Marie8 schreef op: 18-01-2013 22:04:09 |
Mijn zoon van bijna 8 geeft aan dat hij minder behoefte heeft aan melk. Hij drinkt nu bij ontbijt en
lunch karnemelk (bosvruchten, iets anders hebben ze hier nooit gelust aan melkproducten). Nu sta ik
heel dubbel in het gebruik van melkproducten en ga sowieso niet standaard uit van het
voedingscentrum. Maar ik wil ook dat ze een gezonde groei hebben. Ik kan zo snel niet vinden wat goed zou zijn waarop ik mijn mening kan baseren. Daarnaast vind ik het ook nog belangrijk om naar hem te luisteren en dat hij naar zijn behoefte daarin luistert. Ik moest zelf vroeger per se melk drinken, lustte het ook niet. |
Quote |
M&j schreef op: 19-01-2013 11:23:06 |
Je kind hoeft niet persé melk te drinken, een andere vorm van zuivel is ook goed bijv. een
extra portie kaas. Groenten bevat weliswaar ook calcium maar om de benodigde dagelijks hoeveelheid
van 1,2 gram binnen te krijgen moet er meer dan 500 gram groenten worden gegeten, zie ik een kind
nog niet doen. Hiet heb je misschien wat aan om te checken. http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/mineralen/ |
Quote |
Kyla schreef op: 19-01-2013 11:48:50 |
Maar (magere) melk bevat ook maar 135 mg per 100 ml... Boerenkool bevat al 210 mg, amandelen 250 mg,
dus dat is al meer dan melk, en het wordt dus beter opgenomen. Kaas is wel een echte klapper, met
820mg per 100 gram (6 plakken ongeveer?) Van de opname van calcium uit kaas weet ik niet zoveel. |
Quote |
Marjolein852 schreef op: 19-01-2013 12:19:10 |
Kyla, dat van vit c kwam bij mij vandaan.. Beetje een klok en een klepel verhaal . Hier zweer ik bij goed afwisseld eten, vooral seizoensgebonden groenten en fruit.. |
Quote |
Angelique schreef op: 19-01-2013 12:26:52 | ||
ik pak hem even op in mijn topic voor angelique wil hier niet te veel vervuilen | ||
Quote |
M&j schreef op: 19-01-2013 12:36:55 | ||
Van melk (of melkdrank) kan je makkelijker een grote hoeveelheid wegwerken dan van groenten, een beker hier is al gauw 150/200 ml. De meeste mensen zullen nooit voldoende groenten/noten kunnen eten om aan de nodige calcium te komen. Mijn kinderen zijn gek op boerenkool, maar verklaren mij voor gek als ik ze 6 ons voorzet om weg te werken Daarnaast is het aantal groenten dat zo calciumrijk is maar beperkt waardoor het menu wel erg eenzijdig wordt. | ||
Quote |
M&j schreef op: 19-01-2013 13:05:04 | ||
Ik ook, lekker variëren dan komt het wel goed. | ||
Quote |
Jacq39 schreef op: 19-01-2013 18:43:00 |
Mijn oude wijze vader zegt altijd "Melk is voor Kalfjes". Dus buiten borstvoeding heeft de mens geen
melk nodig.... Wel calcium en eiwitten maar die haal je ook uit andere dingen! |
Quote |
Littleteddy schreef op: 19-01-2013 20:03:01 |
mijn dochter is ook geen melk drinker en ik maak er nooit een probleem van, ze krijgt genoeg fruit
en groente binnen en heeft tot nu toe nog steeds sterkte tanden ondanks haar vele kuren antibiotica
en snoepjes (vaak bij oma) Vanmorgen betrapte ik haar wel in de keuken met het pak melk aan haar mond (moet nog 4 jaar worden!) |
Quote |
Kyla schreef op: 20-01-2013 11:59:56 |
Maar calcium uit melk wordt dus helemaal niet zo goed opgenomen... dat komt door de caseine en de
fosfor in melk. Bovendien zijn er hele volksstammen die geen melk drinken en wel sterke botten
hebben. Sterker nog er komt nergens zoveel botontkalking voor als in de westerse, melk-drinkende
cultuur. Melk bevat namelijk heel veel eiwitten wat leidt tot verzuring van onze lichaamsvloeistof,
om dat tegen te gaan, onttrekt ons lijf juist calcium uit onze botten.. |
Quote |
3prachtkinders schreef op: 20-01-2013 12:14:01 |
Mijn zoon drinkt ook liever geen melk. Ik geef hem yogho, die van margere melk basis, tenminste dat staat op de verpakking, chocomelk.... En ik maak wel eens warme pap, brinta, custardpudding/vla, van die pakjes van john moir... En toetjes, niet iedere dag. Smeer boter op de boterhammen, hoop dat ie genoeg binnen krijgt, de oudste maak me niet druk om, die doet er niet moeilijk om. De jongste wil wel eens klieren met het flesje melk, maar ik heb anijs gehaald, en dat vind ze lekker, mijn zoon lust niet eens anijs...En 1 blokje vind ik meer dan genoeg... |
