Ania schreef op: 18-12-2012 18:36:26 |
Hallo dames, Eerste kerstdag komt mijn familie hier de Kerst vieren. Heel gezellig en leuk, behalve... ik ben absoluut geen keukenprinses! Kunnen jullie mij helpen met lekkere, makkelijke recepten, die wel leuk aangekleed kunnen worden? We zijn met 6 volwassenen en 2 peuters. Voorgerecht hoef ik niet voor te zorgen, dat maakt mijn zusje. Hoofdgerecht wilde ik graag iets als aardappelgratin maken (dag tevoren), en dan in puntjes snijden, opwarmen en zo serveren. Zijn daar variaties op mogelijk? Vlees... Beef Wellington had ik in gedachten, kan ik dat ook tevoren maken? Voor groenten ben ik echt inspiratieloos, dus laat maar horen. Enige voorwaarden: geen seafood en geen varkensvlees. (Oh ja, toetjes weet ik al, dat wordt Eton Mess, een combi van verse aardbeien, slagroom en meringues!) |
Quote |
Mamav2zoons schreef op: 18-12-2012 19:05:47 |
geen tips voor je ben ook geen keukenprinses dussss hier gaan we gourmetten |
Quote |
Linnie schreef op: 18-12-2012 19:08:45 |
wij halen eendenbout bij de Aldi, is makkelijk klaar te maken met een beetje peper en zout erover
heen, kort te bereiden en goed te doen voor meerdere mensen. Je kan ongeveer 4/5 stukjes in 1
koekenpan bakken. Of die kipschotels van de ah die je in de over kan zetten, ook altijd goed, kan niet misgaan met klaarmaken! Groenten weet ik ook niet, wij eten meestal patat erbij en een lekker sausje. Het enige groen is een komkommer en mini tomaatjes |
Quote |
Karien schreef op: 18-12-2012 19:09:38 |
Lekker een bak sla met van alles erop en eraan. witlof ham/kaas uit de oven of wat worteltjes, klein strookje broccoli, wat sperzieboontjes....staat ook leuk door elkaar in een schaal. Stoofpeertjes? gà je alleen gratin doen of ook nog iets anders? dan zou je bijv. Nog wat aardappelkroketten erbij doen of krieltjes bakken. ik heb zelf van die kleine ovenschaaltjes...echt voor 1 pers. Dan zou je er taartjes van kunnen maken. dat moet je ook maar hebben natuurlijk. |
Quote |
C@th schreef op: 18-12-2012 19:10:14 |
of een biefstuk met stroganoff saus? of champignonsaus? of pepersaus? is makkelijker en sneller
klaar groente: zou het heel simpel houden.. boontjes, verse wortels... vanalles wat. is allemaal wel lekker met de aardappel gratin |
Quote |
C@th schreef op: 18-12-2012 19:11:12 |
beef wellington is met bladerdeeg. ben zo bang dat het dan te nat wordt. en dat is best goor |
Quote |
C@th schreef op: 18-12-2012 19:11:41 |
maar klinkt wel lekker BEEF WELLINGTON Voor de beef wellington heb je per kilo rosbief nodig: Eetlepel cognac, of vieux (niet per se nodig, wel lekker) 3 zeer fijn gesneden uien Doosje zeer fijn gesneden champignons Pakje roomboterbladerdeeg (uit de diepvries) 150 gram roompaté Losgeklopt ei 2 eetlepels bloem Halve liter kalfsfond of runderbouillon Glas rode, liefst fruitige wijn |
Quote |
Ania schreef op: 18-12-2012 19:18:01 |
Bief wordt bij mij altijd taai, dus dat lukt me niet. Denk dat ik die Beef Wellington gewoon die dag zelf maak, lijkt me niet zoveel voorbereiding (en ik heb hulp van mijn zusje ). Zijn er nog variaties op die aardappelgratin? Heb een recept gelezen met blauwe kaas of Gruyere erbij, lijkt me lekker! |
Quote |
E Mv 2 schreef op: 18-12-2012 19:28:37 |
Sperzieboontjes met een plakje ontbijtspek erom(is wel varkensvlees maar heel dun) als groente? |
Quote |
Alice schreef op: 18-12-2012 19:49:32 |
Ik doe graag spinazie in de gratin, vind ik heerlijk! Je kunt vers doen, maar als niet zo keukenprinses is een pakje "a la creme" misschien wel net zo makkelijk. Doe er dan nog een beetje extra slagroon (ongeklopt dan) door en wat knoflook. Misschien een gratin dan.. met kalkoenrollade (even mooi aanbakken in de pan en dan ongeveer 45 minuten per kilo in de oven, kan haast niet missen) Lekkere jus erbij, cranberriesaus.. Als groenten.. sperzieboontjes? Of bospeentjes in hun geheel koken (met nog een klein toefje groen er aan) en dan als ze gaar zijn even oppakken met een fijngesnippers sjalotje.. Of wat gebakken champignons of bospaddestoelen (of die in de jus gooien..) |
