Menu
 

Topic:

gebit 5 jarige

Marie8  schreef op: 26-08-2012 20:26:57
Mijn dochter is 5,5 en dat ze op een bepaald moment bij de ortho gaat lopen staat in ieder geval vast. Ze heeft een kruisbeet en een heel smal gebit (weet even niet hoe ik het duidelijk kan omschrijven). Tijdens halfjaarlijkse tandartscontroles komt het ook altijd even aan de orde.
Ze gaat ook naar logopedie, dit vanwege slissen. Nu gaat dat qua techniek wel goed, maar door de stand van haar tanden is haar uitspraak toch nooit helemaal 'mooi'.
Nu valt het de logopediste na de vakantie op dat haar mond/ tanden nog schever staan. Nu ik erop let zie ik dat het zo is.

Heeft iemand hier ervaring mee?
Of misschien wel iemand die als tandarts of ortho werkt?
Als ik google lijkt het alsof ook jonge kinderen soms al bij de ortho terecht komen, al wordt meestal gewacht tot er gewisseld is.
Mijn tandarts is prima als tandarts, maar bij specifieke dingen heb ik toch niet het volledige vertrouwen in zijn kennis en mening.
Ik ben bang dat ze flinke kaakoperaties te wachten staat, zeker nu het erger gaat worden. Bij mijn man hebben ze dat overigens ook geadviseerd en bij haar is het nu al veel erger.

 
Quote
Navigatie
RE: gebit 5 jarige
Misbren  schreef op: 26-08-2012 21:24:08
Ik weet dat de stand van de tanden als melkgebit heel erg kunnen verschillen nadat ze zijn gaan wisselen.
Bijv. het gebit van mijn oudste was met melktanden perfect, maar nadat ze is gaan wisselen had ze toch echt een beugel nodig.
Als melkgebit was het bij mijn neefje echt bagger maar na het wisselen was het een totale verassing zo netjes.
Een heel ander voorbeeld: nadat mijn zoontje is gaan wisselen vroeg ik me af of die tanden nog schever konden mar na een jaar staat het bijna helemaal recht, valt dus ook niets over te zeggen.

Je kan natuurlijk uit voorzorg al informatie bij de ortho gaan vragen, maar miss is dat helemaal niet nodig, of juist heel verstandig....
Doe wat je gevoel je ingeeft...
 
Quote
RE: gebit 5 jarige
Marie8  schreef op: 26-08-2012 21:37:10
Hoi, dank je voor je antwoord.
Ik herken wel wat je zegt. Bij mijn zoon is het na wisselen ook heel scheef geweest maar nu weer langzaam aan rechter.
Maar in haar geval is het echt een kaakprobleem, haar gezicht zie ik lichtelijk scheef staan als ze haar mond dicht heeft.
En ik denk dat ze binnenkort gaat wisselen en de grote tanden dus al aan het zakken zijn waardoor ze minder plaats lijkt te hebben in haar toch al smalle kaak, waardoor de tanden dus ook weer schever gaan staan. Het is geen overbeet waar de tanden naar voren staan.
 
Quote
RE: gebit 5 jarige
Mieps01  schreef op: 27-08-2012 13:21:23
Ik zou wel een afspraak maken. Zeker als haar kaak gewoon niet goed staat.

 
Quote
RE: gebit 5 jarige
An  schreef op: 27-08-2012 13:35:57
Voor sommige dingen (in ieder geval een overbeet) moet je juist voordat er volledig gewisseld is met een beugel beginnen.

In het geval van onze dochter (flinke overbeet van 14 mm en ook haar kaak (kaken) zijn te smal) moest er toch echt voordat ze volledig gewisseld had beginnen met een beugel, anders is alleen nog een kaakoperatie mogelijk.

Ik weet niet of je ook zonder doorverwijzing bij een orthodontist terecht kan. Anders zou ik daar gewoon navragen hoe het zit met jouw dochter.
 
Quote
RE: gebit 5 jarige
Mrtj  schreef op: 27-08-2012 13:47:59
Waarom bel je niet gewoon een ortho, en leg je de vraag voor. En ook de vraag, of je een verwijzing van je tandarts nodig hebt. Dan ben je een stuk wijzer.
 
Quote
RE: gebit 5 jarige
Kyla  schreef op: 27-08-2012 14:15:44
Ik had een overbeet tgv een onderkaak die te klein was, dus niet door scheve tanden oid. Ik was 6 toen ik mijn eerste beugel kreeg, eerst een buitenbeugel en later een binnenbeugel, om de groei van mijn onderkaak te stimuleren. Dit had totaal geen effect en op mijn 15e had ik mijn eerste kaakoperatie, waarbij mijn onderkaak is verlengd. Op mijn 16e nogmaals een verlenging en omdat ik ook een kinpunt miste, is een stuk bot uit mijn heup op mijn onderkaak geplaatst. De verlenging moest in 2 keer omdat er een verschil van 2,5 cm in zat, dit kon niet in een keer overbrugd worden. Na de tweede operatie is mijn onderkaak helaas weer in de stand van na operatie 1 teruggegaan, waarschijnlijk zat er toch te weinig tijd tussen de operaties, maar zeker weten doen we dat niet, omdat voor mij niemand ooit twee van zulke operaties achter elkaar heeft gehad.

Als ik jou was ging ik naar de ortho, hoewel dat dus niet betekent dat haar geen operaties staan te wachten.
 
Quote
Navigatie


Reageren op gebit 5 jarige
Naam
Bericht