Menu
 

Topic:

is dit migraine?

Debbel79  schreef op: 01-10-2012 21:00:51

ik heb regelmatig hoofdpijn, soms best heftig in de vorm van bonken, niet in het licht kunnen kijken, paracetamol helpt dan ook niet. ben er nog nooit mee naar de huisarts geweest, maar ik vermoed dat dit een lichte vorm van migraine is.

maar zondag had ik wat anders... ik verschrikkelijke pijn achter in mijn nek, in de bolling van mijn hoofd, en dan aan de linkerkant. het leek een beetje op een verrekte spier, maar dat was het niet. het straalde helemaal uit naar de achterkant van mijn hoofd, vooral linkerkant, bij draaibewegingen van mijn hoofd werd het erger. paracetamol hielp niet. als ik hard drukte op de plek waar ik de pijn voelde werd het letterlijk zwart voor mijn ogen.
's avonds trok het gelukkig weg, vanmorgen met opstaan nergens last van, maar na een anderhalf uur was het er weer. na een paar uur trok het weer weg. dus echt helemaal achter, en dan onder aan mijn hoofd, bij mijn nek.

ik moest toevallig naar de therapie voor mijn rug, en hij dacht dat het toch een soort van migraine kon zijn of clusterhoofdpijn in een beginstadium.
herkent iemand dit?

(ik ga morgen op advies van mijn terapeut wel zowieso even de huisarts bellen)

 
Quote
Navigatie
RE: is dit migraine?
Mo27  schreef op: 01-10-2012 21:06:07
kan ook nog spierspanningshoofdpijn zijn. vooral als het uit je nek komt.


ik heb ook pittige migraine. ik krijg hoofdpijn over de gehele voorhoofd. het bonkt altijd aanm een kant. ik kan geen licht verdragen. word misselijk en moet echt gaan liggen. anders moet is spugen van de pijn en word ik duizelig. bij mij werkt paracetamoll, ibrobrufen niet meer. ook al heb ik meerder medicijnen ervoor gehad maar ik heb nu beta blokkers als medicijn. die ik dus dagelijk slik om aanvallen te voorkomen. ik functioneer gewoon niet meer. een aanval duurt bij mijn minstens 4 dagen.

Maar zou er zeker naar laten kijken. ik denk meer richting spierspanning of clusterhoofdpijn. maar naar laten kijken kan nooit kwaad.
ben benieuwd wat de HA zegt.

 
Quote
RE: is dit migraine?
Mieps01  schreef op: 01-10-2012 21:10:04
even nAar laten kijken. ik krijg soms heel akelige hoofdpijn die uren aanhoudt van spanning en hormoonschommelingen. mijn dokter heeft me aangeraden om direct als ik het voel aankomen meteen een dubbele dosis pijnstilling te nemen. ik neem dan ook meteen rust. bij mij helpt dat wel een heel stuk. vroeger kostte het dan meteen een dag, nu nog een dagdeel. gelukkig heb ik het niet zo vaak.


hopelijk vind je snel iets wat voor jou werkt.
 
Quote
RE: is dit migraine?
Son  schreef op: 01-10-2012 21:15:06
Ik hoop niet voor je dat het clusterhoofdpijn is....dat heeft vriend van mij. Nou dat is echt verschrikkelijk. Zijn zelfs mensen die zelfmoord plegen omdat ze de pijn niet kunnen handelen.
 
Quote
RE: is dit migraine?
Son  schreef op: 01-10-2012 21:32:35
ff voor je gekopieerd:


Stel je voor: je wordt plotseling wakker, de ene helft van je hoofd bonkt. Van langzaam naar sneller en sneller. Je verhemelte vliegt in brand, je tanden vallen uit, uit je hoofd slaan bliksemschichten. Je oog lijkt uit de kas te willen springen en... je slaat hem terug. Je wil jezelf vermanen, spreken tot jezelf, maar het enige wat eruit komt is gegrom en gekreun. Je wilt gillen, opstaan, rennen ...
en springen. Ondraagelijke pijn... CLUSTERHOOFDPIJN.


