband?! Ze spelen gewoon op het schoolplein! En ze sluiten niemand buiten hoor...
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Caithy  schreef op: 12-11-2013 11:46:08
Wat ik vooral niet begrijp is, is dat het alleen voor jouw kinderen geldt! 
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:46:36

Quote Caatje:

En om hoeveel tijd gaat het nou effectief; een half uurtje? Eigenlijk net zolang als dat die kleintjes tijdens schooltijd buiten spelen en dan zijn ze ook met hun eigen leeftijdsgenootjes. De kleuters spelen 2 keer per dag buiten, dus de jongste speelt vaker buiten met leeftijdsgenootjes dan met broer en zus.



Precies...
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Caatje  schreef op: 12-11-2013 11:47:07
Son, het is wel groepsverband, maar wel vrije tijd. Er moet wel een verschil zijn tussen schooltijd en overblijftijd. Ik ben het er bijv. ook niet mee eens als ik een kind uit groep 8 in m'n klas krijg die z'n schoolwerk moet afmaken tijdens het overblijven. Dan blijf je als meester maar even langer in je klas zitten met het kind. Tijdens de overblijf is het tijd voor ontspanning.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:47:47

Quote Caatje:

En wat het klein houden betreft; dat hou je niet tegen door ze dat ene half uurtje per dag uit elkaar te halen als ze daar thuis ook gewoon mee doorgaan. Dat is meer een taak voor to om haar kinderen daar in te begeleiden.



Tja dat is en blijft toch altijd een lastig iets hoor!! Grote zus vindt het leuk om kleine broer te helpen en hij laat het zich lekker aanleunen! Thuis stimuleer ik hem echt wel om dingen zelf te doen hoor!
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:48:56

Quote Caatje:
Son, het is wel groepsverband, maar wel vrije tijd. Er moet wel een verschil zijn tussen schooltijd en overblijftijd. Ik ben het er bijv. ook niet mee eens als ik een kind uit groep 8 in m'n klas krijg die z'n schoolwerk moet afmaken tijdens het overblijven. Dan blijf je als meester maar even langer in je klas zitten met het kind. Tijdens de overblijf is het tijd voor ontspanning.



Precies... en dat bedoelde ik met "als ik ze naar huis zou halen, zouden ze ook samen spelen".
Het is vrije tijd en dan zoeken ze elkaar nou eenmaal op... Niks mis mee lijkt mij.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Son  schreef op: 12-11-2013 11:49:44

Jij zegt zelf...als ze thuis waren geweest dan....
maar ze zijn niet thuis....en vrije tijd...dat is dus niet helemaal waar.
Ze hebben bij de tso gewoon ook regels van eet en speeltijden. Daar moeten ze zich ook aan houden.


En aangezien andere mensen verantwoordelijk zijn voor ze, hebben ze daarin hun eigen regels en daar hoor je je aan te houden.

Snap jouw kant heel goed en vind ook zelf wel dat ze daar milder in mogen zijn. Maar aan de andere kant snap ik de regels en uitleg prima.

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:53:47

Quote son:

Jij zegt zelf...als ze thuis waren geweest dan....
maar ze zijn niet thuis....en vrije tijd...dat is dus niet helemaal waar.
Ze hebben bij de tso gewoon ook regels van eet en speeltijden. Daar moeten ze zich ook aan houden.


En aangezien andere mensen verantwoordelijk zijn voor ze, hebben ze daarin hun eigen regels en daar hoor je je aan te houden.

Snap jouw kant heel goed en vind ook zelf wel dat ze daar milder in mogen zijn. Maar aan de andere kant snap ik de regels en uitleg prima.




Het lijkt nu alsof je me een schuldgevoel aan wil praten dat ze niet thuis zijn...

Natuurlijk zijn er regels en ja! Daar horen mijn kinderen zich zeker aan te houden!!
Voor zover ik weet zijn de regels heel helder: ze eten eerst in de klas en daarna mogen ze kiezen: binnen of buiten spelen. En als ze dan kiezen voor buiten spelen mag er vrij gespeeld worden, dus waarom dan in vredesnaam niet met elkaar?!

