Menu
 

Topic:

'Kleine basisscholen moeten dicht'

Mv E.l.s  schreef op: 14-02-2013 15:38:10

DEN HAAG - Basisscholen met minder dan 100 leerlingen moeten de deuren sluiten. Dat adviseert de Onderwijsraad aan het ministerie van Onderwijs. 



Kleine scholen, die vaak in dunbevolkte gebieden staan zoals bijvoorbeeld de Achterhoek of het noorden van Nederland, hebben vaker een matige tot zwakke kwaliteit.
De ondergrens ligt voor scholen in dunbevolkte gebieden nu op 23 leerlingen.



 


De Onderwijsraad vindt daarom dat het aantal kleine scholen beperkt moet worden. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen, 462 van die scholen zijn de laatste in de plaats.


 


Zeer ingrijpend


 


Het advies is donderdagochtend aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij noemde het een ''zeer ingrijpend'' advies, met vergaande gevolgen.


''Maar je mag je ogen hier niet voor sluiten. Nu kunnen we er nog wat aan doen, over een paar jaar wordt dat veel lastiger.'' Kete Kerverzee, voorzitter van de PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, gaat nog een stap verder: ''Het onderwijs raakt in een vrije val als we nu niks doen.''


 


Daling


 


De komende jaren wordt een daling van het aantal leerlingen verwacht. Tussen nu en 2020 neemt het aantal scholieren volgens schattingen af met 100.000 kinderen, dat is zo’n 6 procent. Lokaal kan dit percentage zelfs oplopen tot 20 procent, meldt de Onderwijsraad.


Kleine scholen zijn echter duur en zetten de onderwijskwaliteit onder druk. Daarom moet het minimumaantal leerlingen verhoogd worden naar 100 scholieren.


 


Keuzevrijheid


 


Om toch de keuzevrijheid van ouders en kinderen te waarborgen, pleit de raad voor meer regionale samenwerking tussen scholen. Uit concurrentieoogpunt is het nu wettelijk nog vrij lastig voor scholen om samen te werken. Die regels moeten vereenvoudigd worden, vindt het adviesorgaan.


Vanuit christelijke hoek wordt het rapport niet juichend ontvangen. De Besturenraad voor christelijk onderwijs noemt het advies te rigoureus en vreest een kaalslag.


Onderwijsvakbond CNV Onderwijs is bang voor ''spookdorpjes'': jonge gezinnen trekken weg uit kleine gemeentes als de scholen daar verdwijnen. Politieke partij ChristenUnie pleit ervoor om juist te investeren in de onderwijskwaliteit in de krimpregio's.


 


Desolate gebieden


 


Het CDA vindt het plan "getuigen van eendimensionaal Randstaddenken". Kamerlid Michel Rog: "In plaats van te veroorzaken dat Nederland opgedeeld wordt in drukke delen met goede voorzieningen en desolate gebieden waar je nergens meer voor terecht kunt, kan de Onderwijsraad beter nadenken over manieren om de onderwijskwaliteit op kleine scholen te verbeteren."


Volgens het CDA moet niet Den Haag bepalen welke scholen moeten sluiten, maar moet er geluisterd worden naar de wens van de lokale gemeenschap.

 
Quote
Navigatie
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Mv E.l.s  schreef op: 14-02-2013 15:41:55
We moeten nu al 5 km om naar school te komen. Zo creëeren ze echt spookdorpjes. Laten ze juist investeren in de kwaliteit en leefbaarheid.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Senna  schreef op: 14-02-2013 15:42:12
Poehee, dat is een ingrijpend advies voor veel scholen
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
E Mv 2  schreef op: 14-02-2013 15:47:00
Hier gaan er inderdaad verschillende dicht,onze school heeft geluk met de kindjes van de grensarbeiders
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Boterbloem  schreef op: 14-02-2013 15:53:35
Ik ben ook voor verbetering kwaliteit.

Maar wow, 23 kinderen minimaal voor een school? Hier is er niet eens 1 klas die zo klein is. Ze kregen hier niet eens een extra leerkracht terwijl de klassen overvol zijn. Hoeveel leerkrachten zullen die scholen dan hebben?

Maar moeilijk hoor! Snap wel dat het duur is, maar om het dan te sluiten. Als ik kijk naar hier in het noorden, daar is weinig openbaar vervoer, veel dorpen hebben geen trein en soms zelfs geen bus. Als je als ouders geen auto hebt dan zul je dus al moeten verhuizen om je kind naar school te laten gaan. Vind dat nogal wat.

