Menu
 

Topic:

Open dag - voortgezet

Son  schreef op: 18-01-2013 08:12:48
Vanavond hebben we onze eerste open dag op een middelbare school voor mijn kleine meisje.
We hebben nogal veel keus en hebben het beperkt tot 5 scholen. 
Michelle is al bij 2 scholen geweest voor een proefles.

Ik snap op zich dat je op je gevoel moet afgaan, maar wat is nou belangrijk om op te letten ?

Iemand tips ?

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Open dag - voortgezet
Tiesmv3jongens  schreef op: 18-01-2013 17:44:37
Hier ook de adviesgesprekken volgende week alleen is dit dan het school advies gebaseerd op de entreetoets en de ervaring van leeraren met de leerling in de klas. Hier zit de huidige leerkracht, de leerkracht van vorig jaar, hoofd bovenbouw en de locatie leider in de commissie. 

En als ze dan de cito heel goed maken wordt het advies wel naar boven aangepast maar nooit naar beneden.

Hier hebben we gelukkig de school al gevonden maar dat komt omdat onze zoon een rugzak heeft en ik dus  al op verschillende scholen gesprekken gevoerd heb.

Hij is woensdag meegelopen in een brugklas en vond het er wel leuk, volgende week hebben ze dan een kennismakingsmiddag en daar gaat hij ook naartoe.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
C@th  schreef op: 18-01-2013 17:53:49
hier is de cito ook niet belangrijk meer. ik kreeg in sept al te horen wat mijn zoon kan gaan doen volgend schooljaar maar dan zijn we wel apart hier want voor hem moesten we echt al in oktober gaan kijken voor scholen (ivm pdd-nos en add) 
we hebben gekeken naar svo en regulier onderwijs. het nadeel is dat svo maar "gaat" tot havo. en hij zit net aan de ondergrens vwo. dus advies is havo/vwo. ik wil hem dan ook op dat nivo hebben zitten en niet lager want dan gaat hij onderpresteren. (eigen ervaring nml)

volgens de leraar van groep 7 was groep 7 het allerbelangrijkste jaar want, dan hebben ze die entree-toets en ze kijken naar de "loop-baan" van de leerling. dus hoe ze gegroeit zijn. kan zijn dat ze in groep 3 slecht scoorde maar naar mate de jaren vorderde steeds beter werd (zoals bij mijn zoon)

voor mijn zoon heb ik al een vooraanmelding gehad en hij mag naar de school van zijn keuze en gelukkig ook regulier onderwijs. hij zag zelf speciaal onderwijs niet zitten (zou hij ook met een taxi naar school moeten en hij wil heel graag "normaal" behandeld worden)

nu wordt het 15 min fietsen voor hem.. ook beter voor mijn gemoedstoestand hahaha.. 

qua keuze kan ik je niet helpen. ik woon niet in jouw omgeving. wilde alleen even over de cito en schoolkeuze hebben

wij hebben dus gekeken naar de mogelijkheden qua zorg en hoe de school werkt. welk beleid ze volgen. afstand van huis en school. of er meerdere vriendjes hier heen gaan (ook voor mijn zoon is er maar 1 vriendje die naar die school gaat en die komt dan ook bij hem in de klas, dat hebben we al geregeld met de vooraanmelding)

verder ken ik de school zelf, heb er zelf les gehad dus makkelijke keuze.

suc6 met jullie keuze!!
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
M&j  schreef op: 19-01-2013 14:13:39
Hier wordt er voornamelijk naar het schooladvies gekeken mits deze overeenkomt met de cito

Een aantal scholen heeft kinderen met een te hoog schooladvies van school laten gaan, die moesten in de VO worden teruggezet daarom kijken VO scholen weer meer naar de cito.

Wij wisten het voorlopig schooladvies al in juli, het voorlopige cito advies kregen wij afgelopen december, het definitieve schooladvies krijgen wij eind februari voor de cito uitslag.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 09:55:14

Quote son:
Oke, dan zal bij jullie ook de cito niet meer van belang zijn.
hier wordt hij ook niet meer meegerekend.
Sinds dit schooljaar geldt:
Houding/prestaties op school
de toetsen van rekenen en begrijpend lezen vanaf groep 6
de cito entreetoets 
en advies vd leraar.
tuurlijk kijken ze nog wel naar de cito, zal met twijfel gevallen misschien een hoop duidelijk maken.



