Menu
 

Topic:

omgaan met dementie??

Xsara  schreef op: 30-11-2012 20:41:18
er is mij vandaag verteld dat de huisarts bij mijn moeder denkt aan vasculaire dementie. Nu heb ik slechts 2 dagen weer intensief kontakt met mijn moeder maar ze vergeet alles, vraag 20 keer hetzelfde is steeds verward.

ze zit nu tijdelijk opgevangen maar krijgt geen medice zorg, dat is aagevraagd en nu komt alles nog op mij neer, ik schrijf heel veel voor der op en blijf herhalen maar ik heb gevoel te dweilen met de kraan open.. er moet nog een hoop gedaan worden om alles rond te krijgen. over een week of 2 kan ze in der huisje..

hoe kan ik haar het beste helpen?? ik bedacht helvolgende:

1 een kalender kopen om daar dingen op te zetten waar ook duidelijk op staat welke dag het is enz. daar dan inzetten wanneer ik kom en wat we die dag gaan doen. dan een apart schema maken waarin staat hoe dingen werken zoals tv en tja eigenlijk veel simpele dingen.

2.ik regel haar financien, geef (zak) geld en koop dingen samen met haar zodat er geen problemen onstaan,

3. ik help haar met douchen en pers. verzorging.

4. moet ik haar dinegn juist wel of niet vertellen, zoals zorgtoeslag dingen of alle financiele ins en outs?? ik heb een beetje het gevoel dat ik het haar moet vertellen maar aan de andere kant maakt het het juist alleen ingewikkeld..

over een tijdje krijgen we wel meer hulp maar voor nu zitten we even zonder en moet ik alles zelf regelen dus alle hulp en tips zijn welkom..

ik weet niet of ik vanavond nog reageer want ik ben zo moe dat ik zo op bed ga.. het is dus geen desinteresse..
 
Quote
Navigatie
RE: omgaan met dementie??
Mamavankristel&anouk
&daan
  schreef op: 30-11-2012 20:55:54
Ik denk dat je alle 'bijzaken'  niet moet vertellen. Alleen korte instrukties en idd dingen om haar te helpen herinneren. Dus een kalender inderdaad, maar dan wel 1 waar niet een hele week op staat, maar echt per dag. Want anders kan ze het nog niet onthouden. En je hebt ook van die speciale ouderenafstandsbedieningen en telefoons etc.

Succes met je moeder, zal niet makkelijk zijn.
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Danimvsenna  schreef op: 30-11-2012 20:56:40
Het is wennen!
Voor jou is het niet leuk om je moeder achteruit te zien gaan, en 20x hetzelfde moeten vertellen.
Maar voor je moeder is het ook niet makkelijk. Soms zal ze mischien nog het besef hebben dat ze dingen vergeet en kan ze zich er voor schamen.

Routine is erg belangrijk (kalender is idd een goed idee!)
Op mijn stage hadden een aantal al ver gevorderd dementie.
In huis hingen briefjes. Op de lade met sokken zat een sticker met "sokken".
In de badkamer hing een lijstje met : Wassen, tandenpoetsen, haren kammen, omkleden etc.



En het heeft niet zo zo zeer te maken met het leren omgaan met dementie.
Maar veel mensen vonden een levensboek erg leuk.
Een soort foto album met allemaal gebeurtenissen erin.
Misschien zou je dat nog samen met haar kunnen maken. Schrijf er bijvoorbeeld in wat haar 1e baantje was. Hoe ze het heeft ervaren etc.

Mensen vergeten de dagelijkse dingen, maar dingen uit het verleden weten ze vaak maar al te goed. En dat maakt ze vaak ook rustig, omdat ze zelf soms erg gefrustreeerd raken als ze iets niet meer weten.
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Mamavankristel&anouk
&daan
  schreef op: 30-11-2012 20:57:51
Zo'n kalender kun je ook heel makkelijk maken. Ge3woon een papier met de dag van de week en dan een papier met getallen en een papier met de maand. Dan moet je dan wel zelf elke dag verwisselen. Zo doen veel mensen het in mijn wijk ook. (ik werk bij de thuiszorg) 
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Wendy  schreef op: 30-11-2012 21:03:27
je hebt ook speciale klokken , met dag datum ,en of het middag ochtend of avond is, misschien een idee?
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Slabbertje  schreef op: 30-11-2012 21:23:22
miijn schoonmoeder was ook dement, ik had speciale grote klok met tijd-data en dag

ik had zelf een soort weekkalender gemaakt

bv maandag en dan begon ik met tijd van opstaan
dus bv 0800 uur wassen aankleden haren kammen etc
0900 eten etc tot aan tijd naar bed gaan
dinsdag tijden en zo de hele week vol.
Het vervelende was dat mijn schoonmoeder op geven moment gevaarlijke dingen vergat zoals gas aanlaten en ze liep de deur uit etc
hebben haar toen in huis genomen maar met 2 kleine kinderen was dat geen succes
Ik heb veel rondgebeld en kwam bij een logeerhuis , daar mocht ze na een screentest 2 weken lang heen zodat ik op adem kon komen, dt heb ik toen 6 weken kunnen rekken en tenslotte kon ze geplaatst worden in verzorgingshuis



