Menu
 

Topic:

onze huurwoning kunnen kopen

Angy  schreef op: 18-12-2011 23:59:09
We kregen afgelopen week een brief van de woningbouw dat we de mogelijkheid kunnen krijgen om onze huurwoning te kopen.
Dit kwam eigenlijk erg onverwacht en nu twijfelen we heel erg. In januari hebben we pas een info-avond maar voor die tijd wil ik wat meningen en ervaringen van anderen horen.

In het kort onze situatie:

- Huurwoning, 7 jaar geleden geheel gerenoveerd, volgende maand krijgen we nieuwe daken. In de taxatie wordt de kale huurwoning berekend en niet de extra's die we zelf aangebracht hebben.

- Man is afgekeurd voor 40 procent (dit percentage word hoger)
- Ik werk fulltime en heb een goed loon.
- Samen hebben we een inkomen boven modaal.
- Huur is 455 per maand
- Eengezinswoning, ruim, 3 slpkamers, zolder, tuin op het zuiden 25x6
- Gewilde wijk/buurt, kindvriendelijk, binnen nu en 2 jaar winkelcentrum(pje) en nieuwbouw om de hoek.

We hebben voordat we gingen huren 7 jaar geleden een koopwoning gehad, wegens een hyp.adviseur die ons bedonderd heeft zijn we in de WSNP terecht gekomen (2006).

Dit wordt het grootste hekel punt omdat we natuurlijk nog vermeld staan bij het bkr tot 2014.
Vanaf einde WSNP geen nieuwe schulden.
Inkomen is sterk veranderd omdat ik nu een goede baan heb.

Mijn werkgever zegt dat de banken vaak wel akkoord willen gaan met een hypotheek als je de woning al huurt en financieel stabiel bent.

Maar goed wij weten het niet, stel het lukt, welke hypotheek moeten we dan nemen, vooral omdat we hele slechte ervaringen hebben in het verleden zijn we hier erg huiverig voor.

We willen bijvoorbeeld niet beleggen, we willen als we oud en versleten zijn hier een spaarpot uit halen, soort van extra pensioen (we hebben een pensioen gat).

Nou ja iemand tips/ervaringen
 
Quote
Navigatie
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Anoniem  schreef op: 19-12-2011 01:42:09
ik heb er geen verstand van maar je moet gewoon bij een paar hypotheekadviseurs of banken langsgaan en kijken wat ze je kunnen vertellen en bieden (hoeveel rente enzo en hoe lang)

volgens mij is het verstandig om het op 1 loon te baseren als dat kan

 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
M&j  schreef op: 19-12-2011 01:50:06
Naar de reguliere banken gaan voor advies, zoals de ABN, ING, RABO, de zogenaamde adviseurs zou ik niet naar toe gaan.
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
*noisette*  schreef op: 19-12-2011 05:46:56
In de huidige tijd (dus de onzekerheid voor het behoud van hypotheekrente aftrek) zou ik gaan voor aflossing van de hypotheek. Doe dat door annu´teit of linear aflossen.

Annu´teit: je maandbedrag (rente en aflossing) is elke maand hetzelfde, alleen wordt de aflossing per maand meer, de rente per maand minder. Omdat je telkens iets aflost. Je aftrek in de IB wordt jaarlijks minder, omdat je steeds minder rente betaald.

Linear: je lost per maand een bedrag af, de rente is dan elke maand dalend. Je totale maandlasten dalen elke maand. Ook hier is je aftrek in de IB elk jaar minder, omdat je steeds minder rente betaald.

Voordelen hiervan zijn, dat mocht je ooit moeten verkopen, je hypotheekschuld minder is, dus minder kans op een restschuld bij verkoop.

Je kunt kiezen voor een spaarhypotheek, dan leg je iedere maand premie in om te sparen zodat na de looptijd van je hypotheek het leningsbedrag vrijkomt. Je betaald altijd het volle pond van de rente omdat je niet aflost, pas na afloop.
Nadeel van deze variant is, dat Óls er een mes in de hypotheek rente zit, je het direct voelt want je blijft de volle rente betalen. De andere twee varianten wordt de rentebetaling minder.

Aflossingsvrije hypotheek: zou ik niet meer aan beginnen, je betaald alleen rente, je lost niets af, maar je bouwt ook niets op om af te lossen. Moet je helemaal zelf doen op basis van zelf sparen, erfenis verwachten of de jackpot winnen.

De spaarhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek zijn in de markt gekomen om de maximale rente aftrek voor 30 jaar te krijgen. Omdat je de maximale schuld houdt waar je rente over betaald.

Mocht het kabinet gaan snijden, dan hoop ik dat ze een variant bedenken om die laatste twee als nieuwe hypotheek te verbieden. Zo dwing je mensen namelijk om het geld in hun huis te stoppen en verminder je de overheids uitgaven voor de hypotheekrente aftrek.

Al hoop ik persoonlijk dat ze er vanaf blijven
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Jolanda1974  schreef op: 19-12-2011 07:51:59
Wij hebben ook het aanbod gehad om ons huurhuis te kopen maar wij zien er voorlopig vanaf. Wij krijgen nl. geen huurderskorting op de koopprijs en moeten daardoor de hoofdprijs betalen. Hier redelijk last van achterstallig onderhoud.
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Bernarda  schreef op: 19-12-2011 08:36:48
ik zou eerst een financieel kijken of je wel in staat bent om de komende 30 jaar hoofdkostwinnaar te blijven en of je man nog aan het werk kan komen, houdt hij zijn inkomen die hij nu nog heeft? zouden jullie met 70% van jou loon ook een huis kunnen kopen? je moet ook extra kosten gaan betalen, onderhoud, gewoon de kleine dingen maar ook schilderwerk, eens per 10/15 jaar moet je de boel updaten wil je een goede prijs voor je huis over een aantal jaren dan zal het huis wel goed onderhouden moeten zijn. dat betekend een moderne badkamer/ keuken. dan onroerendgoed belasting, opstal verzekering, weet je wat dat is voor je huis? wat als je geen hypotheekrente aftrek meer krijgt, kunnen jullie het dan nog betalen?

maar die BKR registratie lijkt mij wel een probleem, ik persoonlijk zou mooi na 2014 kijken, er zijn huizen genoeg te koop, je weet of je je baan dan nog hebt en jullie hebben dan een periode achter de rug en komen in rustiger vaarwater, wie weet wil je wel heel ergens anders wonen als blijkt dat de huizen in andere buurten aantrekkelijker zijn.

lastige keuze.. succes ermee..
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Koelkast  schreef op: 19-12-2011 09:11:23
ik denk gezien je bkr dat het niet gaat lukken.
2014 is nog 2 jaar en ook al ben je nu stabiel de banken zijn zo enorm streng geworden.
Ik wens je alle succes natuurlijk!
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Mieper  schreef op: 19-12-2011 09:19:46
Ik zou lekker blijven huren. Zeker gezien de huidige financiele situatie.
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 19-12-2011 14:42:35
Gezien de financiele situatie zou ik blijven huren.
Hebben jullie maandelijks geld over voor onderhoud ?
Kun je de hypotheek ook betalen zonder HRA ?
Kun je de hypotheek ook betalen als jij je baan verliest en dus 70 procent inkomen hebt ?

Gezien de eisen van de banken en jullie BKR, zal het erg lastig worden.
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Angy  schreef op: 20-12-2011 00:14:50
Noisette dank je voor deze nuttige informatie!

Voor de anderen ook bedankt, het is gewoon zo'n moeilijke keus ALS we al een hypotheek krijgen. We moeten denk ik de informatie avond afwachten dan krijgen we meer informatie.

Ik heb via internet berekend waar de gemiddelde huurhuizen in deze omgeving voor te koop staan, dit zou ik met mijn inkomen gemakkelijk kunnen betalen (is zelfs ietsjes minder als de huur nu), de HRA heb ik niet meegeteld.

We zouden maandelijks geld over hebben voor aan de kant te zetten voor onderhoud.
Ook als ik mijn baan zou verliezen zouden we het nog kunnen betalen.

Het inkomen van mijn man zal zo rond dit bedrag blijven, en word vermoedelijk meer door een invaliditeit pensioen wat hij nog moet krijgen van defensie. Dit is maandelijks een paar honderd euro tot zijn overlijden.

Of ik mijn baan houd....tja denk het wel, maar goed zelfs met een vast contract weet je dit maar nooit.

We weten in ieder geval dat we hier blijven wonen, gekocht of gehuurd, ergens anders kopen is geen optie. Met betrekking tot het onderhoud zijn de grote dingen de laatste 7 jaar gerenoveerd. Dus van de muren en buiten muren tot de kozijnen, plafonds, vloeren, electra, kelder, trappen, en nu dan volgende maand het dak.
Het enige wat misschien tegen die tijd aan komt is de cv ketel.

