Menu
 

Topic:

waarom???

>monique  schreef op: 17-01-2013 12:37:18
dit berichtje is niet bedoelt om weer een bv/ fv discussie op te roepen.
ieder zijn eigen ding.

ik moet het gewoon ff kwijt.

vriendin van mij is gisterochtend bevallen.
ze ging bv geven.
lees ik net dat ze een flesje heeft geven en dat ze nu met de kleine naar huis mocht, de bv wilde niet op gang komen??

ik snap dat niet, hebben ze in het ziekenhuis een beleid dat baby's pas naar huis mogen als ze gedronken hebben??
ik weet het niet hoor, ben 2 keer thuis bevallen.
bv moet toch op gang komen dat mag toch wel even duren voor dat het volledig op gang is??

en dan de reacties die erbij gezet worden doen me gewoon echt verdriet, dat een kindje op de fles prima groeit en dat papa dan ook eens wat kan geven en ga zo maar door.

ik reageer er niet op hoor, is helemaal haar eigen keuze en dat mag ook.

maar voel me af en toe gewoon net zo'n buitenstaander omdat ik wel bv geef, en dan ook nog langer doorvoed.
heb haar nog niet zelf gesproken hoor, even voor de duidelijkheid en ga haar ook niet erover "aanspreken" dit is haar kindje en haar keuze.

maar heb er wel ff een traantje over gelaten...

en moest het ff kwijt ben gewoon een emomuts...
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: waarom???
Melissa  schreef op: 17-01-2013 16:21:40
Dat is natuurlijk persoonlijk Mitch, iedereen heeft wel een getinte mening. Ik heb tot nu toe (behalve de echte 'experts') nog niet echt iemand ontmoet (in de zorgverlening) die echt borstvoedingsminded is. Vaak zijn ze het tot een bepaald punt, maar als het over hun grenzen gaat laten ze hun proborstvoeding wel varen. Zelfs de ibclc lactatiekundige bij Dominiek destijds zei "Geef heb maar een fles of twee per dag bij, is niet anders meis" en bij Valentijn een andere IBCLC lactatiekundige die op dag twee zei "Die krijg je niet volledig aan de borst, leg je er maar bij neer dat ook deze kunstvoeding bij zal krijgen tot 6 maanden" en adviseerde kv.

Ik denk dat ik daardoor mijn vertrouwen wat ik de zorgverleners rondom bv ben verloren. Vind ik zelf ook jammer, want hoe heerlijk is het om je vertrouwen in een zorgverlener te kunnen leggen.
 
Quote
RE: waarom???
Diedoes  schreef op: 17-01-2013 16:36:59
@Melissa, mijn ervaring is anders. Mijn dochter werd met een kz geboren en de voeding kwam niet op gang. Ik was moe, ziek, veel bloed verloren en trok het voeden elk half uur niet. Zij bleef maar huilen om eten. Er kwam geen druppel uit.
Ik wilde een speen en een flesje en dat wilden ze eigenlijk niet geven. Ik heb papieren moeten tekenen, eindeloos moeten horen dat bv beter is en eerst moeten vingervoeden.
Ik kon het niet. Ik was te ziek.
Na 4 dagen een flesje en steeds aanleggen op MIJN verzoek kwam de melk op gang en heeft ze volledige borstvoeding gehad tot 15 maanden. Toen was madam er klaar mee.

Kortom het ziekehuis hier is zeer pro bv en zomaar stoppen (ookal zei ik dat ik haar na een paar dagen wel zelf ging voeden) was er niet bij.
 
Quote
RE: waarom???
Mitch  schreef op: 17-01-2013 16:38:40
Maar melissa wat ik nu ga zeggen bedoel ik echt met alle respect zonder greintje sarcasme!
Ik denk dat er maar zeer weinig mensen bij jouw grens qua borstvoeding in de buurt kunnen komen.
 
Quote
RE: waarom???
Blauwtje  schreef op: 17-01-2013 16:40:07
Ik was het wel degelijk van plan. Bij de eerste is het mega fout gegaan, tepelkloven van hier tot tokio, de melk kleurde zelfs roze.
Het deed ZO"N pijn! Ik ging nog liever bevallen. Komt bij dat ik zelf heel verzwakt was.