Dit heb ik dus niet goed gezegd.

De cito entreetoets is niet meer belangrijk (bijzaak)
Ik bedoelde de NIO.
Ze heeft een NIO van 118 en heeft daarmee makkelijk VWO
Het enige struikelblok is nog even dat ze met begrijpend lezen lager gescoord heeft. Vooral in groep 6.
Dus ze moet nu heel goed laten zien dat ze het kan.
Ze heeft nu met de cito's (jaarlijkse dus niet DE) al 2 gedeeltes gehad (van de 4 ?) en die had ze heel goed gemaakt.
Het probleem is bij haar dat ze snel snel snel werkt en dat ze dus het lezen afraffelt. Ze zei zelfs dat ze het lezen vaak gewoon overslaat...maar nu ze weet dat dit wel een (kleine) issue kan zijn is ze er goed mee bezig.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Worteltje  schreef op: 24-01-2013 10:38:04
Cito toets is ook maar moment opname he. Mijn zoon kon makkelijk havo aan volgens leraren en cito toets. Maar ik heb naar mijn zoon gekeken en mij niks van het advies aangetrokken  Weet namelijk ook hoe hij is (precies hetzelfde als ik vroeger  ) en dat is dat hij laks is en niet leert. Zag hem havo niet halen.
Heb hem op vmbo tl/havo gezet. Dat is de 1e 2 jaar en daarna wordt het tl of havo.
Nou zijn cijfers waren 1e rapport zo slecht dat ik blij was dat hij niet meteen naar havo is gegaan.
Heb m verplicht elke dag 2 uur huiswerk laten maken beneden maar hij heeft het nooit meer op kunnen halen zodat hij eind 2e naar havo kon. Is goed gekomen hoor, gewoon in 1x eindexamen gehaald en nu doet hij bank en verzekeringswezen niveau 4. Maar wat ik dus eigenlijk hiermee wil zeggen, staar je niet helemaal blind op de cito en advies van school, kijk ook goed naar je kind 
(is algemeen advies he, niet specifiek) 
En met school precies zo, je kind moet zich er het prettigst bij voelen, moet er minimaal 4 jaar heen. Het moet voor het hele gezin goed en fijn voelen. s6 allemaal, is zo'n spannende tijd dit 
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
C@th  schreef op: 24-01-2013 10:46:44
ik pak mijn eigen ervaring erbij. Ik kon beter. schooladvies... lager dan lbo  omdat ik de cito-toets niet goed had gemaakt. niet gekeken naar hoe ik het verder deed. nee cito was heilig!!

gelukkig heeft mijn moeder mij op de mavo gekregen (ik heb verschillende testen ondergaan waardoor ze hun advies wel moesten herzien en uit die testen kwam naar voren dat ik havo/vwo nivo had)

ik heb op de mavo gezeten, maar vond het te gemakkelijk dat ik niet leerde waardoor ik slecht cijfers haalde omdat ik totaal geen uitdaging kreeg (onderpresteren)
2e jaar ging ik dus naar mavo/lbo en 3e jaar leao (lager economisch onderwijs) 4e jaar leao en eindexamen gehaald zonder te leren. (met 3 x7 1x 6 1x4 1x8) daarna door naar kmbo-adm. 2 jaar later naar de meao.... en toen moest ik gaan leren. dat had ik nooit geleerd!! geen diploma van de meao als resultaat.

hadden ze nu gekeken naar de voorafgaande schooljaren dan wisten ze dat ik makkelijk havo aan had gekund en daardoor dus gewoon diploma's gehaald. 

bij mijn zoon ben ik er super happig op dat hij gewoon naar havo/vwo gaat. en gelukkig gaat school daarin mee. ik weet dat het in mijn zoon zit. en soms presteerd hij ook onder omdat hij geen zin heeft.  (bijv niet leren voor een toets en een 7 halen en dan denken dat ik dat prima vind.. nee hij had met leren makkelijk een 10 kunnen halen. ik zeg dan wel, het is een goed cijfer, maar het had beter gekunnen en dat weet hij ook) 

heel verhaal, maar ik wil er alleen mee zeggen dat je echt naar je kind moet kijken met wat hij aan kan. 
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:01:40
Ja dat is zo en ik weet 100 procent zeker dat ze vwo aankan.
Maar omdat de regels anders/strenger zijn, worden ze gewoon niet aangenomen als aan bepaalde eisen niet voldaan wordt.