Maar, gehuurd blijven zitten mogen we de badkamer niet verleggen naar een slaapkamer, gaan we kopen mag dat wel. En dat is toch een wens, we hebben nu een badkamer waarbij je je kont niet kan keren.

@ sis : dat is inderdaad een mooie regeling van de woningbouw, in de brief stond nu alleen dat hun die 2 procent overdrachts belasting betalen, maar goed meer zullen we wel horen in januari.

En in het ergste geval moeten we nog 2 jaar wachten....als we het doen....pfff moeilijk zeg...

 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 20-12-2011 13:40:04
Het het financieel kan, je maandelijks zelfs minder gaat betalen. Dan zou ik het doen
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Anoniem  schreef op: 20-12-2011 13:46:18
dus je gaat qua hypotheek minder dan 455 betalen???

A das ws netto maar je weet niet hoelang en in welke vorm de hra nog doorgaat

en b dan los je volgens mij niets af en compleet aflossingsvrij mag volgens mij niet meer vanaf 2012 plus dat je dan nog wel elders kapitaal op moet bouwen om af te lossen
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Femm  schreef op: 29-12-2011 21:51:23
Ben je al bij een bank / adviseur geweest?
Naar BKR wordt zwaar gekeken, hoe staan jullie bij het BKR, hebben jullie bijv een A2,3 of 4 gehad of alleen een A welke nu op H (hersteld) staat?
Als het alleen op A staat en nu op H maak je een kans maar het blijft moeilijk.
Ik zou inderdaad ook kijken of je het kan lenen op 1 inkomen, eissen 2012 gaan fors omhoog waardoor je minder kan lenen dan in 2011.
Ik zou inderdaad ook gaan voor lineair, annuiteit of banksparen heb je in ieder geval zekerheid, en met lineair en annuiteit daalt je hypotheekschuld.
Succes!
Gr Femm
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Angy  schreef op: 29-12-2011 23:07:32
dankje femm

We zijn vorige week bij de bank geweest en hebben BKR opgevraagd dat is afwachten, in 2009 hebben we dit ook gedaan en alles op 0 laten zetten (Hersteld)

Bij onze eigen bank maken we geen kans, dit hebben ze al nagekeken, 01-07-2014 zijn we welkom (dan vervallen de H coderingen)
Maar hij zij wel dat via de NHG er wel een of ander fonds bestaat die wel eens een hypotheek willen verlenen in uitzonderlijke situaties (onze situatie is dus blijkbaar uitzonderlijk).

Verder hebben we al een taxateur gehad (via de woningbouw) en deze man had ook een adres waar we naar toe konden gaan, na 18 januari (dan hebben we de info avond gehad) gaan we ook nog naar de makelaar van de woningbouw.

Dus tja.......afwachten maar weer
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Angelique  schreef op: 29-12-2011 23:14:41
kijk enige probleem zou bkr zijn
dat gaat waarschijnlijk echt niet lukken ook niet onder doe omstandigheden

wij hebben pas ander huis gekocht en volledig op naam van mijn partner maar zelfs dan was mijn bkr een probleem ondanks dat we helemaal niets geregistreerd van elkaar zijn


als het je toch mocht lukken dan zou ik zeggen doen zeker als je ongeveer net zoveel betaald als de huur want huur verdwijnt en dit komt naar je toe uiteindelijk
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
3prachtkinders  schreef op: 30-12-2011 11:25:16
Wat ik zou doen is, is het huis taxeren, dat je niet straks een flinke prijs gaat betalen, terwijl het huis niet waard is.
 
Quote
RE: onze huurwoning kunnen kopen
Caithy  schreef op: 30-12-2011 11:28:44
Bedenk wel dat hypotheek niet de enige kosten zijn, denk ook aan onderhoud, verzekeringen etc belastingen.
Verder zou ik de woning taxateren en zelf een bod doen! Nee heb je ja kun je krijgen! Zij willen er toch van af blijkbaar!!

Wij hadden ook een bkr notering en kregen geen hypotheek, we moesten nog 4 mnd van de 5 jr en daarna was het geen probleem!!
Wij hadden een A2 notering.
 
Quote
Navigatie


Reageren op onze huurwoning kunnen kopen
Naam
Bericht