Wat is clusterhoofdpijn?
In de medische wereld kent men vele vormen van hoofdpijn. Vaak worden deze pijnen gezien als een vrouwenkwaal. Toch is dat niet per definitie zo, want ook vele mannen kennen deze pijn. Hoofdpijn is een breed en ernstig onderschat begrip. Wanneer men klaagt over hoofdpijn is de reactie van de omgeving meestal: "pak een asperientje, dan is het zo over." Maar asperientjes werken bij de meeste vormen van hoofdpijn niet. Er is spanningshoofdpijn, er is medicijngerelateerde hoofdpijn, er is gewoon af en toe hoofdpijn, er is aangezichtspijn, er is migraine en er is Clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn is een hoofdpijn die maar bij ongeveer 6000 mensen in Nederland voorkomt. Van deze 6000 patienten zijn er 5000 mannen. Cluster betekend periode. Dit omdat de aanvallen of in bepaalde periodes vookomen en omdat een aanval tussen de 30 minuten en de 3,5 uur duurt.

Mannen die lijden aan clusterhoofdpijn hebben vaak de zogenoemde episodische vorm. De hoofdpijn komt op vaste weken en/of maanden per jaar en is dan dagelijks aanwezig. Vaak zijn deze episodes rond maart-april-mei en rond september-oktober-november. In deze periode heeft de patient last van hoofdpijnaanvallen die dagelijks terugkomen en vaak meerdere keren per dag aanwezig zijn. Als de "cluster" voorbij is kunnen deze patienten dus vervolgens maanden hoofdpijnvrij zijn. Vrouwen, echter, lijden vaak aan de chronisch vorm van deze hoofdpijn. Dat betekend dat zij 365 dagen per jaar last kunnen krijgen van een of meerdere aanvallen per dag. Clusterhoofdpijn is een hoofdpijn met bijna onbeschrijfelijk veel pijn. In Engeland en Amerika kent men het fenomeen als Suicide headache, patienten verwonden zichzelf of beroven zichzelf van het leven omdat de pijn ondraagelijk is. Artsen over de hele wereld spreken over de ergste vorm van menselijk lijden als zij het over clusterhoofdpijn hebben. De pijn die gepaart gaat met clusterhoofdpijn is zeer moeilijk te beschrijven.

Tijdens een clusteraanval komen er bepaalde eiwitten vrij uit de zenuwuiteinden rond de bloedvaten in de hersenvliezen. Hierdoor ontstaan een vaatverwijding welke extreme pijnen veroorzaakt. Wel zijn er een aantal zeer kenmerkende symptomen waaraan een clusterpatient te herkennen is:
Een scherpe pijn aan een zijde van het hoofd rond de kaaklijn, het oog en de slaap.
Uitstraling van de pijn naar de nek en soms zelf tot halverwege de ruggengraad.
Een verstopte neus of een loopneus aan de pijnzijde.
Een tranend hangend ooglid, ook aan de pijnzijde.
Verhoogde spierspanning, welke tijdens de aanval zorgt voor uitputtingsverschijnselen na de aanval.
Een zeer hevige bewegingsdrang, niet stil kunnen liggen of zitten.

Niet alle symptomen zijn altijd tegelijkertijd aanwezig of op alle patienten van toepassing. Een clusterpatient kan bijvoorbeeld ook enkel en alleen last hebben van de pijn rondom het oog en de slaap, en verder geen andere symptomen dragen. Toch is het dan niet per definitie GEEN clusterpatient. Helaas maken veel huisartsen deze fout wel, omdat de meeste huisartsen in hun gehele carriere geen enkele clusterpatient tegenkomen.