Quote |
M&j schreef op: 20-01-2013 13:41:50 | ||
Hier wat cijfers over zuivelgebruik, http://chartsbin.com/view/1491, geen hele volkstammen dus maar bijna overal wordt een of andere vorm van zuivel gebruikt. Osteoperose komt voor op 1 van de drie vrouwen en een op de zeven mannen boven de 60, werledwijd. Wij hebben veel mèèr oudere mensen daardoor lijkt het in Nederland meer voor te komen. Maar 2.5 procent van de bevolking van congo bijv. is ouder dan 65. | ||
Quote |
Kyla schreef op: 20-01-2013 14:34:15 |
Nog een keer proberen dan maar: Van de website van Harvard: Getting Enough Calcium Despite the debates surrounding milk and calcium, one thing is clear: adequate calcium—both for bone development and for non-bone functions—is key to reducing the risk of osteoporosis. However, the healthiest or safest amount of dietary calcium hasn’t yet been established. Different scientific approaches have yielded different estimates, so it’s important to consider all the evidence. Maximum-calcium-retention studies, which examine the maximum amount of calcium that can be forced into bones, suggest a fairly high requirement.To ensure that 95 percent of the population gets this much calcium, the National Academy of Sciences established the following recommended intake levels:
But the maximum-calcium-retention studies are short term and therefore have important limitations. To detect how the body adapts to different calcium intakes over a long period of time—and to get the big picture of overall bone strength—requires studies of longer duration. The results from such long-term studies may be surprising to some. While they do not question the importance of calcium in maximizing bone strength, they cast doubt on the value of consuming the large amounts currently recommended for adults. In particular, these studies suggest that high calcium intake doesn’t actually appear to lower a person’s risk for osteoporosis. For example, in the large Harvard studies of male health professionals and female nurses, individuals who drank one glass of milk (or less) per week were at no greater risk of breaking a hip or forearm than were those who drank two or more glasses per week. (2, 3) When researchers combined the data from the Harvard studies with other large prospective studies, they still found no association between calcium intake and fracture risk. (4) Also, the combined results of randomized trials that compared calcium supplements with a placebo showed that calcium supplements did not protect against fractures of the hip or other bones. Moreover, there was some suggestion that calcium supplements taken without vitamin D might even increase the risk of hip fractures. Additional evidence further supports the idea that American adults may not need as much calcium
as is currently recommended. For example, in countries such as India, Japan, and Peru where average
daily calcium intake is as low as 300 milligrams per day (less than a third of the U.S.
recommendation for adults, ages 19 to 50), the incidence of bone fractures is quite low. Of course,
these countries differ in other important bone-health factors as well—such as level of
physical activity and amount of sunlight—which could account for their low fracture rates. |
Quote |
M&j schreef op: 20-01-2013 17:03:12 |
'the incidence of bone fractures is quite low. ' In deze zin staat dat het aantal botbreuken relatief laag is voor mensen die weinig calcium consumeren, niet dat het minder is dan in het westen. "Of course, these countries differ in other important bone-health factors as well—such as level of physical activity and amount of sunlight—which could account for their low fracture rates." Vitamine D, voldoende beweging en oestrogeen zijn veel belangrijkere factoren bij het onstaan van bontontkalking. http://www.osteoporosestichting.nl/calcium-en-vitamine-d.html |
Quote |