En het is dus wel vrije tijd. Met regels. Maar thuis zijn er ook regels. Is dat dan geen vrije tijd?!

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 11:57:03

Quote son:

Snap jouw kant heel goed en vind ook zelf wel dat ze daar milder in mogen zijn. Maar aan de andere kant snap ik de regels en uitleg prima.



Ik vind het zelf ook dubbel hoor! Ik snap op zich best dat het voor de jongste goed is om aansluiting te zoeken bij zn eigen klasgenootjes. Maar nogmaals... het gaat maar om een half uurtje op een hele schooldag...

En aan de telefoon was de coordinator wel milder hoor. Het samen spelen was niet "verboden" ofzo. Maar zo is het wel bij mijn dochter overgekomen en zonder overleg met ons vind ik dat gewoon niet kunnen...

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Son  schreef op: 12-11-2013 11:57:39
Nee hoor, mijn dochter bleef ook altijd over ! Dat is echt niet mijn bedoeling. Zo erg is overblijven toch niet

Maar in mijn ogen is daar de regel dus "niet met broertjes en zusjes"
klaar dan toch... en ze zijn in het begin mild geweest....meestal is dat met de meeste dingen tot herfstvakantie mag nog veel.

Maar praat er over en zeg dat je het vervelend vind omdat je het juist wel fijn vindt. Misschien gaan ze er wel in mee...

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Son  schreef op: 12-11-2013 11:58:57
nou wellicht heeft je dochter het misschien iets te zwart wit doorgekregen.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Blauwtje  schreef op: 12-11-2013 12:01:02

Ik vind het maar zeuren om te kunnen zeuren...
(van de overblijf dan he)

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Emilie  schreef op: 12-11-2013 12:02:50
Ik snap beide kanten van het verhaal. Eenerzijds: "hij is pas op school, het is leuk hoe ze voor elkaar zorgen, het gaat vanzelf over,.... Anderzijds: "hij wordt sneller zelfstandig, hij moet z'n eigen plekje vinden, hij leert sociale contacten leggen,....". Ik denk dat de oplossing dan ook wel ergens in het midden ligt. Misschien heeft je dochter het ook iets strenger begrepen dan dat ze het gezegd hebben. Misschien werd er wel gewoon gezegd dat ze hun broertje ook eens alleen moesten laten spelen. En zij heeft begrepen dat ze niet/nooit meer mogen samen spelen. Misschien best samen met de oudste kinderen en de coördinator samen zitten en bekijken wat wel werkt voor hen en voor jullie?
Groeten,
Emilie
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 12:05:05
Nee overblijven is helemaal niet zo erg!! Maar wel als er van die rare dingen om de hoek komen kijken!
En er is dus geen regel "niet met broertjes en zusjes" he!! Het geldt alleen voor onze kinderen!!
Ja mijn dochter heeft het zeker te zwart/wit doorgekregen of opgevat, maar ik vind dat dus ook nogal kwalijk, dat wij verder niet op de hoogte gebracht worden.
Vanmiddag eens praten!
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Monica Mv 2  schreef op: 12-11-2013 12:05:11
Ik vind het wel een goede en kan me er wel in vinden. Fijn dat ze zo hecht zijn maar hun eogen vriendenkring en met leeftijdsgenoten spelen is niets mis mee en alleen maar goed voor hun ontwikkeling.

Hier zitten de kleintjes apart van de grotere kinderen.

Wel hadden ze je dat even moeten laten weten denk ik
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Pino  schreef op: 12-11-2013 12:06:22
Hahaha Blauwtje! Vind ik ook hoor!

Ja Emilie, de oplossing ligt inderdaad ergens in het midden. We komen er vast wel uit!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op overblijf - raar verhaal...
Naam
Bericht