 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Anne Mv 3  schreef op: 30-11-2012 22:18:29
Je moeder is toch net weer in nederland? Ze zal tijd nodig hebben om zich daar aan aan te passen maar het is heel goed mogelijk dat ze over een paar maanden weer beter dingen kan onthouden.
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Lauw  schreef op: 30-11-2012 22:27:22
Met dementie moet je wel degelijk leren omgaan.. Het word steeds erger, en weesde gevaren voor..
met koken ook, uiteindelijk zou je het gasfornhuis moeten omwisselen voor kookplaatjes


ik werk veel met demente mensen, en niet al mijn collegas kunnen demente cliente niet hendelen..
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Xsara  schreef op: 01-12-2012 06:45:48
goedemorgen, zo had even een goede nacht nodig... kan weer helder denken nu..

klopt dat we mijn moeder net hebben teruggehaald uit indonesie. dus ik zie het niet geleidelijk aankomen maar zie inneens een mensje die helemaal van de wereld is. voor mij ook echt een hele klap. ik heb er ook veel verdriet van maar weet nu ook dat ik er heel erg goed an heb gedaan om haar daar weg te halen.

ik ga zo even aan de slag met jullie tips.. maak een groot papier waar ik op kan zetten welke dag het is... dus vandaag is het .... en dan briefjes erop die ik elke dag kan wisselen met ma tm zo.. dan maak ik overal briefjes op waar op staat wat het is..

dan koop is een kalender per dag waar ik op ga zetten wanneer ik kom en onze afspraken.. verder vertel ik haar alleen het noodzakelijke om de dingen niet te ingewikkeld te maken..

moet ik ook ergens aanvragen dat ik haar financien ga doen?? ik geef overal mijn nummers door en zeg dat ik haar zaken regel en gelukkig werkt men heel erg mee, als ze haar zien dan schrikt men ook heel erg hoor, ze is 61 maar ziet eruit als 80..

bedankt voor de tips...
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Slabbertje  schreef op: 01-12-2012 09:21:22
ik denk dat je moeder ook heel veel te verwerken heeft en lange tijd nodig heeft om bij te komen.
Maak niet al te veel briefjes want dan is ze waarschijnlijk het overzicht kwijt.

als men jou nummer heeft om je te bereiken en de post bij jou terecht komt hoef je alleen bij bank e/o rekening te hebben en verders volgens mij niet ergens verplicht het door te geven

sterkte met alles je hebt al hele bergen verzet..
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Annikamv3  schreef op: 01-12-2012 09:26:46
Als ik jou was zou ik alles via het karton gerecht doen dat jij haar bewindvoerder bent.
Zo heb je toegang ook tot alles.

Dit hebben wij ook gedaan met mijn oma die had alzheimer.
Toen is haar oudste dochter bewindvoerder geworden en kan zo dan alles regelen voor haar.
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Esther_mv_ifmi  schreef op: 01-12-2012 09:45:20
misschien een hele rare tip, maar ik zou ook haar B12 even laten checken; een te laag B12 kan verwardheid en dementie veroorzaken. Moeite van het proberen wel waard denk ik.

Sterkte in ieder geval en fijn dat ze weer hier is
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
K  schreef op: 01-12-2012 10:04:36

Wat een heftige situatie zeg!

Een kalender is een goed idee, met daarbij een dagplanner.
Bij de kalender kan ze een langere periode overzien.
De dagplanner koppel je aan een klok (die ernaast hangen).
Zorg dat je alle zaken die je daarop zet zoveel mogelijk visualiseert.
Dus 13.00 komt (foto) Xsara en dit niet schrijven.

Ik zou voor de dagplanner een magneet shite bord nemen, zodat je er een globale dagindeling op kunt schrijven (ontbijt - krant - Xsara - lunch - enz, enz) en dan afspraken voor die dag met tijden en foto's kunt toelichten.

Bij vasculiare dementie gaat de achteruitgang vaak trapsgewijs, wat inhoudt dat er een snelle verslechtering is en daarna weer een periode van stabilisering. Door alle dingen die ze heeft meegemaakt, inclusief de verhuizing, mag je verwachten dat ze nu in een fase van achteruitgang zit, die over een tijdje weer zal stabiliseren.

Mijn ervaring met mensen met vasculaire dementie is verder dat de zelfzorgtaken snel achteruitgaan en dat daarbij hulp nodig is (dus wassen en aankleden, zelf eten, incontinentie, etc) maar dat de geheugen problemen uiteindelijk minder op de voorgrond staan dan bij andere vormen van dementie.