Ik denk dat ik Clusterhoofdpijn heb, wat nu?
Clusterhoofdpijn is moeilijk te herkennen omdat niet alle symptomen voor iedere patient gelden. Wel is de aanval en de pijnen en emoties die daarmee gepaard gaan zeer typerend voor clusterpatienten. Hieronder volgt een beschrijving van de pijn, emoties en het gedrag van een clusterpatient:
"Zwetend wordt ik wakker, ik voel een vlammende pijn opkomen. Ik weet hoe laat het is. Nu maar rustig afwachten en bidden dat ik deze aanval rustig door kom, maar tegenovergestelde is waar. Ik voel mijn oog dichttrekken, en mijn rechterhelft hangen. De druk in mijn hoofd wordt te groot. Ik sla met mijn hoofd tegen de muur, soms tegen de grond. Ik probeer mijn schedel te breken door mijn armen op mijn hoofd te plaatsen en zo hard mogelijk te drukken. Mijn oog springt er praktisch uit en ik sla die weer net zo hard terug in mijn hoofd. Ik kan niet lopen, maar strompel, huilend, gillend van de pijn. Zo ondraagelijk. Ik laat mezelf voorover op de grond vallen en sla met mijn hoofd op de tegels. Maar het helpt evenmin als dat het nog meer kwaad doet. Ik bid en smeek de pijn weg te laten trekken, maar dat gebeurt niet. De druk in mijn hoofd wordt nog groter en ik voel bloed uit mijn neus sijpelen. Ondertussen kruip ik over de grond, wanhopig huilend en grommend als een stervend dier. Ik kan het niet meer aan. Mijn lichaam is dood maar als ik kon rennen deed ik het. 300 km. Als het maar over gaat. Ik kruip verder en wil, nee, wens dat ik dood ben. En dan, net zo plotseling als de aanval besluit te komen, houd hij ook weer op en voel ik niks. Opgelucht ga ik op de stoel zitten, uitgeput, en val in slaap. Tot ik twee uur later wakker wordt en de hel zich opnieuw voordoet ik mijn woonkamer."

Deze emoties en dit gedrag is heel typerend voor een clusterpatient. Met het hoofd tegen de muur bonken, zichzelf slaan of haren uit het hoofd trekken. Dit doen patienten omdat ze de pijn die ze voelen willen vervangen door een nieuwe pijn. Als dit gedrag of bovengenoemde symptomen voorkomen bij iemand is het heel waarschijnlijk dat deze aan clusterhoofdpijn lijdt. De beste eerstvolgende stap is de huisarts bezoeken. Vertel de symptomen en beschrijf de pijn zo duidelijk mogelijk. De huisarts zal verschillende vragen stellen over waar de pijn zit, hoe vaak er last van is en wanneer de aanvallen komen opzetten. Vergeet niet te vertellen dat de hoofdpijn aanvalsgewijs is en hoe lang zo'n aanval duurt. Na dit gesprek zal de huisarts de patient waarschijnlijk doorsturen naar een neuroloog. Indien dit niet direct het geval is kan de patient hierom vragen. Een neuroloog aan de hand van de beschrijving van de patient waarschijnlijk de diagnose Clusterhoofdpijn stellen.

Tevens zullen zij direct medicijnen voorschrijven. Het meest gebruikte medicijn is Imigran. Dit kan voorgeschreven worden in tabletvorm, neusspray of injectie's. Wanneer een aanval zich voordoet dient de patient zich het medicijn toe en zal de aanval gestopt worden. Indien er sprake is van de chronische vorm en het aantal aanvallen per week ligt hoog worden er ook medicijnen voorgeschreven die het aantal aanvallen zal vermionderen. Hierdoor zal het leven van een Clusterhoofdpijnpatient een stuk aangenamer worden.

