Menu
 

Topic:

scharrelkip?...

Jen9  schreef op: 23-03-2013 13:43:13
Ik eet altijd biologische eieren, omdat scharreleieren natuurlijk geen echte scharreleieren zijn... Maar... Ik eet ook geen plofkip en heb dus een paar keer scharrelkip gekocht, vanwege t * van de dierenbescherming...  Maar hoe zit te eigenlijk met deze scharrelkip... Biologische kip vind ik te duur...., dan liever geen vlees.. Weet iemand ook hoe t met de antibiotica zit in deze kip. , ook een reden waarom ik geen plofkip eet namelijk....
 
Quote
Navigatie
RE: scharrelkip?...
L&  schreef op: 23-03-2013 14:27:33
Dat weet ik eigenlyk niet! Ik weet wel dat de scharrelkip op dezelfde manier wordt vervoerd en geslacht als de plofkip! Iets wat me ook vreselyk tegen staat! Hoe die beesten in kratten worden gepropt....t is byna barbaars! Ik heb besloten voorlopig helemaal geen kip te eten!
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Jen9  schreef op: 23-03-2013 14:34:12
Ik heb OK heel lang geen kip gegeten, maar ben nu toch weer begonnen.. Weliswaar heel weinig, want maak me altijd zorgen om de antibiotica...
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Jen9  schreef op: 23-03-2013 16:34:04
OK moet ook zijn, auto-correct...
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Mrtj  schreef op: 23-03-2013 17:55:30
Google vertelt mij dat scharrelkip beter is dan scharrelei Omdat scharreleieren meestal komen van kippen die met heel veel op een minimaal oppervlak zitten (maar niet in aparte hokjes, daarom 'scharrel'). De scharrelkip is volgens deze link ( http://bewustenlekker.nl/scharrelkip ) beter, omdat het een soort vrije uitloop zou zijn. En volgens mij was het verschil tussen vrije uitloop en biologisch of er al dan niet antibiotica werd gegeven (zie ook http://gewoonlekkergroen.nl/eten/spoedcursus-eieren-scharrelkippen-en-vrije-uitloopkippen.html).

Dus als het je om de antibiotica te doen is, moet je volgens mij naar biologisch, is het je om het welzijnb van de kip te doen, dan is vrije uitloop (en de 'scharrelvariant van bewustenlekker???) ook goed.
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Jen9  schreef op: 23-03-2013 18:09:53
OK, maar dan krijgen ze wel minder AB vermoed ik, omdat als ze dfichtg op elkaar zitten ze meer krijgen... Het gaat me trouwens om beide.
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Monica Mv 2  schreef op: 23-03-2013 20:40:49
Ik heb het even aan mijn man nagevraagd. Hij werkt in de kippensector. In de intensieve veehouderij, maar ook scharrel en biologisch.

Hij zegt, dat iedere kip een minimale dosering ab krijgt, dat is verwaarloosbaar. Daarnaast maakt het niet uit in welke sector datis, het ligt aan het ziekteverzuim in de stal hoeveel ab een kip daarna gaat krijgen. Bovendien mogen kippen die bijv, vandaag of gisteren ab hebben gekregen, morgen absoluut niet geleverd mogen worden.

In de biologische en scharrel veehouderij is een kip vaak in slechtere conditie als in de intensieve veehouderij. Die kippen eten wat ze willen, bovendien hebben ze vaak ruzie en slechten letterlijk mekaar af. Batterij kippen bestaan al jaren niet meer. Kippen uit de intensieve veehouderij krijgen afgemeten voer en water en hun conditie kan per kip in de gaten gehouden worden. En in alle stallen word er gewerkt met klimaatsystemen zodat de kippen in het beste klimaat zitten.

Het 1 heeft zijn voordelen t.o.v. het ander. Een biologische kip eet ander voer als een kip uit de intensieve veehouderij, bovendien kunnen ze net als scharrelkippen scharrelen maar de ruimte daar is ook echt niet mega per kip.

Plofkippen bestaan niet, die term is voor een heel ander soort kip bedoeld en die kip gaat naar de destructor en niet naar het slachthuis.

Hij snapt wat jullie bedoelen en zegt dat jullie zelf moeten wikken en wegen wat jullie belangrijk vinden. Zolang jullie geen kip uit het buitenland eten zit je altijd goed. Vooral de zuidelijke landen zijn "erg".

Mijn man is helemaal niet voor de scharrelkippen, heel persoonlijk en hij zal het op z'n werk niet tegen klanten roepen want ja, hij word ervoor betaald. Maar zelf vind hij het zielig hoe de kippen mekaar afslachten en hoe slecht de conditie vaak van die kippen is.

Ik hoop dat ik een beetje alles "vertaald" heb zoals mijn man het gezegd heeft.
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Mrtj  schreef op: 23-03-2013 20:45:22
Interessant om te horen Monica!
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Monica Mv 2  schreef op: 23-03-2013 20:46:50
Mijn man is overigens ook geen fan van wakker dier omdat die een veel te zwart wit beeld schetsen
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Jacq39  schreef op: 23-03-2013 21:59:12
Wat is het verschil tussen "intensieve veehouderij", Scharrelkippen en Biologische kippen?

Ik zie bij intensieve veehouderij de kippen in zo;n klein hokje zitten waar ze alleen maar eten en eieren produceren. (legbatterij?)

Scharrelkip= Met zijn allen (heel veel kippen dus) in een stal waar het licht altijd schijnt zodat die meisjes nooit rust hebben en alleen maar moeten produceren.

Biologische Kip: Mag naar buiten, waarschijnlijk een beperkt terrein maar goed wel buiten en meer ruimte. Maar worden die kippen ook maar 6 weken in leven gehouden? Of leven ze langer?

En idd de scharrelkippen en Biokippen vechten maar goed is dat geen natuurlijk gedrag?

Wat is wijsheid idd. Een oom van mijn man vertelde ooit dat Biokippen wel meer vrijheid hebben maar slechter zijn voor je gezondheid!!

Ze eten namelijk alles dus weet je nooit wat ze binnen hebben gekregen voordat ze naar de slacht gaan......
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Jen9  schreef op: 23-03-2013 22:29:01
Die antibiotica vind ik lastig, want de kranten staan er mee vol, medische specialisten op tv waarschuwen voor kip.. moeilijk wat je nu moet geloven...

Ik heb wel eens zo'n stal gezien voor intensieve veeteelt wat kippen betreft, maar ik kan daar niet mee leven, als dat op mijn bord ligt.. die beesten kunnen amper lopen vanwege hun gewicht, en dat was gewoon een "goede" stal in Nederland, dus nee... niet mijn ding.. (ieder trouwens helemaal voor zich, ben al blij als mensen er over nadenken!!!()

Ik heb wel altijd begrepen dat de kippen die intensief gehouden worden een ander ras dan de scharrels, juist vanwege t knokken..

Ooh.. wordt altijd zo gek van die tegenstrijdige berichten, want wat is waarheid... 
 
Quote
RE: scharrelkip?...
Jen9  schreef op: 23-03-2013 22:29:16
word zonder t natuurlijk..dommmm...
 
Quote
Navigatie


Reageren op scharrelkip?...
Naam
Bericht