Bij de tweede idem. Zo'n pijn dat S. zelfs niet wilde drinken bij me. Kraamverzorgster had het 1 x eerder gezien dat een kindje weigerde vanwege de pijn die de moeder ervan had.

Bij de derde bewust niet meer geprobeerd.

Het schijnt zo te zijn dat sommige vrouwen met een hele gevoelige huid er extreem pijn van kunnen hebben.
Ik hoor daar bij helaas.

 
Quote
RE: waarom???
Melissa  schreef op: 17-01-2013 16:43:17
Dat denk ik ook Mitch. Ik vind kunstmatige zuigelingen voeding geen volwaardig alternatief. Het is iets wat mijn kinderen alleen zouden mogen als ik niet zou kunnen voeden en er geen donormelk voorhanden is (dus echt alleen als laatste alternatief).  (voor de duidelijkheid, dit gaat over mij en ik heb/vel geen oordeel over anderen en hun keuzes)
 
Quote
RE: waarom???
Boterbloem  schreef op: 17-01-2013 16:43:43

Borstvoeding geven doe je niet zomaar...


 


Nee, maar opvoeden ook niet en al die andere dingen die erbij horen. Alleen is dit iets wat je makkelijker 'op kan geven' (of dus bewust voor kiezen).

Ik geloof dat heeeeeeeeeeeeel veel vrouwen prima borstvoeding kunnen geven zonder al te veel problemen als er geen flesvoeding was. Het is ook een stukje 'het is niet nodig om door te zetten want er is een goed alternatief'.

En dat moet een ieder voor zich weten, maar vind wel dat je eerlijk moet blijven. Als je kijkt naar het NL gemiddelde dan zou je denken dat ongeveer 70 procent geen borstvoeding kan geven omdat het amper gaat, ze geen voeding hebben enzovoort.

Vaak is het gewoon een bewuste keuze of een gebrek aan doorzettingsvermogen omdat kunstvoeding ook een optie is.

En daar bedoel ik niets verwijtends mee, dat ik laat ook wel dingen bij gebrek aan doorzettingsvermogen omdat ik wat anders kan gaan doen (noem eens simpele dingen als: met de auto naar de winkel omdat ik niet door de kou wil ) en zo op heel veel gebieden. Maar dan zeg ik ook niet: mijn fiets is kapot (oke, toevallig nu wel haha, lekker voorbeeld weer) of hij wilde mij niet zover brengen of het trappen ging bijna niet meer, maar dan zeg ik: ik had geen doorzettingsvermogen om het te proberen, dus ik pakte gewoon lekker de auto omdat dat meer bij mij paste en ik me daar prettiger bij voelde of wat dan ook.

 
Quote
RE: waarom???
Boterbloem  schreef op: 17-01-2013 16:44:45
En voor de goeie orde: ik heb het niet over de uitzonderingen van echt geen voeding of waarbij alles echt gewoon kapot ging of moeder lag half op sterven en dat soort dingen.

Maar volgensmij is dat ook wel duidelijk
 
Quote
RE: waarom???
Mafkees  schreef op: 17-01-2013 16:45:46
ik vind dat je een beetje overdrijft TO.
als zij wilde stoppen moet zij dat weten, als ze had willen doorgaan, moet zij dat ook weten.

iedereen maakt zn eigen keuzes hierin. daar is niks verkeerds aan. dat jij huilt omdat háár baby geen BV krijgt nu, vind ik echt heel ver gaan.

maar ik heb dan ook niks met BV. hier beide keren direct een fles erin gepropt.
en ja..ik wil ook het beste voor mn kinderen en ik hou ook zielsveel van ze en ook wij hebben een band en dat soort excuses.

ben zo blij dat iedereen het zelf mag weten. láát dat zo!

dan is iedereen happy. en als het bij jou nu ineens stopt dat ge-borst-voed....zegt niemand tegen jou "loser, wat ben jij slecht, geen BV meer?"
dan ben je ook heel gelukkig als iemand zegt "helaas, niks aan te doen, je kind hoeft niet dood te gaan vd honger, gelukkig is er een vervanger: de fles"
 
Quote
RE: waarom???
Mitch  schreef op: 17-01-2013 16:50:39
Soms zeggen mensen dat soort dingen ook uit ontwetendheid.

