Menu
 

Topic:

Borstvoeding kan miljoen levens redden

Melissa  schreef op: 06-08-2012 08:25:49
'Borstvoeding kan miljoen levens redden'


AMSTERDAM - Volgens Unicef is er overtuigend bewijs dat borstvoeding ziekten als diarree en longontsteking kan voorkomen. Jaarlijks overlijden miljoenen kinderen aan deze ziekten.

Foto: Gezondheidsnet

Als meer landen het geven van borstvoeding zouden stimuleren zou dat het leven van ruim een miljoen kinderen kunnen redden. Dat zegt Unicef naar aanleiding van de twintigste editie van de Wereld Borstvoedingsweek, die loopt van 1 tot 7 augustus.

Het percentage vrouwen dat borstvoeding geeft is de afgelopen jaren wereldwijd maar weinig gestegen: van 32 procent in 1995 tot 39 procent in 2010. Volgens Unicef is dit het gevolg van agressieve marketing door de producenten van moedermelkvervangers, regeringen die borstvoeding te weinig ondersteunen en een gebrek aan kennis over de risico's van het niet geven van borstvoeding.





In 2008 bleek uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ dat kinderen die geen borstvoeding krijgen 14 keer zoveel kans hebben om te overlijden in de eerste zes maanden dan kinderen die wel borstvoeding krijgen.
 
Quote
Navigatie
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Melissa  schreef op: 06-08-2012 08:26:16
En dit telt niet alleen voor derde wereld landen maar voor de hele wereld, dus ook in Nederland.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Famke  schreef op: 06-08-2012 08:31:02
ik vind dit soort berichten verschrikkelijk voor alle moeders die geen borstvoeding hebben kunnen geven.
Ik zelf heb ook gen bv kunnen geven en als je dit dan leest
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Melissa  schreef op: 06-08-2012 08:33:09
Maar dat maakt het toch niet minder waar. Het is geen aanval op moeders die het niet gegeven hebben of een wijzend vingertje. Het is nieuws, nieuws die misschien toekomstige moeders helpen een keuze te kunnen maken.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Boterbloem  schreef op: 06-08-2012 08:41:32
Het is gewoon een waarheid. Het is juist super dat nieuwe ouders met deze info weer opnieuw een keuze kunnen maken. Ga ik voor de fles of geef ik de borst. Als je het stil zou houden deze informatie, en je kind overlijd wel door iets wat door borstvoeding had kunnen voorkomen had je gewild dat ook maar iemand je het had verteld.

In ons hele leven gaan we keuzes maken waarbij de ene keuze slimmer is als de ander. Maar door informatie zo eerlijk mogelijk te geven kunnen ouders ook een zo eerlijk mogelijke keuze maken.

Net zoiets als informatie geven over dat je van vet eten dik wordt. Dat kunnen we opvatten als schrijnend voor de ouders die niet veel vers kunnen kopen omdat het belachelijk duur wordt, of als goede info waarbij ouders opnieuw kunnen nadenken over hoe ze dan wel aan minder vet voedsel kunnen komen...

Zo heb je in Nederland het moedermelknetwerk als je toch graag borstvoeding wilt voor je kind.

MAAR wat ik bovenal erg vind is dat op veel CB's nogsteeds gezegd wordt dat borstvoeding bij veel moeders niet genoeg voeding bevat. Laatst mijn vriendin ook weer. Dan geef je haar de jusite informatie en dan blijkt dat ze voor niets is gestopt. Niets zo pijnlijk als dat.

Dus we zullen eerst mensen die er verstand van zouden moeten hebben goed moeten informeren en opleiden. En verder ben ik voor vrije keuze van de ouder. Dus gewoon eerlijke informatie geven en dan kan de ouder op basis daarvan zelf de keuzes maken.

 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Alice  schreef op: 06-08-2012 09:27:14
Vind er niets kwetsends aan, maar ok, ik kon wel borstvoeding geven en heb dat dan ook gedaan.