Quote |
Mus schreef op: 18-12-2012 19:59:08 |
Of aardappel gourgette gratin, ook zoooo lekker! Op dezelfde wijze bereiden als aardappelgratin maar
dan een rij aardappelschijfjes, gougetteschijfjes, aardappelschijfjes enz enz! Dan heb je ook meteen
iets van groente erbij! Beef wellington is erg moeilijk... Het vlees moet mooi rose zijn en het
bladerdeeg knapperig... Ik denk dat je beter het stuk rundvlees (filet)kunt aanbraden en dan bij
lage temperatuur (geloof 60 graden) langzaam garen in de oven voor een paar uur. Recepten kun je op
internet vinden (over de grootte van het stuk vlees en de duur van het garen). Hier was dat een
groot succes... Kan weinig misgaan naar mijn idee! Succes ermee! |
Quote |
Suus schreef op: 18-12-2012 20:01:10 |
Ik had 2 jaar terug terrine gemaakt met groente (allerhande)...die was echt heerlijk terwijl ik niet
zo van de groente ben. http://www.ah.nl/allerhande/recepten/680186/ratatouilleterrine?rq=terrine |
Quote |
Cora38 schreef op: 18-12-2012 20:55:11 |
Let op!!! Aardappelgratin een dag van te voren niet met kaas maken. Liever op de dag zelf nog wat
geraspte kaas erover en dat laten smelten in de oven. Gesmolten kaas is echt niet meer lekker een
dag later. Verder: Haricot vert met een spekreepje (ontb. spek) erom heen uit de oven. Stoofvlees of varkenshaasl met champignonsaus. |
Quote |
Satekroket schreef op: 19-12-2012 17:50:23 |
Gekookte spruitjes met spekjes erbij. Witlofsalade met fruit. Gestoofde peertjes?? altijd lekker! |
Quote |
Ania schreef op: 19-12-2012 21:46:22 |
Denk dat ik weet wat het gaat worden! Heb vandaag wat op mijn man uitgeprobeerd, en het wordt aardappelgratin met gruyere kaas, kogelbief in bladerdeeg (met kastanjechampignons als vulling) en als groente sla met gerookte zalm, appel-komkommer salade en stoofpeertjes! Heeft iemand nog een lekker makkelijk recept voor stoofpeertjes? En wat voor kruiden zou ik bij de aardappelgratin kunnen doen om het nog lekkerder te maken? Nog suggesties voor vulling bij de bief? Het enige wat jammer was bij de bief, is dat hij na bereiding bijna naar draadjesvlees smaakt. Denk dat het iets te lang in de oven heeft gestaan... maar anders was de bladerdeeg niet mooi bruin... |
Quote |
Juulmvjens schreef op: 19-12-2012 21:50:40 |
Misschien kun je de biefstuk dan aan één stuk kopen, inpakken en braden? Dan blijft het mooi
rood/rosé van binnen. Zo doe ik het altijd. |
Quote |
Juulmvjens schreef op: 19-12-2012 21:52:22 |
En ik kook mijn stoofperen in port en/of rode wijn met suiker, kaneel en een snufje zout. Alcohol verdampt dus voor de kinderen ook geen punt. Eventueel kun je het kookvocht nog binden met een beetje maizena vlak voor het opdienen. |
Quote |
Juulmvjens schreef op: 19-12-2012 22:00:40 |
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/11385/gordons-wellington Dit is een heerlijk recept van Gordon Ramsey. Ik maak het met hertenbiefstuk maar het kan ook met kogelbiefstuk of ossehaas. Vlees aan één stuk en dan door midden snijden in de lengte, vullen met het paddestoelenprutje en omwikkelen met parmaham, kruidenpannenkoekjes en bladerdeeg. Portjus erbij en smullen maar! |
Quote |
Juulmvjens schreef op: 19-12-2012 22:01:39 |
Oh ja en vlees na aanbraden insmeren met Colemans Engelse mosterd. |
Quote |
M&j schreef op: 19-12-2012 22:09:17 | ||
Beef wellington komt zo aan op timing en goede oventeperaturen, mijn man is kok maar heeft zich er ook zenuwachtig overgemaakt toen wij het met kerst aten. Ik zou het idee laten schieten. Beter iets simpelers goed geslaagd dan iets culinairs half mislukt | ||
Quote |
M&j schreef op: 19-12-2012 22:24:05 |
Wat er misschien een beetje op lijkt. Stoofvlees maken met uien, tomaat en oregano, dit kan je 1 of
2 dagen van te voren doen. Dan in souffle bak(jes) het stoofvleesmensel scheppen en afdekken met
bladerdeeg en dat de oven in. (BTW de temperatuur van je oven was te laag, die moet naar de 225 graden om de bladerdeeg snel bruin te krijgen, en ossenhaas gebruiken, eerst even kort op hoog vuur bruineren input van echtgenoot) |
Quote |