Ik weet wel voor 99 % dat het goedkomt.
Op alles scoort ze ruim vwo, haar inzet is er, haar nio is ruim vwo en ook haar entree toets is vwo. Ik denk ook dat ze de cito op vwo gaat halen, omdat ik dit nu al vanaf de peuters af zie groeien.
Maar het uitstroom advies van lvs (leerlingvolgsysteem) (rekenen en begrijpend lezen) is nu ook van belang. Uitstroom voor VWO is 212. Voor rekenen heeft ze 218 dus geen prbleem. maar op begr.lezen heeft ze nu 206. Dat kan met de toetsen nu natuurlijk nog wel beter worden (groep 6 doet de das om...was 2 jaar geleden, toen wisten ze nog niet eens dat dit nu van belang was..maar oke)
Kan me niet voorstellen dat ze haar alleen op dit niet zullen "aannemen"
En zo niet..dan doet ze havo/vwo en zit ze volgend jaar alsnog in vwo klas. Maar juf had gezegd. Alls ze laat zien dat ze het kan (dus niet slechter worden) dan kunnen wij dat vwo advies gewoon geven.

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Ikke  schreef op: 24-01-2013 11:09:48

Wij krijgen morgen de brief met het schooladvies voor mijn dochter! 


Hier kijken ze naar de rapporten/prestaties/cito's van groep 6 t/m 8 en de uitslagen van de 2 Entreetoetsen.


De landelijke cito telt hier niet mee voor het advies.  Mijn oudste zoon zat op een andere school in groep 8, hij had de Nio toets. Op elke school doen ze het weer anders.


Mijn zoon had een dik havo advies maar ja dat zegt helaas niks, want zijn werkhouding is er absoluut niet naar. Gek worden we ervan!! Op de middelbare school krijgen ze ook meerdere keren per jaar VAS-toetsen dat zijn net een soort van Cito toetsen en daar komt het ook elke keer weer uit..dik havo niveau!! Maar ja hij moet er wel wat voor doen pff


Nu tellen ze de werkhouding ook mee met het advies geven, dat was toen we voor hem het advies kregen nog niet.


Voor mijn dochter hoef ik niet bang te zijn, die heeft een superwerkhouding. 


Ze krijgen ook geen dubbel advies meer hier, het is of havo, of vwo..geen havo/vwo meer. Je komt uiteraard wel in een gemengde brugklas dus doorstromen kan altijd nog.

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:15:38
landelijke telt hier ook niet meer, maar wel de lvs en aangezien deze week met die toetsen bezig zijn, moeten ze daar nog op wachten. Dus hebben ze besloten om ook te wachten op de cito. niet omdat die telt, maar om het "plaatje" compleet te hebben.
Uit de cito kunnen misschien toch wat "vraagtekens" beantwoord worden.
Het is maar spannend allemaal. Krijgen ze wel de cito nog bij jullie ?
Is 5/6/7 februari
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:16:46

bezoeken jullie al open dagen ?


Hebben jullie ook met loting ?


Ik vind dat wel echt balen. Als je eindelijk je school gekozen hebt, moet je eerst nog afwachten of ze er wel bij zit...
En zo niet, kan je een andere school gaan zoeken. En dan moet je hopen dat nummer 2 op je lijstje ook niet vol zit..

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Ikke  schreef op: 24-01-2013 11:19:01

Dat is nog niet helemaal zeker of ze aan de landelijke Cito mee doen. Mijn zoon heeft hem destijds ook niet gemaakt omdat die toch niet meetelde. Dat was in 2010. 


Wij kunnen vanaf volgende week al inschrijven bij de middelbare school 


Mijn dochter wil heel graag naar dezelfde school als waar mijn zoon op zit maar dan moet ze wel iig havo advies hebben want lager dan havo is er niet op die school. Maar dat zit wel goed denk ik, als zij geen havo advies krijgt eet ik mijn schoen morgen op

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Mv E.l.s  schreef op: 24-01-2013 11:20:49
Moet al gek gaan mocht ze dat advies niet krijgen Son. 
Hebben jullie inmiddels al een school uitgekozen?

