Menu
 

Topic:

'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'

Monica Mv 2  schreef op: 31-07-2012 11:14:46
AMSTERDAM - Huisartsen schrijven kinderen steeds vaker onnodig laxeermiddelen voor bij buikpijnklachten.

Foto: ANP2 Vorig jaar gebeurde dat bij ruim 400.000 kinderen, vijf jaar eerder kregen nog geen 300.000 kinderen de middelen voorgeschreven. Kinderartsen spreken van een zorgelijke ontwikkeling, schrijft het AD dinsdag.

"Huisartsen zijn geneigd snel voor laxeermiddelen te kiezen omdat dat minder arbeidsintensief is", zegt kindergastro-endoloog Marc Benninga van het Emma Ziekenhuis in Amsterdam in de krant.

"Zonder medicatie behandelen is moeilijker, omdat dat een intensievere behandeling vereist en patiënten vaker gezien moeten worden". Buikpijn zou vaak worden veroorzaakt door stress.

Laxeermiddelen als Movicolon en Forlax werden vorig jaar in totaal aan 419.000 kinderen voorgeschreven, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Vijf jaar daarvoor gebeurde dat bij 282.000 kinderen.


Lobby

Ook de lobby van fabrikanten van laxeermiddelen speelt een rol, volgens Benninga. Omdat laxeermiddelen op recept veelal vergoed worden door zorgverzekeraars, worden de verzekeraars de dupe van het veelvuldig onnodig voorschrijven van de middelen.

Schadelijk voor de gezondheid is het geven van laxeermiddelen aan kinderen niet. Alleen bij heel jonge kinderen die te veel innemen kunnen vervelende bijwerkingen optreden. Benninga schat dat jaarlijks bij honderdduizend kinderen daadwerkelijk laxeermiddelen nodig zijn, bij de overige voorschrijvingen is het middel overbodig.


Twintig procent

Geschat wordt dat zo'n twintig procent van de schoolgaande kinderen last heeft van buikpijn. Volgens de krant is het aantal kinderen dat in de afgelopen tien jaar met buikpijn naar de huisarts ging, iets toegenomen.

Door: Novum .
 
Quote
Navigatie
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Monica Mv 2  schreef op: 31-07-2012 11:16:43
Ik weet overigens heel even hier bijna niets op te zeggen.

Mijn zoontje zit ook aan de macrogol

Zal er later misschien nog op terugkomen. Op dit moment denk ik ook dat forlax, ed wel heel erg snel voorgeschreven word

 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Misbren  schreef op: 31-07-2012 11:22:44
Ik denk dat een gezond eetpatroon veel van de onnodige voorgeschreven laxeermiddelen zou kunnen voorkomen.
Ik heb 3 kinderen waarvan mijn oudste pds heeft.
Als we een keer wat ongezonder eten heeft ze sneller/meer klachten dan wanneer we gezonder eten.
Natuurlijk zijn er ook kinderen (zoals guus) die baat hebben bij laxeermiddelen.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Monica Mv 2  schreef op: 31-07-2012 11:28:19
Ik denk dat je daar een heel goed punt hebt.

Goed eten en voldoende drinken, denk dat veel kindjes dat echt niet doen.

Mijn dochter heeft net als mij PDS, ze heeft ook forlax/macrogol gehad. Toen we bij de dietiste kwamen omdat ze heel mager is en weinig eet kwamen er wat dingetjes naar boven wat haar verstopte darmpjes verklaarden. Bij haar was het, het te weinig drinken (want juist dan heeft forlax de omgekeerde wending) en ze at teveel brood, pasta's ed.

Nu we op haar eten letten gaat het een stuk beter. Af en toe heeft ze een paar dagen wat hulp van een beetje forlax of een microlax nodig maar ze weet zelf al wat ze moet doen.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Kim83  schreef op: 31-07-2012 12:11:22
Ik heb 3 dochters waarvan 2 aan de Forlax.
Toch eten wij gezond, gevarieerd en drinken de meiden voldoende. Heb destijds van alles geprobeerd maar niks hielp. Iedere keer naar de kinderarts, hele buik vol met ontlasting en dan mochten we pas naar huis als het eruit was. Dus dan kregen ze weer een klysma. Ook thuis als ze moesten poepen, drama, ze durfden niet eens meer. Ik moest ze dan in een bepaalde houding vasthouden boven een handdoek net zolang tot het kwam. Dat ging gepaard met veel huilen en zelfs brullen. We hebben zelfs een keer politie aan de deur gehad omdat ze zo tekeer gingen.
Dus ik ben allang blij dat ze nu aan de Forlax zitten, want nu gaat het eigenlijk goed. Ze krijgen om de dag 1 zakje in hun thee en ik let erop dat ze regelmatig naar de wc gaan.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Essie@  schreef op: 31-07-2012 12:35:30
Mijn dochter van 8 zit ook regelmatig aan de Forlax. Vanmorgen weer bij de huisarts geweest voor een nieuwe lading. De komende 6 maanden moet ze het gaan gebruiken. Zij heeft geen last van buikpijn maar ze zit helemaal verstopt. Kan al 2 weken niet naar de wc en heeft last van overloop. Met de Forlax gaat het uiteindelijk over en kan ze weer normaal naar de wc. Het is een steeds terugkerend probleem bij haar. Gaat het een paar maanden forlaxloos goed en dan zit ze zo opeens weer volledig verstopt. Zij loopt al sinds haar 3e bij de kinderarts. Zij heeft met 3 jaar in het ziekenhuis dagbehandeling gehad met hoge klysma's omdat niks meer hielp, geen poedertje of drankje niks. Zo ver willen we het niet meer laten komen. Dus ze schrijven het vast snel voor maar in sommige gevallen zoals bij mijn dochter is het echt nodig.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Monica Mv 2  schreef op: 31-07-2012 12:58:30
Bij sommige is het ook echt nodig.

