Menu
 

Topic:

Morgen gesprek!!

Essie@  schreef op: 30-05-2013 08:30:38
Morgen hebben we een gesprek over Bas of hij volgend jaar door gaat naar groep 3 of nog een extra jaar gaat kleuteren in groep 2. Hij is van september 2007 en heeft 2 volledige jaren gekleuterd. Hij heeft zijn eerste cito's verknald had een D en E score. Maar daar hecht ik niet zo heel veel waarde aan omdat ze per computer worden afgenomen (met een koptelefoon). Er werd mij verzocht om mijn zoon veel op de computer te laten om de muis onder de knie te krijgen want hij was er niet zo mee thuis. Vandaar ook die scores. Ik heb gevraagd of ze hem de volgende cito's op een andere manier kunnen afnemen, gewoon op schrift om te kijken of zijn score dan hoger zal zijn. Daar konden ze niet aan beginnen.  De werkjes waar hij mee thuis komt doet hij volgens mij wel goed. Verder geeft hij ook zelf aan door te willen naar groep 3. Mijn moedergevoel zegt ook dat hij het wel kan. Meer structuur en regelmaat dan in een rommelige grote kleuterklas met groep 1/2 bij elkaar. Verder vind ik het leeftijdsverschil zo enorm groot worden, Bas wordt 6 in september en dan zou hij met net 4 jarige in de klas komen. Ik ben van mening dat hij beter in groep 3 kan blijven zitten volgend jaar als hij het niet trekt.
Ik hoop dat we een beetje op 1 lijn komen met zijn juf. Ik wil de mening van juf, die van ons en ook die van Bas meenemen. En aan de hand daarvan een goede keuze maken.
 
Quote
Navigatie
RE: Morgen gesprek!!
Jacquelien  schreef op: 30-05-2013 08:55:50
Vreemde visie van school dat een leerling die niet muisvaardig een cito op pc moet doen. Dan helemaal niet hertoetsen.
Ik zou als hij niet overmag eisen dat Cito eerst wordt hertoets en daarnaast Cito is toch niet leidend neem ik aan.
Zijn toch veel meer factoren die een rol spelen......
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Bettie  schreef op: 30-05-2013 09:08:26
Cito in groep 2 al op de PC?! Ik hoop dat onze zoon over een jaar nog steeds niet goed weet wat hij met een muis en koptelefoon moet doen. Hij zal er lang genoeg mee moeten werken.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 09:19:43
Nou ik zal je vertellen in groep 1 deden ze het al op de pc! Toen scoorde hij 2 keer een E score. Daarom hecht ik ook meer waarde aan de werkjes in de klas dan aan die cito's.
En nee de cito is niet leidend hoor al kijken ze daar wel erg naar want de school wordt beoordeeld op de cito resultaten. En ja de school wil natuurlijk hoog scoren....
Ik denk gewoon dat hij meer heeft aan de structuur in groep 3. Iedereen zit dan achter en bureautje en voorbeeld doet volgen. In groep 1/2 dan krijgen ze in groep 2 wel meer werkjes maar als ze een kind van groep 1 alleen maar zien spelen dan willen ze natuurlijk ook liever spelen. Maar goed zo denk ik er over hoor. Kijk als ze echt willen dat hij blijft zitten en dit heel goed kunnen onderbouwen dan wil ik het best overwegen hoor. Het is niet zo dat ik mijn zin wil door drijven maar het moet wel zinvol zijn een 3e kleuterjaar.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Mamavan2boys  schreef op: 30-05-2013 09:26:49
spannend! Wat vreemd cito op de pc dat zou mijn jongste ook niet kunnen, die zit nooit op de pc thuis. hier doen ze het gewoon schriftelijk. Hier geld de 1 okt grens nog en mijn zoontje is van nov 07, hij gaat naar groep 3, omdat zijn niveau daar nu al is, hij kan ook al lezen. Ze kan hem niet genoeg uitdaging meer geven bij de kleuters. Hij ging ook met veel tegenzin naar school, nu hij werkjes uit groep 3 aangeboden krijgt en moeilijkere puzzels gaat hij gelukkig weer met meer plezier.

