Menu
 

Topic:

Geen warm eten willen eten

Melissa  schreef op: 01-02-2013 13:27:21

Valentijn eet al heel lang geen avondeten, ja zolang het pizza, patat, pannekoeken zijn wel, anders houd hij zijn lippen stijf op elkaar. Ik denk dat dit nu al anderhalf jaar speelt.

Hij eet overdag wel fruit en eet ook wortel en komkommer.

Maar als het tijd is voor avondeten ... niets, nada noppes.

Valentijn is dus begonnen met eten toen hij 6 maanden was, uit de hand, gewoon grotere stukken waar hij zelf wat kon afhappen, is altijd goed gegaan en nooit problemen gehad.

EN toen hij anderhalf was begon hij ineens te 'eisen' dat zijn eten geprakt werd (grote broer en ikzelf eten het ook geprakt), prima dat ook gedaan, toen werden het prakjes. Maar ook daar stopte hij snel mee en toen was het nog goed als ik de staafmixer erdoor haalde en het echt smurrie maakte.

Het eerste half jaar hebben we er geen druk op gelegt. hij kreeg een bordje eten en lieten hem aan tafel zitten terwijl wij aten, af en toe vroegen we of hij een hapje wilde, en dat wil hij niet, dan niet.

Toen geprobeerd dat hij ten minste een hapje moest proeven, maar dat weigert hij echt.

Toen uiteindelijk de fout gemaakt om te dwingen een hapje te proberen, manlief hield hem vast en ik smeerde wat in zijn mond, dat werd uitgetuft en sindsdien word hij ook nog eens boos als we wat op zijn bord leggen.

Als ik een smakeloos olvaritpotje koop eet hij het vaak wel, maar als ik mijn eigen eten in het potje stop en het hem dan geef proeft hij het direct ....

Belonen werkt niet, toetje beloven bij eten werkt niet, spelletjes om hapjes in het mondje te krijgen heeft niet gewerkt.

Nou ben ik niet wanhopig, hij eet voldoende fruit en ook uit de wortel en komkommer zal hij ook nog wel wat halen.

Het enige wat tot nu toe een paar keer heeft gewerkt (maar ik heb er geen goed gevoel bij) is hem steeds weer hetzelfde bord voor te zetten. Dan kook ik in de ochtend, eten we tussen de middag warm (en dan zorg ik dat hij sinds zijn ontbijt niets heeft gehad), dan weigert hij, krijgt hij tijdens fruitmoment weer zijn bordje warm eten, dan weigert hij nog steeds, en als papa dan thuis is en die warm gaat eten heeft hij zo'n honger dat hij het wel eet.

Maar om dat nu elke dag te doen.

Dus we zijn nu weer terug naar 'het negeren' , ik wil er niet te veel druk op leggen, hij moet wel aan tafel blijven zitten tijdens de maaltijd maar is niet verplicht te eten. Wel zet ik hem een bordje voor, maar zowel aardappels, vlees, groentes, pasta's hij eet het niet!

Mensen nog tips?

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Geen warm eten willen eten
Laura  schreef op: 01-02-2013 13:33:23

Ik heb er hier een van 5,5 jaar oud die echt werkelijk nog nooit een normale portie warm eten op heeft gegeten....zelfs patat eet hij nauwelijks. De afspraak is nu dat hij 5 (muizen)hapjes proeft en dan is jet goed. Toetje is in mijn ogen onderdeel van de maatijd dus krijgt hij altijd aangeboden. MAAR, hij wil ook geen toetjes...zucht. Hij eet wel redelijk brood en fruit en daarnaast krijgt hij een flesje drinkvoeding per dag (voorschrift van de KA).

 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Chloe  schreef op: 01-02-2013 13:34:06
Hier hetzelfde, zoon is nu 4 en eet hooguit wat vlees. Dochter is nu 8 en eet nog steeds nauwelijks warm eten. Maar zij gaat nu wel steeds meer dingen proeven. Volgens mij hebben de meeste kinderen dat wel hoor. Komt vanzelf.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Mafkees  schreef op: 01-02-2013 13:34:51
Dan zou ik voor voorlopig toch voor zo'n potje olvarit gaan.
Dan eet hij tenminste wél en krijgt hij toch iets binnen!

