Menu
 

Topic:

Meerwaarde gymnasium

Mv E.l.s  schreef op: 13-11-2012 21:03:57
Net oudergesprek op school gehad en een eerste advies besproken voor voortgezet onderwijs. Mijn dochter is 11, is dat na de zomervakantie ook nog. Advies is vwo of gymnasium. Aan haar cognitie ligt het niet, wel aan haar sociaal-emotionele capaciteiten. Mijn dochter is een denker, erg gevoelig, heeft wel vriendinnen,maar eenoog graag alleen. Trekt zich weinig aan van anderen, is zelfbewust, maar ook erg onzeker. Als ik naar mijn andere dochter kijk die op havo/vwo zit, erg druk is met uiterlijk, wat anderen van haar vinden, vriendinnen, whats appen etc. zie ik dat deze dochter allemaal niet doen. in mijn idee zitten er op gymnasium meer haar type kind zeg maar, beetje moeilijk uit te leggen. Aan de andere kant denk ik, is het niet teveel voor haar, ze is pas 11, wat is er heerlijker dan een beetje giebelen met vriendinnen, om echt een puber te zijn. Tegelijk vraag ik me af, wat is de meerwaarde van het gymnasium, behalve de klassieke talen? Misschien heb ik ook wel een vertekend beeld van het gymnasium hoor, maar wat denken jullie?
 
Quote
Navigatie
RE: Meerwaarde gymnasium
M&j  schreef op: 14-11-2012 13:37:35

Quote son:
Wat wil ze zelf ? Ik denk dat gewoon vwo al onwijs goed is toch ! Dus als ze het zelf niet ziet zitten om latijns en grieks te doen (wat me goed kan voorstellen) dan hoeft het toch niet ? Na het vwo kan ze een hbo opleiding doen. Wat raar dat jullie geen nio hebben, is hier juist het belangrijkst..




Hier ook geen NIO, alleen CITO en schooladvies. 
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Son  schreef op: 14-11-2012 13:43:58
Bij ons is cito helemaal niet meer van belang. Wordt bij wijze van spreken niet meer naar gekeken. Maar de school doet hem wel om het totale plaatje te hebben.
Scores waar naar gekeken wordt:
begrijpend lezen 6 tm 8 (citoafnames) (bij Michelle havo in groep 6 en 7 vwo)
rekenen groep 6 t/m 8 (citoafnames) (vwo allemaal)
Nioscore (118)
en hoe ze het doet, haar instelling, wat wil ze en wat zou ze kunnen.

Ze heeft wel cito entree ook gedaan en kwam op 90 uit.
En dan hebben ze in februari nog de gewone citotoets.

Dit is trouwens niet door onze school zo bedacht. Maar door de middelbare scholen in onze gemeente. Die werken dus allemaal op 1 lijn daarin en de lagere school moet daar in "schikken"
Al vinden de leraren het op onze school super, omdat ze hier veel beter in beoordeeld worden.

Het nadeel is wel dat je kan "afgeschoten" worden op een toets die je in groep 6 hebt verprutst (en toen nog niet wist dat dat van belang was)
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
M&j  schreef op: 14-11-2012 14:05:04
De middelbare scholen hier vinden het niets toevoegen, alleen als er twijfelachtige uitslagen zijn wordt hij aanvullend gebruikt. Het is ook overal anders.
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Mariėtte35  schreef op: 14-11-2012 14:12:51

Quote Mv E.L.S:
Bedankt dames voor jullie ervaringen. Gelukkig hebben we nog even de tijd. 
Arts wil ze niet worden, jaa, zegt ze, ligt eraan welke arts, want als ik bloed zie voel ik dat in mijn tenen en verlies ik mijn kracht. Pfff, hoe komt ze erop haha. Ze weet echt nog niet wat ze wil. Maar als je geen arts wilt worden, kun je dan niet net zo goed naar vwo gaan, zodat ze misschien meer tijd heeft voor andere dingen? 
Cito wordt hier wel naar gekeken, maar is niet het belangrijkst. Nio toets nemen ze niet af. 



