Menu
 

Topic:

Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas

Anne  schreef op: 03-10-2013 08:55:37
Kinderen vanaf 5 jaar moeten in de gemeente Gouda verplicht hun zorgbehoevende ouders helpen in de huishouding. Mensen met thuiswonende kinderen komen niet meer in aanmerking voor hulp in de huishouding, meldt het AD.

Kinderen tussen de 5 en de 12 jaar moeten helpen bij klusjes als opruimen, tafeldekken en afwassen. Van kinderen tussen 13 tot 17 jaar wordt verwacht dat ze ook stofzuigen en de bedden verschonen. Meerderjarige kinderen krijgen er nog meer taken bij en wie ouder is dan 23 jaar moet de huishoudelijke taken volledig overnemen.

Gouda loopt hiermee vooruit op de plannen van het kabinet om de regels voor thuiszorg te versoberen. Het plaatselijke Trots op Nederland heeft burgemeester Milo Schoenmaker verzocht het raadsvoorstel, dat al door de gemeenteraad is aangenomen, alsnog in te trekken.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Natasja  schreef op: 04-10-2013 09:02:29
Bepje ik snap wat je zegt maar in die situatie werd er vanalles bijgehaald om mij hulp te weigeren, daarbij werd niet gekeken onder welke regeling wat viel.
Er werd gezegd omdat ik voldoende netwerk had (minderjarig, half dood, een half land verderop of fulltime ver weg aan het werk) ik geen recht had op huishoudelijke hulp (waar ik toen nooit om gevraagd heb) en dus ook de wondverzorging wel zelf kon doen.
Er werd zelfs gesuggereerd dat het verwisselen van maandverband geen probleem zou moeten zijn voor mijn 3 jarige.
Heb overal aangevraagd en klachten ingediend en na 5 jaar nog niet 1 reactie ontvangen.
Ik ken hierdoor heel wat mensen in mijn omgeving die hun kinderen ook steeds meer in een ouderrol zien glijden en niet alleen op huishoudelijk gebied.
Ik vind het niet kunnen dat gemeenten daar beleid op maken.
Helpen in huis prima maar de gemeenten beheren straks alle potjes en zullen steeds meer gaan verwachten van jonge kinderen, ging vroeger ook zo gied toch?

 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Bepje  schreef op: 04-10-2013 09:51:44
Ik val over die wondverzorging. Die hoort bij de assistente van de huisarts als je daar kunt komen en als dat niet het geval is bij de wijkverpleging. Hebben alle organisaties die zorg bieden (dat zijn er meestal meer) jou geweigerd dan ? En heeft de huisarts ook niets voor je gedaan ? Dat vind ik zo raar en als dat in jouw gemeent vaker zo gaat dan is er iets goed mis.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Natasja  schreef op: 04-10-2013 10:20:41
Ja dat klopt er is iets goed mis.
Ik mocht geen auto rijden dus kon zelf nergens heen.
Van het ziekenhuis mocht niemand anders het doen ivm huidtransplantaat dus of daar of zelf.
Wijkverpleging wilden ze niet regelen want die hadden volgens hen niet genoeg expertise daar voor.
Ben toen zelf aan het leuren gegaan maar overal afgewezen omdat ik geen indicatie had dus geen vergoeding zou krijgen en het zelf niet kon betalen.
Bij de huisarts zat een vervanger die lachte mij gewoon uit want iedereen wilde wel vertroeteld worden als ze een pijntje hadden.
De oncologieverpleegkundige stuurde me weg met een: jij bent zo positief jij komt er wel.
Net nadat ik haar had zitten vertellen dat ik het niet meer zag zitten maar dat ik uitkeek naar de toekomst want het ging nu zo slecht dat het alleen maar beter kon gaan.
Ook na een hele zware buikoperatie zelfde verhaal, geen indicatie voor huishoudelijke zorg dus ook geen persoonlijke verzorging, als mijn dochter van toen 4 kon helpen met de vaatwasser legen kon ze ook mijn rug en benen wel wassen.
Zo ken ik meerdere voorbeelden waar dit zo wordt toegepast en klagen heeft geen zin want het is zo druk  en zelfredzaamheid, netwerk bla, bla je bent nog jong enz.

 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Cir  schreef op: 04-10-2013 10:35:41
Ik heb voor de indicatiestelling gewerkt, zowel awbz als wmo maar het verhaal van natasha komt me echt heel vreemd voor. Weet natuurlijk de details niet en dat is altijd erg belangrijk maar een 4jarige hoeft echt niet met wondzorg te gaan helpen. Als er een gezonde partner is dan wordt er idd wel verwacht dat hij het huishouden overneemt ookal werkt hij/zij full-time.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Natasja  schreef op: 04-10-2013 13:09:37
Nou ja goed, het gaat verder niet over mij maar omdat dit mij gebeurd is ben ik bang dat het de trend gaat worden als het inzetten van kinderen in de mantelzorg beleid wordt van gemeenten.
Ook omdat ik zie dat het in mijn omgeving steeds meer voorkomt dat jonge kinderen verzorgingstaken hebben thuis.
Hier kon mijn dochter van 3 echt helpen met mijn wondverzorging en iedereen linkte (zonder dat ik daar om gevraagd had) het geen recht hebben op huishoudelijke zorg door naar het dan ook geen noodzaak hebben aan medische verzorging, het zou allemaal wel meevallen zagen ze over de telefoon.
Ook als ik aangaf geen huishoudelijke hulp te willen maar alleen iemand die mijn wonden verzorgde werd er terugverwezen naar het niet aanwezig zijn van een indicatie voor huishoudelijke hulp en dus ook geen criteria voor het inzetten van medische zorg.
De thuiszorgorganisaties die wijkverpleging aanbieden hebben gekeken en gemeld geen indicatie = geen vergoeding = geen zorg.
Eerst indicatie regelen en zo was het cirkeltje rond want het ziekenhuis vond de thuiszorg niet capabel genoeg en de huisarts vond dat ik in de watten gelegd wilde worden en dus niets nodig was.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Ano  schreef op: 04-10-2013 13:10:01