Zal ws. een lange fase zijn, zou me er niet al te veel mee bezig houden en voor je gemak gaan
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Ansh  schreef op: 01-02-2013 13:35:43
Ik lees mee, hier een zoon van bijna 3 met ongeveer hetzelfde verhaal... Al gaat bij hem zelfs fruit en brood soms moeilijk.
Als hij brood eet dan alleen met pindakaas.. En het rare is, op de creche eet hij alles.. smeerworst,smeerkaas maar zodra ik zeg dat ik dat ook ga maken voor hem is het nee. Ook worst bijvoorbeeld, eet hij absoluut niet maar zodra we de slager inkomen vraagt hij aan mij: krijg ik zo een stukje worst..

Ben al bij CB en huisarts geweest, zijn groeicurve is perfect dus zij vinden het niet heel erg dramatisch..
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Bettie  schreef op: 01-02-2013 13:36:10
Hier een 4 jarige zoon die werkelijk bijzonder slecht warm eten eet. En na ontzettend veel strijd hebben we hier nu de volgende 'regel' offe 'afspraak':

We dwingen niets meer; een aantal dingen lust hij daadwerkelijk niet (zoals o.a. boerenkool en lasagne). Op die dagen 'mag' hij gewoon een boterham eten mits hij 1 hapje van mijn bord heeft geproefd.

Verder eet hij gewoon met de pot mee maar we gaan niet meer pushen o.i.d. Hij rommelt vaak heel lang met zijn eten, eet dan zijn vlees op en een klein beetje groente. Meer niet en ja....honger is jammer dan. 

Hij krijgt bij ons wel een toetje maar verder maken we nergens meer een drama van. Sinds kort zijn onze maaltijden weer redelijk gezellig en is het gedram, gekrijs en gehuil eindelijk over. 

En....als je lang genoeg volhoudt; gaan ze toch vanzelf wel eten. Nu eet onze zoon sommige groenten met een spelletje. Als ik 5 wortels heb liggen en ik eet er eentje op, hoeveel liggen er dan nog? Zo ook met bonen en stronkjes bloemkool.


 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Tiesmv3jongens  schreef op: 01-02-2013 13:36:44
Hier ook een die sinds 1 jaar geen avondeten eet behalve spinazie met penne, pizza, pannekoeken en patat. Gelukkig is hij gek op fruit en voor de rest laat ik het maar gaan.

Hij zit s'avonds gewoon aan tafel en krijgt ook een bord voor zijn neus de ene keer probeert hij wat de andere keer niet. Ga mezelf er niet druk om maken, zijn broer van nu 7 deed het ook en die eet sinds 2 jaar gewoon alles weer.

Komt echt een keertje goed.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Mama_anja  schreef op: 01-02-2013 13:36:53
lastig mellissa 
heb er zelf geen problemen mee 
maar lust ie wel brood of pap 
je zou het ook kunnen laten voor een poosje en dan gewoon geprakt voor zetten niets zeggen  en het gewoon weer weg nemen als jullie klaar zijn 
wat ook kan is dat hij je helpt met bereiden  van het eten bijv groente of aardappels wassen 
en van alles een klein beetje  op het bord 

s6 er mee
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Proestie  schreef op: 01-02-2013 13:37:53
Wat je zou kunnen doen is de potje mengen met gewoon eten. Neem een potje wat hij lekker vindt en vervang eerst 1 lepel door gewoon eten en meng het goed. Als dat goed gaat kun je twee happen vervangen en dat steeds uitbouwen. Gelukkig eet hij wel wortel en komkommer, dus ik zou me ook geen zorgen maken hoor.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 01-02-2013 13:38:46
Misschien en idee om terug te gaan naar het begin.
Dus gewoon bijv een paar bonen paprika enz?
Misschien dat je hem zo weer een beetje aan het eten krijgt.
Ik moet je eerlijk zeggen,dat ik ook zo ontzettend moeite heb gehad met mijn dochter.

Tot 2 jaar volledig op de fles,de rest spuugde ze met golven eruit.
Uiteindelijk jaren lang drama aan tafel,want ze lusten niks.
Niet vers ,niet uit pot.
En nu eet ze de afgelopen jaren super goed.
Ik was zo wanhopig en stond in de winkel,van wat nu.
En toen viel mijn oog op diepvries groente,vanaf die dag eet ze echt alles en ze proef ook alles.
Het enige nadeel is ,dat wij vaak op het zelfde eten uitkomen.
Al word het steeds wat meer,maar goed ze eet en zonder drama
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Sabrah  schreef op: 01-02-2013 13:41:36
Hier helaas geen tips, helaas wel herkenning. Mijn dochter is nu 10 en vanaf het moment dat ze mee ging eten werd het een drama. In het begin at ze nog wel potjes olvarit, maar wel een paar smaken maar. Nu is ze 10 en leeft voor mij gevoel op volkoren brood met pindakaas.

