Menu
 

Topic:

Tros Radar over aanvullende verzekeringe

Mama-van-aimy  schreef op: 26-11-2012 21:32:55
Ik heb vanavond Tros Radar zitten kijken over de aanvullende verzekeringen.
Was erg interessant.

Ik wil jullie zeker het stukje niet onthouden:


Aanvullende zorgverzekering


26-11-2012


 


Veel mensen hebben een aanvullende zorgverzekering, maar gebruiken deze helemaal niet. Zij kunnen besparen door deze aanvullende dekking op te zeggen. Ook mensen die de verzekering (deels) gebruiken, kunnen geld besparen door de premie opzij te zetten en zelf de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapie te vergoeden.


 Let op: we lieten in de uitzending zien dat er een prijsverschil zat tussen het online en schriftelijk afsluiten van je polis bij Unive. Het ging hierbij om de Unive Basis en de Unive Zekur. We vermeldden daarbij dat de voorwaarden bij deze verzekeringen gelijk zijn. Het is wel zo dat je bij Unive Zekur maar naar 1 ziekenhuis per provincie kunt. De basisverzekering van Unive biedt meer gecontracteerde zorg.

 


Behalve het opzeggen van een onnodige aanvullende verzekering valt er ook veel te besparen op het eigen risico van de basisverzekering. Bovendien kan het lonen om over te stappen naar je eigen verzekering: met een internetvariant van exact dezelfde verzekering kan je vaak al zo’n 100 euro premie per jaar besparen.


 


Er zijn veel misverstanden over de zorgverzekering. Radar heeft geprobeerd de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Klik hier voor het artikel over deze misverstanden.


 


Er zijn diverse vergelijkingssites die je kunnen helpen met het maken van een keuze voor een verzekeraar, zoals Independer.nl, Kiesbeter.nl, Verzekeringssite.nl en Zorgkiezer.nl.


 


Toeters en bellen


Iedereen moet een basisverzekering afsluiten voor de ziektekosten; dat staat in de wet en is verplicht. Deze verzekering dekt dan ook alle noodzakelijke zorg. Zo zijn ziekenhuisopnames, medicijnen -van een simpele antibioticakuur tot chemotherapie-, huisarts, ambulancevervoer allemaal verzekerd.


 


Wil je ook minder noodzakelijke zorg verzekeren dan kan dat met een aanvullende verzekering. Deze verzekering is er voor de ‘toeters en de bellen’ van de zorg. Daaronder vallen dingen, zoals fysiotherapie (alleen bij bepaalde chronische ziekten valt fysiotherapie onder de basisdekking), hulpmiddelen zoals brillen, psychologische zorg en alternatieve geneeswijzen.


 


Ook voor de tandarts kan je een aparte zorgverzekering afsluiten. In de ‘gewone’ aanvullende verzekering zit namelijk geen vergoeding voor tandartskosten. De tandartsverzekering dekt alle behandelingen bij de tandarts en heeft vaak een maximum. Er wordt dan bijvoorbeeld tot 500 euro vergoed, als de rekening hoger uitvalt dan moet je dat alsnog zelf betalen.


 


Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken nauwelijks gebruik van deze toeters en bellen. Ze gaan wel naar de tandarts voor controle, maar hebben eigenlijk nooit gaatjes. Of ze gaan maar twee keer per jaar naar de fysiotherapeut. Mensen die meer premie betalen dan ze uiteindelijk vergoed krijgen, zijn ‘oververzekerd’ en zouden deze verzekering beter op kunnen zeggen.


 


Ook mensen die maar sporadisch zorg gebruiken uit de aanvullende zorgverzekering zouden kunnen overwegen deze stop te zetten. Het kan voordeliger zijn om de premie op een aparte spaarrekening te storten en dat geld te gebruiken voor de aanvullende zorg. Zo heb je altijd geld beschikbaar en ben je flexibel in hoe je dit geld in wil zetten.


 


Eigen risico


Bij de basisverzekering hoort een eigen risico. Hoe hoog dit eigen risico is, bepaalt de overheid. Voor 2013 is het eigen risico gesteld op 350 euro. Dit heet het verplichte eigen risico.


