Menu
 

Topic:

burgerinitiatief

M&j  schreef op: 25-02-2013 08:31:40

Burgerinitiatief



 

 

Burgerinitiatief




Bronnen







Voor een gezond aanbod & een verbod op marketing voor ongezonde kindervoeding



 


De discussie over wetgeving rond kindermarketing voor ongezonde producten sleept zich al jaren voort. Ondertussen blijft het aantal kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas stijgen. Zowel de voedselindustrie als de overheid doen volstrekt onvoldoende om de gezondheid van de jeugd te beschermen. Voedselfabrikanten ondermijnen de invloed van ouders op de gezondheid van hun kinderen stelselmatig via marketingstrategieën en misleidende gezondheidsclaims.

Zelfregulering heeft ook in andere Europese landen weinig opgeleverd. In Nederland is de junkfoodmarketing, ondanks de regels die de voedselindustrie zelf mocht opstellen, tussen 2005 en 2011 met maar liefst 38 procent gestegen. Uit het foodwatch-rapport 'Kindermarketing: ongereguleerd en onverantwoord' blijkt dat 85 procent van het onderzochte kinderaanbod te zoet, te zout of te vet is. De industrie neemt haar verantwoordelijkheid voor een gezond voedselaanbod echter niet, maar zet vergelijkbare tactieken in als de tabaksindustrie in de jaren '70 om te voorkomen dat de overheid dwingende maatregelen neemt tegen deze kindermarketing.

De consequenties van het huidige ongezonde aanbod in combinatie met de ingezette marketingtechnieken raken ons allemaal, via de stijgende gezondheidskosten door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Maar de grootste slachtoffers zijn de kwetsbaarste mensen in deze samenleving: onze kinderen. Zij hebben recht op gezonde voeding en bescherming tegen schadelijke marketingstrategieën.

Wij
inwoners van Nederland
constateren
dat kinderen en jongeren het recht hebben op:

• een gezond voedingsaanbod
• bescherming tegen marketing voor ongezonde voeding

en verzoeken
de minister van Volksgezondheid of degenen die daarover gaan:

• een wettelijk verbod af te kondigen op alle vormen van kinder- en jongerenmarketing voor ongezonde producten. Dit geldt ook voor media als internet en sociale media.
• Een externe, onafhankelijke partij moet de definitie vaststellen van ‘een gezond en verantwoord product’. Een goed voorbeeld van een beoordelingsmodel daarvoor is het “nutrient profiling model” van de Britse Food Standards Agency.
• Zolang het aanbod van een levensmiddelenfabrikant niet verantwoord en gezond is, mag hij geen voorlichting of educatieve activiteiten aanbieden over gezonde voeding. Ook mag hij niet samenwerken met goede doelen, deze sponsoren of sport- en bewegingsactiviteiten initiëren. Dit verbod moet wettelijk vastgelegd worden.

foodwatch vindt dat gezondheidsclaims op voedselproducten te allen tijde verboden moeten worden. Dit geldt dus ook voor kinderproducten.

Voedselbedrijven mogen hun marketingstrategieën richting kinderen en jongeren dus uitsluitend inzetten voor producten die passen in een gezond en verantwoord voedingspatroon. Alleen op deze manier kan het aanbod van kinderproducten, dat momenteel zo onevenwichtig is, weer gezond gemaakt worden. Dit draagt ertoe bij dat de huidige overgewichtsepidemie een halt toegeroepen wordt en dat ouders niet langer misleid worden door valse gezondheidsclaims.

Om te tekenen:
http://foodwatch.nl/onze_campagnes/kindermarketing/burgerinitiatief/index_nl.html





 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: burgerinitiatief
M&j  schreef op: 25-02-2013 09:18:14
Vanavond wordt er ook aandacht aan besteed bij TROS-radar.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Jolanda1974  schreef op: 25-02-2013 10:22:51
Je bent als ouder toch zelf verantwoordelijk wat je je kinderen geeft aan voedsel en zo.. Je bent zelf zo dom om je kind vol te stoppen met die bende. 
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Mafkees  schreef op: 25-02-2013 10:24:11

Quote Jolanda1974:
Je bent als ouder toch zelf verantwoordelijk wat je je kinderen geeft aan voedsel en zo.. Je bent zelf zo dom om je kind vol te stoppen met die bende. 



Ja vind ik ook. Ik vind het wat overdreven om alles tegen te gaan.
Zo kun je alle reclames wel gaan verbieden, want overal zal er wel wat achter kunnen zitten....
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Krumelke  schreef op: 25-02-2013 10:26:35

Quote MaFKeeS:
[...]

