Menu
 

Topic:

Recepten voor sausjes

Alice  schreef op: 22-01-2013 16:23:49
Hier een aantal sausjes die makkelijk zelf te maken zijn en daarbij ook nog 's erg lekker. 

Voor alle sausjes kun je beginnen met dezelfde basis. 
Je kunt de basis op twee manieren maken. De makkelijkste is met een "temperke"  zoals wij dat hier noemen. Dat is gewoon een lepel bloem vermengd met water of melk en dan goed geroerd. 
Smelt een klontje boter in de pan, doe er een scheut melk bij (als je veel saus wilt maken, gebruik je meer melk en meer boter) Laat het warm worden en doe er al roerende het "temperke" bij. Blijven roeren, niet laten koken. Je ziet het steeds dikker worden. Is het nog niet de juiste dikte, kun je gerust nog wat bloem bijgooien. Als het te dik is, doe je er nog wat melk bij. 

Vanaf deze basis kun je verder. 
Voor een bechamelsaus voeg je toe: zout, peper, nootmuskaat
Voor een kaassaus voeg je toe... euhhhh Kaas! Liefst een niet al te vette kaas, maar wel een pittige kaas, of een mengsel van meerdere kazen. Hele vette kaas, geeft een vette smaak en uiterlijk aan je saus. Niet zo lekker of mooi. Parmezaanse kaas smaakt er altijd lekker in. Een lepeltje mosterd erbij maakt ook een hele lekkere, pittige kaassaus die lekker smaakt bij bvb brocolli of zalm. Naar smaak afkruiden met bvb wat peper. Zout zal er niet meer bij hoeven want de kaas is zout genoeg. 
Voor een champignonsaus: In een bakpan de champignons bakken en kruiden met bvb peper, zout, knoflook, rozemarijn, tijm of wat je maar lekker vindt. Dan de champignons bij de basissaus doen en ik doe er altijd een klein lepeltje vloeibare bouillon (ingedikte) en wat room bij voor een volle, ronde smaak. Je kunt eventueel ook een beetje van een bouillonblokje er in verkruimelen. 
Voor een kerriesaus: Fijngesneden uitje of sjalotje fruiten in een pan, kerriekruiden erbij, eventueel ook een beetje kurkuma en gember erbij.. knoflook als je er van houdt. De basissaus erbij, klein beetje kokosroom is ook erg lekker erbij. Heerlijk met bloemkool. 
Voor een pepersaus: Boter smelten in een pannetje, dan wat cognac bijvoegen en beetje laten inkoken. Melk erbij, temperke erbij, lepeltje bouillon erbij. Groene peperbolletjes (zachte) en een lading peper er in tot het je smaakt. 


Portosaus... Fijngesneden sjalotje fruiten in een pan. Port (25 ml) en rode wijn (100 ml) erbij gieten en in laten koken tot ongeveer 1/3e. 100 Ml lamsfond erbij (of andere fond) even laten koken, dan afkruiden met peper en zout. Kunt de saus zeven als je de sjalotjes niet in je saus wilt. Paar kleine klontjes koude boter er in, geven een mooie glans aan de saus. 

Iemand anders nog lekkere sausjes? 






 
Quote
Navigatie
RE: Recepten voor sausjes
Made  schreef op: 22-01-2013 16:27:35


Ga het vanavond even uitprinten en op mn koelkast hangen

Thx
 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
Onsjanneke  schreef op: 22-01-2013 16:34:30


bedankt Alice.
 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
Satekroket  schreef op: 22-01-2013 16:38:51
dat klinkt lekker!!!!!
 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
M&j  schreef op: 22-01-2013 18:51:58
Voor kaassaus doe ik altijd een flinke klont boter smelten, bloem erbij, goed roeren en op laag vuur langzaam garen. Koude melk toevoegen en onder goed roeren aan de kook brengen, even laten koken en de kaas toevoegen. 
Bechemel doe ik er nootmuskaat bij ipv kaas.
 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
Onsjanneke  schreef op: 07-01-2014 11:09:25
 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
Mirdepir  schreef op: 07-01-2014 23:14:47
Leuke recepten, krijg er honger van...van de week maar eens uitproberen.

 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
Made  schreef op: 07-01-2014 23:42:54
Ik heb de lijst nog steeds op mn koelkast hangen
 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
Gewoon Ik  schreef op: 28-04-2014 17:07:57
Vandaag weer een sausje gemaakt uit deze lijst en het was weer heerlijk
 
Quote
RE: Recepten voor sausjes
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 28-04-2014 17:14:01
Eehm ja, sate saus maak ik altijd zo:
4 grote lepels pindakaas; 1 kopje water; 2 eetlepels ketjap manis; 3 theelepels sambal manis of sambal badjak; 1 eetlepel tomaten ketchup; 2 eetlepels bruine suiker of stroop; 1 scheutje azijn. Dan alles in een pannetje en op het vuur zetten. Is het te dun, voeg dan wat pindakaas toe, is het te dik dan voeg je wat water toe. Als we dit met de kinderen eten die ik er een theelepel minder sambal in.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Recepten voor sausjes
Naam
Bericht