Dit soort informatie mag niet achtergehouden worden. Als je wel geprobeerd hebt om bv te geven, maar het is niet gelukt, dan heb je toch niets om je schuldig over te voelen? Als je domweg voor een fles gekozen hebt omdat 't makkelijker is, ja, dan heb ik weinig respect voor die keuze, maar iemand heeft natuurlijk het recht om die te maken.
Maar wellicht had ze anders gekozen als bekend was dat het 50% meer kans op wiegendood geeft, meer kans op bepaalde kankersoorten, obesitas waar veel mensen direct of indirect aan overlijden, suikerziekte.. ga zo maar door.

Of zoals in het artikel.. 14 keer meer kans om te overlijden in de eerste 6 maanden!! Da's toch schrikbarend. Maar wel allemaal panisch doen over een kind op zn buik leggen ipv op zijn rug
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Liefje  schreef op: 06-08-2012 09:33:50
Ik denk altijd maar alles kan....en hier een die bewust kiest voor de fles maar goed niemand hoeft ook respect voor mij te hebben hoor
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Alice  schreef op: 06-08-2012 09:35:32
Ik zeg niet dat ik geen respect heb voor de persoon, ik heb geen respect voor de keuze, verder kan je een geweldige vrouw en moeder zijn.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Liefje  schreef op: 06-08-2012 09:47:23
Snap ik zal het zo zeggen niemand hoeft ook respect te hebben voor mijn keuzes, zolang ik er maar achter sta
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Sapperdeflap  schreef op: 06-08-2012 09:52:17
Ik kan altijd zo weinig met dit soort berichten.

Natuurlijk is het geven van borstvoeding goed, maar om nou te stellen dat het voorkomst dat baby's overlijden aan longontsteking of iets dergelijks vind ik vrij kort door de bocht. Stel dat je kind overlijdt aan longontsteking, dan weet je toch niet zeker of dat voorkomen had kunnen worden door het geven van borstvoeding? Het lijkt me ook dat je kind kan overlijden aan, daar is ie weer, longontsteking terwijl je borstvoeding geeft.

Alice, ik vind het niet zo vriendelijk van je als je zegt dat je geen respect hebt voor iemands keuze om flesvoeding te geven. Diegene zal er een goede reden voor hebben en jij kan het niet eens zijn met die reden, maar dat neemt niet weg dat gewoon "geen zin" ook een goede reden kan zijn voor iemand.

Disclaimer: ik heb borstvoeding gegeven en haatte het. Mijn kop kwam tot rust toen ik na een aantal maanden overging op de fles. Ik was dus zo iemand die niet durfde te stoppen, omdat je toch het beste voor je kind wil! Helaas was het niet het beste voor mij en had ik er veel eerder mee moeten stoppen. Toch ben ik twee keer zo dom geweest om tegen beter weten in door te zetten.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Mamalu  schreef op: 06-08-2012 10:03:28
Dit is een wetenschappelijk onderzoek, je kan dus wel degelijk stellen dat in de groep 'kindjes die bv kreeg' minder kindjes overlijden dan in de groep 'kindjes die geen bv kreeg'. Niets kort door de bocht dus.

En waarom zijn we altijd verplicht de keuze van een ander te respecteren? Ik kan er ook niet bij dat mensen bewust kiezen voor de fles, als ze niet eens proberen bv te geven. Ik vind het vreselijk voor mama's die proberen en niet kunnen, daar kan je dan ook niets aan doen, maar het niet doen 'omdat je geen zin hebt' vind ik, persoonlijk, onbegrijpelijk.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Jantjemv3  schreef op: 06-08-2012 10:27:49
Dit artikel gaat over het terugdringen van kindersterfte en kan (volgens mij) het beste gelezen worden in relatie met dit artikel van Unicef: http://www.unicef.nl/pers/persberichten/unicef-focus-op-diarree-en-longontsteking-vermindert-kindersterfte/

Hier in Nederland overlijden kinderen gelukkig niet zo snel aan diaree.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Jantjemv3  schreef op: 06-08-2012 10:29:52
Niet dat dat iets afdoet aan de waarde van borstvoeding overigens. Maar in Nederland weert iedereen wel wat de mogelijkheden zijn (je wordt ermee doodgegooid bij de verloskundige), terwijl in ontwikkelingslanden het geven van flesvoeding juist vaker gezien wordt als het beste voor je kind.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Miesje  schreef op: 06-08-2012 11:03:51
ben het helemaal eens met alice en boterbloem.
het is goed dat dit gepubliceert word.