Ik zou daarom zaken die je regelt wel (eventueel vereenvoudigd tot een korte samenvatting) benoemen, maar niet 20x. Je weet niet wat ze er van meepikt qua inhoudt, maar ze ziet en hoort wel haar dochter die van alles voor haar in orde maakt en dat kan geruststellend zijn.

Bij bepaalde huishoudelijke apparaten zou ik op het ding zelf een gele memoplakker met naam en tips voor gebruik plakken. Niet teveel, anders wordt het hele huis een beplakt geheel en dan verdwijnt het overzicht ook.

En zorg dat je telefoonnummer overal bekend is, bij instanties, bij buren, in de woning op verschillende plekken duidelijk in het zicht.

Het regelen van financien kun je formeel doen door jezelf door de kantonrechter te laten benoemen. Dit kost wel geld en een aanvraag duurt een paar weken. Je hebt dan wel alles goed geregeld en mocht je moeder bijvoorbeeld per ongeluk financiele verplichtingen aangaan (bedenk iemand van een energiemaatschappij aan de deur met een verkooppraatje of tv aanbiedingen) dan kun je dit als bewindvoerder terug draaien.
Per se direct nodig is dit niet als er verder in de familie geen ander is die de taak op zich wil nemen, of als iedereen het er mee eens is dat jij dit doet. Zorg dan dat je moeder ervoor tekent dat jij namens haar beslissingen mag nemen.
Persoonlijk zou ik zeker als ze voorlopig een eigen woning heeft wel een bewindvoering aanvragen, omdat je dan meer mogelijkheden hebt en het kantonrecht met je mee kan denken indien er problemen ontstaan.

Heel veel sterkte!! En bedenk dat je al heel veel hebt gedaan. Zoek ook mensen om je heen die je hierbij kunnen steunen, want het proces van dementie is onomkeerbaar, dus je zult nog een weg te gaan hebben. Alle mensen die je kunnen omringen met warmte en je energie kunnen geven om je moeder hierbij te helpen, heb je hard nodig!

Heel veel


 
Quote
RE: omgaan met dementie??
K  schreef op: 01-12-2012 10:05:51
oeps foutje onderaan. Nogmaals heel veel sterkte
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
M&j  schreef op: 01-12-2012 10:30:32
Mijn moeder heeft vasculaire dementie en alzheimer. Mijn moeder kon heel snel al niet meer voor zichzelf zorgen en is naar een verpleegtehuis gegaan maar zij heeft heel veel baat gehad bij een duidelijke dagelijkse structuur. Je moeder kan je nu al machtigen om haar bankrekening te beheren zodat alle rekeningen op tijd betaald worden.
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Myself  schreef op: 01-12-2012 10:45:08
Je hebt al veel tips gehad zie ik.
Hou termen op briefjes of in agenda's kort en krachtig wil ik er nog aan toe voegen.
Schakel huisarts in en laat je voorlichten wat de mogelijkheden allemaal zijn in jullie omgeving, misschien dagbesteding om te beginnen om jezelf te ontlasten en structuur aan je moeder te geven?
Ik noem maar een voorbeeld....
 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Bepje  schreef op: 01-12-2012 13:46:58

Die kalender is heel goed en bewindvoering ook, inderdaad laten regelen via de rechter. Dan zit je safe.
Verder heel goed contact houden met de huisarts om meer hulp,voor persoonlijke verzorging en huishouding kun je thuiszorg aanvragen. Eventueel kan de 60+ afdeling van de ggz eens langs komen, er komt dan een spv`er (sociaal prychiatrisch verpleegkundige) die je kan helpen bij het aanvragen van bewindvoering en met je mee kijkt en denkt.  Als jij dat allemaal alleen moet doen heb je er een dagtaak aan.
Het zal wel een tijdje duren voor ze gewend is en mogelijk neemt de verwardheid dan wat af.
Al die details over zorgtoeslag e.d. hoef je haar niet te vertellen als ze het toch niet begrijpt, dan wordt het voor jullie beiden erg ingewikkeld. Jij zit dan een heel verhaal met uitleg te geven en na een paar minuten is ze dat weer kwijt en kun je weer overnieuw beginnen enz...
Informeer eventueel ook eens bij een vrijwilligerscentrale in je woonplaats. Deze kunnen misschien ook wel wat bieden.

 
Quote
RE: omgaan met dementie??
Anne Mv 3  schreef op: 01-12-2012 17:26:17
B12 laten controleren is een hele goede tip!
Qua diagnose zou ik het even aankijken hoe je moeder zich hier aan gaat passen.
Ze heeft veel mee gemaakt, waarschijnlijk ook heel slecht voor zichzelf gezorgd.
Het is heel goed mogelijk dat ze over een paar weken opknapt.
Sterkte, moeilijk om je moeder zo te zien..
 
Quote
Navigatie


Reageren op omgaan met dementie??
Naam
Bericht