Menu
 

Topic:

hypermobiel/overbeweegelijk

Ikee  schreef op: 14-01-2013 17:18:36
Sinds een jaartje weten we dat onze dochter hypermobiel is. (3 keer flink door haar enkel, elleboog gebroken, last van veel groeipijn enz) Op zich niet erg maar daarnaast is ze ook overbeweeglijk. Nu begin ik te merken dat ze daar wel last van heeft, Op school kan ze niet stil zitten en wiebelt ze constant waardoor bijv schrijven lastig en slordig gaat. Thuis kan ze ook aan tafel niet stilzitten.
Even twijfelde ik aan AD(H)D (ik heb zelf add) maar die twijfels heb ik weggezet omdat ze wel goed oplet, goed kan concentreren enz.
Nu lopen we bij een cesartherapeut die haar gaat proberen te helpen hierbij. Thuis hebben we nu een zitbal te leen waardoor ze wel stil moet zitten. Deze hebben we ook op school uitgeprobeerd en de juf was best tevreden. Dus wellicht dat we een zitbal gaan aanschaffen.
Zijn er hier nog dames met tips? En wat is jullie beste tip
 
Quote
Navigatie
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Mo27  schreef op: 14-01-2013 17:52:10
Mijn dochter is ook hypermobiel. ze heeft haar pols pas gebroken. ze is nogeneens zo gek gevallen.
Ook heeft mijn dochter ontzettend last van groeipijn.

maar dat overbeweegelijk kan is dus helemaal niet.

dus heb ook geen tips. Maar hoop dat iemand je goede tips kan geven !
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Bakkenm  schreef op: 14-01-2013 18:11:16
Hoi! Onze zoon heeft problemen met de tactiele prikkelverwerking. Het komt erop neer dat hij moet bewegen om te beseffen dat al zijn ledematen er nog zijn en hij die prikkels nodig heeft om dit te beseffen. Het is echt om gek van te worden. Maar wij hebben er meer last van dan hij wij zijn nu aan het borstelen om te proberen om zo de prikkels aan te bieden dat hij er rustiger van wordt. Hij is trouwens ook hypermobiel.
Als je wat weten wil vraag maar raak!
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Stefke  schreef op: 14-01-2013 18:50:19
Hier ook een hypermobiele zoon. In de klas moet hij wel op een stoel in de kring zitten ipv op een bankje omdat zij spiertonus in rust te laag is (En hijdus doorzakt/hangt). Maar overbeweeflijk is hij niet. 
Helaas geen tips dus.
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Ikee  schreef op: 14-01-2013 18:51:28
Ik heb even gegoogeld op tactiele prikkelverwerking. Maar kan me daar nog niet in vinden. Neem het volgende week wel mee naar de cesar. Wat bedoel je precies met borstelen?
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Ikee  schreef op: 14-01-2013 18:53:29
Stefke dan is zo'n zitbal misschien ook iets voor je zoon. Hij moet dan al zijn spieren gaan gebruiken
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Wanouk  schreef op: 14-01-2013 19:11:04

Mijn dochter is ook hypermobiel (ze wordt volgende maand 8 jaar) 
Ze kan geen seconde stil zitten, altijd beweegt er wel iets aan haar lichaam.
Ook op school kan ze niet stil zitten, soms tot wanhoop van de leraren, hoewel ze wel goed oplet, en erg goede cijfers haalt, dus het stoort haarzelf helemaal niet.


We hebben een keer zo'n rubberen kussen geprobeerd, op advies van de fysio, maar dit was geen succes. Ze merkte dat ze daar heerlijk op kon wiebelen, en ging juist meer bewegen ipv minder.

We zijn nu 3 jaar verder, en er is geen verbetering. Gelukkig heeft ze nog nooit iets gebroken, maar ze komt wel erg onhandig over, altijd struikelen of dingen laten vallen.
Ook kan ze echt in de meest vreemde posities op de grond liggen om tv te kijken.