Wij zijn vorige week naar open dagen geweest. Gelukkig is hier niet zoveel keus, wordt alleen maar moeilijker van. Had hier al eens een topic geopend over de meerwaarde van het gymnasium. Daar hebben we ons goed voor laten lichten en zeer waarschijnlijk wordt het dat. Ze moet wel een Cito score van 545 halen en volgens mij wordt daar ook echt naar gekeken. Naast haar inzet, houding, scores leerlingvolgsysteem en advies van de leerkracht. Denk dat ze het qua leren best kan, (alleen maar A scores), ze is alleen nog zo jong vind ik. Vorige week heeft ze een cito gemaakt van vorig jaar. Ze had 14 fouten. Weet iemand hoe ze de uitkomsten berekenen, of is dat elke keer anders? Aan de hand daarvan is ze wel gevraagd door school of ze mee wil doen aan de toptoets, dus zal wel aardig gemaakt zijn. 
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Ikke  schreef op: 24-01-2013 11:21:34

Oh ik zie nu je 2e berichtje. Met mijn oudste zoon hebben we destijds alle scholen bezocht. Met hun eigen klas bezoeken ze ook alle scholen. Hier is er geen lotingssysteem, als je voor 1 maart inschrijft dan word je gewoon toegelaten.


(Wij wonen in een gemiddeld grote stad)

Met mijn dochter hebben we zelf geen open dagen bezocht, zij weet dus al naar welke school ze wil dus dat is makkelijk. Er zijn eigenlijk maar 2 scholen die echt goed bekend staan hier, die andere school is haar 2e keuze mocht ze geen havo advies krijgen.

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:22:31
ja inschrijven kan hier van 13 februari tot 16 maart. Pas 25 maart wordt er geloot..
maar of je nou 13 februari of in maart inschrijft, dat maakt niet uit. Het is niet wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Ik ben benieuwd of ze het haalt ! Maar dat zit wel goed denk ik. Laat je het nog weten morgen ?
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Worteltje  schreef op: 24-01-2013 11:23:00
Toen mijn kids zover waren mochten we niet eerder inschrijven dan dat de uitslagen van de citotoetsen er waren maar moest wel voor 1 maart, anders konden ze je afwijzen. Wat een gestress was dat zeg. Echt, die uitslagen kwamen pas in de laatste week van februari  Gelukkig had ik de formulieren al ingevuld en de uitreksels al opgevraagd en dat hun vo school hier op loopafstand is, heb ze persoonlijk afgeven. Fijn dat dat nu niet meer zo is en dat de vo scholen niet meer de cito zo zwaar afwegen ed.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Mv E.l.s  schreef op: 24-01-2013 11:24:35
O, ondertussen is er al meer gepost. Hier geen loting, geen druk bevolkt gebied hier. School meldt je kind aan na het definitieve schooladviesgesprek en kan altijd geplaatst worden. 
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Ikke  schreef op: 24-01-2013 11:25:11

Ja ik laat het weten!! Zou blij zijn als het zover is, ze is er al weken zenuwachtig voor haha 


De juf had al een paar keer laten doorschemeren dat het wel goed zit met haar advies maar ik zou blij zijn als het definitief is


Balen van dat loten zeg, dat hebben wij gelukkig niet!

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:25:22
hier pas 2 open dagen gehad. Er is er 1 op het moment wel favoriet, maar ik wil graag nog 2 bezoeken. Die zijn pas volgend weekend en dat weekend er op.
Hier helaas dus wel loting...maar dat ligt er aan hoeveel leerlingen zich inschrijven natuurlijk. Elk jaar is dat weer anders.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:27:33
Dat de cito niet zwaar weegt is niet overal zo.

In kennemerland (haarlem en omstreken) hebben ze dit beleid toegepast, maar het kan zijn dat het ergens anders weer op een andere manier gaat.
De scholen daar moeten daar wel met zn allen aan mee werken.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Cir  schreef op: 24-01-2013 11:37:23
Mv. E.L.S. Wat is een toptoets dan? Daar heb ik nog nooit van gehoord.

Wij hebben maandag het adievs voor Daimy gekregen. Hij heeft VWO advies. Ben toch wel trots op hem hoor, zoheee.

