Menu
 

Topic:

Hij lust steeds minder

Lilly  schreef op: 09-02-2013 15:39:09
Hey iedereen , 
Ons zoontje van bijna 7 heeft verschillende beperkingen. Hij heeft ASS/DCD/ADHD en verbale dyspraxi.
Omwille van zijn ASS gecombineerd met erg zwakke mond en kaakspieren... is hij altijd al een problematische eter geweest. Van borst naar fles ging moeilijk, dan was het moeilijk om hem fruit en groenten te leren eten, daarna problemen met stukjes...  Met moeilijk bedoel ik niet enkele maanden aanmodderen maar denk maar in termen van 3 jaar voor het wat (minimaal) lukte.
Hij verslikt zich zeer snel. Chips eten bvb (iets wat hij zelden eens wil proberen) lukt nog steeds niet goed.
Wel heeft hij altijd zeer veel gedronken.

Tot voor kort at en dronk hij nog wel een minimaal aan verschillende dingen.
Hij dronk: water, fristi, melk en verdunde appelsap en verdund fruitsap.
at: sandwiches/boterhammen (zonder korstjes) met choco, kalkoensalami of kippewit.
      aardappelen wanneer ze verwerkt zijn als frietjes of puree
      groenten enkel als soep
      vlees : bijna alles wat eenzijdig van structuur is (bvb wel hamburgers maar geen hamburgers met kaas en hesp in)
       fruit: banaan, appel, mandarijn,  kersen en aardbeien.

Dit alles natuurlijk wel in minimale hoeveelheden.

Opeens voelde hij zich eens een dagje niet zo lekker en vond hij melk niet meer lekker, en daarna de vruchtensappen, toen viel fristi ook af.
En het bleef maar doorgaan met dingen die hij niet meer lust. Hij lust nu geen kalkoensalami meer en geen choco , en geen sandwichen , en geen boterhammen , en geen puree, en geen frietjes en geen soepen meer behalve tomatensoep, van de appel alleen nog een klein stukje schil, banaan af en toe nog eens , geen aardbeien meer en kersen alleen als ze uit onze eigen tuin komen...
Dit alles speelt nu al zo'n drie weken.


Hij heeft al eens een jaar eettherapie gehad in een revalidatiecentrum, maar dat had niks geholpen, Verder dan al eens enkele dingen aanraken met zijn tong hebben ze hem niet gekregen. Maar toen at hij tenminste nog enkele dingen , nu wordt het alleen minder en minder.
De therapie is moeten stoppen omdat hij naar het bijzonder onderwijs ging en deze beiden niet mogen gecombineerd worden.
De dieetiste op school weet niet hoe het op te lossen, R. wil zelf zo graag nieuwe dingen leren eten maar slaat bij elke poging telkens zo in paniek dat hij begint te kokhalzen en zelfs braken voor het zelfs  in zijn mond zit.
Hij voelt zichzelf niet te dik (wil juist dikker zijn) en is niet bang van eten (helpt bvb heel graag mee koken). Hij is zelf ook heel erg verdrietig dat hij zo weinig lust, dus anorexia lijkt me niet de oorzaak , maar wat dan wel?

Voorheen bleef hij nog mooi op gewicht maar dat kwam omdat hij zeker 1.5 liter fristi of fruitsappen  per dag dronk, maar nu hij alleen nog maar water wil drinken is hij al 2 kilo afgevallen.
Gisteren was hij zelfs zo zwak dat hij op een carnavalfeestje geen kracht had om rond te lopen, maar hij had ook  een temp van 38 graden , dus hij is misschien ook ziek aan het worden?

Gemiddeld eet hij nu op een (goede) dag; ongeveer 3 sneetjes kippewit (uit het vuistje) 1 banaantje of de schil van een kleine kwart appel. een stukje vlees s'avonds. ongeveer 3 keren per week zo'n 50 gram gebakken spekjes ongeveer 2 à 3 keren per week een kwart bekertje soep (vaker wil hij niet , zelfs dat beetje tomatensoep is telkens een strijd) en ongeveer een liter water per dag.
Geen boterhammen of sandwichen meer, geen aardappelproducten meer (ja dat beetje dat ik in zijn soep wegsmokkel), geen chips meer , snoepen wil hij ook zo goed als nooit.
Dit is toch echt veel te weinig!!!