En het is niet dat de dorpen 2 km uit elkaar liggen...
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Senna  schreef op: 14-02-2013 15:55:47
Ik werkte op een school met totaal max 60 leerlingen.
Ja het is klein, ja het is duur.

De kwaliteit van deze school was wel heel goed en ik zag er vooral voordelen in voor de leerlingen.
Veel individuele aandacht, snelle hulp waar nodig enz.
Jammer dat zulke scholen ook zouden moeten verdwijnen dan
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Boterbloem  schreef op: 14-02-2013 15:58:23
Nou voor de kinderen lijkt het mij heerlijk, lekker kleine klassen. Als je dan ook echt een onderverdeling hebt van max 3 klassen bij elkaar.
Maar zoals ik het nu lees is de kwaliteit ook zwak, waaruit zou dat dan komen?
Lijkt mij juist dat het inderdaad voor betere kwaliteit zorgt.

 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Senna  schreef op: 14-02-2013 16:00:56
Wij hadden een groep 1/2, een groep 3/4/5 en een groep 6/7/8.

Ik denk dat het vooral een financiele kwestie is. Hoe meer leerlingen hoe meer geld.
Geld om kinderen te helpen, methodes te vernieuwen, cursussen enz.
Geen idee hoor, maar dat is t eerste wat in me op komt
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Spatje  schreef op: 14-02-2013 16:02:54
Dat komt mss door het feit dat kinderen die niet mee kunnen komen op een grotere school sneller naar een kleinere gaan, tenminste dat is wat hier speelt, komt een kind niet mee omdat zijn haar nivo lager ligt of dyslectisch is dan kiezen de ouders al snel voor de kleine school hier in de gemeente, zo gaan er ieder jaar wel 1 of 2 kinderen uit de klas van mijm oudste weg.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Boterbloem  schreef op: 14-02-2013 16:05:32
Misschien wel dat je dan meer geld hebt, aan de andere kant kun je als leerkracht heel veel. Vriendin van mij ging in Canada werken en die moesten gewoon alle lessen zelf in elkaar zetten. Dus die kwam elk jaar naar Nederland en dan ging ze op de opleiding in de bieb zitten en in 2 week weer heel wat uitzetten voor het komende jaar en dan ging ze weer terug. Heel interessant, en zeker haalbaar! Dus met inzet moet het kunnen. Want je houd in verhouding denk ik ook wel ietsje tijd over, al zal het niet veel zijn.

Maar inderdaad, voor mijn zoon zou ik liever ook voor een kleinere school kiezen, maar de 2 kleinere scholen hier zijn gewoon niet de scholen van mijn keuze op meerdere vlakken. Daarom toch de grote. Toch begin ik nu soms weer te twijfelen... Het is wel rustiger in veel gevallen, en wat meer aandacht.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Proestie  schreef op: 14-02-2013 16:10:00
Onze gemeente hanteert een ondergrens van 50 leerlingen. Twee jaar terug is de school waar onze kinderen op zaten gesloten, er zaten toen 43 leerlingen op. De kinderen hebben een geweldige tijd gehad. Er was een hoop aandacht, maar ze moesten ook veel zelfstandig werken. Dat ze dat goed konden bleek wel na de fusie. Er waren trouwens drie klassen; groep 1,2,3 en groep, 4,5 (deze was het grootst) en groep 6,7,8.
Bij ons was de kwaliteit hoog. Maar als je 1 of 2 kinderen hebt die moeilijk leren dan gaat je score wel snel omlaag.
Aan de andere kant .......als de school niet was  gesloten hadden wij toch een andere school gezocht. Onze jongste zou namelijk de enige kleuter zijn en dat leek me niet leuk voor hem.
Nu zitten de kinderen op een school met net iets over de 100 leerlingen. Het zou er met de nieuwe norm elk jaar om spannen. Nu zijn er vier klassen (1&2, 3&4, 5&6, 7&8) en dan gaat prima. Voor een andere school zouden we nu wel een km of 7 moeten reizen.
Ik ben benieuwd wat het gaat worden. In onze gemeente zijn veel scholen met 50-100 leerlingen.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Mv E.l.s  schreef op: 14-02-2013 16:10:39
Hier in de buurt zijn 3 kleine scholen al dicht gegaan.
Kleine scholen meer aandacht? Maar niet wanneer je 3 klassen bij elkaar instopt en veel kinderen die extra aandacht nodig hebben naar een kleine school stuurt.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Senna  schreef op: 14-02-2013 16:11:05

Nee juist niet meer tijd over! Er komt evenveel werk op de schouders van minder personeel terecht.