 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Dikkertje-dap  schreef op: 14-01-2013 19:20:01

Onze dochter van 6 is ook hypermobiel, kan echt in de meest rare houdingen gaan zitten/liggen dat mensen naar je kijken
Ze heeft hier best last van gehad met leren bewegen, ze had met rennen een dronkenmansgang en haar benen slingerde alle kanten op, ook traplopen doorlopen was lastig. Met springen kwam ze nooit op haar voeten terecht maar viel dan echt, door fysio hebben we haar spieren getraind omdat mensen die hypermobiel zijn gewoonweg stukken meer spierkracht nodig hebben om te kunnen doen wat andere zo doen, hierdoor is dat alles stukken verbeterd!
Af en toe hoor ik hier nog wat over op school omdat ze haar met gym zo'n slungel vinden bijv. tja, dat klopt haha.
Groeipijn heeft ze inderdaad ook flink last van en hier en daar vliegt er af en toe wat uit de kom, vooral met trampoline springen sta ik doosdangsten uit

Moeite met stilzitten heeft ze trouwens niet, wel om haar mond twee tellen dicht te houden
Wat bij ons dus het beste heeft geholpen is haar spierkracht trainen, doet je dochter al aan sport? Misschien ook wel prettig voor haar overbeweegelijkheid?

 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Marloes80  schreef op: 14-01-2013 19:46:21
Onze oudste is ook hypermobiel en hypertoon. loopt nu al even bij de fysio en daar zijn we ook begonnen met borstelen. Google maar eens op borsteltechniek. Sam wordt er echt rustiger van en geeft nu zelf aan dat hij druk in zijn hoofd is en vraagt dan of ik hem wil borstelen, na het borstelen geef je druk op alle gewrichten. Ik vond het eerst raar, maar hij heeft er echt iets aan. 

Woensdag gaan we naar een kinderpsychiater, want er zijn ook vermoedens van add of ADHD 
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Miesje  schreef op: 14-01-2013 20:10:01
ik ben ook hypermobil..al zolang ik me kan herinneren
kon vroeger ook niet goed lang stilzitten en lag.zat juist liefst in rare houdingen dan gewone.
dat nog steeds wel een, vooral met slapen.

ik was ook erg onhandig, liet nog wel  eens wat vallen.
vooral meself,had vaak veel blauwe plekken

geen tips voor je helaas
het is lastig.
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
San  schreef op: 14-01-2013 20:13:02
Google eens op syndroom van ehlers danloss...

Daar kun je heel wat info over vinden. 

Ik ben zelf ook al jaren extreem hypermobiel en heb dus EDS. 

Ik kan niet stilzitten, snel blauwe plekken. Mijn huid scheurt exreem snel. 
Het is heel erg lastig en vervelend!

Mocht je een gerichtte vraag hebben... Ik lees mee!
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Anna28  schreef op: 14-01-2013 20:14:10
Ik ben zelf hypermobiel. 
Heb soms nog steeds moeite met stilzitten. Heeft er bij mij mee te maken dat mijn spieren even geprikkeld moeten worden. Lastig uit te leggen, maar spieren worden onrustig. Net als dat je rusteloze benen kunt hebben, je moet dan echt even bewegen. 
Ik ben geen wiebelkont maar beweeg continue mijn tenen bijvoorbeeld, ik bijt de hele dag op mijn kiezen en heb een tik met mijn duim. 

Onrustig in de spieren dus. Geen idee of dat met de hypermobiliteit te maken heeft hoor, maar het rare is dat de onrust echt wegtrekt als ik dus in een vreemde houding ga zitten of liggen. Benen half in de knoop, knieen sterk naar achteren gebogen, overstrekken van ellebogen... daarna gaat t weer prima. 


 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Stefke  schreef op: 20-01-2013 21:25:14

Quote ikee:
Stefke dan is zo'n zitbal misschien ook iets voor je zoon. Hij moet dan al zijn spieren gaan gebruiken



ik ben bang dat zo'n bal te interessant is en hem teveel mogelijkheden tot spelen geeft. Het leidt hem denk ik af. HeB het bij de fysio aangekaart en heb nu een wig-kussen te leen. Is een schuin aflopend wiebelkussen. Icm ter kriskruisjes met tape op de grond waar hij zijn voeten op moet zetten zou het kunnen helpen. Ik bek benieuwd. 