Volgende week donderdag gaan we weer bij de kinderneurologe ga het dan zeker vermelden , maar wat kunnen wij in tussentijd doen zodat mijn ventje weer iets gaat eten?

 
Quote
Navigatie
RE: Hij lust steeds minder
Valorei  schreef op: 09-02-2013 15:42:46
Wat is kippewit?

En ontzettend vervelend, geeft hij zelf niet aan waarom hij ineens zo moeilijk doet?
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Lilly  schreef op: 09-02-2013 15:54:15
kippewit is een soort broodbeleg gemaakt van kippevlees. Hij weet zelf niet waarom hij zo weinig lust, hij vind gewoon alles vies smaken zegt hij.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Harleysmama  schreef op: 09-02-2013 15:54:18
Valorei dat is het wit van een gekookt ei.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Valorei  schreef op: 09-02-2013 16:12:40
En hij wil het dan ook niet eten omdat hij weet dat hij de voedinsstoffen nodig heeft?

Misschien niet te vergelijken, dominiek eet dus dingen die hij echt niet lust, geeft hij dan vaak ook wel aan 'dit vind ik echt niet lekker, maar ik eet het toch omdat het gezond voor me is'.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Lilly  schreef op: 09-02-2013 18:11:30
Niet het wit van een ei hoor, dan wil hij ook niet het is gewoon een soort beleg dat van kippefilet gemaakt is (misschien iets typisch belgisch? )
Neen hij weet dat hij dringend voedingsstoffen nodig heeft, en hij wil echt zijn best doen om meer te eten maar het lukt hem om één of andere reden niet, bijna alles smaakt vies zegt hij.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Lilly  schreef op: 09-02-2013 18:12:37
oh ja, en hij weet ook erg goed wat gezond en wwat niet gezond is , daar is hij bijna obsesief mee bezig. En hij weet hoe hard hij het nodig heeft maar toch lukt het niet.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Alice  schreef op: 09-02-2013 18:40:03
Kippenwit is in Nederland gewoon kipfilet voor op brood. Sandwiches zijn pistolets 

Wat voor een ziekte heeft hij gehad toen hij ineens niet meer wilde eten? Heeft hij iets van medicijnen gehad? 
Heeft hij heel misschien pijnboompitjes gegeten?
Kan zijn dat zijn smaak veranderd is door bvb medicijngebruik of dat hij last heeft van bvb spruw in zijn mond of een ander virus.
Sommige pijnboompitten (de goedkope) maken dat alles bitter proeft voor een aantal weken.

Een psychische oorzaak kan natuurlijk ook, maar je hebt al professionele hulp voor hem. 

Ontzettend moeilijk! Hoop dat het zich snel oplost.
Denk dat je alles al geprobeerd hebt wat je kunt
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Lilly  schreef op: 09-02-2013 19:20:37
Dank je alice voor de vertaling, jouw -nederlands- is net iets beter dan het mijne
Echt -ziek- is hij niet geweest. Hij had eerder wat vage klachten en gaf zelf aan zich ' niet lekker ' te voelen , zonder te kunnen zeggen wat er dan niet lekker zat.
De dokter kon niet echt een oorzaak vinden.
Hij heeft geen pijnboompitjes gegeten.
Heeft geen orale medicatie gehad, het is zelfs nog nooit iemand gelukt om orale medicatie in hem te krijgen. Elke keer dat hij ziek was en het uiterst noodzakelijk was dat hij medicatie kreeg is hij uiteindelijk in het ziekenhuis beland om medicatie via infuus te geven.
Wel heeft hij een vier tal weken geleden heel erge kiespijn gehad (een blijvende kies die door wou komen op een plaats waar de melkkies nog muurvast zit) daarvoor heeft hij een week lang paracetamol suppo's gehad.
Toen gaf hij echter niet aan dat alles vies smaakte en weigerde hij nog niet al die dingen.
Nu heeft hij al twee dagen een lichte verhoging (max 38.1 graden) is heel erg lusteloos, lijkt de hele tijd moe, en is hij heel erg prikkelbaar. En dus die vieze smaak wanneer hij iets wil eten of drinken.
Die vieze smaak heeft hij trouwens héél vaak net voor hij ziek wordt maar dan duurt het telkens maar een dag of 3 en geen 3 weken, en dan lust hij alleen de fristi en de melk niet meer maar at hij al de rest wel nog gewoon.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Boterbloem  schreef op: 09-02-2013 19:45:56
Wauw, heb geen tips voor je, maar soms ben ik wel even stil van wat andere ouders allemaal doen voor hun kind. Het lijkt me zo zwaar (die zorgen vooral van krijgt hij wel genoeg, wat kan ik nog meer doen enzovoort). Petje af!
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Alice  schreef op: 09-02-2013 20:05:23
En die kies die door wilde komen, is die er? Kan het eventueel ontstoken zijn ofzo? Misschien een fistel aan de wortel of een etterwond? 