Qua fruit lust ze echt alleen maar appel (laat daar nou net niet veel in zitten) en qua groenten aardappels, spinazie a la creme. Bloemkool, broccoli zijn muizenhapjes en met de rest van de groenten nog minder. 
Ben al bij kinderarts geweest omdat haar groei nu ook achter loopt. Maar omdat ze nog wel groeit deden ze niks. Ook bij orthopedagoog geweest. Hier kwamen wel wat dingen uit (meerbegaafd en hoogsensitief met trekjes van Asperger) maar het eten is niet vooruit gegaan....
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Boterbloem  schreef op: 01-02-2013 13:43:15
Mee laten helpen met koken en aan tafel constant beginnen over: dat heb je zelf gemaakt, lekker!
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Mamavonn  schreef op: 01-02-2013 13:45:47
Lucas deed hetzelfde. Weigerde te proeven, tot hysterisch toe.

Ben naar de huisarts, pedagogisch spreekuur enz geweest en niks hielp. Belonen niet, straffen niet, geen eten ook niet. Hij at net zo lang niks tot hij ziek werd.

Inmiddels is hij 9 en gaat het een heel stuk beter. Hij eet nog steeds niet alles maar wel al heel veel meer dan in het begin.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Melissa  schreef op: 01-02-2013 13:45:48
Ja hij eet wel brood (is hij dol op), pap eet hij niet, weigert hij ook te proeven (Dominiek wil nog wel eens een bordje pap eten voor ontbijt)

Meehelpen wel geprobeert op zijn niveau, maar als hij door heeft dat het de bedoeling is dat dat goedje straks gegeten moet worden dan raakt hij het met geen vinger aan, en met sinds kort de aanvulling erbij "vies vies" ...

Ik maak me geen grote zorgen hoor, maar vind het wel lastig.

Met Dominiek twee dagen deze fase gehad, toen hebben we voor hem geen bordje meer gedekt, en toen schrok hij toch wel en begon hij te zeuren of hij toch wel mee mocht eten. Maar dat werkte voor Valentijn totaal niet ...

Af en toe geef ik hem wel een potje olvarit, maar wil het ook niet te vaak doen.

Volgens mijn man zit het 'geheim' erin om hem overdag minder van al het andere eten te geven. Hij kan echt zo 7 boterhammen eten op een dag (ik beperk dat al wel wat hoor) en ook fruit kan hij aan één stuk door eten. Maar ik wil het ook weer niet teveel beperken. Want wat is nou goed? De hele dag hongerig zodat je wel je bord warm eten leeg eet?
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Queen@home  schreef op: 01-02-2013 13:45:53
geen aandacht geven werkt volgens mij het beste
Onze zoon (op 2 weken na 3) eet alleen warm wanneer hij het lekker er uit vind zien blijkbaar, want ik kan niet zeggen dat hij het een wel eet en het andere niet.
Van mij eet hij sowieso al niets. Als zijn vader thuis is met eten eet hij wel. Die hoeft alleen maar naar hem te kijken en dan eet hij al... Heeft je man misschien wat meer invloed erop? 

 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Melissa  schreef op: 01-02-2013 13:49:17
qua fruit eet hij trouwens alles, appels, kiwi, mandarijnen, sinaasappels (die zijn nu favoriet), peren, ananas, druiven, aardbeien. Kan het beter andersom zeggen, ik ben nog geen fruitsoort tegen gekomen die hij niet eet.

En het gekke is, hij lust wel 'rare' dingen. Zo lust hij graag van die pittige oude kaas, hij eet zijn patat met .... mosterd , ook knakworst en rookworst eet hij het liefst met dikke klodders mosterd, knoflooksaus (pittige zelfgemaakte) eet hij zo uit de schaal op ....

Ik snap er soms niets van ...

Zou ik mijn eten misschien meer moeten kruiden voor hem ofzo hahaha maar ja, als hij het dan toch niet proeft heeft dat ook weinig zin.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Boterbloem  schreef op: 01-02-2013 13:50:34

Ik zou zeker minderen in brood en fruit, tijdelijk. Kijken of het verschil maakt.


