Menu
 

Topic:

Opvang maakt kinderen socialer

M&j  schreef op: 02-09-2013 18:10:27

Opvang maakt kinderen socialer




Kinderen die naar de opvang gaan, zijn beter in staat om hun communicatiestijl aan te passen aan hun gesprekspartner dan kinderen die thuis blijven.



Foto:  ANP

Dat schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen deze week in PLOS ONE.


De Nederlanders ontwierpen een computerspel voor twee personen, waarbij een kind van vijf een medespeler zonder woorden moest uitleggen waar een verborgen object gelokaliseerd was. De kleuter kon niet zien met wie hij speelde.



De wetenschappers ontdekten dat de vijfjarigen in staat waren om de manier van non-verbaal communiceren aan te passen aan de leeftijd van de medespeler. Werd er tegen ze gezegd dat ze met een tweejarige speelden, dan waren de aanwijzingen die ze gaven veel geduldiger dan als er een leeftijdsgenoot tegenover hun zat.


 


Onderlinge verschillen


 


Er zaten echter wel onderlinge verschillen in hoe goed de kleuters zich kon verplaatsen in hun medespeler. Het bleek dat kinderen die naar de opvang gingen hun communicatiestijl beter aanpasten dan zij die daar niet heen gingen. Ook een hoog opleidingsniveau van de ouders en het hebben van broers of zussen zorgde voor het beter kunnen aanpassen, maar deze oorzaken had minder invloed dan het wel of niet gaan naar de opvang.


Volgens de onderzoekers zijn de resultaten een bewijs dat een grote variëteit aan sociale contacten, zoals dat op de opvang gebeurt, leidt tot sneller beter kunnen communiceren.


 


 


Door: NU.nl/Hidde Boersma
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Alice  schreef op: 04-09-2013 09:40:53

Quote m&J:
[...]

Hoe kan je een baby van drie maanden nog niet door en door kennen? Als er maar iets was met mijn kinderen zag ik het meteen. Op de opvang werd volop geknuffeld meer zelfs dan ik thuis kon doen, want daar moeten ook andere dingen gebeuren.
Baby's zijn net mensen, sociale wezens en hebben behoefte aan sociale interactie, zelfs al heel jong.



Absoluut eens dat baby's sociale interactie nodig hebben. Maar in mijn wereld.. niet zonder hun moeder (of vader uiteraard) 

En kennen.. tja moeilijk, ligt er misschien aan wat je onder kennen verstaat. Ja, als hij huilt, weet ik waarom, ik weet wat hij leuk en niet leuk vindt. Maar.. pas een heel klein gedeelte van de verbindingen in zijn hersenen zijn gelegd. Dat moet allemaal nog tot stand komen, hij verandert dagelijks, hij leert steeds meer bij. Hij krijg steeds meer karakter. Hoe kun je je kind dan echt kennen? 
Hoe kun je je kind echt leren kennen als men het 5 dagen in de week van 7 tot 6 naar de opvang doet? Niet iedereen doet dat natuurlijk, maar ik ken er genoeg die dat wel zo doen. Als je kind alleen 's avonds een uurtje ziet? 

 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Ivy  schreef op: 04-09-2013 09:48:18
Ik ben er 100% van overtuigd dat een kind niet leert om sociaal te zijn in een groepje leeftijdsgenoten, maar dat het dat thuis leert.  Als jij als ouder anderen op een goede manier met anderen omgaat, zal je kind dat ook doen.  Als jij als moeder aan de schoolpoort of bij het KDV staat te roddelen, zal je kind dat gedrag waarschijnlijk ook kopiëren.  Als je als ouder makkelijk met mensen communiceert, zal je kind dat ook makkelijker doen.  Een kind dat een karakter heeft dat niet makkelijk communiceert, zal dat niet leren.  Mijn man en ik zijn het voorbeeld.   Hij ging vanaf 2 jaar naa de PSZ, ik pas op 5 jaar naar school.  3x raden wie altijd al veel makkelijker met anderen kan communiceren en zich beter in kon en kan leven. 

Ik ben benieuwd wat ze onder ''sociaal'' verstaan, maar ik geloof niet zo in dit onderzoek.  In elk geval zijn de leidsters en leiders van de zondagsschoolgroepjes en clubjes van mijn kinderen het hier vast ook niet mee eens   Het resultaat is ook absoluut niet wat ik herken bij mijn eigen kinderen of bij andere kinderen om mij heen die niet naar kinderopvang of zelfs school gaan.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Alice  schreef op: 04-09-2013 13:14:45
Ivy, ik denk dat dit onderzoek wel klopt.. maar het is totaal niet breed. Het zegt.. kinderen van 5 kunnen andere kinderen juist aanspreken op hun niveau, dus zijn ze socialer. 
Dat is een aspect van sociaal zijn ja, maar er zijn er nog zoveel meer. Hoe lossen ze conflicten op, hoe staan ze in een conflict.. hoe graag helpen ze anderen, hoe voelen ze anderen aan.. 
En daarnaast.. hoe staan ze in het leven, hoe zelfzeker zijn ze, hoe gelukkig zijn ze.. Allemaal dingen waar dit onderzoek niets over zegt (en nog 100 dingen) 
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Ivy  schreef op: 04-09-2013 14:01:48
Alice  Daar zit wat in.  Ik denk dat misschien het ''opvang maakt socialer'' niet klopt.  Wellicht het stukje dat onderzocht is wel.  En ja, sociaal zijn bestaat inderdaad uit veel meer dan alleen dit.

Wel valt mij soms op dat kindjes die naar opvang/school gaan vaak wel kunnen communiceren met leeftijdsgenootjes, maar soms veel moeilijker met kindjes uit andere leeftijdsgroepen. 

Op dit moment kan het ook zijn dat mijn mening lichtelijk gekleurd is door mijn 4,5-jarige neefje die op zijn zachtst gezegd een beetje apart is op sociaal gebied   Al is hij wel een schatje!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Opvang maakt kinderen socialer
Naam
Bericht