 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Lilly  schreef op: 09-02-2013 20:10:59
Neen die kies is er nog niet maar is ook niet meer aan het duwen ofzo. De tandarts vond geen ontstekingen , gaatjes of wat dan ook. Hij heeft een foto genomen en hij zij dat het puur die tand was dat probeerde door te komen.
Het kon zijn dat de melkies na enkele dagen los kwam te zitten, uit zou vallen en de blijvende tand dan door zou komen (is niet gebeurd).
Maar het kon evengoed zijn dat het na een tijdje gewoon stopte om dan binnen x aantal weken of maanden opnieuw te beginnen (lijkt aan de hand te zijn)
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Alice  schreef op: 09-02-2013 20:17:37
Hmm.. misschien als dat meevalt voor hem, toch ook even naar de huisarts om te kijken of hij ergens een ontsteking heeft? Omdat hij ook lichte koorts heeft en zich niet goed voelt. Heeft verder geen klachten als verkoudheid (snotvalling) ofzo? 
Gewoon om het lichamelijke/medische uit te sluiten? 

Voor drinken enzo (en misschien de soep ook).. kun je het hem met een rietje geven? Dan proeft hij het minder, misschien helpt dat.. ? Rietje zo wat verder in de mond? 

 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Emv3  schreef op: 09-02-2013 20:33:05
pff ik heb geen tips voor je maar wat zul je je machteloos voelen.
Hij eet erg weinig, ik denk dat je toch terug moet naar de huisarts!

Enige wat ik kan bedenken is hoe kouder hoe minder smaak.

Heel veel sterkte
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Emv3  schreef op: 09-02-2013 20:35:06
emiddeld eet hij nu op een (goede) dag; ongeveer 3 sneetjes kippewit (uit het vuistje) 1 banaantje of de schil van een kleine kwart appel. een stukje vlees s'avonds. ongeveer 3 keren per week zo'n 50 gram gebakken spekjes ongeveer 2 à 3 keren per week een kwart bekertje soep (vaker wil hij niet , zelfs dat beetje tomatensoep is telkens een strijd) en ongeveer een liter water per dag.
Geen boterhammen of sandwichen meer, geen aardappelproducten meer (ja dat beetje dat ik in zijn soep wegsmokkel), geen chips meer , snoepen wil hij ook zo goed als nooit.
Dit is toch echt veel te weinig!!!

Las het nog eens door...

Maar op een dag 3 plkajes kipfilet een kwart appel en hap vlees en dat langere tijd...
Heftig.
Als je het niet vertrouqd omdat hij zo lusteloos is, bellen!
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Tanja Mv J.m.n  schreef op: 09-02-2013 20:49:13
Mijn neefje is autistisch een eet ook behoorlijk slecht zegmaar bijna niks .
Hij is ondertussen zo ondervoed dat hij aan de drinkvoeding zit .
Misschien is dat ook wat voor jouw zoontje ter aanvulling op zijn huidige menu .
Mijn man gebruikt zelf ook van die nutridrink flesjes om wat in gewicht te stijgen ze zijn er in erg veel verschillende smaken en soorten misschien is dat wat ?
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Lilly  schreef op: 09-02-2013 21:21:08
Die nutri drankjes hebben we al geprobeerd, maar hij heeft van geen enkele smaak zelfs maar willen proeven. Ik zou een gat in de lucht springen moest ik die drankjes erin krijgen , want ook al is het niet ideaal, dan weet je tenminste dat hij toch wat goede voedingsstoffen binnen krijgt. Maar helaas , hier lukt het niet.
Het probleem bij R is dat hij veel van die dingen wel zou lusten hoor, als hij zichzelf gewoon zover zou krijgen dat hij het echt eens zou proeven.
Alles wat ook maar iets 'anders is dan anders' of het nu om geur, smaak, uitzicht of structuur gaat wordt radicaal geweigerd.
Hij is sensorisch hypergevoelig (hebben wel veel ASS kindjes). Tandenpoetsen bvb heeft drie jaar geduurd voor we konden poetsen met alleen water zonder hem in houdgreep te moeten nemen. Pas sinds een beetje na zijn zesde verjaardag lukt het met kindertandpasta (heel weinig en zeker nooit veranderen van smaak) maar heel vaak staat hij er nog steeds bij te kokhalzen.
Alles is hypergevoelig aan hem maar alles wat met zijn mondje te maken heeft nog net iets meer.