Ja vind ik ook. Ik vind het wat overdreven om alles tegen te gaan.
Zo kun je alle reclames wel gaan verbieden, want overal zal er wel wat achter kunnen zitten....



mee eens.

je kiest zelf in de winkel wat je koopt voor je kind. daarbij kies je zelf wat je gezond vind.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Sammie  schreef op: 25-02-2013 10:37:48

Vind dergelijke regels altijd zo absurd. Hoe zit het dan met de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Hoe meer regels, hoe meer mensen afstompen, want je hoeft/mag zelf niet meer denken over wat je wilt of doet.

 
Quote
RE: burgerinitiatief
Jolanda1974  schreef op: 25-02-2013 10:42:59
Je mag zelf wel nadenken alleen doen mensen dat niet.. Want de fabrikant zegt gezond tussendoortje, bewuste keuze en mensen trappen daar klakkeloos in. Maar lezen niet zelf het etiket wat er precies inzit. Echt zo dom. Je bent zelf verantwoordelijk voor deze keuzes die je maakt. En niet de fabrikant. Die doet gewoon wat ze doen moeten. Zoveel mogelijk geld verdienen! en dat lukt aardig door de sukkels in de wereld die als een kudde schapen overal achteraan lopen en alles geloven.. 


 
Quote
RE: burgerinitiatief
Angelique  schreef op: 25-02-2013 10:49:27
bewustwording is niet erg sommige mensen gaan er echt vanuit dat en tja sommige mensen kijken gewoon niet verder

maar buiten dat is het ook dat je als ouder zelf verantwoordelijk bent
kijk ik heb een slecht voorbeeld gehad ik ben mega dik geweest en misshcien daarom wel beetje TE voorzichtig soms
ik ontzeg ze niets maar zolang ze niet vragen krijgen ze maar heeel soms
is met een feestje is met vakntie is in het weekend en soms gewoon niets
kwa eten wissel ik heel erg jay is een slechte eten en ondanks dat ik groente enz belangrijk vind krijg ik dat er niet in dus komt er fruit en komkommer bij
maar dagje alleen friet (das niet wekelijks) maak ik ook geen prbeleem van
pizza maak ik vaak ookz elf met extra groente en tonijn ofzo
maar moet van mezelf ook meer loslaten wil wel ten alle tijden voorkomen dat ze mij achterna gaan maar vooralsnog moet ik erg opletten omdat ze allebij tegen de ondergrens aan hikken en ze toch voldoende eten
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Mafkees  schreef op: 25-02-2013 10:52:29
Ik geef ook slechte dingen, mijn oudste zoon heeft tot 2 x toe in z'huis gelegen ivm uitdroging.
Hij is dol op taksi. Niet echt gezond.
Maar ben blij dat hij drinkt!

Daarnaast eet hij veel croissants en sauzijzenbroodjes. Hij is erg mager dus van mij mag hij!

We moeten zelf nadenken of je de juiste afweging maakt qua gezond en ongezond.
Nu lijkt het een obsessie te worden ivm reclames maar we hebben allemaal een verstsnd,keuze en verantwoordelijkheid
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Diedoes  schreef op: 25-02-2013 10:57:36
Ik vind wel dat iedereen eigen keuzes mag maken, maar veel mensen hebben niet door wat ze geven. Zo denkt mijn schoonfamilie dat m&m's gezond zijn ivm de pinda's die erin zitten. Staat er ergens op : met toegevoegde vitamine C, dan is het goed. "gezonde" muslireep met chocola, enz.

Mensen hebben vaak geen idee en gaan af op verpakkingsteksten of bijv een groene stempel.

je kan ervan uit gaan dat mensen eigen keuze's maken en zelf beslissen wat wel/niet te geven, maar geef dan wel eerlijke info over het product (zie sigaretten)
Iedereen weet dat die slecht zijn, eigen keus of je ze op wilt roken.

Chocola, eigen keus, maar weet wel dat het niet gezond is enz enz
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Diedoes  schreef op: 25-02-2013 10:59:58
Oja, hier dus wel roomboter, volle melk enz omdat ik denk dat dit beter is dan alle toegevoegde troep in andere producten.
Ik ben niet bang dat mijn kinderen er dik van worden. Vetten heb je nodig en zeker als je in de groei bent, het schijnt zelfs zo te zijn dat een groep kinderen te weinig vet binnen krijgt omdat het allemaal "gezond' moet.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Jolanda1974  schreef op: 25-02-2013 11:03:09
Dus helpt het niet om mensen te gaan betuttelen en reclames te verbieden. je bent echt zelf verantwoordelijk voor je keuzes. Dat hoeft een ander niet te doen.