Het blijft altijd een lastige keuze! Mijn oudste zit in groep 3 en die moest wel erg wennen aan het weinig (buiten) spelen, het is echt veel leren in groep 3. Maar waarom zouden de juffen hem dan nog een keer groep 2 willen laten doen? omdat hij de cito slecht scoorde?
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Jolanda1974  schreef op: 30-05-2013 09:29:30
Hier deden ze op school ook de cito op de computer in groep 1/2 maar daar zijn ze na 2 jaar weer vanaf gestapt. Er kwamen geen reele scores uit. Dit jaar dus weer gewoon ouderwets in een klein groepje met juf. 
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 09:43:05
In het gesprek in november begonnen ze al dat hij een erg jonge kleuter is. Zijn spraak was niet optimaal en hij is erg verlegen en praat dus erg zachtjes als juf hem wat vraagt. Hij heeft logopedie op school gehad en dit is met succes afgerond, zijn woordenschat en spraak is prima alleen doordat hij verlegen is een beetje onverstaanbaar. Maar dit had mijn dochter ook en die is van december en ging lachend door naar groep 3 en heeft maar 1,5 jaar gekleuterd. Bij haar hadden ze toen nog wel gewoon de schriftelijke cito's dus zei scoorde beter, C scores. Vanaf groep 3 ging zij in een sneltreinvaart en sindsdien scoort ze alleen maar A scores.
Ik kan de plank volledig mis slaan hoor maar ik zou hem liever de kans geven om in groep 3 te laten zien wat hij kan.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Ano  schreef op: 30-05-2013 10:13:22
Vraag de juf of ze in kaart wil brengen wat hij nodig heeft. Bedenk zelf ook wat hij nodig heeft zoals je hier al opschrijft. Bas heeft structuur nodig, duidelijke afgebakende opdrachten, Bas heeft meer tijd nodig om te kunnen reageren ivm zijn terughoudendheid bijv....(ik noem maar wat) Bedenk ook momenten waarop hij bijv niet verlegen, wat voor situaties zijn dat en wat zorgt er dan voor dat hij minder verlegen is. Wie zijn zijn vriendjes, met wie speelt hij.
Vervolgens bedenk je samen welke groep sluit nu het beste aan.

Er zijn trouwens veel meer screeningsinstrumenten of een kind toe is aan groep 3. Laat ze die ook afnemen....Cito alleen mag geen beslissing geven...
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Beetje  schreef op: 30-05-2013 10:18:02
Hier gewoon schriftelijk, helaas gaat het bij mijn zoontje niet goed en loopt hij wa betreft onwikkeling toch echt wel een half jaar achter, hij blijt dus nog in jaartje in groep 2, O ja... hij is van april 2007!
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 11:05:54
Dank je Ano, ik ga het eea op papier zetten voor ik het gesprek aan ga.
En nogmaals het is niet zo dat ik perse mijn zin wil doordrijven hoor. Ik wil het beste voor Bas maar ik wel dat ze hun punten zullen onderbouwen. Ik heb een half jaar terug ook al gezegd dat mocht hij blijven zitten ik wel wil dat er en handelingsplan wordt opgesteld voor Bas (zo staat het ook in het onderwijsplan van school). Echter hier konden ze niet aan beginnen want daar was geen tijd voor Dus dat is ook 1 van de redenen waardoor ik twijfel of het verstandig is om hem te laten zitten. Ze waren het toen wel met mij eens dat het wel een zinvol extra jaar moet zijn. Ook wilde ik weten of hij mocht hij blijven zitten hij in de rest van zijn schoolloopbaan nog een keer mag blijven zitten, dit moest ze nog navragen. Hier heb ik ook nog geen antwoord op gehad dus vraag ik morgen nogmaals. Als hij maar 1 keer mag blijven zitten is mijn keuze meteen gemaakt, dan gaat hij door. Maar goed we zullen zien.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Debby1977  schreef op: 30-05-2013 11:10:47
Hier hebben ze de cito's gewoon op de ouderwetse manier afgenomen gelukkig!