 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
An  schreef op: 06-08-2012 13:03:10
Als men met zulke berichten komt, dan wordt het ook eens tijd dat er standaard goede begeleiding komt voor vrouwen om borstvoeding te kunnen geven. Zeker in het ziekenhuis.

Verder is het in Nederland belangrijker dat artsen niet zo eigenwijs zijn en wat beter hun best doen. Dat zal meer levens (en handicaps) schelen dan borstvoeding geven.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Bepje  schreef op: 06-08-2012 13:05:59
Het gaat om een wereldwijd onderzoek. In Nederland hebben we goede babyvoeding die aan hoge eisen moet voldoen en het beste drinkwater uit de kraan dan waar dan ook.
Het gaat er niet om dat moeders die geen borstvoeding hebben gegeven aangevallen worden, niet iedereen kan dat immers, maart het is wel goed dat er aandacht voor is.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
M&j  schreef op: 06-08-2012 15:55:17
In Nederland hebben we dezelfde babypoeder als in derde wereld landen, zoveel verschillende soorten worden er niet gemaakt maar hier hebben wij hele goede gezondheidszorg en hygiëne en dat maakt een groot verschil. Hoewel het natuurlijk ook positief is als kinderen minder medicatie nodig hebben en minder ziekenhuis opname.

De winsten die fabrikanten maken hier in het westen worden in armere landen waar geen regelgeving is gebruikt om reclame te maken en om artsen te beïnvloeden. Daar is de zuigelingen sterfte dramatisch toegenomen door toedoen van KV.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Mitch  schreef op: 06-08-2012 15:59:21
Ik denk dat het te maken heeft met het water waarmee het bereid word.
Het water is hier veel beter dan in een derde wereldland, dus dan lijkt het mij beter dat je borstvoeding geeft wanneer je geen schoon water om handen heb.
Ik denk dat het in Nederland een mindere noodzaak is om bv te geven dan in armere landen.

Ik ben voor bv maar niet ten koste van alles.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Jolijn  schreef op: 06-08-2012 16:15:12
ik ben wel benieuwd hoe het onderzoek is gedaan. En of er ook gekeken is naar de omstandigheden waarin moeders ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven. Kindersterfte is erg hoog in Somalie. Daar wordt ook weinig ingeënt en er zijn hongersnoden en veel ziektes. Wordt dan ook gekeken naar de borstvoeding/niet borstvoeding verhouding per land? en naar regio's waar ziektes zijn uitgebroken? status van de gezinnen? Kun je eigenlijk wel borstvoeding geven als je zelf bijna sterft aan de hongersnood?
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
M&j  schreef op: 06-08-2012 16:33:07
In Somalië sterven kinderen aan ondervoeding waarbij ondervoeding van de moeder een grote rol speelt bij jonge zuigelingen.
Dit gaat om longontsteking en diarree, daar speelt vervuild water een grote rol maar ook dat de kinderen de afweerstoffen van hun moeder niet mee krijgt en daardoor een stuk bescherming mist.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Alice  schreef op: 06-08-2012 16:34:26
Jolijn, ja dat kan.
En nee, het moet niet ten koste gaan van alles.

Hetgeen gebeurt in derde wereld landen is dat men ofwel verontreinigd water gebruikt, ofwel besmette flessen, ofwel te weinig poeder in een fles om zo wat geld te besparen.
Juist die kindjes zijn zo enorm gebaat bij borstvoeding, ook bij diarree of andere ziektes.

Maar ook hier heeft een kind een enorm voordeel bij borstvoeding, dat wordt vaak onderschat. En ook hier wordt gesjoemeld met poedermelk, extra schepje, want dan slaapt hij zo lekker, of extra flesje ook al zitten we al aan de max, en ondertussen die niertjes maar overbelasten.

