Menu
 

Topic:

dyscalculie of rekenprobleem

Jen9  schreef op: 30-10-2013 22:27:25
Dat onze oudste nooit echt goed was in rekenen, dat wisten we, maar zijn Cito's waren altijd B, of randje B/C.. niks aan de hand. Veel tafels geoefend thuis. Maar.. niks blijft hangen. We hebben een gesprek aangevraagd met de juf. Hij zit nu in groep 7. In groep 5 en 6 heeft hij een hele lieve juf gehad, maar ik vraag me wel eens af of ze niet te lief is geweest. Het was nooit echt een probleem... maar nu... er is niks blijven hangen, elk stapje wat hij binnen een som moet nemen begrijpt hij niet. t Lijkt wel totale abracadra voor hem. Hij krijgt nu af en toe huiswerk mee, maar hij snapt er helemaal niks van.

Ben erg benieuwd naar t gesprek.. en vraag me af of t 2 jaar lang verslonsd is, of dat hij een rekenprobleem, misschien wel dyscalculie heeft..   Heb echt met m te doen.. Hij is vandaag 1,5 uur thuis bezig geweest om zijn werk af te maken... en morgenochtend gaan we nog even verder. Dat lijkt me niet echt de bedoeling.... Iemand bekend hiermee?
 
Quote
Navigatie
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Bepje  schreef op: 30-10-2013 23:20:47
Ja ik ! Maar ik ben vroeger gewoon voor dom versleten en heb veel later pas ontdekt dat ik heel goed kan leren, alleen niet rekenen. Nu is er gelukkig wel hulp en aandacht voor en ik weet niet precies hoe het ging maar een nichtje is er mee naar het vwo geweest, ze ha er hulp bij.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Bepje  schreef op: 30-10-2013 23:21:47
O ja, en ik zat vroeger ook hele zaterdagen met rekenboeken thuis maar het hielp niet, ik begreep het gewoon niet.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 07:13:27
Dit is natuurlijk wel voorbarig van me.. Maar toch, tafels hebben we veel geoefend, maar blijven nooit hangen, elk schooljaar opnieuw lijkt werkelijk alles wel verdwenen te zijn, digitaal klokkijken idem dito.....

Maar goed, t kan natuurlijk veel meer redenen hebben. Vanmiddag eerst maar eens praten.

Dom is hij zeker niet, hij is erg gevat. De juf ziet dat gelukkig ook.... Soms is hij wel laks en lui, rekenen interesseert hem ook helemaal niet...   Overigens alleen lui en laks als t m uitkomt haha.... ;-)
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 07:48:36
Mag ik eens vragen in hoeverre jij er last van hebt gehad in je verdere school- en werkloopbaan?
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Nimmie  schreef op: 31-10-2013 07:51:02
Ik zelf heb altijd een reken probleem gehad heb het nog steeds trouwens.
het is wel erg vervelend 
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 08:14:55
In de zin van???? Wil je dat uitleggen?
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Saskia70  schreef op: 31-10-2013 08:19:44
Ook ik heb het, ik zie het echt niet, hoe hard ik ook mijn best deed. Tot op zeker nivo en dan lukt het niet. Ik kan het niet vatten zeg maar. Verder vind ik het lastig uitleggen, ook tegen mij werd gezegd dat ik slordig en niet nauwkeurig werkte. 

Mijn dochter wordt op dyslexie getest. ik weet niet hoe het met lezen gaat met je zoon? Misschien zit daar het probleem en is het moeilijk om uit een heel verhaal de som te halen en de uitkomst. 