Ik heb mijn zoon 8 weken geborstvoed... borstgevoed.... gevoed uit de borst... uhh ja je snapt hem.
En toen was het op, leeg, theezakjes (wat best knap is want had cupmaat G toen ) kind huilde en huilde, had hem letterlijk de hele dag aan de borst, tot bloedens toe gevoed maar het was op.
Dus was het op en kreeg hij de fles.
Jaaaaren later sprak ik DM op het andere forum en deze vertelde mij over regeldagen en pieken en dagen in voeding vraag aanbod, nou ja het voor nu bekende verhaal.
Wilde dat ik dat eerder geweten had, heb mijn dochter daarna ook 4 maanden kunnen voeden met veel trots, toen stopte dat om een andere rede.

Maar er zijn ook vrouwen die willen echt geen bv geven en die verzinnen iets om het te vergoeilijken, dat vind ik sneu.
Als je niet wil dan wil je niet klaar, ik ga niet mensen overhalen om iets te doen waar ze niet achter staan want dan slaagt het toch niet!
En al helemaal niet allerlei mensen de schuld geven omdat jij besloot het niet te willen geven.
 
Quote
RE: waarom???
Boterbloem  schreef op: 17-01-2013 16:54:22

Ik heb er ook echt geen moeite mee als mensen bewust niet willen voeden of bewust zeggen: ik ga het proberen maar is het niets dan is het niets.


Maar door alle smoesjes denken mensen dat al die dingen echt bestaan (geen voeding meer enzovoort) waardoor voor de mensen die het wel zouden willen de kans op mislukken veel groter is.


Want als 10 mensen zeggen: ik had geen voeding meer, dan geloof je dat.
Als je te horen krijgt: er zijn regeldagen waarop het lijkt dat het op is, maar dat komt goed! Dan zet je mogelijk als je wil nog even door.

Ik dat is wat ik zo jammer vind.

 
Quote
RE: waarom???
Linnie  schreef op: 17-01-2013 16:55:07

Quote Mitch:
Soms zeggen mensen dat soort dingen ook uit ontwetendheid.

Maar er zijn ook vrouwen die willen echt geen bv geven en die verzinnen iets om het te vergoeilijken, dat vind ik sneu.
Als je niet wil dan wil je niet klaar, ik ga niet mensen overhalen om iets te doen waar ze niet achter staan want dan slaagt het toch niet!
En al helemaal niet allerlei mensen de schuld geven omdat jij besloot het niet te willen geven.




Hier dus zo'n moeder. Ik had er bij voorbaat helemaal niets mee, en kon ook niet overgehaald worden omdat het nu eenmaal het beste is voor kinderen. Je moet er een goed gevoel over hebben en er ook voor gaan, anders zit je niet lekker in je vel!
Ik heb er nooit geen spijt van gehad en mijn kids hebben er niets aan over gehouden
 
Quote
RE: waarom???
Mitch  schreef op: 17-01-2013 16:58:10
Maar dat is ook prima!
Kennis van mij voelt zich er ook echt niet goed bij, heeft ene hoop crap te verduren gehad omdat ze die mening had, maar ze was er wel eerlijk in!
Dat kan ik alleen maar waarderen, we leven nu eenmaal in een luxe dat we een vervanging hebben voor borstvoeding.... daargelaten of het slechter of evengoed of weet ik veel wat is!
maar ik vind het jammer dat we in een cultuur leven waarin we alles maar moeten verantwoorden.
 
Quote
RE: waarom???
Debby1977  schreef op: 17-01-2013 17:06:15
Bij de 1e borstvoeding geprobeerd................maar dat deed ik omdat ik het goedkoop vond. Ik was 18 en had geen riant inkomen. Helaas had ik te weinig voeding en moest ik na een paar dagen toch over op de fles, dit vond ik helemaal niet erg want ik ben geen bv mama. Ik vond het heerlijk dat iemand anders ook de fles kon geven. Mijn schoonzusje daarintegen heeft alle 4 de kinderen lang gevoed en daar heb ik alleen maar respect voor. Ik zal nooit iemand veroordelen op de keuze tussen borst en fles
 
Quote
RE: waarom???
Melissa  schreef op: 17-01-2013 17:15:23
De instelling is nog dat fles normaal is maar borst is het beste. Eigenlijk is het andersom, Borst is normaal, fles is minder goed. )voor iemand hierover gaat vallen, ik zeg eigenlijk precies hetzelfde, maar neem niet de fles als norm maar borst)

