Menu
 

Topic:

Pesten in kleuterklassen.

Ilja Mv 3  schreef op: 08-11-2012 12:52:43

Er is op het moment toch al veel rondom pesten dat ik ook eens vraag heb.

Mijn man hoorde vanochtend van een moeder van een meisje uit mijn dochters klas, dat haar dochter met regelmaat gepest wordt. Dit is ook al aangegeven bij de juf.
Dit meisje gaat vaak met tegenzin naar school. Mijn dochter had laatst ook een paar keer geen zin om te gaan dus moeder informeerde bij mijn man of onze dochter soms ook wel eens geplaagd wordt.
Bij mijn weten is dit niet het geval, heb mijn dochter er nooit over gehoord, en het is ook best een pittig ding (al is ze wel een gevoelig kind).

Het is niet zo dat ik me nu zorgen maak maar ik ben best wel onder de indruk dat het al deze vormen aan neemt in de kleuterklassen.  Dat een kind dus al zo gepest wordt dat ze niet meer naar school wil.
Het zijn combiklassen, groep 1 en 2 gezamelijk, mijn dochter en dat meisje zitten in groep 2.


Ze kunnen overigens leuk samen spelen.

Ik wil, als ik toch moeder spreek, er nog eens naar informeren. Het zit me niet lekker, en ik vind het ook erg sneu voor het meisje.

Ik wilde eigenlijk eens horen of dit vaker voorkomt al in de kleuterklassen. Natuurlijk is mijn zoontje ook wel eens met iets geplaagd, maar niet regelmatig en niet stelselmatig.
Komt dit vaker voor?

 
Quote
Navigatie
RE: Pesten in kleuterklassen.
Suus  schreef op: 08-11-2012 12:54:02
Ik weet het niet. Ik vraag mij eigenlijk toch meteen af wat de moeder onder pesten verstaat eigenlijk.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Mafkees  schreef op: 08-11-2012 12:55:30
ik geloof zeker wel dat dat al voorkomt. ik werk op een KDV en geloof het of niet...3 jarige kunnen er ook wat van hoor! vreselijk, het zit gewoon ín een kind lijkt dan wel

ik zou het idd open gooien, helemaal nu we allemaal weer steeds zo geconfronteerd worden met pesten, met elkaar kun je wat voorkomen of oplossen toch
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Ilja Mv 3  schreef op: 08-11-2012 12:55:56

Dat weet ik dus ook niet Suus, ik heb het zojuist van horen zeggen van mijn man.


Ik wil moeder er zelf ook nog wel eens naar vragen. Maar het feit dat het meisje het ervaart als dusdanig dat ze niet naar school wil geeft misschien ook iets aan ?

 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Mafkees  schreef op: 08-11-2012 12:57:47
het meisje ervaart het als niet fijn, is verdrietig en wil niet naar school.....als dit veroorzaakt wordt door het gedrag van anderen...dan lijkt het pesten toch?
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Suus  schreef op: 08-11-2012 12:57:56
Daarom zou ik juist meer willen weten. Misschien wil dat meisje niet graag naar school omdat ze gewoon kleuter gedrag intepreteert als "ze pesten mij" en het zou zomaar kunnen dat een ouder daar in mee gaat en een kind een gepest kind wordt in hun beleving terwijl met een goed gesprekje misschien wel uitgelegd kan worden waar gedrag vandaan komt en hoe je daar op kan reageren.

 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Ilja Mv 3  schreef op: 08-11-2012 13:05:40

Daarom wil ik het ook graag van moeder zelf horen. En ik zal ook bij dochter wel eens voorzichtig navraag gaan doen. Zij spreekt niet zo heel veel af, dus ik ken weinig kindjes uit de klas.


Wel heb ik begrepen dat er een erg bazig jongetje in de klas zit (die zul je vast in iedere klas wel treffen) en die had mijn dochter al gezegd waar ze haar partijtje moest vieren en dat hij wel mee zou gaan want dan kon hij laten zien waar het was (op zich natuurlijk heel grappig, jezelf zo proberen binnen te kletsen   ) maar van mijn oudste begreep ik dat dat niet zo'n fijn jongetje was en een pestkop volgens zoon, maar goed, ik ken het jongetje verder niet, dus ik kan er niet over oordelen.


Ik ben benieuwd wat moeder te zeggen heeft.