Ik vind het heel belangrijk dat onze kinderen een gezonde levensstijl meekrijgen in hun opvoeding. En daarbij hoort ook af en toe iets ongezonds eten of drinken. Zo is het lichaam in balans en dus gezonder. Want hoe je het went of keert, het lichaam heeft ook soms de verkeerde dingen nodig.
2 stuks fruit per dag is voldoende, meer is echt ongezond. Een evergreen mee naar school prima, maar hier geen 2 per keer. 1 per dag is genoeg. Sultana idem dito. Ze krijgen bij ons ook gewoon limonade maar dan wel waterig, vruchtensappen worden ook aangelengd met water. Heb je dorst.. neem wat water. het is een balans die je zelf in het leven moet aanbrengen en dat doet een fabrikant niet.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Anne Mv 3  schreef op: 25-02-2013 11:33:53
Het grote probleem is volgens mij dat jongeren op school onderwijs over voeding krijgen wat gerelateerd is aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Dat zijn nou net niet helemaal de juiste richtlijnen, helaas.

Zet 5 'voedingsdeskundigen' bij elkaar en je hebt 5 meningen, ook al zo irritant en verwarrend. Maar daardoor krijg je dus wel mensen die menen dat (extra) fruit helemaal niet zo gezond is en dat is dus pas onzin. Het is niet gezond om ieder half uur iets te eten te pakken, ongeacht wat het is! Maar als je 3 tussendoortjes eet per dag en je eet 3 keer fruit dan is dat véél beter dan dat je een extra boterham, koek of snoep eet als tussendoortje
Iemand schreef al dat er tegewoordig veel te veel de nadruk op ligt dat vet ongezond is terwijl we vetten echt nodig hebben om goed te functioneren.
Je moet echt tijd maken om je te verdiepen in voeding, alles zelf maken vereist ook nogal wat inzet (helemaal als je naast je gezin een drukke baan hebt en een druk sociaal leven) alhoewel het ook een deel gewenning is!
Voeding heeft prioriteit, maar voor veel mensen is het iets wat even een kwartiertje aandacht krijgt aan het einde van een drukke dag... tsja, dan ga je af op etiketten en keurmerken die vertrouwen wekken maar wél misleidend zijn!
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Ikke  schreef op: 25-02-2013 12:10:42

Ja maar die Amerikanen proberen overal een slaatje uit te slaan, moet ook op de gebruiksaanwijzing van een magnetron staan dat je je kat er niet in mag doen anders eisen ze een fikse schade vergoeding als hun kat ontploft is in de magnetron.


Ik vind het ook je eigen verantwoording, als ouders ben je verantwoordelijk wat je kind naar binnenkrijgt op een dag en tegenwoordig staat alles netjes op de etiketten, wat er in zit etc..  en wat je niet weet kan je ook zo opzoeken op internet.


Ik volgde vorig jaar dat programma "mijn kind is te dik" en de meeste ouders wisten niet waardoor het kind te dik werd.. tot dus rtl het filmde en alles op tafel gezet werd wat zo'n kind de hele week naar binnenwerkte 

 
Quote
RE: burgerinitiatief
Mafkees  schreef op: 25-02-2013 12:10:54
Maar die vrouw volgt zomaar op? Die vrouw stopt het zelf in haar mond lijkt me!
ZE kunnen zoveel zeggen, ik vind het toch ook echt de verantwoordelijkheid van de mens zelf.

Weet je, er zijn ook bijv. mensen die op straat komen door schulden.
Kunnen ze ook de autoreclames "nu kopen in 2078 betalen" wel verbieden.
zo komen er ook een hoop mensen in de verleiding.

 
Quote
RE: burgerinitiatief
Jolanda1974  schreef op: 25-02-2013 12:11:42
Je bent toch echt zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Niemand dwingt jouw om bijv. elke dag nutella te eten. Daar kies je zelf voor. En zo kies je er ook zelf voor om de etiketten niet te lezen en domweg alles te geloven wat de fabrikanten zeggen.