Leven met Clusterhoofdpijn
Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Janneke, 22 jaar en lijdt al sinds ik 6 ben aan chronische Clusterhoofdpijn. Pas toen ik 13 was stelde mijn nieuwe huisarts de juiste diagnose en stuurde me door naar een neuroloog. Onmiddelijk schreef de neuroloog me Imigran injecties en neussprays voor en moest ik de aanvalremmer Verapamil slikken. Nu ben ik 22 en is mijn leven heel aangenaam. Tijdens mijn studie had ik het wel erg zwaar, en een vaste baan vinden en houden is ook niet makkelijk als je een clusterpatient bent. Dit komt omdat er nog veel te veel onbegrip heerst. Toch heb ik het mijn baas kunnen uitleggen, met voorbeelden van internet, met mijn injectiespuit en mijn medicatie en hij heeft er heel veel begrip voor. Mijn collega's heb ik het ook veteld en ook zij tonen begrip en medeleven. Ook heb ik al twee jaar een vaste relatie. Voor mijn vriend was het in het begin wel schrikken, maar ook hij snapt het heel goed en steunt me waar dat nodig is. Hierdoor heb ik voldoende zelfvertrouwen om ook mijn hobby's uit te oefenen.

Praten over de aandoening is heel er belangrijk. Omdat er nog zoveel onbegrip heerst en er te makkelijk wordt gezegd dat het een vrouwenkwaal is of dat je een asperientje moet pakken en je niet moet aanstellen raak je als clusterhoofdpijnpatient veel te makkelijk in isolement. Dat is niet nodig. Praten en laten zien is belangrijk. Er zijn verschillende sites en boeken te vinden over hoofdpijn en clusterhoofdpijn. Verdiep je in wat je hebt, zodat je zelf ook begrijpt wat er met je gebeurt. Neem je medicijnen op tijd in en dien je Imigran toe als de hoofdpijn komt opzetten. Clusterhoofdpijn beheerst een deel van je leven, omdat iedere patient, er zijn geen uitzonderingen, zich gedraagt zoals in bovengeschreven voorbeeld. Dat voorbeeld ben ik zelf. Toch kun je er mee leven. Als je er open en eerlijk over bent tegen anderen maar vooral tegen jezelf valt het wel mee. En helaas... Wij clusterpatienten moeten er inderdaad mee leren leven.

 
Quote
RE: is dit migraine?
Stefke  schreef op: 01-10-2012 23:50:13
Son, sorry hoor, maar waar heb je dat stukje vandaan? Twijfel er niet aan dat dat soort hoofdpijn vreselijk is maar aan de spelfouten er in neem ik aan dat het geen medisch onderlegde site is. Die zullen vast wel weten hoe je aspirine schrijft... (Ik weet nu trouwens niet meer wat ik typ wants het keuzemenu staat er midden voor!.

ik heb zelf sinds de zwangerschap van de jogste last van migraine. Die begint heel langzaam midden in mijn hoofd voor m'n gevoel. En met een soort duwend gevoel wordt het steeds erger. Ik word er, als ik het op laat komen, erg misselijk van en wil niet meer praten. Grappige is dat ik wel kan sms'en maar niet praten. Eigenlijk wil ik alleen in bed liggen met een emmer binnen handbereik en ogen dicht. Niemand om me heen. Paracetamol werkt niet, ibuprofen mag ik niet. Nu gebruik ik naproxen. Dat werkt prima, maar moet eigenlijk wel een uurtje gaan slapen om het goed weg te krijgen met naproxen. Na een half uur voel ik de hoofdpijn wegzakken. Helaas blijft de misselijkheid. 

Dit is hoe het bij mij gaat. Misschien herken je er iets in?  Maar van die hele heftige hoofdpijn krijg ik zeker niet ineens.

sterkte ermee, lijkt me geen pretje!
 