Succes!
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Anmv3  schreef op: 30-05-2013 11:25:40
Hier ook de cito`s schriftelijk afgenomen in een klein groepje bij de juf.
Het is sowieso al spannend genoeg en ze moeten gewoon nog duidelijke uitleg en begeleiding krijgen in het maken van de
toetsen.

Als ik jouw verhaal zo lees zou ik er niet aan twijfelen om hem door te laten stromen naar 3.
Is er bij het gesprek ook een IB er aanwezig ?
Ik zou toch aannemen dat ze voor aanvang van het gesprek wel een plan vaan aanpak op papier hebben, want gewoon nog
een jaartje kleuteren zonder iets extra`s voor hem is niet verstandig.
Waar hij dan volgens hun moeite mee heeft hadden ze hem het afgelopen half jaar ook in kunnen ondersteunen toch ?
gaan ze nu nog een keer de cito afnemen ? De twijfelgevallen bij ons in groep 2 zijn net van de week weer getest !
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 11:30:28
Ze hadden gezegd dat ze het afgelopen jaar alles er uit zouden halen wat er in zit. Ik ga dus ook vragen wat ze hebben gedaan. Ik ben daar heel benieuwd naar. Hier zijn de cito's volgende week. Ik ben wel blij dat het gesprek dus voor de cito's is en dat dan dus ook niet bepalend is voor zijn overgang wel of niet.
Maar goed misschien zijn ze wel heel erg te spreken over hem hoor Al hebben ze me nooit eens even aangesproken tussendoor hoe het nu gaat dus ik weet echt niet wat ik kan verwachten..
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Deborah Mv ...  schreef op: 30-05-2013 11:37:59
Kunnen zij niet werken aan zijn zelf vertrouwen. Door succes ervaringen op te doen? Dat is zo belangrijk. 
Wat hebben zij daaraan gedaan? Want als de taal niet optimaal is (door een achterstand en misschien ook wel karakter, verlegen zijn en dergelijke). Dan komen kinderen ook niet helemaal tot hun recht. Of worden onderschat.

Mijn zoon is verlegen en heeft een communicatie probleem. Hierdoor komt hij niet altijd tot zijn recht. Op school is er heel veel geinvesteerd hierin. Er is speltherapie gestart, laagdrempelig begonnen met werkjes en een voorbeeld functie in zijn specialiteit. Elk kind is ergens goed in. Zo kan Levi heel mooi tekenen en heeft veel fantasie. Zo had hij laatst een wereldbol getekend. De juf pikte dit zo leuk en goed op. Spontaan en uit het niks. Maar goed voor de taal en woordenschat (veel nieuwe woorden). En hij mocht iedereen meehelpen met tekenen. En wat was hij trots! En daardoor durfde hij dus ook luid te spreken. Levi verteld in de kring niet snel iets. Of hij weet het niet. Dat is erg makkelijk! De juf dwingt niet maar geeft aan dat hij erover mag nadenken en er daarna op terug komt. Of hij wilt iets vertellen en is het "kwijt" omdat hij op anderen moet wachten. Dan mag hij in het kort vertellen en komt de juf daar later op terug. Zodat hij wel de kans krijgt.

Ik zou kiezen voor groep 3. Daag hem maar uit en begin gelijk met duidelijke afspraken... Geen tijd is kul! Dan maken zij maar tijd.  Anders word eraan gekeken en ben je straks in december.



 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Cora38  schreef op: 30-05-2013 11:45:57
Als zij jou niet aanspreken, maar je weet dat ze hun twijfels hebben had je zelf ook kunnen vragen hoe het gaat.

