Menu
 

Topic:

melk 8 jaar

Marie8  schreef op: 18-01-2013 22:04:09
Mijn zoon van bijna 8 geeft aan dat hij minder behoefte heeft aan melk. Hij drinkt nu bij ontbijt en lunch karnemelk (bosvruchten, iets anders hebben ze hier nooit gelust aan melkproducten). Nu sta ik heel dubbel in het gebruik van melkproducten en ga sowieso niet standaard uit van het voedingscentrum. Maar ik wil ook dat ze een gezonde groei hebben.
Ik kan zo snel niet vinden wat goed zou zijn waarop ik mijn mening kan baseren.

Daarnaast vind ik het ook nog belangrijk om naar hem te luisteren en dat hij naar zijn behoefte daarin luistert. 
Ik moest zelf vroeger per se melk drinken, lustte het ook niet.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: melk 8 jaar
M&j  schreef op: 19-01-2013 11:23:06
Je kind hoeft niet persé melk te drinken, een andere vorm van zuivel is ook goed bijv. een extra portie kaas. Groenten bevat weliswaar ook calcium maar om de benodigde dagelijks hoeveelheid van 1,2 gram binnen te krijgen moet er meer dan 500 gram groenten worden gegeten, zie ik een kind nog niet doen.

Hiet heb je misschien wat aan om te checken. http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/mineralen/
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Kyla  schreef op: 19-01-2013 11:48:50
Maar (magere) melk bevat ook maar 135 mg per 100 ml... Boerenkool bevat al 210 mg, amandelen 250 mg, dus dat is al meer dan melk, en het wordt dus beter opgenomen. Kaas is wel een echte klapper, met 820mg per 100 gram (6 plakken ongeveer?) Van de opname van calcium uit kaas weet ik niet zoveel.
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Marjolein852  schreef op: 19-01-2013 12:19:10
Kyla, dat van vit c kwam bij mij vandaan.. Beetje een klok en een klepel verhaal .

Hier zweer ik bij goed afwisseld eten, vooral seizoensgebonden groenten en fruit..
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Angelique  schreef op: 19-01-2013 12:26:52

Quote :
Mijn oudste zoon drinkt al jaaaaren geen melk meer is nu bijna 10 en heeft 0 gaatjes. Mijn schoonmoeder drinkt een liter melk per dag en heeft een aantal maanden geleden bij een val haar pols gebroken, ze is toen onderzocht op botontkalking en dde uitslag was positief. Calcium uit melk wordt heel slecht opgenomen.

Groenten met veel oxaalzuur (spinazie, rabarber, postelein) hebben meestal een hoog gehalte aan calcium. Oxaalzuur en calcium houden elkaar in evenwicht vandaar dat deze groenten dan ook geen extra calcium opleveren.


Rijke calciumbronnen met een zeer goede opname zijn: sterkers, boerenkool, spitskool, Chinese kool, abrikozen, raapstelen, hazelnoten en zeegroenten.


Ik zag iemand die het had over melk en vitamine C. Melk bij de maaltijd gaat de opname van ijzer tegen. Vitamine C daarentegen bevordert juist de opname van ijzer.

Wat vitamine D betreft, denk ik dat deze vitamine heel lang is onderschat. De afgelopen jaren zijn de minimale benodigde waardes in bloed ook steeds naar boven bij gesteld. Naar mijn mening krijg je in nl niet genoeg en zou iedereen een supplement moeten
slikken.

Off-topic: ook al een D-tekort Angeligue? Hoe gaat het nu met je?




ik pak hem even op in mijn topic
voor angelique
wil hier niet te veel vervuilen

 
Quote
RE: melk 8 jaar
M&j  schreef op: 19-01-2013 12:36:55

Quote Kyla:
Maar (magere) melk bevat ook maar 135 mg per 100 ml... Boerenkool bevat al 210 mg, amandelen 250 mg, dus dat is al meer dan melk, en het wordt dus beter opgenomen. Kaas is wel een echte klapper, met 820mg per 100 gram (6 plakken ongeveer?) Van de opname van calcium uit kaas weet ik niet zoveel.