Alle werkgroepen die op grote scholen verdeeld worden onder bijv 30 leerkrachten, moesten bij ons onder 6 leerkrachten verdeeld worden. Daarbij je registratie bijhouden voor 3 groepen ipv max 2.

Het was echt aanpoten en we draaiden alle 6 veeeeeeeeel meer uren dan waar we voor betaald werden. Dat laatste is trouwens op veel scholen zo, maar op kleinere wel wat meer.

Rustiger is relatief. Het is zelden stil in de klas want de leerkracht is altijd wel instructie aan het geven aan een groep.
Maar we stonden wel bekend als rustige, gezellige, knusse school.

Nu nog trouwens, ik spreek in verleden tijd maar de school bestaat nog

 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Senna  schreef op: 14-02-2013 16:13:25
Proestie, daar heb je ook een punt idd. Een paar slecht scorende kinderen halen veel omlaag op een kleine school.
Aan de andere kant, wij hadden een "groep" die bestond uit 1 leerling. Hij stroomde uit naar VWO. Dat betekende dus 100% VWO uitstroom, geweldig voor een school natuurlijk
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Proestie  schreef op: 14-02-2013 16:20:36
Ja Senna, dat is de andere kant inderdaad. Ik woon in een gebied waar het opleidngsniveau niet heel hoog is. Er zijn ook veel ouders die nooit voorlezen, helpen met huiswerk enz. Maar er stond een directrice die haar mannetje wel stond en echt heeeeeel veeeeeel tijd in haar leerlingen stak om ze bij te spijkeren.
Wat ik ook leuk vond was dat alle kinderen elkaar kenden. Werd en in de winter bijv geschaatst, dan hielpen de groten de kleintje schaatsen.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Linnie  schreef op: 14-02-2013 16:22:35
Jullie hebben al heel wat voor en nadelen hierboven genoemd. Maar straks (als dit door zou gaan) krijg je dan weer het punt dat de gemeenten zeuren over het feit dat ze (een gedeelte) van de vervoerskosten moeten gaan betalen voor deze kinderen? Volgens mij is hier het verleggen van het geld probleem
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Boterbloem  schreef op: 14-02-2013 16:22:45

Quote Senna:

Nee juist niet meer tijd over! Er komt evenveel werk op de schouders van minder personeel terecht.


Alle werkgroepen die op grote scholen verdeeld worden onder bijv 30 leerkrachten, moesten bij ons onder 6 leerkrachten verdeeld worden. Daarbij je registratie bijhouden voor 3 groepen ipv max 2.

Het was echt aanpoten en we draaiden alle 6 veeeeeeeeel meer uren dan waar we voor betaald werden. Dat laatste is trouwens op veel scholen zo, maar op kleinere wel wat meer.

Rustiger is relatief. Het is zelden stil in de klas want de leerkracht is altijd wel instructie aan het geven aan een groep.
Maar we stonden wel bekend als rustige, gezellige, knusse school.

Nu nog trouwens, ik spreek in verleden tijd maar de school bestaat nog




Maar hoe klein vind je klein dan?

Onze school heeft iets van 220 leerlingen en 10 leerkrachten waaronder een aantal parttime. Dus 6 met onder de 100 leerlingen zou dan in verhouding meer leerkrachten zijn toch? Of zie ik iets over het hoofd waardoor je zo niet kunt tellen?

Al vind ik dit ook belachelijk weinig hoor, ze moesten hier de grootste klas delen in een grote klas en een kleinere om het zo rond te krijgen, wat een gedoe was dat. Kleuters van groep 0 moeten straks weer bij groep 2 in omdat groep 1 te vol is. En ze mogen er geen leerkracht bij. Nog even en ze zijn allemaal overwerkt.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Boterbloem  schreef op: 14-02-2013 16:27:38

Quote Senna:
Proestie, daar heb je ook een punt idd. Een paar slecht scorende kinderen halen veel omlaag op een kleine school.
Aan de andere kant, wij hadden een "groep" die bestond uit 1 leerling. Hij stroomde uit naar VWO. Dat betekende dus 100% VWO uitstroom, geweldig voor een school natuurlijk



Moet heel eerlijk zeggen dat ik soms best moeite heb met hoe er om wordt gegaan met dat kinderen meer zouden moeten kunnen en hoger zouden moeten scoren en je anders als school slecht te boek staat...