Maar goed, ik weet dat ik 7 jaar geleden er echt heel erg fel is was met discussies. En mijn mening is niet verandert, maar mijn strijddrift wel. Wat een ander doet moeten ze zelf weten, borst/fles/speen/eigen bed/familiebed/streng/niet streng etc, , ik doe wat mij het beste lijkt, ik vertel mijn methodes eigenlijk aan niemand en ga zeker niet vragen naar hoe anderen het doen, ik doe lekker alles in mijn eigen bubble. ALs iemand wat wil weten dan geef ik antwoord, maar vaak ook nog vaag.
 
Quote
RE: waarom???
Ivy  schreef op: 17-01-2013 18:00:48

Quote Mitch:
Ik denk dat vrouwen die zich zo snel op de fles over laten zetten, vanbinnen niet 100% achter de bv stonden.



Dat weet ik nog niet zo net.  Ik wilde het wel, maar ben doodsbang voor ziekenhuizen.  Toen de kraamzorg ging dreigen dat mijn zoontje opgenomen moest worden, heb ik toch die fles maar gekozen.  Toen ging ik er nog vanuit dat zij de expert was.

Ik had nog nooit van een lactatiekundige gehoord tot mijn jongste geboren was.  Leefde in de veronderstelling dat ik dus geen bv kon geven.  Zeker doordat verder niemand er meer met mij over gesproken heeft na mijn 1e korte ervaring.

Ik ben bang dat er best een hoop mama's zijn die simpelweg door betere begeleiding wel door waren gegaan.

Ik merk wel dat het nu anders is dan 11 jaar geleden.  Nu wordt er wel meer over gesproken dan toen. 
 
Quote
RE: waarom???
Alice  schreef op: 17-01-2013 20:16:23

Quote Mitch:
Vind het vervelend dat jij er zo weinig vertrouwen in heb, zo blijven ziekenhuizen die wel pro bv zijn een slechte stempel houden.
Mijn dochter was trouwens ook meer dan 10% afgevallen en deed mee voor de look a like contest kanariekijken, toch heeft ze geen druppel fv gehad.
Was het juist mijn pro bv kraamhulp die aandrong op de fles, en de kinderarts vond het onnodig.

Ik denk dat vrouwen die zich zo snel op de fles over laten zetten, vanbinnen niet 100% achter de bv stonden.




Of ze staan er niet 100% achter door onwetendheid/onzekerheid. 
En als je net mama bent geworden, vol zit met hormonen, het allerbeste wilt voor je zo kwetsbare kindje en een zogenaamde professional zegt dat je fles moet geven, dan moet je al heel veel kennis hebben en stevig in je schoenen staan wil je die persoon kunnen vertellen dat hij/zij ongelijk heeft. 

Voor mij zijn ziekenhuizen, kinderartsen een enorm schrikbeeld. Ik heb expres gezocht naar begeleiders in de zwangerschap waar ik zeker van weet dat ze me geen onzin aan zullen praten in die eerste zo belangrijke maar kwetsbare dagen. 



 
Quote
RE: waarom???
Bettie  schreef op: 17-01-2013 20:31:08
Tja...misschien ben ik te nuchter voor pro BV of pro fles maar ik zou er niet om gaan huilen.

Heb bij de eerste geprobeerd BV te geven en was er ook vast van overtuigd dat het ging lukken. Het was goed voor mijn eigen gezondheid maar helaas liep dat dus echt anders. In plaats van de reumapijn uitstellen kwam die de 2e dag als een boemerang binnen. Na 24 uur bijna fulltime proberen te voeden én steeds weer te kolven waarbij er alleen bloed uit kwam, kwam die pijnboemerang er extra overheen. Ik had de keus....medicijnen of medicijnen. Dus geen keus en vanwege die medicatie kon er geen BV gegeven worden. Tja....jammer maar helaas.

Hierdoor heb ik er bij de 2e geen seconde over nagedacht om weer BV te gaan geven. Juist vanwege die medicatie die ik ook na de bevalling direct weer zou krijgen, uit voorzorg. En...daarbij was ik nog 1000x blijer dat ik geen BV gaf, toen ik ruim 4 weken na de keizersnee een hersenvliesontsteking kreeg. Hierdoor hoefde mijn dochter niet opgenomen te worden én hoefde ik ook niet te stoppen met BV.