Misschien zeg ik hele verkeerde dingen maar ik denk hardop met je mee. Heel vervelend en lastig is het! Ik wil jullie dan ook even sterkte wensen 
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Alice  schreef op: 31-10-2013 08:32:35
Ik weet niet of je iets aan mijn verhaal hebt.. Maar hier issie
Op de lagere school was ik verschrikkelijk slecht in rekenen. Zo slecht dat ik het hele schooljaar, elke dag, een uur moest nablijven om sommen te maken. Ik lag enorm achter op de lesstof. Van breuken begreep ik helemaal niets. 
Maar in het 3e jaar van het middelbaar, vond ik het ineens leuk. Ik had in eerste instantie geen wiskunde B in mijn pakket, maar omdat ik dat wel nodig had voor het WO, heb ik een deficientiecursus gevolgd, laatste 2 jaar vwo in 15 weken.. en geslaagd met een 9! 
Niemand die dat ooit had geloofd op de lagere school. Het interesseerde mij toen ook gewoon niet, ik vond het niet leuk. 
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Alice  schreef op: 31-10-2013 08:33:20
Maar hoofdrekenen kan ik nog steeds niet.. 
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 09:08:19
lezen kan hij prima... wil soms te snel, dat wel.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Lieselot  schreef op: 31-10-2013 09:09:40
mijn dochter zit in groep 8 en die gaat nu ook getest worden op dyscalculie.
Vorig jaar nog RT gehad en we hoopte dan ze dan iig gemiddeld zou scoren. Maar hoe moeilijker de stof word hoe minder ze er van snapt.

Ze is supergoed in taal, spelling en eigenlijk alle vakken wel, alleen rekenen niet.

Nou moet ik zeggen dat de gewone basisdingen wel gaan.
Plus, min, de tafels, dat stampt ze er wel in maar nu het gaat over breuken, procenten enz....nee dat snapt ze echt niet.

En ze heeft er lang over gedaan (eigenlijk nu pas in groep 8) om klok te leren kijken.
De gewone klok ging op den duur wel maar digitaal snapt ze nog niet echt.

Ze gaan nu dus testen en kijken of ze toch net dat laatste half jaar haar nog wat gerichter kunnen helpen.
Omdat er qua alle andere vakken wel een havo meisje in zit.....maar ja in hoeverre het rekenen haar daar mee in de weg gaat zitten...


 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Lieselot  schreef op: 31-10-2013 09:14:13
dan = dat

OH ja ik moet zeggen dat ik er veel van herken. Ik zelf was ook goed in alle vakken behalve rekenen.
De gewone dingen gingen prima tot de breuken en procenten en later cosinus huppeldepup en hoeken berekenen enzo kwamen.
Toen haakte ik ook af. (maar vroeger keken ze echt niet of je dan dyscalculie had)

Later zelfs nog een laboratorium opleiding gedaan omdat me dat geweldig leek, maar ja daar heb je vooral vakken als scheikunde, natuurkunde en wiskunde en dat ging dus ook niet. Mocht het eerste half jaar over doen maar ben er toen mee gestopt.

Dus in die zin kan je er later wel "last" van hebben dat je misschien de wiskundige kant niet op moet gaan. Maar ja er zijn gelukkig nog genoeg andere leuke beroepen.

 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 10:00:38
Laat mijn mannetje nu al jaren roepen dat hij bioloog wil worden... Dat zit er denk ik niet in.

Maar goed, ook tegenwoordig worden er amper dyscalculieverklaringen gegeven. Staat nog erg in de kinderschoenen.

Wat jij zegt Lieselot herken ik van mezekf, maar dit gaat echt dieper. Het is tafels jaren stampen en toch geen effect hebben, om maar een voorbeeld te noemen. deelsommen lijken door te hebben, maar een week later geen idee hebben waar t over gaat...


Alice, ik begrijp het niet zo goed... hoe kan je nu zo slecht zijn in rekenen en toch naar het VWO) gaan.. leg uit!
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Bepje  schreef op: 31-10-2013 10:05:19
Dat mag je vragen hoor. Doordat er vroeger anders mee omgegaan werd, dyscalculie was nog niet uitgevonden zeg maar, heb ik lang gedacht dat ik dom was en was niet gemotiveerd te leren. Dat had toch geen zin dacht ik. De hele middelbare schooltijd heb ik niets gedaan (lbo) maar ben slechts 1 x blijven zitten. Door alleen het hoogst noodzakelijke in te leveren en verder niets heb ik toch mijn diploma gehaald door mijn goede geheugen alleen besefte ik dat toen niet.
Wiskunde, economie en natuurkunde  hebben altijd veel problemen opgeleverd omdat ik met cijfers niet veel kan. Ik kan prima geld beheren en kassa beheren omdat dat overzichtelijk is maar als je aan me vraagt hoeveel 37-28 is moet ik langer dan anderen daarop rekenen en nog eens narekenen omdat de kans groot is dat het niet klopt. Die vakken heb ik laten vallen en de rest ging prima. Het opnieuw moeten beginnen als je iets een tijdje niet gedaan hebt herken ik ook. Hoe staartdelingen en breuken ook al weer werken zou ik echt niet meer weten.
Later toen ik achter in de 20 was heb ik scholing gevolgd (hulpverlening) waar geen som aan te pas kwam en dat lukte heel goed, nu wil ik eigenlijk nog hbo doen, misschien ook wel om mezelf te bewijzen dat ik echt niet dom ben met intelegentietesten kom ik bovengemiddeld uit (116) waarbij het rekenen altijd mislukt.   
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 10:12:07
Ach, ik weet ook niet of t dyscalculie is, maar er komt wel heel veel overeen... teten hierop is nog heel uitzonderlijk.. dat gebeurt vele malen minder snel dan bij dyslexie...