En ik zou lege potjes olvarit bewaren, het eten pureren en daarin doen en vervolgens opwarmen (dus pas doen als hij op bed ligt) kijken of het echt aan de smaakt ligt of dat hij extreem koppig is of wat dan ook.

 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Melissa  schreef op: 01-02-2013 13:52:02

Quote Boterbloem:

Ik zou zeker minderen in brood en fruit, tijdelijk. Kijken of het verschil maakt.


En ik zou lege potjes olvarit bewaren, het eten pureren en daarin doen en vervolgens opwarmen (dus pas doen als hij op bed ligt) kijken of het echt aan de smaakt ligt of dat hij extreem koppig is of wat dan ook.


Dat laatste hebben we geprobeerd en hielp niet.

qua potjes heeft hij ook maar een paar die hij lust, sowieso als de stukken te groot zijn tuft hij het weer uit .... dus ik geef vaan potjes van 12 maanden ....
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Made  schreef op: 01-02-2013 13:53:00

Hier ook een periode drama geweest (tot ong 2 jaar kon ik haar echt alles geven). Ze moest van mij wel 1 hapje nemen om te proeven, maar deed ze dat niet...prima maar dan ook niks anders.


Heb gewoon bord voor haar neer gezet en zie maar of je gaat eten of niet. Maar als ze ging kkliederen ging het weg. Toen ging het wel iets beter.
Nu helpt ze me mee met koken en snoept ze al van alles voor het in de pan gaat, dus onbewust komen de groentes nu wel binnen...op de 1 of andere manier vind ze rauw dus lekkerder dan gekookt.
Groenten worden hier nog niet gegeten zoals het hoort, maar ze proeft het in ieder geval

 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Queen@home  schreef op: 01-02-2013 13:56:19
In fruit zitten wel heel veel suikers die voor een vol gevoel zorgen, dus niet meer dan 2 zou misschien wel kunnen helpen. En dan liefts het na zijn eten pas geven.

Onze zoon is gek op curry en mayo. Hij mag heerlijk dippen in de saus, maakt me niet uit wat we eten.  Dan eet hij meestal wat beter.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Bepje  schreef op: 01-02-2013 13:57:33
Het is lastig maar negeren is het enige wat je kunt doen. Je kunt er moeilijk een trechter inzetten en het schijnt dat kleine kinderen toch over het algemeen wel aan hun voedingsstoffen komen.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 01-02-2013 13:59:15
Idd misschien meer kruiden of andere dingen die je normaal
Nooit maak,zodat het iets nieuw is en hem dan mee laten helpen.
En ondertussen stop je hem vanalles toe.

Mijn dochter eet ook raar hoor.
Pannekoeken met MAC saus
Macaroni met maggi
Ze heeft af en toe rare dingen,maar dat heeft haar vader ook.
Als je die af en toe ziet eten,dan heb ik al gegeten.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Ans Mv J.k.d  schreef op: 01-02-2013 13:59:34
Je schreef dat hij pizza lust? Nou dan maak je elke keer een ander soort pizza pizza met alleen groenten dan 1 met wat vlees en groenten dan met vis dan met fruit ananas enz. Probeer elke keer wat op de pizza te doen wat je eet bijv eet je brocoli dan gaat dat ook op de pizza maak de pizza's zelf en je kan er wat volkoren tarwe meel door doen. En idd zorgen dat hij overdag niet teveel krijgt aangeboden. Anders heeft hij gewoon geen honger meer.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Diedoes  schreef op: 01-02-2013 14:03:16
Ik denk dat je man weleens gelijk kan hebben.Minder eten overdag is vaak wel beter eten 's avonds. Ik zou fruit bv als toetje gaan geven. Wel een sinaasappel, maar dan eerst 3 hapjes provene.
Hier moeten ze het aantal hapjes eten dat ze oud zijn. Dus mijn jongste moet nu 4 hapjes en dat gaat eigenlijk best goed. Soms vinden ze het opeens best lekker terwijl ze dachten dat het vies was voordat ze proefden.