Mijn visie is; ieder zijn ding en laat elkaar vooral in haar waarde. Niets is wat het lijkt.
 
Quote
RE: waarom???
Marie8  schreef op: 17-01-2013 20:40:07
Toen ik in mijn borstvoedingsperiode zat, kon ik dat ook wat minder makkelijk loslaten, al zou ik een ander niet bekritiseren.
Wel als ze daarna zeiden dat het niet gelukt was en dat gebeurt nogal eens. Meestal is het binnen een dag niet gelukt. 
Ik ben overigens wel vaak bekritiseerd om het feit dat ik borstvoeding gaf, zeker toen ze ouder werden als 6 maanden.
Gelukkig zie/ hoor ik het weer vaker in mijn omgeving. Daar word ik dan weer een klein beetje blij van.
Ik ben het ook wel eens met boterbloem; bevallen, opvoeden...tis allemaal niet makkelijk en niet enkel leuk.
Maar goed, de keuze is er en iedereen mag deze keuze natuurlijk zelf maken. 

 
Quote
RE: waarom???
Patriciia*  schreef op: 17-01-2013 20:41:34
Ja dus???  Als zij er tevreden mee is is dat toch klaar? En sjonge een traan omgelaten? Ze mishandeld haar kind niet. Vind het erg overdreven allemaal.

Doe jij gewoon jou ding en laat haar haar ding doen.
 
Quote
RE: waarom???
Made  schreef op: 17-01-2013 20:46:35
Hier ook bewust gekozen voor fv. Heb het verhuld met mn borstoperatie, zodat ik geen vragen en gezeur zou krijgen....ja te gek voor woorden achteraf dat je je nog moet verantwoorden ook (althans zo voelde dat).
Ik heb natuurlijk het beste met mn kkind voor en naar mijn mening kan dat ook prima met fles.

Helaas is de mensheid er tegenwoordig zo op ingesteld, dat we vinden dat we overal maar een mening over moeten hebben. Borst of fles, iedere moeder doet waar het zich goed bij voelt en wat het beste is voor hun kindjes.
Ik persoonlijk zou er niet aan moeten denken om een peuter nog aan de borst te moeten hebben, maar een andere moeder en kind voelen zich daar prettig bij....prima toch, wie ben ik om daar over te oordelen? Zo is het ook met fles...als ik mn kind de fles wil geven, om welke reden dan ook, heeft iedereen die maar te accepteren.
Mocht ik eventueel (hopelijk) ooit nog een 2e krijgen, zou ik denk ik dezelfde keuze maken en bv direct al van de baan schuiven.
 
Quote
RE: waarom???
Suus  schreef op: 17-01-2013 20:55:10
Persoonlijk vind ik het geven van BV eel natuurlijk gevolg op een zwangerschap. Die mening zegt niks over keuzes van een ander. Ik heb nooit geroepen dat ik BV geef en waarom en ik irriteer mij aan mensen die dat wel doen met BV of KV. Niet om de keus maar omdat ik het triest vind.
 
Quote
RE: waarom???
Cora38  schreef op: 17-01-2013 20:56:50

Quote >monique<:
@ cora, er is al zo'n vereniging VBN, daar kun je een interne opleiding volgen om moeders te gaan helpen



Ja, dat weet ik ook eigenlijk wel, maar dat heeft zo`n geitenwollensokken gehalte. Ik heb daar nl. zelf een cursus gevolgd toen ik zwanger was. Filmpjes uit het jaar nul en info die achterhaald was.
Ik ga er wel nog een keer naar op zoek.
 
Quote
RE: waarom???
Alice  schreef op: 17-01-2013 20:58:46
Je hebt ook nog de LLL, La leche league. Is wereldwijd
 
Quote
RE: waarom???
Laura  schreef op: 17-01-2013 21:11:54
Ik ben voor mijn eigen kinderen grote voorstander van Borstvoeding. De belangrijkste reden hiervoor is dat dat voor ons het makkelijkst is. Geen gedoe met flessen en poeder en opwarmen en BV liep redelijk soepel. Groot voordeel dat het ook nog gezond is voor moeder en kind.