Bedankt Bepje.. ik wil gewoon niet dat dit gaat overheersen, verder is hij echt pienter...
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
M&j  schreef op: 31-10-2013 10:15:05
Maar als hij altijd B en B/C scoort op de cito is dat toch gewoon goed? Hij is dan misschien geen uitblinker maar zeker gemiddeld tot boven gemiddeld. Wij zitten nu in het onderzoeks traject vanwege leerproblemen van onze zoon maar voor dyslexie moet hij minimaal 5 keer een E hebben gehad voor de cito, dat geldt volgens mij ook voor discalculie.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 10:18:16
Ik zet nu echt mijn vraagtekens bij de cito.. snap niet dat deze scores kunnen als hij nu de simpelste sommetjes niet meer kan....
Nogmaals, geen idee of t dyscalculie is, maar er komt wel heel veel overeen... ..  Hoe dan ook, voor nu is t sneu en moet er wat gebeuren....


Minimaal 5 keer een E, dus je moet eerst 2,5 jaar doormodderen voordat er actie komt? Echt? Dat vind ik heel slecht. Hier gelukkig niet dezelfde ervaringen met dyslexie, daar was net 5 keer een E voor nodig.....
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 10:18:30
net =niet....
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
M&j  schreef op: 31-10-2013 10:43:33
Dyscalculie en dyslexie begint al in groep 3, die kinderen vallen dan al uit maar er kan dan nog niet betrouwbaar getest worden, dat gebeurt in groep 5. Qua tijd maakt het dus niet uit.

Het kan ook zijn dat hij problemen heeft met concentreren op zijn huiswerk, dat dat thuis of met jullie erbij niet goed lukt. Rekenen niet snappen en B's halen kan niet. 
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Alice  schreef op: 31-10-2013 10:44:40

Quote jen9:
Laat mijn mannetje nu al jaren roepen dat hij bioloog wil worden... Dat zit er denk ik niet in.

Maar goed, ook tegenwoordig worden er amper dyscalculieverklaringen gegeven. Staat nog erg in de kinderschoenen.

Wat jij zegt Lieselot herken ik van mezekf, maar dit gaat echt dieper. Het is tafels jaren stampen en toch geen effect hebben, om maar een voorbeeld te noemen. deelsommen lijken door te hebben, maar een week later geen idee hebben waar t over gaat...


Alice, ik begrijp het niet zo goed... hoe kan je nu zo slecht zijn in rekenen en toch naar het VWO) gaan.. leg uit!



Doordat mijn rekenen zo slecht was, heb ik mavo advies gekregen. Heb dan ook de mavo gedaan, op mn sloffen. 
Daarna door naar de havo en uiteindelijk wiskunde gedaan op vwo niveau om door te kunnen naar het wo. 


 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 10:47:48
oooooooo.... ik snappum... Lief van jullie dat jullie allemaal je verhaal doen!

Nou M&J, ik ben leerkracht en heb mijn speciaal onderwijsakte, ben niet gecharmeerd van cito en ik kan je verzekeren dat dat dus wel kan. Heb al gekkere dingen gezien. Maar goed, eerst gesprek afwachten. Concentreren is lastig, maar daar heet t an sich niet mee te maken, dat kan ik als prof nog wel zien..., maar voor de rest .. lastig hoor.. Het inzicht is er gewoon echt niet.....