Weet iemand of webelkussens ed vergoed worden door de zorgverzekering?
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Bakkenm  schreef op: 21-01-2013 07:55:48
Nee een wiebelkussen word niet vergoed. Onze fysio had 'm voor ons besteld en de kosten vielen me echt mee. Was uit mijn hoofd iets van 37 euro. Welke heb je te leen? Wij hebben nu thuis en op school een blauwe movin sit. Die kan je vullen met lucht. Op school heeft hij tevens aangeapste tafel en stoel zodat het vele hangen in de stoel een stuk minder is geworden. De tafel en stoel, in totaal " maar" 2500 euro, zijn wel volledig vgoed door het UWV.
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Stefke  schreef op: 22-01-2013 16:32:39
Oké, dat valt idd wel mee. We hebben een blauwe movingsit jr. 
Op welke manier zijn stoel en tafel aangepast? Misschien moeten we daar ook eens naar kijken...
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Bakkenm  schreef op: 22-01-2013 17:34:03
Hij heeft een stoel met armleuningen en een tafel met kantelbaar werkblad (ook omdat hij plus 8 heeft met een cilinder en maar 50% zicht) en een buikuitsparing zodat hij goed tegen de tafel kan zitten. Je moet anders eens kijken op maatwerk revalidatie. Die heeft het bij ons geleverd. Dit alles na een aanvraag bij het UWV met een rapport van de ergotherapeut. Die heb je nodig voor de vergoeding. Daar kwamen we achter na het indienen van de aanvraag bij het UWV, maar die bellen je dan netjes en hebben de aanvraag even achter gehouden ivm afhabdelingstermijn. Toen het rapport er eenmaal was, was de aanvraag zo afgehandeld.

Wij hebben ook het zelfde wigkussen. Hij kan een hoop hebben trouwens, als ik zie wat meneer er hier thuis af en toe mee doet in een onbewaakt ogenblik
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Ff Zo  schreef op: 22-11-2013 13:56:00
Mijn zoon is ook hypermobiel ben benieuwd naar jullie tips. Wij beginnen nu toch tegen een aantal dingen aan te lopen,  hoe doen jullie dit?

school, leren schrijven is lastig, hij gebruikt eem wiebelkussen en driehoekig potlood, maar is nog steeds vaak oververmoeid en schrijft langzaam (hoofdpijn/huilen). Hoe doe jullie dit? Fysio overweegt evt. om aangepaste stoel aan te gaan vragen, maar dat vind ik zelf ook gelijk weer zo'n grote aanpassing...

veters strikken, lukt hem echt niet.
eten met bestek, lukt ook niet...sowieso valt er vaak iets ergens op de grond...
's nachts vaak pijn in zijn voeten, geven hem nu vaak paracetamol, maar geef hem eigenlijk liever niets.
dag pretpark oid...meestal zit hij aan het eind van de dag in de kinderwagen van zijn zusje...maar goed hij is 6, dus kan eigenlijk niet meer.

welke sporten doen jullie kinderen?
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
3prachtkinders  schreef op: 22-11-2013 14:43:09
Ik weet sinds een maand dat ik hypermobiel ben...Nooit geweten, ja vage pijntjes hier en daar, tot dat ik voor een tenniselleboog naar de fysio ging, ging ze even mijn arm in vreemde houdingen, bochten deed...bij de meeste mensen ging dat niet...

Wist ik veel, dacht dat het normaal was .

Nu moet ik wel goed in de gaten houden, en leren waar mijn grenzen zijn...want zelf op de bank of zitten, zit ik altijd vreemde houdingen of hangen weet je wel...en dan weer lopen...

ben er nu ook wel achter, dat de oudste, en de middelste het ook zijn....en de jongste kan ik nog niks zeggen die is 22 maanden, die is dus lenig, super lenig hahaha.
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Laura  schreef op: 24-11-2013 21:43:03
Ok dan maar niet meer anoniem. ..

Maar ben nog steeds benieuwd naar andere ervaringen. .en zijn er op school of thuis aanpassingen gedaan? hoop dat iemand goede tips heeft.

En komt hoofdpijn en pijn in de voeten bekend voor?
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Saskia70  schreef op: 24-11-2013 22:18:57
Ja ik heb het ook en heb orthopedische steunzolen en problemen met mijn schouders, polsen en bekken. Ook ik moet voorzichtig zijn met sporten, tillen ed. 

Mijn voeten kunnen alle kanten op zeg maar en ook ik dacht dat het normaal was. Vinden jullie het ook lastig om een balans te vinden wat wel/niet gaat? 
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Nala  schreef op: 24-11-2013 22:39:34
Ook hier hypermobiel, naast de reuma, ook nooit geweten tot ik bij de revalidatiearts kwam.
Dacht dat de bewegingen en houdingen enzo wel normaal waren, net zoals jullie,maar niet dus.

Die balans kan ik ook niet vinden en ga dan ook te vaak over mijn grenzen.
Is alsof je je eigen lichaam opnieuw moet leren kennen.