Zoals ik het lees tot nu toe kijken ze naar het hele kind en niet alleen naar de cito scores. Dat die zo laag zijn zegt natuurlijk ook wel wat, ondanks dat het op de comp moest. (dat vind ik overigens in gr 1/2 zonder training wel erg sneu, want het geeft een verkeerd beeld.)

Mijn voorkeur zou uitgaan naar een jaar langer kleuteren, dan groep 3 overdoen. Dit omdat kinderen vaak pas in de tweede helft van groep 3 stagneren en dan in het herhaaljaar de eerste helft van het jaar tussen wal en schip vallen, omdat die herhaling niet nodig is.

Geef je zoon dan het jaar in groep 2 en laat hem nog een jaar lekker spelen en leren, zodat hij stevig in zijn schoenen groep 3 binnengaat. 

Mijn zoontje is ook van september en ze zijn dan echt nog heel jong in groep 3. Ook al gaat het wel goed met hem hoor. Maar ik zie bijv. aan zijn motorische onwikkeling dat hij nog echt jong is tov de anderen.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 11:46:58

Bast volgt op school een SOVA training (sociale vaardigheids training). Maar dat Bas stilletjes en onzeker is dat hoort ook bij hem. Dat is zijn karakter. Ik heb 3 kinderen en ze hebben er alle drie last van. Met Daan heb ik een Kanjertraining gevolgd en Esmée volgt op school de Rots en water training. Maar ze blijven er alle drie last van houden. Maar dat heb ik op school ook gezegd ik vind verlegen/terughoudend niet per definitie een zwak punt ofzo. Dat hoort gewoon bij hun. Hij heeft dus logopedie gehad voor zijn spraak en dit is dus afgerond. Volgens de logopediste is zijn spraak en woordenschat op het niveau wat bij zijn leeftijd hoort. Hij kan het dus wel maar het komt er niet helemaal uit omdat hij terughoudend is en zachtjes spreekt. Bas is ook geen prater in de kring maar dat hebben ze bij mij alle drie niet. Ik vraag dan wel eens aan ze en hebben jullie nog verteld over de vakantie, maar nee daar houden ze niet van in het middelpunt staan. Als hij met kinderen onderling is heeft hij trouwens wel het hoogste woord, dat horen de juffen ook wel. Maar naar een leerkracht toe dus niet.

 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 11:49:49
Cora vind jij een kind van september heel erg jong in groep 3?? ik ben het daar niet mee eens, ze hebben 2 volledige jaren gekleuterd!! Maar goed ik vergelijk het mss ook met mijn dochter hoor want die heeft dus maar 1,5 jaar (is van december) gekleuterd.
Ik weet niet wat verstandig is, ik laat het gesprek morgen wel over me heen komen.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Meanne  schreef op: 30-05-2013 11:56:10
mijn oudste was ook een twijfel geval en wij hebben hem naar groep 3 laten gaan, hij is toen wel blijven zitten, hij is van juli.

wij als ouders hadden de keuze

ik zou hem naar groep 3 laten gaan!!
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 11:58:29
En heeft hij dat zelf als erg ervaren om in groep 3 te blijven zitten??
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Deborah Mv ...  schreef op: 30-05-2013 11:58:41
Ik hoop dan wel dat school actie onderneemt en hem uitdaagt wanneer hij volgend jaar groep 2 over doet. Anders heeft het natuurlijk nog weinig zin.

 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Jessica  schreef op: 30-05-2013 11:59:30
6 is de normale leeftiijd voor groep 3.
Als Bas goed mee kan komen in de klas, zou ik er alles aan doen om hem door te laten gaan.


Mijn dochter is van november 2007 en gaat ook door naar groep 3.
Zij is de jongste van de klas, maar komt er goed mee (goede scores op cito op papier). Zij moet er niet aan denken om nog een jaar bij de ukkies te zitten, heeft ook niet echt vriendjes in groep 1 (combiklas). 

