Menu
 

Topic:

Autisme en zwemles

Even Zo  schreef op: 04-10-2012 22:15:49
Mijn zoontje zit sinds kort op een sbo school waar hij sinds de Eerste week van sept zwemles krijgt. Hij is nu dus 5x geweest. Hij zit met zo een 10 kinderen met 1 zwemleraar/lerares en dat is iedere keer een ander. Mijn zoontje heeft erg veel moeite met de zwemles en blokkeerd al bij de douche. Volgend de leerkracht(en) is het angst en moet ik meer met hem zwemmen, maar bij ons heeft hij geen angst en gaat heerlijk van de glijbaan. hij vind het erg moeilijk leiding te moeten accepteren van een (vreemd) iemand, als hij nu niet mee doet moet hij het water uit maar dat wil hij niet. Hij is enorm boos slaat met zijn vuisten in het water, en schreeuwt naar de leraar en laat agressief gedrag zien. 

Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik nou het beste aan doe, wil best met hem gaan zwemmen op zondag maar geloof niet dat het dit probleem oplost.... ik ga morgen even met het telefonisch spreekuur bellen van centrum autisme, maar misschien dat jullie ideeen hebben? Ik zit er erg mee in mijn maag, vind het uiteraard niet goed dat hij agressief gedrag laat zien, maar het lijkt een ware marteling voor hem en ze tillen met man en macht een kereltje uit het water..en twijfel om hem niet te laten zwemmen maar de leerkrachten denken daar anders over en vinden de zwemles erg belangrijk, maar het is mijn keuze..
 
Quote
Navigatie
RE: Autisme en zwemles
Tantehan  schreef op: 04-10-2012 22:20:41
Onze zoon is ook autistisch, hij is 8, heeft nog steeds zwemles voor A.
Ik vind dat je zoontje wel in een grote groep zit met maar 1 leraar. En dan ook nog elke keer een andere. Dat is voor hem natuurlijk heel onrustig. Kan me voorstellen dat hij zo reageert.
Onze zoon heeft les in een groepje van 10 kindjes, maar wel 1 op 1. Er zijn dus 10 vrijwilligers die de kinderen begeleiden, elke week weer dezelfde vrijwilliger
Zwemmen met hem kan geen kwaad, dan kan hij wel wennen. 
Ik heb niet echt een oplossing, maar is die zwemles verplicht? Anders zou ik eens kijken bij je in de buurt (ikw eet niet waar je woont) of er ook ergens anders zwemles wordt gegeven.

 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Mama2   schreef op: 04-10-2012 22:32:32
De groep is te groot en wisselende zwemleraren is funest voor kids met Autisme , J heeft klassiek Autisme en zwemt nu helaas al 5,5 jaar voor A.

Nu heeft hij zwemles met maar 2 kindjes en 1 zwemleraar en nu gaat hij met plezier ( voor het eerst in 5,5 jaar ).

Als het zo'n strijd is zou ik echt met de juf gaan praten, hij word helemaal overprikkeld sneu hoor.
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Even Zo  schreef op: 04-10-2012 22:39:51
Zij geven ook aan da de wisselende leraar niet handig is maar op de sbo school zitten in zijn groepje verder vooral kinderen die een laag iq hebben of het nog niet weten, maar iedereen doet mee behalve hij. Heb gekeken voor meer prive les maar dat is bijna niet te betalen.. Maar dat zal nog het probleem van schoolzwemmen niet oplossen..
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Blauwtje  schreef op: 04-10-2012 22:48:52
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Mama-van-aimy  schreef op: 05-10-2012 00:08:22
Ik zou toch ervoor pleiten om je kindje niet meer naar schoolzwemmen te laten gaan en over te stappen naar kleinere groepen via de zwemschool.

Bij ons zwembad hebben ze speciale intensief begeleidingsgroepjes voor kindjes met een"beperking" zoals autisme/ADHD/PDD-Nos.

Ze zwemmen hier met 4 a 5 kindjes op 2 a 3 begeleiders.