Wij hebben op veel scholen ook loting. Maar als Daimy kiest voor een Montessorischool dan krijgt hij voorrang omdat hij nu ook Montessori doet.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:41:15
wat goed zeg !! Hoe hebben ze gekeken ? ook naar uitstroom van lvs ? en Nio ?
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 11:43:45

Ik weet niet hoe het zit met hoeveel fouten je hoeveel punten krijgt bij cito ???
Idd 545-550 is vwo
Geen idee wat toptoets is ?


Maar heeft ze verder geen citoentree of nio test gehad ?

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Mv E.l.s  schreef op: 24-01-2013 13:16:25
Even geknipt en geplakt, dit is een toptoets:



'Wil je ver komen, dan moet je talent hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor prestaties op sportief gebied, voor muziek en evenzeer voor schoolse, intellectuele resultaten. Maar de aanwezigheid van talent is op zich niet genoeg. Talent moet je prikkelen om het beter tot zijn recht te laten komen en talent moet je de mogelijkheid geven om te schitteren. Pas dan krijgt 'doptalent' de ruimte om zich tot toptalent te ontwikkelen.'

Zo begon vorig jaar de aankondiging van de in 1996 opgerichte Stichting Cognitief Talent om leerlingen uit groep 8 (leeftijd rond de twaalf jaar) te vragen mee te doen aan de 'Toptoets'. Deze toets, in opdracht van de Stichting Cognitief Talent ontwikkeld door het Arnhemse Cito (Centraal Instituut voor ToetsOntwikkeling), is opgezet om talentvolle leerlingen 'te laten schitteren op het gebied van leren, weten en denken.'


In principe mag elke leerling die zich uitgedaagd voelt door moeilijke opgaven zich voor deze toets inschrijven of zich laten inschrijven, door de school maar ook door trotse ouders, oma's of opa's. Er zijn geen voorwaarden aan verbonden, zoals een maximale score op de reguliere Cito-eindtoets, of zeer hoge rapportcijfers. Maar, zo wordt gewaarschuwd, wie mee wil doen, moet zich wel realiseren dat de Toptoets al snel te moeilijk is wanneer je op cognitief gebied niet tot minstens de beste tien procent van de leerlingen behoort. Ook voor hen is de toets pittig. En dat is precies de bedoeling. De moeilijkheidsgraad ligt een stuk hoger dan de reguliere Cito-eindtoets voor groep 8, waar vrijwel alle basisscholen in Nederland aan meedoen. Geen enkele deelnemer heeft tot nog toe de maximale score gehaald.

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Cir  schreef op: 24-01-2013 13:51:20
Dus school moet je daarvoor aanmelden? En wordt het dan tegelijk met de normale Cito-toets gedaan?

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Cir  schreef op: 24-01-2013 13:54:12

Quote son:
wat goed zeg !! Hoe hebben ze gekeken ? ook naar uitstroom van lvs ? en Nio ?



Son, ik heb daar eerlijk gezegd niet op doorgevraagd. Volgens mij is het een combi van toetsuitslagen en werkhouding.
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 22:11:11

oke, nou heel knap Cir !
Die toptoets is bij ons nooit ter sprake gekomen ?!
Maar wat is de meerwaarde er van ? Voor twijfelgevallen ?

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Mv E.l.s  schreef op: 24-01-2013 22:51:47
Nee hoor, niets geen meerwaarde. Telt ook nergens iets voor mee. Is gewoon een soort wedstrijd. Als je wint krijg je een studiebeurs voor later en een trofee   
 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 24-01-2013 23:00:58

ik zat net ff op de site te kijken. Leuk !
Valt alleen precies met kamp hahaha. Niet dat ik haar anders had mee laten doen hoor, al had ze het wel leuk gevonden denk.

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Ikke  schreef op: 25-01-2013 16:01:20

We hebben het advies, mijn dochter heeft een dik VWO advies!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Het onderwijskundig rapport zat erbij met alle grafieken,ze zat met alles bovenin de curve en met sommige dingen veel boven de lijnen!!


Ben super supertrots!!

 
Quote
RE: Open dag - voortgezet
Son  schreef op: 25-01-2013 16:32:19
Wauw wat goed !!! Ik kreeg vandaag een brief dat de adviesgesprekken op 4 en 5 maart zijn.......ff geduld dus

Maar dochterlief heeft wel een 9 gehaald voor haar spreekbeurt, dus hier ook een trotse mama
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Open dag - voortgezet
Naam
Bericht