Soms kunnen kinderen gewoon ook minder. Als ik kijk naar het gebied waar ik woon, daar heb je over het algemeen de 'arbeiders' wonen. Veel moeders maken schoon,  mannen die zwaar lichamelijk werk doen enzovoort. Gemiddelde niveau qua leren ligt hier lager als waar ik in Scheveningen woonde. Dat moet ook meegenomen worden (of wordt dat ook gedaan?)


Je kunt dit gebied niet vergelijken met kinderen van ouders ide notaris en advocaat zijn en naar een dure school gaan. Ik ben nanny geweest bij meerdere gezinnen en daar werd ook echt wel meer van je verwacht. Dure tripjes naar leerdingen enzovoort. 


Gebruiken je ouders moeilijke woorden dan doe jij het ook al, ken je dat niet, dan moet je weer meer op school leren...

Waarom niet gewoon naar het kind kijken. Ik snap dat kwaliteit op een manier getoetst moet worden, maar voor mijn gevoel wordt alles zo over 1 lijn gehaald.

Is je kind creatief bezig, maar niet op de manier zoals het moest van juf dan is het werkje niet goed uitgevoerd en kun je bij meerdere keren zelfs te horen krijgen (bij wijze van dan he) dat je kind niet creatief is. Terwijl het mogelijk zelfs uitblinkt, alleen niet luisterd naar de opdracht omdat ze het beter kan.

Ik vraag me wel eens af of al die hokjes en vakjes wel goed zijn. Tegelijkertijd begrijp ik dat het moet bestaan om te kunnen toetsen.

 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Senna  schreef op: 14-02-2013 16:28:04
De FTE's worden berekend aan de hand van het aantal leerlingen.
Als 6 leerkrachten allemaal max 50% werken,z ouden die extra taken dus in hun 20 werkuren gepropt moeten worden.
Ja, qua personen tel je dan meer leerkrachten, maar qua uren natuurlijk niet.
Ik werkte bijvoorbeeld 40%, andere collega's ongeveer evenveel of meer.
Eén collega stond 2 a 3 dagen voor de klas en had 1 (!!!) dag voor directietaken. Andere collega twee dagen voor de klas en 1 dag voor IB en RT taken. Die taken redden zij vaak echt niet in 1 dag. Dus verdeelden we de overige taken zo dat zij na schooltijd meer tijd hadden voor hun werk.

Het is gewoon zo jammer dat leerlingen de dupe zijn van alle verschuivingen in onderwijsland. En als je dan leerkrachten ebt die er alles aan doen om de leerlingen niet de dupe te laten worden, raken die al gauw overwerkt idd
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Claudia  schreef op: 14-02-2013 16:30:51
ik zou juist denken dat op kleinere scholen de kwaliteit beter is! :-S dat is dus niet zo?
Ik zou denken: kleinere klassen, meer rust en ruimte en meer aandacht per kind...
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Boterbloem  schreef op: 14-02-2013 16:32:20

Quote Senna:
De FTE's worden berekend aan de hand van het aantal leerlingen.
Als 6 leerkrachten allemaal max 50% werken,z ouden die extra taken dus in hun 20 werkuren gepropt moeten worden.
Ja, qua personen tel je dan meer leerkrachten, maar qua uren natuurlijk niet.
Ik werkte bijvoorbeeld 40%, andere collega's ongeveer evenveel of meer.
Eén collega stond 2 a 3 dagen voor de klas en had 1 (!!!) dag voor directietaken. Andere collega twee dagen voor de klas en 1 dag voor IB en RT taken. Die taken redden zij vaak echt niet in 1 dag. Dus verdeelden we de overige taken zo dat zij na schooltijd meer tijd hadden voor hun werk.