Echt ideaal. Mijn zoontje heeft 1 jaar en 9 maanden over zijn A diploma gedaan. (1x per week 30 minuten zwemmen). Dat is voor enorm snel voor dat groepje. Hij is nu voor zijn B bezig. Hij was eind augustus weer begonnen en hij mag half december afzwemmen
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Stefke  schreef op: 05-10-2012 07:07:08
Ongelofelijk dat een leraar van het SBO niet snapt waar het probleem van jullie zoon zit bij het zwemmen. Dat zijn gedrag niet wenselijk is: prima! Maar de manier waarop ze er mee om gaan vind ik niet goed. Waarom gaat juf zelf niet mee er water in om jullie zoon te begeleiden?
Of zoek een andere oplossing. Maar hem het water uitsleuren omdat hij niet tegen de wisselende leraar kan vind ik ongepast en niet eerlijk voor jullie zoon. Laat hem desnoods tijdens het schoolzwemmen op school/ aan de kant ander werk maken.
ik denk dat zelf met hem gaan zwemmen hem misschien wat vrijer zou kunnen maken maar dat dit het schoolzwem-probleem niet oplost. Wel denk ik dat hij van het schoolzwemmen angstig of dwars kan worden en straks helemaal niet meer wil zwemmen!

Succes bij het vinden van een oplossing!
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Even Zo  schreef op: 05-10-2012 07:25:40
Dat verbaasde mij dus ook (ook de grote van de groep en maar 1 leraar) maar zij zeggen dat hij zijn eigen sterke wil wil door zetten en dat hij moet leren dat hij sommige dingen gewoon moet. Dat hij dit in de klas ook doet, maar ze dus al veel voortuitgang boeken en hij veel minder boos is... Ik zit er echt mee in mijn maag, zei al kan ik er niet bij zijn ( desnoods mee het water in) maar zij vinden juist dat ik afstand moet nemen, als ik kom kijken ziet hij hoe moeilijk ik het vind. Maarja hun zijn juf en ik ben zijn moeder....hij zegt enorme angst te hebben om onder water te moeten, wellicht kan ik dat oefenen zonder dat er (tijds) druk achter zit, of afspreken dat hij (nog ) niet onder water hoeft/moet maar de overige opdrachten dan wel mee doet?
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Nina1  schreef op: 05-10-2012 07:53:10
Hier gezwommen met 9 kinderen en 1 leraar in een klein zwembad ( alleen een bad van denk 15 m in de ruimte) geen afleidende dingen ed. Ging hier erg goed ondanks de groeps grote. Hij heeft er 2 jaar over gedaan en uiteindelijk voor certifivaat a afgezwommen. Hij zwemt netjes alleen kan hij dat niet een heel ( groot) baanthe netjes doen. Vandaar certificaat.

masr ik zou ook zeggen geen schoolzwemmen meer voor hem. Ga het gesprek aan, teljens een andere leraar daar krijgt hoj nooit vertrouern in! Denk dat meer kinderen hier ladt van gaan krijgen ook de niet autisten
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Tiesmv3jongens  schreef op: 05-10-2012 09:09:10
Ik snap niet dat ze elke keer wisselende leraren hebben bij het zwemmen. Zou ook zeggen klaar met schoolzwemmen. Hier bij een zwemschool gezwommen met 6 kinderen en 1 meester en assistent en dat ging goed. In 4 jaar had hij A en B gehaald.
Succes ermee maar ik zou een goed gesprek aangaan op school.
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Kyla  schreef op: 05-10-2012 09:41:02
Het kan best zijn dat je zoon angstig is, iedere keer een andere leraar, veel prikkels van andere kinderen, dat zijn juist dingen die je liever niet wil voor een kind met autisme.  De uitspraak dat hij moet leren dat hij sommige dingen moet, krijg ik kippenvel van, dan gaan ze voorbij aan het feit dat hij sommige dingen niet kan. Ik zou een gesprek aangaan hoe de zwemles voor je zoon gestructureerder kan met meer voorspelbaarheid en minder prikkels, als dit niet mogelijk is zou ik hem niet meer laten doen met de zwemles.
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Marie8  schreef op: 05-10-2012 10:11:58
Best wel een uitspraak, dat hij zijn eigen sterke wil wil doorzetten. Wat de anderen al aangeven, angst is niet zo vreemd voor een kind met autisme in zo'n situatie. 
Is er geen ortopedagoog verbonden aan school of is er een behandelinstantie betrokken? Ga er in ieder geval eens goed voor zitten met elkaar, want het lijkt me geen goede situatie. Als hij moet zwemmen, moeten op zijn minst de voorwaarden goed zijn zodat hij zich veilig kan gaan voelen.
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Krumelke  schreef op: 05-10-2012 10:18:07
is er niemand die kan bemiddelen voor jullie. wantdenk dat hij zo nooit goed leert zwemmen.