 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Janneke  schreef op: 06-08-2012 16:39:23

Quote mv nynke:
ik vind dit soort berichten verschrikkelijk voor alle moeders die geen borstvoeding hebben kunnen geven.
Ik zelf heb ook gen bv kunnen geven en als je dit dan leest



Ik snap wel wat je bedoeld, ik heb één van mijn kinderen geen borstvoeding kunnen geven en als ik dit soort artikelen lees steekt dat.

Verder vind ik het wel goed dat het gepubliceerd word hoor, maar denk er dan wel meteen met een traan in mn ogen aan wat ik die ene niet kon geven en dus tekort gedaan heb ofzo. Een soort schuldgevoel waar ik niks aan kon doen.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Liefje  schreef op: 06-08-2012 16:54:58
Maar ook hier heeft een kind een enorm voordeel bij borstvoeding, dat wordt vaak onderschat. En ook hier wordt gesjoemeld met poedermelk, extra schepje, want dan slaapt hij zo lekker, of extra flesje ook al zitten we al aan de max, en ondertussen die niertjes maar overbelasten.

[/quote]

oke maar hoe zit dat dan met bv das toch ook op verzoek dus snap het niet helemaal als een baby een extra flesje wil of een x extra de borst....komt op hetzelfde neer voor de niertjes
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Janneke  schreef op: 06-08-2012 17:00:14
Ik heb nooit gesjoemeld met de poedermelk, nooit over de liter en nooit schepjes te veel.
Ik deed altijd een beetje extra water per fles.

Liefje het gaat volgens mij om de toegevoegde eiwitten bij poedermelk waardoor de niertjes niet meer dan 1liter aankunnen.
Bij borstvoeding is dit niet zo.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Alice  schreef op: 06-08-2012 17:09:22
Borstvoeding past zich aan op 't drinkgedrag van het kind.
Als een kind bvb op een warme dag heel vaak komt, wordt de bv gewoon "wateriger", maar even lekker. Over 24 uur krijgt het kindje dan toch precies wat 't nodig heeft.

Janneke, gelukkig dat je dat nooit hebt gedaan!
Echter, ik zou ze de kost niet willen geven die 't wel doen. Zijn genoeg mensen die het gewoon niet weten en de hoeveelheden op de verpakking enkel zien als indicatie.

Het zijn trouwens bepaalde eiwitten en het zout in de poedermelk wat het ongezond maakt als je boven de liter gaat.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Janneke  schreef op: 06-08-2012 17:21:56
Daar verdiep je je toch in als je flesvoeding geeft.
Het is al even geleden, maar inderdaad ook het zout.

Eigenlijk zou het verplicht op die bussen moeten staan waarom het niet mag.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Liefje  schreef op: 06-08-2012 17:26:06
nee verdiep ik mij niet in geef gewoon precies wat mag....
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
M&j  schreef op: 06-08-2012 17:26:33

Quote Liefje:
Maar ook hier heeft een kind een enorm voordeel bij borstvoeding, dat wordt vaak onderschat. En ook hier wordt gesjoemeld met poedermelk, extra schepje, want dan slaapt hij zo lekker, of extra flesje ook al zitten we al aan de max, en ondertussen die niertjes maar overbelasten.



oke maar hoe zit dat dan met bv das toch ook op verzoek dus snap het niet helemaal als een baby een extra flesje wil of een x extra de borst....komt op hetzelfde neer voor de niertjes[/quote]


Per 100 ml zit er in KV de dubbele hoeveelheid aan eiwitten dan in moedermelk, had allang verandert kunnen worden maar ja......
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Mitch  schreef op: 06-08-2012 17:26:48
Tja tegenwoordig word het zelfs door kinderartsen " voorgeschreven".
Hij groeit zo slecht dus doe maar een extra schepje melkpoeder erbij.
Tenminste als je de fora en alles moet geloven dan, en ik neem aan dat men daar niet over liegt.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Mamaloes  schreef op: 06-08-2012 17:31:13
Ik moet er niet aan denken dat er per jaar een miljoen mensen meer blijven leven dan nu. We zijn al met zoveel!!
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
M&j  schreef op: 06-08-2012 17:33:27
Het gekke is mamaloes, als de zuigelingen sterfte terugloopt loopt het geboorte cijfer ook terug en de moeder sterfte ook.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Borstvoeding kan miljoen levens redden
Naam
Bericht