Quote
RE: is dit migraine?
Son  schreef op: 02-10-2012 07:11:50
[quote]Son, sorry hoor, maar waar heb je dat stukje vandaan? Twijfel er niet aan dat dat soort hoofdpijn vreselijk is maar aan de spelfouten er in neem ik aan dat het geen medisch onderlegde site is. Die zullen vast wel weten hoe je aspirine schrijft[quote]

Ik waat niet wat je probleem is ? Geloof je niet dat het zo is ? Of denk je omdat er taalfoute inzitten het door iemand geschreven is die de waarheid niet verteld.

Dit heb ik gekopierd van vriend die dit op zn fb heeft gezet, waarschijnlijk omdat hij het uit ervaring herkend.
 
Quote
RE: is dit migraine?
Karien  schreef op: 02-10-2012 09:09:02

Ik herken het heel erg, ga ook geregeld naar een osteopaat om de boel weer recht te zetten.
Ik werd soms al wakker met hoofdpijn, en het is echt niet leuk. Ik had soms een bal zitten zo net boven mijn nek....zo vast zat het.

Ik heb van de ha ibuprofen 600 gekregen dat hielp redelijk.
Ik moest het van hem bijhouden en het kwam ook wel overeen met mijn cyclus, maar duurde te kort om het echt migraine te noemen.
Was er soms ook misselijk van.
 
Quote
RE: is dit migraine?
Karien  schreef op: 02-10-2012 09:13:20

Ik herken het heel erg, ga ook geregeld naar een osteopaat om de boel weer recht te zetten.
Ik werd soms al wakker met hoofdpijn, en het is echt niet leuk. Ik had soms een bal zitten zo net boven mijn nek....zo vast zat het.

Ik heb van de ha ibuprofen 600 gekregen dat hielp redelijk.
Ik moest het van hem bijhouden en het kwam ook wel overeen met mijn cyclus, maar duurde te kort om het echt migraine te noemen.
Was er soms ook misselijk van.
 
Quote
RE: is dit migraine?
Karien  schreef op: 02-10-2012 09:13:33
sorry 2 x
 
Quote
RE: is dit migraine?
Kyla  schreef op: 02-10-2012 09:18:47
Debbel, wat jij beschrijft heb ik ook regelmatig, bij mij is dat spierspanningshoofdpijn. Ik pak dan 2 paracetamol en een ibu (aangeraden door een anesthesist) en een warm compres en laat de boel door mijn man masseren. Vervolgens doe ik een dutje en hoop ik dat het over gaat. Vaak is dat zo, maar de vorige keer heb ik er twee dagen last van gehad, voelde me zwaar beroerd.

Clusterhoofdpijn heb ik als puber vaak last van gehad, ik bonkte dan ook letterlijk met mijn hoofd tegen de muur, dat verdoofde enigszins.
 
Quote
RE: is dit migraine?
Anmv3  schreef op: 02-10-2012 12:53:03
Ik heb clusterhoofdpijn.
Hoop niet voor je dat jij dat ook hebt/krijgt !

Ik heb vaak ook 1 plek in mijn nek, links of rechts pijn en ook mijn linkeroog of rechteroog doet dan pijn. Als ik op mijn oog begin te drukken weet ik dat er een aanval aankomt.
Ik heb hier zuurstof voor wat niet echt altijd aanslaat en ik slik een maxalt tablet, dit helpt wel erg goed en ben dan vaak in een half uur van mijn klachten af.

De pijn bij clusterhoofdpijn is echt ondraaglijk, je word er heel onrustig van en gaat heel veel bewegen om een soort van afleiding te zoeken, ik kan letterlijk met mijn hoofd tegen de muur bonken zo gek word ik ervan. Vorige winter had ik mijn medicijnen op en een aanval in het weekend, niks anders hielp, nou ik dacht als er een trein voor het huis langsrijd spring ik ervoor, zo afschuwelijk was het.
Gelukkig kon mijn man bij de apotheek wat ophalen..

ben benieuwd of je al bij de huisarts geweest bent en wat er uit gekomen is..
 
Quote
Navigatie


Reageren op is dit migraine?
Naam
Bericht