Maar ik zou er echt niet om gaan huilen als een andere moeder een fles gaat geven. Moet ze echt helemaal zelf weten.
 
Quote
RE: waarom???
Willmamavanbijna4  schreef op: 17-01-2013 21:38:14
ik ben het wel met melissa eens over het ziekenhuis waar ze het over heeft, ik heb daar nu drie kinderen gekregen maar als het op bv aan kwam hebben ze me niet goed geholpen....dat deed de kraamhulp thuis pas....ze hadden het gewoon te druk en laten je gewoon zitten....dus ik snap dat certificaat van hun niet zo goed...
 
Quote
RE: waarom???
Mvi  schreef op: 18-01-2013 09:27:42

Quote Suus:
Persoonlijk vind ik het geven van BV eel natuurlijk gevolg op een zwangerschap. Die mening zegt niks over keuzes van een ander. Ik heb nooit geroepen dat ik BV geef en waarom en ik irriteer mij aan mensen die dat wel doen met BV of KV. Niet om de keus maar omdat ik het triest vind.



mee eens, het gaat uiteindelijk niet meer om het welzijn van het kind maar om de moeders die of een hele vette pluim zoeken voor hun eigen opofferingsgedrag, hoe mee ik mezelf wegcijfer als moeder hoe beter ik het doen, of zo opgaan in de borstvoeding dat het bijna verslavingsgedrag vertoont, of heel stoer roepen dat mijn kind direct de fles krijgt omdat men geen geleuter aan het lijf wil, direct de zorg willen delen of gewoon geen zin hebben in een ellendige kraamtijd met bloedende boezems etc. ik vind het een persoonlijke keuze waa NIEMAND anders iets mee te maken heeft.
 
Quote
RE: waarom???
Macife  schreef op: 18-01-2013 09:30:52

Quote mvi:
[...]

mee eens, het gaat uiteindelijk niet meer om het welzijn van het kind maar om de moeders die of een hele vette pluim zoeken voor hun eigen opofferingsgedrag, hoe mee ik mezelf wegcijfer als moeder hoe beter ik het doen, of zo opgaan in de borstvoeding dat het bijna verslavingsgedrag vertoont, of heel stoer roepen dat mijn kind direct de fles krijgt omdat men geen geleuter aan het lijf wil, direct de zorg willen delen of gewoon geen zin hebben in een ellendige kraamtijd met bloedende boezems etc. ik vind het een persoonlijke keuze waa NIEMAND anders iets mee te maken heeft.



helemaal mee eens
 
Quote
RE: waarom???
Alice  schreef op: 18-01-2013 09:56:44

Quote mvi:
[...]

mee eens, het gaat uiteindelijk niet meer om het welzijn van het kind maar om de moeders die of een hele vette pluim zoeken voor hun eigen opofferingsgedrag, hoe mee ik mezelf wegcijfer als moeder hoe beter ik het doen, of zo opgaan in de borstvoeding dat het bijna verslavingsgedrag vertoont, of heel stoer roepen dat mijn kind direct de fles krijgt omdat men geen geleuter aan het lijf wil, direct de zorg willen delen of gewoon geen zin hebben in een ellendige kraamtijd met bloedende boezems etc. ik vind het een persoonlijke keuze waa NIEMAND anders iets mee te maken heeft.



Mwoa.. vind dat een beetje conclusies trekken op je eigen aannames hoor. 
Denk dat er maar heel weinig vrouwen zijn die bv geven zodat ze een pluim krijgen. Verslavingsgedrag... mjah.. vind dat eigenlijk een beetje een uitspraak van iemand die niets van bv geven afweet. 

Maar je hebt wel gelijk dat het een keuze is waar niemand iets mee te maken heeft. 
Waar mensen wel iets mee te maken hebben, is de hulpverlening van ziekenhuizen, kraamverzorgsters en andere professionals in de omgeving van nieuwe moeders. 
Dat iemand geen bv wilt geven, prima, haar keus, zal ik ten alle tijde mijn mond over houden. Maar iemand die het wel graag wilt en die gewoon onzin verteld wordt door een zogenaamde professional, daar word ik wel boos van. En dat vind ik een maatschappelijk punt. 


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op waarom???
Naam
Bericht