Ik denk toch echt dat ik maandag weer met hem naar de huisarts moet (maakt hij gelukkig geen probleem van) maar die heeft zelf al vaak aangegeven niet goed te weten hoe dit moet opgelost worden. Gelukkig 'mogen' we donderdag weer naar de prof van het uz gent. Wil toch echt haar mening even horen.
Kijk al zijn dokters zijn het eens dat R. geen goed eetpatroon heeft, en dat hij door al zijn angsten extreem moeilijk te behandelen is. Maar voorheen bleef hij (door zijn drinken) redelijk op gewicht en had hij voldoende energie.
Nu hij dat drinken laat is hij al 2 kilo kwijt en (dit vindt ik vooral het engst) hangt hij als een leeg zakje uren op de bank of op een stoel.
Wanneer hij dan al eens iets eet (zoals gelukkig deze avond wat worst) dan zie je hem na een kwartiertje zo opfleuren en begint hij rond te stappen en een beetje te 'spelen'. Het lijkt mij dus duidelijk dat hij roofbouw pleegt op zijn lichaam en gewoon geen energie meer heeft om te spelen.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Tanja Mv J.m.n  schreef op: 09-02-2013 21:28:47
Wat sneu voor je mannetje zeg .
Het is ook wel heel moeilijk denk ik als ik het allemaal zo lees .
Hier heb ik 2 kinderen die ook bijna niks willen proeven ze denken hier bijvoorbaat al dat het niet lekker is terwijl ik zeker weet dat ze het gewoon lusten , en dan praat ik over gewoon kinderen zonder handicap ze zijn hier gewoon strond eigenwijs dat vind ik soms al lastig laat staan hoe moeilijk jullie het hebben
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Sammy  schreef op: 09-02-2013 22:34:30
Wat moeilijk en ontzettend zwaar voor jullie!

Zou toch nog eens goed naar zijn gebit laten kijken. Problemen met het gebit kan echt een ontzettend vieze smaak geven, Zo vies dat zelfs de mierzoete fristi gal bitter gaat smaken!

Ik wens jullie veel sterkte en hoop dat jullie mannetje snel weer iets gaat eten.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Bepje  schreef op: 09-02-2013 23:10:53
Ik weet het niet maar wil je even sterkte wensen.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Alice  schreef op: 10-02-2013 08:57:13
Vind het echt heel verdrietig voor jullie. 
Hoop dat de huisarts, of misschien de tandarts of donderdag de neuroloog wat kan doen voor hem. 
Veel sterkte! 
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Sabrah  schreef op: 10-02-2013 16:27:43
Geen tips hier helaas. Ik heb een dochter die ook een moeilijke eter is. Ze leeft voornamelijk op aardappelen, spinazie en brood met pindakaas. Maar gelukkig krijgen we er toch wel een paar minihapjes groenten in op een dag. (het kost bakken vol energie van ons en aardig wat strijd) Ze is verder wel gezond maar ze groeit minder snel dan verwacht. 
Ik zou zeker naar de dokter gaan als je zoontje zo lusteloos is. Dat betekent dat hij gewoon geen reserves meer heeft en dan gaat het lichaam inderdaad roofbouw plegen om het lichaam. Ik zou aanraden om urine op te vangen en te laten testen op ketonen. Als deze in grote mate in de urine zitten dan komt het lichaam inderdaad tekort. Ik heb hier last van gehad bij de zwangerschappen door hyperemesis. Ik kon toen echt niks binnenhouden, en dit was inderdaad te zien in urine. Een bloedonderzoek is nog beter, maar bloed afnemen bij een kind is doorgaans geen susses.
Heel veel sterkte want je voelt je ongelovelijk machteloos.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
M&j  schreef op: 10-02-2013 16:47:23
Is je zoontje de laatste weken niet ietwat verkouden? Smaak wordt voornamelijk bepaald door de geur en verandert als iemand verkouden is. De meeste mensen hebben het amper door maar een heel gevoelig kind zal dat vast wel proeven.