Het artikel komt mij ook een beetje sensatiezoekend over. (typisch ad trouwens). wij hebben een relatief normaal gezin maar ook mijn kinderen moeten hun kleren in de was doen, hun bed verschonen, tafel dekken, de vaatwasser in en uitruimen en natuurlijk hun eigen kamer netjes houden.. (tussen de 5 en 9 jaar oud). Samen zorg je voor het huishouden.

Hetzelfde dat ik het redelijk normaal vind dat de gezonde partner wel het huishouden doet ookal werkt hij 40 uur. Als je alleen bent doe je toch ook gewoon je was en gooi je er ook een stofzuiger door...

Ik ben bang dat we ook erg verwend zijn, we hebben het heel goed gehad en hebben daarvan gebruik kunnen maken. Nu gaat het minder en dat merk je in de zorg en het onderwijs want daarop kan je het makkelijkste bezuinigen. We kunnen dan wel heel hard zitten mopperen, maar je kan ook op zoek naar oplossingen.

 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Ma Dalton  schreef op: 04-10-2013 14:42:46
Ivy , met 10 jaar bij je oma worden neergezet om daar volle zorg te leveren. Op die leeftijd al vaak koken enz, dat heeft  dan toch meteen invloed op je school resultaten ? En ja kinderen kunnen een hoop. Sommige kinderen moeten in andere landen met 8 al kostwinnaar zijn. Maar dat je het kunt betekent niet dat het goed voor je is? Hoe goed je het ook gedaan zult hebben. Schiet me spontaan door het hoofd dat je een deel van je jeugd aan het inhalen bent met je wens naar zoveel kindjes.niks lelijks bedoelt, ik heb zelf ook 4.. Maar merk dat ik de dynamiek van ons ouderlijk gezin probeer te herhalen ( met nog meer kinderen ;-))) maar met 10 zorgen alsof je een volwassene bent en ook zo ingezet worden, dan is je wel een deel van het kind zijn ontnomen. 
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Ivy  schreef op: 04-10-2013 15:05:55
Ma Dalton  Ik deed het eigenlijk best goed op school.  Dat was nooit een probleem.  Voor mijn oma zorgde ik in de vakantie, dus dat maakte ook niet zoveel uit.

Ik ben er wel van overtuigd dat ik nu de persoon ben die ik ben door het leven dat ik tot hiertoe geleid heb.  Dus ja, o.a. dat ik vroeger veel zorgde (overigens meestal vrijwillig), heeft mij gemaakt tot degene die ik nu ben.  Inclusief mijn wens om veel kinderen te hebben   Mijn kinderen leiden ook een compleet ander leven dan ik vroeger als kind had.  Deels ook een reactie op het verleden, vermoed ik.  Mijn ouders vonden het vermoedelijk wel handig dat ik kind 4 dagelijks de fles gaf, in bad deed en aankleedde.  Koken hadden ze ook geen bezwaar tegen als de boel dan klaarstond als ze thuiskwamen.  Schoolwerk vonden mijn ouders altijd minder belangrijk, geloof ik.

Mijn oudste dochter zorgt trouwens ook graag.  Ze vindt het leuk om van alles met en voor haar jongere broertjes en zusjes te doen.  Ik laat haar af en toe, maar van mij moet ze het niet en ik vraag haar ook zelden om iets te doen.  Zeker geen pampers verschonen en andere ''moedertaken''  

Maar ach, huishouden draait, kindjes gelukkig, ik gelukkig  

Wel een compliment voor je ouders dat je de dynamiek van jouw ouderlijk gezin probeert te herhalen!  Ik probeer dat nu juist te vermijden
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Mama_anja  schreef op: 04-10-2013 16:47:10
dat een kind van die leeftijd speelgoed moet opruimen en bijv tafeldekt bord naar de keueken na het eten ok
maar andere teaken moet gaan doen vind ik absurd

toen ik de laatste keer verlening hh hulp kreeg zei de mevrouw van de screening dit kan wel eens de laatste keer zijn watn uw oudsdte kind gaat bijna naar school 
ik zei wat heeft dat er mee te maken nou dat kan uw dochter van 4 samen met uw man wel even het huishouden doen 
ja daag 

van haar moest een kind van 1 ook al zijn eigen speelgoed opruimen 

daar was de gemeente het neit mee eens gelukkig maar die mevrouw van de screening vond het normaal 

wat ik normaal vind is kinderen langzamer hand met het ouder worden steeds meer taken laten doen die ze kunnen doen 
vind bijv dat een kind of jongere van 18 best een bed kan verschonen maar dat een kinde van 4 zijn rommel op kan ruimen
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Naam
Bericht