mijn zoon hebben ze vermoeden van autisme. nog niets zeker en wordt ook (nog) niet op getest. hij kreeg vorig jaar gewoon zwemles in groepje van 8 tot 10 op 1 leraar. de leraar gaf al aan dat s anders reageerde als de andere kinderen en toen hebben ze zelf besloten om hem dit jaar in een groepe van 4 kinderen op 1 leraar te zetten. alle 4 zitten ze op hetzelfde niveau.

zou overal zo moeten gaan dat ze kijken naar de kinderen.
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Mitch  schreef op: 05-10-2012 10:54:14
Heb niet alle reacties gelezen maar wilde wel graag reageren.
Ik vind het jammer dat juist mensen die zouden moeten weten wat er in het koppie van zo een kind omgaat, hem zo benaderen.

Mijn zoon gaat nu de molen in qua testen maar daarvoor dus niet(duh hihi)
Hij had een badmeester die onwijs lief inspeelde op mijn zoon zijn dingetjes.
Mijn zoon is vooral een fladderaar, heel snel afgeleid! Maar dankzij de aandacht van de badmeester, zijn manier om mijn zoon er steeds weer op een lieve manier bij te trekken ging hij met veel plezier naar zwemles.
De badmeester zorgde ervoor dat mijn zoon naast zijn normale klasje ook in een extra klasje mocht op de vrijdag middag, en het afzwemmen heeft badmeester voor geknokt dat hij dit 1 op 1 met mijn bink mocht.
Deze man had geen officiele papiertjes voor kindjes met een handleiding, maar volgde zijn gevoel en gebruikte zijn ogen.

Toen werd mijn zoon in een ander klasje gezet voor B.
Mega groot, 2 badjuffen die geen gedult hadden, geen flexibiliteit en dat ging ook echt fout.
Kind wilde niet meer naar zwemles, hij was zoooo vreselijk bang dat hij vergeten was hoe hij moest zwemmen, als hij in het water zat durfde hij er niet meer uit.
Toen hebben wij hem er ook afgehaald.

Nu hebben we hem in de molen om te testen en is er binnen het zwembad ene beleid dat hij nu wel in een apart klasje mag met maximaal 6 kindjes en heel langzaam gaat het weer beter.

Ik vind dus na mijn lange verhaal hihi.
Dat zwemlessen voor een heeeeel groot deel aan de manier van handelen van de badmeester/juf afhangt.
Wanneer jullie kleine man bang is, dan is het juist aan de mensen die ervoor geleerd hebben om hem er zo fijn mogelijk doorheen te loodsen, en een bang kind leert niet, dus ze hebben alleen zichzelf ermee.
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Even Zo  schreef op: 05-10-2012 11:30:23
Ik vind het ook een hele vreemde manier van doen, ze zegt hij kan alles als hij maar wil. Maar dit is geen kwestie van iets niet willen. ik zei dat dit niet lukt komt door zijn beperking, toen vroeg ze welke beperking? (De klassenassistent wist blijkbaar nog niet op de hoogte van de uitslag van de diagnose). In het gesprek daarna zei ze dus als hij niet autistisch was geweest had hij niet hier op school gezeten? Ik zeg nee dat denk ik niet, zij denkt van wel want dit is gewoon zijn gedrag (die naar mijn idee (mede)veroorzaakt word door zijn autisme)

heb het gevoel een beetje met me rug tegen de muur te staan omdat zij denken het beter te weten, maar hun denken vanuit juf zijnde en ik vanuit moeder zijnde. Pfff vind het heel lastig. Ik heb zoiets van misschien kunnen we gewoon afspraken maken, dat hij bijv, niet onder water moet maar dan gewoon aan de kant wacht en de overige dingen wel doet, mijn zoontje is redelijk slim en er vallen echt wel afspraken te maken, ik denk als hij weet dat hij niet onder water moet hij al een stuk minder angstig is.  Wij hebben pas bijeenkomsten gehad van centrum autisme en die zeggen juist negeren en belonen en zo min mogelijk straffen. Maar nu halen ze hem (voor straf) het water uit als hij niet doet wat de leraar wil... Ik heb nog even tot donderdag om te beslissen wat ik ga doen..
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Even Zo  schreef op: 05-10-2012 11:32:09
Ik vind het ook een hele vreemde manier van doen, ze zegt hij kan alles als hij maar wil. Maar dit is geen kwestie van iets niet willen. ik zei dat dit niet lukt komt door zijn beperking, toen vroeg ze welke beperking? (De klassenassistent wist blijkbaar nog niet op de hoogte van de uitslag van de diagnose). In het gesprek daarna zei ze dus als hij niet autistisch was geweest had hij niet hier op school gezeten? Ik zeg nee dat denk ik niet, zij denkt van wel want dit is gewoon zijn gedrag (die naar mijn idee (mede)veroorzaakt word door zijn autisme)