Ik kook 3 a 4 keer in de week een nieuw recept dat niemand kent. Voordat ik dat deed at mijn dochter slecht. Nu eet ze erg goed en proeft alles!
Als ze proeven en ze vinden het vies hoeven ze van mij trouwens niet verder te eten. Proeven moet wel, ik kook niet voor piet snot
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Melissa  schreef op: 01-02-2013 14:03:43

Quote Ans mv J.K.D:
Je schreef dat hij pizza lust? Nou dan maak je elke keer een ander soort pizza pizza met alleen groenten dan 1 met wat vlees en groenten dan met vis dan met fruit ananas enz. Probeer elke keer wat op de pizza te doen wat je eet bijv eet je brocoli dan gaat dat ook op de pizza maak de pizza's zelf en je kan er wat volkoren tarwe meel door doen. En idd zorgen dat hij overdag niet teveel krijgt aangeboden. Anders heeft hij gewoon geen honger meer.

Ook al geprobeerd helaas, als ik de groentes pureer en ze in de saus doe eet hij het wel, maar herkenbare stukken dan neemt hij niet eens de moeite om ze eruit te pulken, dan eet hij gewoon niet meer!

Ik maak meestal de pizza zelf.

Wat hij ook wel eet is zelfgemaakte lasagne, daar zitten ook veel groentes in. Maar ja dat is heel duur om te maken en kost heel veel tijd (ik ben zo 8 uur verder voor ik zelf de bolognesesaus klaar heb). Sauzen uit een potje eet hij niet.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Mamavonn  schreef op: 01-02-2013 14:04:42
Diedoes. Dat was hier dus het probleem. Ik kon wel zeggen dat ze moesten proeven maar Lucas durfde/wilde niet.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Diedoes  schreef op: 01-02-2013 14:08:09

Quote melissa:
[...]Ook al geprobeerd helaas, als ik de groentes pureer en ze in de saus doe eet hij het wel, maar herkenbare stukken dan neemt hij niet eens de moeite om ze eruit te pulken, dan eet hij gewoon niet meer!

Ik maak meestal de pizza zelf.

Wat hij ook wel eet is zelfgemaakte lasagne, daar zitten ook veel groentes in. Maar ja dat is heel duur om te maken en kost heel veel tijd (ik ben zo 8 uur verder voor ik zelf de bolognesesaus klaar heb). Sauzen uit een potje eet hij niet.



Dan maak je er wel een erg ingewikkelde saus van. Ik maak het altijd zelf (behalve de lasagnebladen dan) maar maak het juist vaak omdat het vrij snel klaar is. Met spinazie, heerlijk!
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Diedoes  schreef op: 01-02-2013 14:09:02

Quote MamaVonn:
Diedoes. Dat was hier dus het probleem. Ik kon wel zeggen dat ze moesten proeven maar Lucas durfde/wilde niet.



Ja dan is het van mij wel makkelijk gezegd ja. Hier proeven ze idd wel. Lijkt me erg moeilijk hoe dan dat eerste hapje moet. Geen ervaring en geen tips helaas. Gelukkig eet hij nu wel.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Sabrah  schreef op: 01-02-2013 14:09:08
Nou ben ik wel heel nieuweschierig naar je recept!!
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Mamavonn  schreef op: 01-02-2013 14:10:45

Quote diedoes:
[...]

Ja dan is het van mij wel makkelijk gezegd ja. Hier proeven ze idd wel. Lijkt me erg moeilijk hoe dan dat eerste hapje moet. Geen ervaring en geen tips helaas. Gelukkig eet hij nu wel.



Ja gelukkig wel. Kon op mijn kop in de gordijnen gaan hangen dan nog vertikte hij het. Hij heeft een hele sterke eigen wil.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Senna  schreef op: 01-02-2013 14:11:07

Quote MamaVonn:
Diedoes. Dat was hier dus het probleem. Ik kon wel zeggen dat ze moesten proeven maar Lucas durfde/wilde niet.



Hier ook. Y durft niks te proeven, doet soms echt wel haar best. Ze zit dan te kokhalzen en te huilen, paniek gewoon.
Ze eet dan ook heel weinig, bijna geen groente, geen fruit en qua drinken alleen appelsap en dubbelfris.
Chocomel of yoghi, ik weet zeker dat ze het lekker zou vinden, maar ze durft het echt niet te proeven.

To, geen tips voor je. Hier hebben we een soort van patstelling bereikt met duidelijke afspraken. Ze weet waar ze aan toe is en kent de consequenties van haar keuze. Regelmatig eet ze niks, het zij dan zo
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Geen warm eten willen eten
Naam
Bericht