Op zich is Latijn ook geen vereiste meer voor je vervolg als je arts wil worden, je kunt ook met je Atheneum diploma arts worden.
Op het Atheneum en Gymnasium heb je dezelfde aantal uren school in de week, op het Gymnasium leveren de kinderen een aantal uren van andere vakken in dat is voor onze dochter dus van Engels, Wiskunde en Beeldende vormgeving. Wel een leuke uitstspraak van je dochter trouwens hoe komen ze er bij he
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Jill1234  schreef op: 14-11-2012 20:24:44
Ik geef les en dit jaar is de gymnasium mijn ergste klas haha
Dus het zegt echt niks!
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Jill1234  schreef op: 14-11-2012 20:28:05
Jen9: voor atheneum hoef je juist geen grieks en latijn gevolgd te hebben
Ik geef les op het VO, dus wat je zegt is pertinent niet waar
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Boterbloem  schreef op: 14-11-2012 20:38:01
ik dacht altijd dat je VWO had, en dat dit onderverdeeld was in atheneum en gymnasium. De laatste met de klassieke talen,  en atheneum zonder klassieke talen.
Dus dat VWO niet een los iets was, maar dat je binnen het VWO 1 van die 2 doet...

Maar kan er wel helemaal naast zitten hoor haha
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
M&j  schreef op: 14-11-2012 20:43:01
Klopt Boterbloem en naast de klassieke talen krijgen gymnasiasten ook nog klassieke culturele vorming. Atheneum culturele en kunstzinnige vorming maar het is allemaal VWO.
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Izzthan  schreef op: 14-11-2012 20:44:35
Jen9, ik zat ook in de pre-historische tijd op het gymnasium en op het atheneum lever je juist de klassieke talen in. En dat is altijd zo geweest, zelfs in mijn pre-historische tijd 

In de 5e klas werden atheneum en gymnasium wat meer gemengd, afhankelijk van je gekozen eindexamen pakket. De gymnasium leerlingen vonden dat toendertijd niet zo geweldig omdat wij merkten dat wij toch een stuk rapper door de lesstof heen gingen dan de atheneum leerlingen.

De atheneum leerlingen hadden wel de keus om Spaans te volgen, maar GEEN klassieke talen!
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Minou  schreef op: 14-11-2012 21:58:04
In de oertijd ( lees 88 en verder) was het idd gym MET de 2 klassieke talen en ath ZONDER de klassieke talen.


 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Jen9  schreef op: 14-11-2012 22:02:42
Haha Izzthan, ik heb gegoogled, en vond dit op diverse sites terug.. Maar ook dat de term atheneum niet meer gebruikt wordt als zodanig... Ik heb echt atheneum gevolgd, met 2 jaar Latijn..  Verschi is wel dat je bij gymnasium beide talen moest krijgen en bij atheneum maar 1, waar je geen examen in hoefde te doen...
Maar wat maakt t uit wie gelijk heeft.
je hebt Latijn en Grieks alleen maar nodig bij theologieden de studie oude talen... Althans, voordat je de studie gaat volgen, bij andere studies krijg je t later pas.

Gewoon doen wat je hart je ingeeft...
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Jen9  schreef op: 14-11-2012 22:06:54
En nogmaals gegoogled, en ik vind dus beide antwoorden.. of atheneum is zonder oude talen, of met 1... schiet mij maar lek.. als de professionals het al niet weten.. weet ik t al helemaal niet.. Heb Latijn dan ook snel laten vallen, want theoloog, daar ben ik niet voor in de wieg gelegd...
 
Quote
RE: Meerwaarde gymnasium
Son  schreef op: 15-11-2012 08:58:34

Quote Minou:
In de oertijd ( lees 88 en verder) was het idd gym MET de 2 klassieke talen en ath ZONDER de klassieke talen.



dat is nu dus nog zo
 
Quote
Navigatie


Reageren op Meerwaarde gymnasium
Naam
Bericht