Van melk (of melkdrank) kan je makkelijker een grote hoeveelheid wegwerken dan van groenten, een beker hier is al gauw 150/200 ml. De meeste mensen zullen nooit voldoende groenten/noten kunnen eten om aan de nodige calcium te komen. 
Mijn kinderen zijn gek op boerenkool, maar verklaren mij voor gek als ik ze 6 ons voorzet om weg te werken 

Daarnaast is het aantal groenten dat zo calciumrijk is maar beperkt waardoor het menu wel erg eenzijdig wordt.
 
Quote
RE: melk 8 jaar
M&j  schreef op: 19-01-2013 13:05:04

Quote marjolein852:

Hier zweer ik bij goed afwisseld eten, vooral seizoensgebonden groenten en fruit..




Ik ook, lekker variëren dan komt het wel goed.
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Jacq39  schreef op: 19-01-2013 18:43:00
Mijn oude wijze vader zegt altijd "Melk is voor Kalfjes". Dus buiten borstvoeding heeft de mens geen melk nodig.... Wel calcium en eiwitten maar die haal je ook uit andere dingen!
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Littleteddy  schreef op: 19-01-2013 20:03:01
mijn dochter is ook geen melk drinker en ik maak er nooit een probleem van, ze krijgt genoeg fruit en groente binnen en heeft tot nu toe nog steeds sterkte tanden ondanks haar vele kuren antibiotica en snoepjes (vaak bij oma)

Vanmorgen betrapte ik haar wel in de keuken met het pak melk aan haar mond (moet nog 4 jaar worden!)
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Kyla  schreef op: 20-01-2013 11:59:56
Maar calcium uit melk wordt dus helemaal niet zo goed opgenomen... dat komt door de caseine en de fosfor in melk. Bovendien zijn er hele volksstammen die geen melk drinken en wel sterke botten hebben. Sterker nog er komt nergens zoveel botontkalking voor als in de westerse, melk-drinkende cultuur. Melk bevat namelijk heel veel eiwitten wat leidt tot verzuring van onze lichaamsvloeistof, om dat tegen te gaan, onttrekt ons lijf juist calcium uit onze botten..
 
Quote
RE: melk 8 jaar
3prachtkinders  schreef op: 20-01-2013 12:14:01
Mijn zoon drinkt ook liever geen melk.

Ik geef hem yogho, die van margere melk basis, tenminste dat staat op de verpakking, chocomelk....

En ik maak wel eens warme pap, brinta, custardpudding/vla, van die pakjes van john moir...

En toetjes, niet iedere dag.

Smeer boter op de boterhammen, hoop dat ie genoeg binnen krijgt, de oudste maak me niet druk om, die doet er niet moeilijk om.

De jongste wil wel eens klieren met het flesje melk, maar ik heb anijs gehaald, en dat vind ze lekker, mijn zoon lust niet eens anijs...En 1 blokje vind ik meer dan genoeg...
 
Quote
RE: melk 8 jaar
M&j  schreef op: 20-01-2013 13:41:50

Quote Kyla:
Maar calcium uit melk wordt dus helemaal niet zo goed opgenomen... dat komt door de caseine en de fosfor in melk. Bovendien zijn er hele volksstammen die geen melk drinken en wel sterke botten hebben. Sterker nog er komt nergens zoveel botontkalking voor als in de westerse, melk-drinkende cultuur. Melk bevat namelijk heel veel eiwitten wat leidt tot verzuring van onze lichaamsvloeistof, om dat tegen te gaan, onttrekt ons lijf juist calcium uit onze botten..




Hier wat cijfers over zuivelgebruik, http://chartsbin.com/view/1491, geen hele volkstammen dus maar bijna overal wordt een of andere vorm van zuivel gebruikt.