heb het gevoel een beetje met me rug tegen de muur te staan omdat zij denken het beter te weten, maar hun denken vanuit juf zijnde en ik vanuit moeder zijnde. Pfff vind het heel lastig. Ik heb zoiets van misschien kunnen we gewoon afspraken maken, dat hij bijv, niet onder water moet maar dan gewoon aan de kant wacht en de overige dingen wel doet, mijn zoontje is redelijk slim en er vallen echt wel afspraken te maken, ik denk als hij weet dat hij niet onder water moet hij al een stuk minder angstig is.  Wij hebben pas bijeenkomsten gehad van centrum autisme en die zeggen juist negeren en belonen en zo min mogelijk straffen. Maar nu halen ze hem (voor straf) het water uit als hij niet doet wat de leraar wil... Ik heb nog even tot donderdag om te beslissen wat ik ga doen..
 

Ik ben topic opener maar ben bij mijn ouders dus ander ip..
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Even Zo  schreef op: 05-10-2012 11:32:34
Ohw laat maar dat is niet te lezen :-(
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Marie8  schreef op: 05-10-2012 11:40:11
Niet uit t veld laten slaan hoor, juffen weten ook niet alles. Heb je iemand die verstand heeft van autisme (profesional,orthopedagoog, ambulant hulpverlener of wie dan ook) die een keer met je mee kan naar school om een gesprek aan te gaan? Ik denk dat het ook nog wel eens heel onduidelijk kan zijn waarvoor hij nu gestraft wordt. Ik ben niet voor het weghalen van zwemles, maar wel om op school duidelijk te maken wat zijn autisme voor hem inhoudt en dat er een plan gemaakt wordt voor die zwemles. Als je je onveilig voelt kun je niet leren (dat geldt trouwens voor ons allemaal). Dus op je strepen en in gesprek!
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Mitch  schreef op: 05-10-2012 11:41:01
Heb je geen mensen bij wie je dit neer kan leggen in je omgeving?
Desnoods neem je contact op met MEE die kunnen ze vast wel begeleiden hierin.
Lastig he dat je gevoel en verstand zo tegen elkaar in gaan steeds
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Kyla  schreef op: 05-10-2012 19:14:17
Dit is gewoon zijn gedrag? Autisme is toch een gedragsstoornis? Schiet mij maar lek, maar volgens mij hebben ze totaal geen benul wat autisme is. Ik hoop dat je er uit komt met school
 
Quote
RE: Autisme en zwemles
Even Zo  schreef op: 05-10-2012 21:35:05
Nou gelukkig ben ik dus niet de enigste die het gek vind, dacht echt dat het aan mij lag. En idd kyla zo is het ook en zo denk ik ook, maar zij willen volgens mij niet zo denken, hij heeft problemen dat erkennen ze ook, maar lijkt of ze dat niet willen benoemen en de oorzaak erachter er niet toe doet.

centrum autisme gaf me advies om gesprek aan te gaan en aan te geven dat hem dwingen het er niet beter op maakt en ze beter kunnen zorgen dat dingen duidelijk zijn en ik eventueel hulp kan vragen van de zorgcoordinator op school (geen idee of ze die hebben). Pff vind het erg lastig wil natuurlijk voor mijn kind opkomen maar wil ook op goede voet blijven met de leerkrachten. Ga gewoon voor donderdag nog gesprekje aanvragen een aangeven dat het me niet lekker zit, kijken wat zij erop te zeggen hebben, als we er niet uitkomen laat ik hem misschien even niet zwemmen. Ga denk ik in ieder geval zondag met hem zwemmen, kijken of ik iets van zijn angst kan wegnemen..

bedankt voor alle reacties!!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Autisme en zwemles
Naam
Bericht