Het is gewoon zo jammer dat leerlingen de dupe zijn van alle verschuivingen in onderwijsland. En als je dan leerkrachten ebt die er alles aan doen om de leerlingen niet de dupe te laten worden, raken die al gauw overwerkt idd



Aaaah bedankt voor je uitleg. Kunt wel zien dat ik niet in het werkleven zit haha, heb hier dus echt geen verstand van. 
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Proestie  schreef op: 14-02-2013 16:34:05
Qua vervoersgeld: wij krijgen ook vervoersgeld omdat de school dicht moest en we meegingen naar de fusieschool. De MR kreeg het geld en mocht het verdelen. Maar toen was de vraag; kijk je alleen naar kinderen die 4 km of verder van de fusieschool wonen (want dat was de norm), doe je het per kind, per gezin, per km. Wij wonen nu nog steeds redelijk dicht bij, maar krijgen wel dik 700 euro per jaat vervoersgeld. maar dat is maar voor 3 jaar, daarna is het klaar.

Ook wordt er 'gewogen' nav de achtergrond van ouders. Een school met 50 kinderen waarvan de ouders geen opleiding hebben gedaan krijgt meer geld dan een school waar kinderen zitten met ouders die bij wijze van advocaat zijn. Maar er ligt altijd druk om echt het maximale uit een kind te kunnen halen.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Senna  schreef op: 14-02-2013 16:34:42
ik ook niet meer hoor Boterbloem, maar sommige dingen onthou je

Claudia, dat is deels ook wel zo. Maar wanneer er weinig geld is om extra's t edoen voor zwakke leerlingen.

En veel scholen zijn ook klein geworden doordat ze als zwak te boek stonden. Leegloop daardoor en zie er dan nog maar bovenop te komen!
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Alice  schreef op: 14-02-2013 16:34:49
Ik denk dat de kwaliteit en het welbevinden van de kinderen op een kleine school veel beter is en ik vind dit een heel treurig besluit eigenlijk. 
Er wordt niet gekeken naar de potentie van de kinderen, enkel naar hun resultaten. Ik denk dat er in de dorpen, of agrarische gebieden, het intellectueel niveau gewoon lager ligt dan bvb in een universitaire stad. 
Ik denk niet dat je meer uit deze kinderen gaat kunnen halen door ze naar een grotere school te doen, volgens mij doe je de kinderen hier ontzettend mee te kort
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 14-02-2013 16:51:30
Wat jammer en vervelend voor ouders en kinderen.

 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Stefke  schreef op: 14-02-2013 20:59:24
Mijn ervaring is al juf dat een kleine school echt niet vanzelfsprekend 'beter' is.
idd komen er regelmatig probleemkinderen naar een kleine school, omdat ouders verwachten dat ze daar meer aandacht krijgen. Zij komen dan in een combinatieklas terecht, waar het bijvoorbeeld al veel moeilijker is voor bepaalde kinderen om zich te concentreren. De groepen zijn vaak niet eens zoveel kleiner dan op grotere scholen (een gewone school heeft een groep 3 van 30, een kleine school heeft met 10 groep 3, 10 groep 4 en 10 groep 5 samen ook een groep 3/4/5 van 30, met minder aandacht per leerling omdat er per les 3x instructie gegeven moet worden.

leerkrachten hebben niet onbeperkt de tijd om zich bij te scholen (zeker niet omdat ze op kleine scholen vaak al zoveel meer uren moeten maken om alle 'gewone' dingen af te krijgen). Er is dus vaak minder kennis in huis (je kunt je niet specialiseren in hoogbegaafdheid én autisme én, schrijfmotirische problemen én .... etc etc.) om ieder kind hulp op maat te geven.

daarnaast gaan er veel meer uren in werkgroepen zitten. Dit staat veelal niet in verhouding tot het aantal kinderen (een sinterklaasfeest organiseren kost voor 300 kinderen vrijwel evenveel tijd als voor 60 en het samenstellen van een nieuw rapport, kiezen van een nieuwe rekenmethode, het regelen van voldoende brigadiers, contact met bibliotheel etc. kost ook evenveel tijd, te verdelen over veel minder leerkrachten).