 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Miesje  schreef op: 08-11-2012 13:07:25
ja het komt bij felicia op school ook voor, maar niet extreem gelukkig. vaker mer plagen dan echt pesten. nu zij ze daar ook wel streng op hoor op haar school.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
K  schreef op: 08-11-2012 13:26:42
Een meisje dat ik ken is afkomstig uit het Midden Oosten en is nogal behaard. Zij werd vanwege haar wenkbrauwen vanaf 3 jaar geplaagd en vanaf circa 5 jaar echt gepest. Heel gericht op haar uiterlijk. In eerste instantie wilde haar moeder nog niet aan het epileren slaan bij zo'n jong meisje, maar inmiddels doet ze dat wel.
Daarnaast is op de betreffende school pesten uitgebreid behandeld in alle klassen. Tegenwoordig wordt ze niet meer gepest, het gaat heel goed met haar.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Anne Mv 3  schreef op: 08-11-2012 13:26:57
Pesten in de kleutergroep kan heel goed hoor. Uiteraard heeft de kleuter niet het idee dat hij/zij aan het pesten is maar een ander kind kan dat echt zo ervaren.
Belangrijk is dat volwassenen (juf/ouders) dit heel goed begeleiden, zowel het kind wat gepest wordt als ook de pester.
Kleuters zijn nog enorm egocentrisch, die hebben vaak echt niet in de gaten dat ze anderen pijn doen of bang maken.
Kinderen moeten zich veilig voelen op school, als dat niet zo is dan moet je daar echt wat mee doen!
Ze zitten nog jaren 'met elkaar opgescheept' en de ervaring leert toch wel dat als die niet in een vroeg stadium goed begeleidt wordt dat het in de loop der jaren behoorlijk heftig kan worden!

Als je met je dochter in gesprek gaat probeer dan spelenderwijs te vragen of ze de andere kinderen leuk vindt, of ze leuk samen kunnen spelen. Als je vraagt: "word je gepest" dan weet ze w.s. niet goed wat je bedoelt.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Mariel71  schreef op: 08-11-2012 13:32:33
Bij ons op school geven ze kanjertrainingen al vanaf groep 1.

werkt echt super .... bij mijn weten word er hier op school echt niemand structueel gepest.
tuurlijk plagen en treiteren kindere elkaar wel eens een keertje maar er is niet 1 speciaal mikpunt en zeker geen grote en ernstige pesterijen.

Ik ben dan ook blij met het kanjesprogramma bij ons op school en het feit dat ze er echt wat aan doen en ook echt goed opletten (de leerkrachten)

Mijn jongste zit inmiddels in groep 2 maar ik kan me er gewoon ook niks bij voorstellen dat die kleine hummels elkaar het levan al zo zuur zouden maken.

Ik heb ook bewust gekozen voor een niet zo heel erg grote school met ongeveer 18 tot 22 kinderen per klas en met een kanjertrainingsprogramma.

Snap trouwens ook niet dat het niet door de leerkracht wordt gesignaleerd als een kind echt erg word gepest vooral bij de kleuters die moet je toch continue in de gaten houden.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Karinmv3  schreef op: 08-11-2012 13:37:33
Ja dat komt echt voor.
Mijn oudste dochter is een grote stevige meid van 5, zeker een kop groter dan de rest van de klas.
Zij mocht op een gegeven moment niet meer meedoen op de glijbaan en de schommel, want zij was toch te dik. En dat terwijl ze niet eens dik is, maar inderdaad wel aan de stevige kant en groot.

Gelukkig heeft zij een juf die er meteen wat mee gedaan heeft en ze gaat nu weer met plezier naar school. Helaas zit ze zich nu wel dagelijks in de spiegel te bekijken en wil ze niet op een bepaalde manier op de stoel of bank zitten, omdat haar benen dan dikker lijken.
Heel jammer dat kinderen zo'n invloed op elkaar hebben, want ze is een hele mooie meid, met een gezond bmi, maar wel richting de bovengrens.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Mvi  schreef op: 09-11-2012 10:21:55
ik merkte dat sommige kinderen heel erg "streetwise" zijn, dus al best veel mogen thuis en dominant gedrag vertonen. Mijn dochter en andere kinderen uit de klas hebben daar in de kleuterklassen ook wel mee te maken gehad, maar op haar school hebben ze de pettentechniek, rode pet zwarte pet en gele pet, en er wordt heel veel in de klas over gesproken, Nu is het al veel minder maar blijft vervelend.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
An  schreef op: 09-11-2012 10:29:15
Kanjertraining werkt niet bij mijn dochters op school.
Mijn dochter zei zelf nog over de grootste pestkop in haar klas dat hij heel goed is in de kanjertraining, maar er verder niets mee doet.

Mijn vermoeden klopt dus, alleen maar schijn. Pestkoppen zijn vaak slim en achterbaks.

Gewoon harder aanpakken lijkt me een voor veel kinderen een veel betere methode. 
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Patriciia*  schreef op: 09-11-2012 10:50:53
heb het hier gelukkig niet meegemaakt. Ik kan mij het ook echt niet voorstellen.....zo jong en dan al pesten.