Osteoperose komt voor op 1 van de drie vrouwen en een op de zeven mannen boven de 60, werledwijd. Wij hebben veel mèèr oudere mensen daardoor lijkt het in Nederland meer voor te komen. Maar 2.5 procent van de bevolking van congo bijv. is ouder dan 65.
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Kyla  schreef op: 20-01-2013 14:28:26
Ik ben een spookje, lijkt het, bericht is foetsie!
 
Quote
RE: melk 8 jaar
Kyla  schreef op: 20-01-2013 14:34:15
Nog een keer proberen dan maar:

Van de website van Harvard:


Getting Enough Calcium


Despite the debates surrounding milk and calcium, one thing is clear: adequate calcium—both for bone development and for non-bone functions—is key to reducing the risk of osteoporosis. However, the healthiest or safest amount of dietary calcium hasn’t yet been established. Different scientific approaches have yielded different estimates, so it’s important to consider all the evidence.


Maximum-calcium-retention studies, which examine the maximum amount of calcium that can be forced into bones, suggest a fairly high requirement.To ensure that 95 percent of the population gets this much calcium, the National Academy of Sciences established the following recommended intake levels:



  • 1,000 milligrams/day for those age 19 to 50

  • 1,200 milligrams/day for those age 50 or over

  • 1,000 milligrams/day for pregnant or lactating adult women


But the maximum-calcium-retention studies are short term and therefore have important limitations. To detect how the body adapts to different calcium intakes over a long period of time—and to get the big picture of overall bone strength—requires studies of longer duration.


The results from such long-term studies may be surprising to some. While they do not question the importance of calcium in maximizing bone strength, they cast doubt on the value of consuming the large amounts currently recommended for adults.


In particular, these studies suggest that high calcium intake doesn’t actually appear to lower a person’s risk for osteoporosis. For example, in the large Harvard studies of male health professionals and female nurses, individuals who drank one glass of milk (or less) per week were at no greater risk of breaking a hip or forearm than were those who drank two or more glasses per week. (2, 3) When researchers combined the data from the Harvard studies with other large prospective studies, they still found no association between calcium intake and fracture risk. (4) Also, the combined results of randomized trials that compared calcium supplements with a placebo showed that calcium supplements did not protect against fractures of the hip or other bones. Moreover, there was some suggestion that calcium supplements taken without vitamin D might even increase the risk of hip fractures.


Additional evidence further supports the idea that American adults may not need as much calcium as is currently recommended. For example, in countries such as India, Japan, and Peru where average daily calcium intake is as low as 300 milligrams per day (less than a third of the U.S. recommendation for adults, ages 19 to 50), the incidence of bone fractures is quite low. Of course, these countries differ in other important bone-health factors as well—such as level of physical activity and amount of sunlight—which could account for their low fracture rates.

Toegegeven, er staat dat er geen enkele relatie is tot het drinken van melk in relatie tot de hoeveelheid botbreuken . Wel wordt genoemd dat in verschillende landen het aantal botbreuken lager is, terwijl de inname van calcium veel lager is dan de hoeveelheden die tot nu toe worden geadviseerd. Ook opvallend, calcium bijslikken zonder Vit D lijkt de kans op heupfracturen te vergroten.

Hopelijk staat het er nu wel

 
Quote
RE: melk 8 jaar
M&j  schreef op: 20-01-2013 17:03:12
'the incidence of bone fractures is quite low. '

In deze zin staat dat het aantal botbreuken relatief laag is voor mensen die weinig calcium consumeren, niet dat het minder is dan in het westen.    



"Of course, these countries differ in other important bone-health factors as well—such as level of physical activity and amount of sunlight—which could account for their low fracture rates."

 Vitamine D, voldoende beweging en oestrogeen zijn veel belangrijkere factoren bij het onstaan van bontontkalking.


http://www.osteoporosestichting.nl/calcium-en-vitamine-d.html





 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op melk 8 jaar
Naam
Bericht