 


Dat betekent dat de eerste 350 euro aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen zelf betaald moet worden. Er zijn een paar uitzonderingen waar dit eigen risico niet voor geldt: de huisarts, verloskundige zorg, kraamhulp en bevolkingsonderzoeken.


 


De eerste 350 euro zijn dus voor jezelf. Dat geldt zowel voor medicijnen tegen misselijkheid als een gebroken arm. De rest krijgt je vergoed. De zorgverzekeraar stuurt vaak een acceptgiro voor de kosten die je zelf moet betalen.


 


Mensen die niet boven de 350 euro per jaar verwachten uit te komen, kunnen besparen op het eigen risico. Je kan namelijk ook voor een hoger eigen risico kiezen, ook wel het vrijwillige eigen risico genoemd. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe minder premie je hoeft te betalen voor de basisverzekering.


 


Je kan zelf kiezen hoe hoog het eigen risico wordt, maar er zit wel een maximum op. Zo kan je een vrijwillig eigen risico nemen tot 500 euro. Samen met het verplichte eigen risico (350 euro) kan het dus oplopen tot 850 euro. De korting die je dan krijgt op de premie kan loopt op tot 300 euro per jaar.


 


Mensen die weinig zorg verwachten, omdat ze niet ziek zijn, geen medicijnen gebruiker, geen chronische klachten hebben en slechts af en toe naar de huisarts gaan, kunnen hun eigen risico ophogen. Deze mensen betalen zodoende minder premie voor de basisverzekering. Voorwaarde is dan wel dat ze in staat moeten zijn om in een keer 850 euro over te maken. Wanneer je een been breekt en daarmee noodgedwongen een paar weken in het ziekenhuis ligt, krijg je dus een rekening van 850 euro.


 


Overstappen


Het kan lonen om over te stappen naar je eigen verzekering. Elk jaar krijg je van je zorgverzekeraar bericht hoe hoog de premie voor volgend jaar wordt. Veel mensen gaan hiermee akkoord en blijven zitten. Het kan echter zijn dat exact dezelfde verzekering onder een andere naam via internet wordt aangeboden en dat deze verzekering veel goedkoper is. Overstappen naar de eigen zorgverzekeraar kan zo’n 100 euro per jaar opleveren.


 


Hiervoor hoef je eigenlijk weinig te doen. Als je de goedkopere verzekering aanvraagt, wordt de oudere duurdere verzekering automatisch stopgezet.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Ikke  schreef op: 27-11-2012 11:08:48

Wij gaan bijna 53 euro per maand minder betalen vanaf 1 januari door het overstappen van de Iza naar FBTO!  Ik heb er wel orthodontie en gezichtszorg in laten zitten. De vergoeding van een bril is niet zoveel maar ja met wat ik uitspaar koop ik er zelf wel 1. Het is sowieso alleen voor mijn dochter.  Ik heb er wel therapiëen uitgegooid daar maak ik geen gebruik van en alternatieve geneeswijzen. Oja en ik heb tandarts op 500 vergoeding per jaar p.p


En idd voor je kinderen is bijna alles gewoon 100 procent vergoed vanuit je basisverzekering. (op brillen en orthodontie na dan)

 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Mamavonn  schreef op: 27-11-2012 11:12:24
Voor ons is FBTO nog steeds het goedkoopste
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Cindy  schreef op: 27-11-2012 11:12:37
wij zitten nu nog bij pma is dochter van menzis.

Hebben hier voor bij cz gezeten en bij ohra

Leuk dat inet shoppen
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Caithy  schreef op: 27-11-2012 11:15:56
Tjee ik vond juist FBTO erg duur! 
Zit nu bij Unive en betaal nu 243 per maand (met pakket goed en tand beter)
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Mamavonn  schreef op: 27-11-2012 11:19:55
wij betalen bij FBTO voor 2 personen
basisverzekering incl eigen risico 350 euro
therapieen basis
tandverzekering

227 per maand dus voor 2 personen totaal.

heb 4 euro per maand collectiviteitskorting via vereniging eigen huis.
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Spatje  schreef op: 27-11-2012 11:19:59
ik vind fbto ook veel te duur
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Karien  schreef op: 27-11-2012 11:23:13
Wij betalen bij CZ nu 256,- per maand. Tenminste m.i.v. 1 januari.
2,- goedkoper als dit jaar.