Essie, waarschijnlijk is de juf het helemaal met jou eens! Succes met je gesprek morgen.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Meanne  schreef op: 30-05-2013 12:06:26
Nee absoluut, de juf had uitleg in de klas gegeven waarom hij bleef zitten en hij kwam weer in een hele leuke klas terecht.

Natuurlijk vroeg hij wel ben ik dom ed maar wij hadden gezegd dat het voor hem wat moeilijker was als voor de andere ik kinderen en dat het helemaal niet erg is en dat hij het voor de 2de keer juist makkelijker zou krijgen.

Hij zit nu in groep 7 en echt geen spijt gehad.....het idee dat ie anders al naar de middelbare zou moeten

Justin is van juli dus zoveel ouder als de rest is hij niet, alle kinderen zijn nu nog 11 en hij is niet eens de oudste in de klas.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Kriebel  schreef op: 30-05-2013 12:24:57
Mijn dochter is van juni 2007 en ze krijgt de Cito ook op papier.
haar scores zijn ook niet goed.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 30-05-2013 12:58:57
Ik krijg net de nieuwsbrief van school in mijn mail. Daar staat in dat ze al druk bezig zijn met de nieuwe klasse indeling voor volgend jaar. Zij weten dus wel wat ze willen denk ik. Hopelijk komt het overeen met wat wij willen.

Fijn om te horen Meanne dat Justin er dus nooit problemen mee heeft gehad!
Kun je nagaan, Esmée is 9 en zit in groep 6 en zit ook met 11 jarige in de klas.

Jessica, dat weet ik dus niet of Bas goed kan meekomen met de klas. Hij doet zijn werkjes maar heeft er nog wel moeite mee zei ze een half jaar terug. Maar ze bleven toen met name hameren op zijn onzekerheid/verlegenheid en onduidelijke spraak.

En wat gaat er met jouw dochter gebeuren Kriebel?
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Bepje  schreef op: 30-05-2013 21:14:54
Als het alleen maar gaat omdat hij introvert is zou ik hem naar 3 doen. Verlegenheid is gewoon een karaktertrek waar niets mis mee is. Niet iedereen houd ervan om overal vooraan te staan en dat hoeft ook niet. Dat hij daardoor zachtjes praat is iets wat hij in de loop der jaren wel beter zal leren.
Als hij verder van alles nog niet onder de knie heeft is het wat anders natuurlijk, dan is een jaartje extra groep 2 een goede keuze.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Kriebel  schreef op: 30-05-2013 23:07:37
12-6 heb ik een gesprek met de intern begeleidster en de juf, maar ik denk dat ze blijft zitten.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Essie@  schreef op: 31-05-2013 09:10:13
Net een gesprek gehad en hun advies was door naar groep 3!! Ben zo blij dat we op 1 lijn zitten. Hij heeft toch wel een duidelijke groei laten zien en die SOVA training werpt toch wel zijn vruchten af. Hij zal er wel aan moeten trekken in groep 3, hij zal het best moeilijk krijgen maar ze denken dat hij het wel aan kan. Ik ben helemaal blij, heb me voor niks zorgen gemaakt.
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Jacquelien  schreef op: 31-05-2013 09:13:06
Wat fijn om te horen dat hij door mag!
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Lisje  schreef op: 31-05-2013 09:17:17
Fijn!!
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Anmv3  schreef op: 31-05-2013 16:13:24
Super !
 
Quote
RE: Morgen gesprek!!
Saskiamv2boys  schreef op: 31-05-2013 18:29:07
fijn hier een kind van okt en wij willen hem door naar groep 3 maar de juf wil hem laten zitten. Er was geen discussie meer mogelijk... Erg moeilijk gesprek
 
Quote
Navigatie


Reageren op Morgen gesprek!!
Naam
Bericht