 
Quote
RE: burgerinitiatief
Jomi  schreef op: 25-02-2013 12:12:37
Reclames op kinderen gericht mogen ze van mij sowieso afschaffen, niet alleen etenswaren, maar ook speelgoed ed.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Jolanda1974  schreef op: 25-02-2013 12:14:52
Maar ook dan blijft het je eigen verantwoordelijkheid of je het koopt ja of nee.. Onze kinderen willen ook alles wat ze op tv zien maar heb ze wel duidelijk gemaakt dat dat er niet in zit. Voor niets gaat de zon op en voor de rest zul je moeten sparen als je wat wilt. 
Allemaal commercie waar de fabrikant handig op in speelt en de ouders intrappen.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Mafkees  schreef op: 25-02-2013 12:24:54

Quote Sismvnick&demi:
Dan nog blijft het een feit dat als een reklame zegt dat het gezond is mensen er vanuit gaan dat dat zo is. Is dat dom, ja misschien wel, maar het is en blijft verkeerde info geven, en dat mag van mij verboden worden. Ik noem zoiets ook wel liegen.

Als jij pluizig haar heb, en je ziet een reklame dat die shampoo super werkt tegen pluizig haar, dan denk je ook wel, mmm misschien eens proberen. we gaan er namelijk te snel vanuit dat reklame's kloppen.



Dat is waar. Zullen heel veel mensen zijn die dat geloven ja!
Aansmeren van producten. Maar ik denk niet dat die reclames verboden moeten worden, ik denk dat mensen wat verstandiger moeten worden zelf.
Zelf nadenken, zelf uitzoeken en zelf je verantwoordelijkheid nemen.

veel reclames zijn daardoor ook wel weer grappig. Ik ben helemaal niet gevoelig voor dit soort dingen,dus ik kan makkelijk praten denk ik.
Net als Nutrilon 4 is er zelfs al ... want je wil toch ook dat jouw peuter/kleuter weerstand opbouwt?
ahahahaa, grote onzin. Maar wel geinig (vind ik)
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Jolanda1974  schreef op: 25-02-2013 12:30:08
Maar elke simpele ziel weet dat een reclame is bedoeld om geld te verdienen door de fabrikant. Het blijft toch echt je eigen verantwoordelijkheid of je erin trapt ja of nee.  Even logisch nadenken en je weet dat je misleidt wordt. 

Ga toch zelf eens nadenken en leg niet de verantwoordelijkheid bij een ander neer.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Ikke  schreef op: 25-02-2013 12:33:41

Ben het helemaal met je eens Jolanda! 


Elke reclame is zowat misleiding, ik heb nog steeds geen strak rimpelloos gezicht van die antirimpelcremes van Garnier en nog altijd geen vleugels door het gebruik van Always

 
Quote
RE: burgerinitiatief
Mafkees  schreef op: 25-02-2013 12:45:40

Quote ikke:

Ben het helemaal met je eens Jolanda! 


Elke reclame is zowat misleiding, ik heb nog steeds geen strak rimpelloos gezicht van die antirimpelcremes van Garnier en nog altijd geen vleugels door het gebruik van Always




je moet ook volhouden! niet opgeven!
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Ikke  schreef op: 25-02-2013 12:56:29
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Ikke  schreef op: 25-02-2013 13:05:44
Oja nog even flauw doen, kennen jullie die reclame van het Voedingscentrum over die zgn groene en blauwe vinkjes? Het groene vinkje is dan de gezondere keuze. Maar let maar eens op, het zijn beide blauwe vinkjes op de reclame (er staat wel een groen rondje omheen haha)
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Ikke  schreef op: 25-02-2013 13:06:34
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Anne Mv 3  schreef op: 25-02-2013 13:10:55
....en menig mens denkt dat het Voedingscentrum objectief is dus als er zo'n vinkje op staat dan is het toch goed?!
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Ikke  schreef op: 25-02-2013 13:16:56

Het zal toch ook niet slecht zijn? Maar het zal met een gezond produkt net zo zijn als met alles, eet/drink met mate!


Je kan niet ongemerkt 10 bananen eten of 20 volkoren boterhammen, het produkt is gezond maar ook daar word je te dik van als je er teveel van eet. 

 
Quote
RE: burgerinitiatief
Alice  schreef op: 25-02-2013 13:29:20
Ik vind ook dat de reclame van Nutella aangepast/verboden zou moeten worden. Het wordt afgebeeld met een glas melk en een glas fruitsap, beiden worden geassocieerd met gezond. 
Natuurlijk moet je zelf beter weten, etiketten lezen, maar niet iedereen is even slim daarin. Als je van jezelf weet dat je niet vooraan stond toen het verstand werd uitgedeeld, ga je al snel af op wat "slimmere" mensen beweren en dat vind ik ook niet gek. 