Zie aan onze dochter ook wel wat kenmerken in haar bewegen en vooral houding waar ik zo mijn vraagtekens zet.
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Bakkenm  schreef op: 25-11-2013 17:50:16
Hai, ik heb al een keer eerder gereageerd.
T.jalle is ook hypermobiel. Hij heeft een aangepaste tafel en stoel op school. De stoel wordt nu wederom aangepasst omdat hij achteruit is gegaan.
Als je zoon op regulier onderwijs zit dan kan je dit meubilair aanvragen bij het UWV. Met een rapport van de ergotherapeut krijg je het vaak vergoed.
Dit geldt ook voor een laptop die T.jalle ook gebruikt. Let hierbij wel goed op of school hiermee om kan gaan. T.jalle zit nu op speciaal onderwijs en daar is het meer regel dan uitzondering dat er een laptop wordt gebruikt.
Op regulier onderwijs was het nogal een gedoe. School wil er niet gauw aan.
Hier ook een rolstoel omdat lange stukken lopen geen optie meer is. Indien je een aanvraag bij de WMO indiend laat je dan niet afschepen met een aangepaste buggy, die past hij over een jaar niet meer en dan kan je weer het aanvraagproces in.
Schoenen, aangepast, zijn hier met klittenband. Veters strikken heb ik voor nu even opgegeven.
Schrijven doet hij nog wel op school om het niet te verleren, maar alle potloden en pennen zijn van Stabilo. Kijk zelf even goed welke hij prettig vindt.
Fietsen kan hij, mede door DCD, niet op 2 wielen dus bij de WMO een driewieler met trapondersteuning aangevraagd.Hierdoor kan hij toch mee fietsen.
De cursus eten met bestek heeft hij ondanks 3 jaar fysio en ergortherapie nog steeds niet met goed gevolg afgerond. De hond vindt dat geen probleem hier.
Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel!
 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Laura  schreef op: 25-11-2013 20:04:22


@bakkenm tnx voor je antwoorden...

Na het avondeten van vandaag, denk dat ik ook maar een hond neem . Gebruiken jullie speciaal bestek?? Ik zie dat hij weinig grip heeft met gewoon bestek, maar wat is handig???

Hij zit inderdaad op regulier onderwijs. Juf gaf bij eerste gesprek al aan dat het geen probleem is als schrijven hem niet gaat lukken (uitgangspunt is dat het schrijven geen belemmering moet worden, anders  evt. computer), tegenwoordig werkt toch bijna iedere volwassene met een computer, maar inderdaad echt ervaring hebben ze niet en de klas heeft nog 29 andere kinderen....Overigens vindt hij ook de stabilo pennen/potloden het fijnst...

Klitteband schoenen zijn zijn voeten te smal voor, dus voorlopig verterstoppers gebruikt (inderdaad niet alles tegelijk, maar soms na de zoveelste opmerking van iemand (moet hij nu toch wel kunnen, hij is slim zat dus gewoon lui... :bonk, hoop ik de truc te hebben dat hij het ineens door heeft...

 
Quote
RE: hypermobiel/overbeweegelijk
Stefke  schreef op: 25-11-2013 20:53:06
Hier heeft zwemmen een grote ommekeer gebracht! Omdat hij met 1x in de week geen vooruitgang boekte zijn we naar 3x per week gegaan. Hij vloog vooruit! Dat hij zijn diploma's haalde was voor mij bijzaak. Ik zag (en zie) dat hij nu veel stabieler rent, niet half zo vaak meer valt, zelfs kan skiën! Was een jaar eerder onmogelijk, omdat hij niet kon sturen/remmen. Ook hangt hij niet meer zo veel (Voorheen hing ik hij tegen me aan, lag overal languit, leunde tegen muren, toonbanken etc.)

op school gebruiken we voor het zitten een eenvoudig anti-slipmatje. Hij zakt nu niet meer onderuit. We hebben nu een provisorische, maar ik ga zoeken of die er ook 'officieel' zijn (wat we nu hebben slijt flink).

schaar met kleine gaatjes gebruiken we, en driehoekpotloden. Het schrijven (hij zit u n groep 3) gaat onverwacht heel erg goed! Ben zo trots op mijn ventje! Hij tekent nu ook herkenbare dingen. Tot halverwege groep 2 kon hij alleen maar krassen, met veel moeite haalde je er een poppetje uit.

we hebben klittebandschoenen of met rits. Die ritsen krijgt hij zelf niet dicht. Wat wel werkt is kleine sleutelringetjes door de zippertjes doen. Hier steekt hij zijn vinger in en dan krijgt hij hem wel omhoog.

we proberen het hier met zo min mogelijk aanpassingen, omdat hij in het dagelijks leven die aanpassingen ook niet overal heeft liggen....

 
Quote
Navigatie


Reageren op hypermobiel/overbeweegelijk
Naam
Bericht