Veel sterkte met je zoontje.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Alice  schreef op: 10-02-2013 17:03:50
Dat is inderdaad wat er dan gebeurd.. maar of je hem daar nu bang mee moet maken, hij is nu al zo angstig. 


 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Alice  schreef op: 10-02-2013 17:17:35
Het is in elk geval de sonde afschilderen als iets angstigs, terwijl hij dat misschien hoognodig gaat hebben. Hem ervoor kalmeren zal dan niet meer lukken, denk ik. 

Bij een kind zonder psychische stoornissen, kan ik je wel gelijk geven, maar dit moet je niet onderschatten. Zijn hersenen werken gewoon heel anders, wat voor ons logisch is, is voor hem niet logisch. Op logica kun je hem nooit wijzen. Consequenties zijn heel erg moeilijk voor hem.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
K  schreef op: 10-02-2013 17:46:52
Lieve TO,

Zoals je je kind beschrijft, met alle diagnoses die al gesteld zijn en de langdurigheid van eetproblemen waar bovendien een eettherapie gegeven is en artsen en dietist nauw betrokken zijn.... poeh.... wat ingewikkeld moet dit zijn.
Het lijkt me met zoveel deskundigheid om hem heen niet gepast om adviezen te geven, aangezien de situatie erg complex moet zijn. Maar wat een zorgen zul je je maken met een zoon die niet wil eten.... En hoe moeilijk moet het zijn om uit een machtstrijd te blijven rondom het eten (die wint hij namelijk toch)
Bij dit alles is mijn slecht etende zoon met een overgevoelig mondgebied echt niks.

Ik wil je veel wijsheid wensen, ik hoop dat de arts op basis van zo weinig eten per dag het besluit neemt om eerst medisch gezien actie te ondernemen, om vervolgens met een kinderpsychiater te kijken hoe de eettherapie hervat kan worden, waarbij alle beperkingen meegenomen worden die hij naast dit eetprobleem heeft.
Alles is met elkaar verweven, dat maakt het enorm moeilijk om met duidelijke stappenplannen tot een oplossing te komen vrees ik.

 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
M&j  schreef op: 10-02-2013 18:01:54
Hij wil wel eten dus er nog meer druk op leggen lijkt mij niet handig, heeft hij er nog een probleem bij. Dit hoort bij proffesionals thuis en is geen opvoedkundig probleem.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Alice  schreef op: 10-02-2013 18:05:15
Ja, maar Sis, hij WIL eten, maar het lukt hem niet. Het is geen onwil, maar onkunde. Het is voor hem geen keus
Ben helemaal voor eerlijkheid, natuurlijk, maar pas als die aan de orde is. Niet van te voren dreigen ermee. 
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Valorei  schreef op: 10-02-2013 18:15:16
Hij kan wel eten, maar kiest om het niet te doen, dat de keuze word bepaald oa door de rugzakjes is vind ik een tweede.

Wat meer dwang erachter zou ik dus ook niet erg vinden, sis verwoord het eigenlijk al erg goed.
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Mama_anja  schreef op: 10-02-2013 18:29:33
een gezond kind kun je het uitleggen denk dat het erg lastig gaat worden en denk dat je er helemaal niets meer gaat eten 
onze dochter heeft als baby gehad maar die trok hem er net zo hard weer uit 
die douwen ze er ook zo  1 zonder te vertellen 

ik wens to veel s6 en ik zou ff bellen als hij al 2 kilo is afgevallen
 
Quote
RE: Hij lust steeds minder
Mamavan3meiden  schreef op: 10-02-2013 18:50:30
een sonde is niet altijd een oplossing
sommige kinderen vinden het niet eens erg zolang ze maar niet hoeven te eten
mijn dochter heeft ook veel liever een slangetje in haar neus dan dat ze het zelf moet eten 
zegt ze zelf zij is 3 jaar
me schoonzusje van 13 heeft het ook en die zegt ook regelmatig dat het haar wel handig leek 
als ze niet meer hoefde te eten 
ze waren beide gewoon jaloers toen 2 weken geleden me jongste dochter door de hartoperatie een paar dagen aan de sonde lag 

to heel veel succes met alles en hoop dat iemand wat voor je kan doen

 
Quote
Navigatie


Reageren op Hij lust steeds minder
Naam
Bericht