Maar de hele manier van waarop "wij" met eten omgaan, is al absurd. Ik vind de kindermenu's in restaurant ook een heel verkeerd beeld geven (als het leuk is, eten we slechte dingen). Sommigen beginnen al met groenten te mengen met appelmoes, geef je al direct het signaal dat de groenten eigenlijk niet lekker zijn. Het dwingen van bordjes leeg, anders geen toetje.. terwijl dat toetje juist vol suiker zit.. bordje leeg, waarom? genoeg = genoeg.. 
Vind dat allemaal dingen die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Mafkees  schreef op: 25-02-2013 13:33:29

Quote Alice:
Ik vind ook dat de reclame van Nutella aangepast/verboden zou moeten worden. Het wordt afgebeeld met een glas melk en een glas fruitsap, beiden worden geassocieerd met gezond. 
Natuurlijk moet je zelf beter weten, etiketten lezen, maar niet iedereen is even slim daarin. Als je van jezelf weet dat je niet vooraan stond toen het verstand werd uitgedeeld, ga je al snel af op wat "slimmere" mensen beweren en dat vind ik ook niet gek. 

Maar de hele manier van waarop "wij" met eten omgaan, is al absurd. Ik vind de kindermenu's in restaurant ook een heel verkeerd beeld geven (als het leuk is, eten we slechte dingen). Sommigen beginnen al met groenten te mengen met appelmoes, geef je al direct het signaal dat de groenten eigenlijk niet lekker zijn. Het dwingen van bordjes leeg, anders geen toetje.. terwijl dat toetje juist vol suiker zit.. bordje leeg, waarom? genoeg = genoeg.. 
Vind dat allemaal dingen die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon




maar slechte dingen zijn vaak wel lekker.
met een verjaardag of tijdens een opblijf-avond eten wij allemaal lekkere dingen. maar die zijn wel in de categorie 'slecht'.
ik geloof nooit dat het zo slecht is, als je dat zo af en toe eens neemt.

een gezellige middag, een feestje of een opblijfavond kán ook met een stuk komkommer of een wortel. maar in mijn ogen hoort dat niet.

 
Quote
RE: burgerinitiatief
Marie8  schreef op: 25-02-2013 13:35:17
Het is gewoon een hele slimme marketing maar over de ruggen van kinderen en jongeren. Let op, ook jongeren. Buiten de discussie om of je je als ouder niet wat meer miet verdiepen in gezonde voeding, lokken ze dus ook masaal jongeren richting junkfood. Of je daar nu als ouder meer over na moet denken of niet, dat is toch gewoon niet ok.
Ik denk dat wij hier die allemaal op een forum zitten, over het algemeen geinteresseerd zijn in hoe anderen omgaan met bepaalde zaken en in dit geval specifiek met kinderen nieuwsgierig van aard zijn en daardoor kritischer zijn. Niet iedereen is dat van nature en ook niet iedereen heeft de capaciteiten om onderscheid te kunnen maken in dit soort dingen. Daar speelt deze industrie handig op in.
 
Quote
RE: burgerinitiatief
Alice  schreef op: 25-02-2013 13:42:11

Quote MaFKeeS:
[...]


maar slechte dingen zijn vaak wel lekker.
met een verjaardag of tijdens een opblijf-avond eten wij allemaal lekkere dingen. maar die zijn wel in de categorie 'slecht'.
ik geloof nooit dat het zo slecht is, als je dat zo af en toe eens neemt.

een gezellige middag, een feestje of een opblijfavond kán ook met een stuk komkommer of een wortel. maar in mijn ogen hoort dat niet.



Ja tuurlijk, ik zit ook echt niet op een wortel te kauwen als ik op een verjaardag ben. En ik serveer het zelf ook niet. 
En het is ook zeker geen ramp als je af en toe slechte dingen eet, da's mijn punt ook niet. Maar kinderen associeren op deze manier al heel vroeg dat slecht eten bij gezelligheid hoort en dat is eigenlijk heel erg fout. Gaat mij dan niet om die slechte calorien voor een keertje, maar om de associatie. 

Ga je naar een restaurant met je kids, kun je meestal kiezen uit een frikandel, kroket of kip met frietjes. Je leert je kind hiermee, dat dat pas ECHT lekker eten is en de rest is niet zo. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op burgerinitiatief
Naam
Bericht