 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Mamavonn  schreef op: 27-11-2012 11:38:40
Ik kom bij cz direct duurder uit dan bij FBTO hoor.
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Spatje  schreef op: 27-11-2012 12:01:29
ligt er natuurlijk aan welke vergoedingen je belangrijk vind, ik gebruik veel alternatief en tandarts , dan ben ik bij cz 14 euro per maand goedkoper uit, darbij komt dat fbto geen brilvergoeding heeft
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Debbel79  schreef op: 27-11-2012 12:49:27
idd, CZ direct is vele malen goedkoper dan de meeste anderen hoor, maar dat ligt er net aan wat je wensen zijn. mijn wensen zijn een bril en iets van tandartskosten.
gen enkele basisverzekering vergoed een bril, en om alleen voor een bril een hoger pakket te nemen in niet rendabel. want naast de basisverzekering wil ik dan toch ook een tandartsverzekering.

CZdirect heeft een verzekering waar én een bril vergoed wordt én de tandarts zit daarbij in. dus hoef je niet apart een tandarts verzekering erbij af te sluiten. scheelde ons echt bijna 60 euro per maand!

heb gister de hele avond internet af zitten struinen, berekeningen zitten maken, en in mijn geval, met mijn wensen is CZdirect verreweg de goedkoopste. en als je jonger bent dan 31 dan is CZ helemaal super super goedkoop!
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Spatje  schreef op: 27-11-2012 12:52:04
helemaal met je eens debbel, ik had me vanmorgen willen aanmelden, maar kreeg ene foutmelding, maar ik wil ze eens gaan bellen

weet jij waarom het een jongerenverzekering genoemd wordt terwijl iedereen zich kan aanmelden?
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
E Mv 2  schreef op: 27-11-2012 12:53:07
Niemand een antwoord op mijn vraag?
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Caithy  schreef op: 27-11-2012 12:54:12
Helaas ben ik niet jonger dan 31... hahahhahaa
Hier ook twijfel mbt overstappen, scheelt ons 8 euro en hebben recht op een brilvergoeding, welke wij nu niet hebben.

Vorig jaar al overgestapt en dat scheelde toen al 50 euro en nu 8 euro (per mnd). Eens met manlief overhebben!
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Spatje  schreef op: 27-11-2012 12:54:17
geen idee E, ik zou als ik jou was eens bellen
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Cindy  schreef op: 27-11-2012 13:20:27
ben ik de enige met de PMA menzis,

Afgelopen jaar 234 voor 2 personen


Doen jullie de 350 euro eigen risico of gaan jullie voor de 850 van cz direct
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Tanja Meijer  schreef op: 27-11-2012 13:51:07

Quote jen9:
Mijn man viel heel lullig.. 3 maanden gips en een half jaar lang fysio, in t begin tweemaal per week.. Ik blij dat we onbeperkt fysio hadden...



Gelukkig maar, beterschap!
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Jill  schreef op: 27-11-2012 13:55:47
Net als Debbel79 zegt: cz direct is echt scherp geprijst. En ook wij willen dekking voor een bril en de tandarts en je hebt nu inderdaad geen aparte tandartsverzekering nodig.
Heel fijn! Kun je nog kiezen tussen aanvullend basis  ( 11,15 euro per maand)en aanvullend extra (21,90 euro per maand)
Bij de extra heb je 200 euro vergoeding per 2 jaar voor een bril, bij de basis is dat 100 euro per 2 jaar. En bij extra heb je tot 450 euro tandartskosten vergoed (75% van de rekening steeds) en bij basis is dat 75% van maximaal 250 euro
Verder heb je bij extra onder andere meer fysio vergoed.
Mijn man en zoon zijn beiden brildragend en willen elke 2 jaar (zoon zeker) een nieuwe bril die al snel 500 euro kost, dus dan is een vergoeding van wel fijn. Daarnaast gaan we beiden regelmatig naar de mondhygieniste, dus wij gaan of voor basis of extra, moeten nog even alles doorrekenen.
Gaan we beiden voor de aanvullend extra dan is ons hele gezien voor 210 per maand goed verzekerd.
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Anmv3  schreef op: 27-11-2012 14:05:51
Wij zijn verzekerd bij zilveren kruis achmea.
Wij betalen 142 euro per persoon.
Best veel als ik het zo met de prijzen hier vergelijk.
Ik vind het belangrijk dat de tandarts goed verzekerd is, zijn nu voor 450 euro
per persoon daarvoor verzekerd. Orthodontie vinden we ook belangrijk.