Respect voor leerkrachten die een kleine school goed draaiend kunnen houden!
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Bepje  schreef op: 14-02-2013 21:07:56
Zo Alice, dat vind ik een nare opmerking. Ik voel me enorm aangesproken, wij wonen in een agrarisch gebied waarvan de meeste die werkelijk in de agrarische sector werken hbo geschoold zijn. Daar kan het niet aan liggen lijkt mij. Verder is de bevolking hier gemeleert, fabrieksarbeiders, een paar proffesoren en alles er tussenin.
Waar het wel aan kan liggen kan het spreken van dialect zijn, er kan dan taalachterstand ontstaan en die haal je vaak slecht weer in. Verder hangt de kwaliteit af van de inzet van leerkrachten en ouders. Onze school was een aantal jaren ook minder van kwaliteit maar met een nieuw schoolhoofd, bijscholing van leerkrachten en nieuwe jonge leerkrachten zit er een sterk stijgende lijn in naar boven. Alle kinderen profiteren daarvan en de klassen beneden groep 6/7 merken niet eens dat het ooit minder is geweest. Aanpakken is het beste is mijn conclusie.

Onze school ligt nog boven de 100 kinderen maar in een paar dorpen in de gemeente zouden de scholen dicht moeten als dit door zal gaan, dat is wel heel slecht voor de leefbaarheid. Nieuwe gezinnen gaan er dan minder snel wonen en zo vergrijsd zo`n dorp dan op den duur. Kinderen moeten dan een eind fietsen of men moet allemaal met de auto zodat die kinderen alleen maar op de achterbank zitten en minder leren van het verkeer.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Inky69  schreef op: 14-02-2013 21:24:22
Ai Alice......ik woon ook in agrarisch gebied en ik weet zeker dat hier het niveau absoluut niet lager ligt dan in een universitaire stad. Idd het dialect dat breekt kinderen op waardoor ze de Nederlandse taal slechter beheersen.

En ik denk dat heel veel boeren zonen en dochters sneller met school stoppen omdat ze het bedrijf van ouders overnemen.

Maar je moest eens weten hoeveel computerkennis en zakenkennis ze tegen woordig moeten hebben om hun hoofd boven water te houden.

Maar omdat ze een dialect hebben zijn ze zeker niet minder beleerd!
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Made  schreef op: 14-02-2013 21:30:21
Ik kan me er wel iets bij voorstellen.
Ik heb op een kleine dorpsschool gezeten.
Groep 1 en 2 in een lokaal, groep 345 in een lokaal en groep 678 in 1 lokaal. Gebouw bestond uit 3 lokalen en een lerarenkamer en bovenin een kamerjte voor handenarbeid.
Groep 6 zaten toen 4 kindjes, groep 7 maar 1 en groep 8 waren we met zn 6en geloof ik. Dat zijn 13 kindjes per klas lokaal daar kan een school amper op draaien joh

Daarbij hadden wij een enorme achterstand toen wij naar het vo gingen.

Het is leuk en gezeliig zo'n dorpsschool, maar ik kan begrijpen in sommige gevallen dat de deuren gesloten moeten worden hoe jammer dit ook is.

Niet helemaal waar Alice wat je zegt....ik kon altijd goed leren als klein kind, maar kwam door de lesstof met een achterstand op het vo. Daarna er zelf een zootje van gemaakt, dus niet verder geleerd. Paar jaar geleden mn niveau weer opnieuw getest en dit boeren trientje komt toch op een HBO+/ Universitair niveau uit
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Mv E.l.s  schreef op: 14-02-2013 21:41:40
Ai Alice, ook ik woon in een agrarisch gebied en ben zelfs met een agrariër getrouwd. Een beetje boer heeft tegenwoordig minstens een hbo opleiding hoor 

 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Boterbloem  schreef op: 14-02-2013 21:45:16
Nou, hier is het wel gemiddeld wat lager hoor ;-) Vind het persoonlijk niet zo gek gedacht. Want op het platteland zijn de huizen goedkoper, de dorpen er omheen dan, en daar wonen eerder mensen met een lager inkomen, wat je vaker hebt bij een beroep met een minder hoog niveau.

De grote steden daar zijn de huizen vaak te duur voor een laag inkomen. 

Vind daar ook niets ergs aan.; Mensen die minder goed kunnen leren zijn vaak weer ontzettend creatief en praktisch. Niets mis mee, wilde dat ik daar wat meer van had.

Ik heb HBO gedaan en mag naar de universiteit als ik wil, doe nu MBO en je wilt niet weten hoe vies me het soms tegenvalt. Ik kan zo slecht stampen haha. Vind het maar knap hoe de anderen het doen. Moet hier meer moeite voor doen dan HBO
 
Quote
Navigatie


Reageren op 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Naam
Bericht