Dyscalculie valt pas veel later op, en hier echt geen 5 keer een E nodig voor dyslexie-testen... gelukkig niet.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 10:51:44
Overigens is C hier onvoldoende... moet school verplicht een hulpplan opstellen (heeft met postcodegebied te maken, ik weet t, t is belachelijk!!! Maar omdat er verhoudingsgewijs hier meer hoogopgeleiden wonen is t aangepast, hetzelfde bij gebieden waar meer lager opgeleiden wonen... Heel naar, want zo houd je t verschil nog meer in stand, lijkt me...)
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Suus  schreef op: 31-10-2013 11:57:47
Mijn dochter doet vergelijkbare digen en in groep 3t/m 5 hoorde ik van juf dat ze haar niet begrepen. Ik ben in 6 zelf naar een rt-er gegaan en daar bleek geen probleem maar wel hiaten tgv het missen van instructie. De methode gaat haar te langzaam dus maakt ze eigen strategieën. Nu zijn de hiaten weg en doet ze preteachen . Ik zou zelf naar een rter gaan voor onderzoek. Automatiseren blijft hier ook niet hangen trouwens, dat moeten we blijven herhalen.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 12:21:05
Hier geen rt
Er
  K an zeker hiaten in instructies xijn
.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Suus  schreef op: 31-10-2013 12:38:34
Wij hebben ook geen rt dus ben zelf extern gegaan. Was het gezeik maar niks doen zat. Die rter heeft haar helemaal getoetst en zo uitgevonden waar het probleem zat.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 12:52:36
Ok.. Dat houd ik in gedachten.  Eerst t gesprek ecrn afwachten. 
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Ano  schreef op: 31-10-2013 21:14:08
Bij rekenproblemen moet je minimaal 2 jaar teruggaan om het ontstaante vinden. Kinderen die trouwens goed kunnen begrijpend lezen maken de citos rekenen over het algemeen wel goed, ook als ze niet kunnen automatiseren. Als ze maar goede strategieen beheersen. Kinderen gaan tegenwoordig veel te snel rekenen. Er is veel te weinig tijd voor het oefenen met materialen. Op deze manier leren kinderen ervaren voordat ze gaan beredeneren. 

Om die reden wordt dyscalculie nog weinig gediagnostiseerd. Pas nahet volgen van heel goed rekenonderwijs kan dit worden aangetoond.

Sterkte.
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 31-10-2013 22:43:15
Goed gesprek gehad. Op school gaat t beter als dat we thuis oefenen.. Probleem is waarschijnlijk vooral dat hij vorig jaar heel veel samen mocht werken, en het vooral aan de ander overliet. Juf zegt dat de b-score voor cito weer tevoorschijn moet komen. Maar dat hoeft voor mij niet perse, als hij zich er zelf maar goed onder voelt.

Dat klopt Ano,  hij is dus ook goed in begrijpend lezen.. Hij is verbaal enorm sterk, en dan valt het ook veel minder op. Met dat te snelle rekenen van nu ook helemaal eens! 
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Mama_anja  schreef op: 01-11-2013 21:48:41
ik schijn discaluculie te hebben 
heb altijd 6jes gehaald op de lagere school omdat ze niet lager gaven 
had be halve op de wortels na alleen maar onvoldoendes op het vbo zelfs a nivo dus geen examen in gedaan kon het toen nog laten vallen 

maar verpleegkundig rekenen daar in tegen kon ik naar goed oefenenen bleef het hangen na 3 x toets gedaan te hebben kon ik het makkelijk toe passen nooit geen problemen
maar het gewonen huis tuin en keuken rekenen heb ik zelfs een reken machine bij nodig 
draai vaak cijfers als 6 en 9 om en dan kloppen berekeningen niet terwijl ik de finacien doe thuis 
lang leve excel en reken machines
 
Quote
RE: dyscalculie of rekenprobleem
Jen9  schreef op: 01-11-2013 22:45:28
Wat knap van je! Verpleggkundig reken is echt moeilijk, zeker aangezien je er geen fouten in mag maken op de toets. Sowieso respect voor mensen die dat kunnen!

We gaan ook een time timer voor hem regelen, zodat hij meer inzicht heeft in tijd...
 
Quote
Navigatie


Reageren op dyscalculie of rekenprobleem
Naam
Bericht