Hoe kan je uitzoeken waar je voordeliger kunt verzekeren ?
Fysio willen we ook in het pakket houden..
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 27-11-2012 14:07:51
Ik heb CZ bekeken en stap ook over vanaf Anderzorg. Ik ben jonger als 31, het scheelt voor mij een tientje met Anderzorg in de maand, maar dan heb ik wel vergoeding voor een bril/contactlenzen van 200 euro iplv 140.
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Radijsje  schreef op: 27-11-2012 14:22:08
ik durf het eigelijk niet zo goed dat overstappen. Wij hebben nu collectieve korting van het werk bij menzis, als ik naar een ander ga dan heb ik dat niet.
Wel gaan we naar verzorg 1 en tandarts zit ik nog over te twijfelen, heb wel eens een gaatje maar daar houdt het dan ook mee op.
Als ik dit wijzig bespaar ik al 28 euro in de maand.
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Saskiamv2boys  schreef op: 27-11-2012 15:44:45
de pakketen zijn bij cz wel goedkoper geworden.
Ik blijf wel bij cz vind dat erg fijn maar wil kijken of ik bij de gezinnen blijf of toch internet ga pakken.
Ik heb dan wel een andere email adres nodig wat op mijn mail adres staat nu mijn ouders op
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Spatje  schreef op: 27-11-2012 16:37:23
caithy en radijsje hebben het over de leeftijd als je via czdirect bent, de leeftijd van 31, als je ouder bent kun je je toch ook hier verzekeren, of lees ik ergens overheen?
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Suusmv3  schreef op: 27-11-2012 16:47:02
Wij zittten nu bij cz (de gewone verz.) en betalen volgendjaar 210 per mnd voor alleen basis....met zen 2en.....
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Jill1234  schreef op: 27-11-2012 18:20:18
Ik ben 31+ en zit gewoon bij cz direct, je kunt dan alleen niet meer de jongerenpolis.
Confronterend he?
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Spatje  schreef op: 27-11-2012 18:22:46
oef ik had ook al eens stiemen bij debbel gegeluurd naar haar leeftijd, ik denk daar gaan mijn 40 euro per maand en de gratis bril voor mijn dochter
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Spatje  schreef op: 27-11-2012 18:23:12
en ja confronterend
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
E Mv 2  schreef op: 27-11-2012 18:28:10
Nee en als je niet direct doet wel maar is dan gewoon duurder
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Debbel79  schreef op: 27-11-2012 18:45:55
als we nou eens massaal cz direct gaan mailen, en vragen we Mama-Life collectiviteits korting haha. hoppa, weer 10 euro in de maand eraf hihi
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Mar80  schreef op: 27-11-2012 18:50:52
Doe ik ook mee!
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Bettie  schreef op: 27-11-2012 18:52:07
Voor manlief ben ik ook aan het overwegen om de aanvullende verzekering(en) eruit te doen. Hij mankeert eigenlijk nooit wat... Eens in de zoveel jaar een bril. Maar goed...dat kunnen we zelf wel behappen.

Voor mezelf doe ik de aanvullende verzekering er echt niet uit. Ik heb reuma en zeer regelmatig langdurig fysiotherapie nodig, daarnaast semi-orthopedisch schoeisel met steunzolen, alternatieve geneeswijze die nu vergoed wordt tot 75% per consult met een maximum van € 900. Nee hoor...laat mij maar aanvullend blijven. (als ik optel wat ik dit jaar voor kosten gemaakt heb dan kom ik al heel snel op een € 3000 waarbij ik nu alleen mijn eigen risico kwijt ben en de rest is nagenoeg alles vergoed)
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Naam
Bericht