Hier hebben de leraren cursus "leefstijl" gehad en die word nu tijdens de lessen toegepast. Hier werkt het heel goed
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 09-11-2012 10:54:26
Er wordt wel gepest, maar echt een pispaaltje hebben ze gelukkig niet bij mijn zoon in de klas. De ene week wil hij niet meer met een jongetje spelen omdat hij hem pest, de andere week zijn ze weer dikke vrienden.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Mitch  schreef op: 09-11-2012 10:54:42
Dat jij als ouder niet ziet dat er gepest word betekend niet dat het niet gebeurd.
Mijn zoon werd vorig jaar flink gepest (groep 3) en als ik het met moeders erover had vielen ze bijna om van verbazing.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Mama-van-aimy  schreef op: 09-11-2012 11:26:13
Hier zijn wij er van de week achter gekomen dat het beste vriendinnetje van mijn dochter een grote pestkop is. En helaas sleept ze mijn dochtertje mee met haar gedrag. Dit heeft de juf zelf tegen ons gezegd nadat wij woensdag door haar op het matje geroepen werden.

En ik ben alleen maar dankbaar dat de juf ons direct heeft aangesproken.
Er zijn ook direct maatregelen getroffen. Op school mogen de 2 meiden de komende dagen niet meer met elkaar spelen. (dat wil de juf niet hebben en wij staan er volledig achter).

Voor thuis hebben wij nu met onze dochter afgesproken dat ze 1 week helemaal niet mag spelen met klasgenootjes en 2 weken lang niet met de grote pestkop mag spelen.

Wij hebben haar uitgelegd dat pesten niet mag. Dat het vervelend is voor de andere kindjes. Maar dat ze op een gegeven moment ook zelf haar vriendjes kan kwijtraken.

Hopelijk is dit voldoende voor haar om te realiseren dat ze niet mag pesten of zich moet laten meeslepen door een pester.

Beide meisjes zijn trouwens 5 jaar en zitten in groep 2.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Marjolein1976  schreef op: 09-11-2012 11:29:51
Op de school van mijn zoontje werken ze met Rots en Water. Een hele mooie methode welke in groep 1 al wordt toegepast. Want ook daar werd al wel wat gepest.
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Anne Mv 3  schreef op: 09-11-2012 11:35:53
Belonen werkt beter dan straffen, mama-van-aimy, kijk uit dat je niet 'straf op straf' geeft.
Op school is dit gebeurd, laat het straffen dan ook op school en stimuleer thuis het samen spelen op een leuke manier.
Realiseer je dat 'pesters' ook heel veel behoefte hebben aan positieve reacties, ze zijn enorm op zoek naar waardering - krijgen ze die niet positief dan zoeken ze die negatief!
Waarom pesten kinderen? o.a. omdat ze zelf onzeker zijn, omdat ze zelf nog enorm egocentrisch zijn, omdat ze bang zijn, omdat ze waardering zoeken, omdat ze niet weten hoe ze om moeten gaan met gedrag en emoties van andere kinderen.
Steek daar dus je energie in! Doe rollenspellen met je dochter of poppenkast, laat haar benoemen hoe het voelt als ze geduwd zou worden enz.
Dat levert véél meer op dan straffen!
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Jen9  schreef op: 09-11-2012 11:39:10
Ja, dit komt zeer zeker vaker voor.. Hier was al een hele hype over merkkleding.....
 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Ilja Mv 3  schreef op: 09-11-2012 12:24:07

Wat zijn er veel verschillende werkwijzen op scholen.


Hier kun je evt (maar niet standaard) de kanjertraining volgen.

Wij werken ook met leefstijl op school, de andere dingen rots en water etc zeggen mij niets.

Ik ben pas maandag weer op school, dus ik ben benieuwd.


heb gisteravond even een onschuldig tussen neus en lippen door gesprekje over hoe of wat op school. Met wie ze speelt etc. Er kwam wel uit dat er 3 jongetjes uit de klas sommige kindjes plagen. En dan plagen ze vnl een paar meisjes, ik vroeg hoe ze dat dan deden, ze vertelde door schoppen en slaan. Ik heb haar gevraagd of ze het ook bij haar deden en dat doen ze dus niet. Ze heeft 1 keer een jongetje gehad dat voor haar te ver ging, na 2 keer het stop hou op, ik vind het niet meer leuk te zeggen ging hij door, toen is ze naar de juf gegaan en het is nooit meer gebeurd volgens haar zeggen.

 
Quote
RE: Pesten in kleuterklassen.
Ilja Mv 3  schreef op: 09-11-2012 12:25:46

Ik vind het toch wel wat hoor om te lezen hoeveel van jullie moeders er al mee te maken hebben gehad.


An ik ben het met jou eens, bedankt zo tussen neus en lippen door toch wel wat info er uit gekregen, maar goed benoemen kan ze het nog niet.
Ik vind ook dat je het het beste op school kunt laten.
Maar het lijkt me wel heel lastig, je wil niet dat je kind geplaagd wordt maar uiteraard ook lastig om te horen dat je kind dat een van de "pestkoppen" is.

 
Quote
Navigatie


Reageren op Pesten in kleuterklassen.
Naam
Bericht