Maar, ik ken echt wel gevallen waar ze het zo zonder foto ofzo voorschrijven.

En om heeeeeeel eerlijk te zijn. Ik denk dat Guus daar nu de dupe van is geworden.

Mijn schoonzusje vergeleek haar moeilijk poepend zoontje met Guus. Dat vreet, je moet je steeds "verdedigen". Net zoals mijn moeder toen Guus 1,5 jaar oud was zei, je doktert teveel met hem, we kunnen allemaal wel eens een paar weken slecht naar de wc.

Dan denk ik, dat zijn toch ook deels de dokters schuld. Stuur ouders eens eerst naar een voedingsdeskundige en leg het eetpatroon van het kindje eens neer. Misschien dat daar veel te halen valt. Bij veel kindjes zal dat niet zo zijn maar als bij 419.000 kindjes dit voorgeschreven word en bij 1/3e ligt het aan de voeding, dan is er zowel voor ouders, artsen verzekeraars en kinderen toch veel gewonnen.

Of zeg ik nu iets raars?
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Lot  schreef op: 31-07-2012 13:05:03
Nee, volgens mij heb je gelijk. Ik sta hier een beetje dubbel in: aan de ene kant wordt het inderdaad veel voorgeschreven, aan de andere kant kan er veel leed voorkomen worden als kinderen niet te lang met obstipatie lopen. En het kan geen kwaad, die forlax.
Mijn dochter groeit ook slecht, gebruikt soms forlax (nu al een tijd niet nodig geweest), maar we kregen ook een verwijzing naar de dietist en psycholoog. De psycholoog vertelde ook hoe belangrijk het is dat een kind niet verstopt raakt en geen pijn krijgt bij het poepen. Want pijn bij het poepen=niet meer willen poepen=niet meer kunnen eten, en dat is een cirkeltje waar je heel moeilijk uit komt.

Ik vind dus dat het gebruik van laxeermiddelen zeker niet geschuwd hoeft te worden, maar dat er gelijktijdig ook door een dietist naar het voedingspatroon moet worden gekeken.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Nicole_mv_tatum_en_r
enske
  schreef op: 31-07-2012 14:51:40
Hier heeft de oudste ook een tijd aan de forlax en macrogol gezeten. Haat eet en drinkpatroon is goed, zit bij haar volledig tussen de oren. Ze doet er alles aan om het maar op te kunnen houden. Ongeveer 2 maanden geleden naar de homeopaat geweest omdat we zelf ook niet zo blij zijn met al die laxeermiddelen. Daar hebben we iets gekregen om te poepen. Zodra ze weer eventjes niet gepoept heeft weer een paar dagen dat middel geven en ze poept weer als vanouds. Tot nu toe hebben we dit pas 1x hoeven geven en poept ze weer heel goed. Ik ben blij dat ik van die laxeermiddelen af ben en het homeopatisch op kan lossen.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Misbren  schreef op: 31-07-2012 15:19:06
Toen mijn oudste vorig jaar naar de middelbare school ging en zelf moest zorgen dat ze goed at ging het even mis.
Na een goed gesprek en uitleg heeft ze het zelf zonder middelen kunnen oplossen.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Sabina Mv Milou En R
avi
  schreef op: 31-07-2012 15:43:58
Milou, bijna 3, krijgt zo nu en dan ook forlax omdat ze dan volledig verstopt is en ruim een week niet gepoept heeft. Ze begint dan te klagen over vreselijke buikpijnen en kan echt niet poepen dan. Na 2/3 dagen een zakje forlax gaat het weer maanden goed.
Ik ben blij dat ze het krijgt want het is zo zielig!

Monica, voel je niet aangesproken door het bericht, Guus heeft het (jammer genoeg) nu eenmaal nodig!
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Mama2  schreef op: 31-07-2012 21:59:43
Robin zit nu op 4 zakjes forlax per dag, en helaas zodra wij minderen slibt hij weer vast, hij heeft dit probleem al sinds zijn 2e en ik ben bang dat hij er nooit vanaf komt.

maar kan mij wel voor een deel vinden in dit bericht.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Monica Mv 2  schreef op: 31-07-2012 22:40:30
Sabina, ik voel me absoluut niet aangesproken hoor.

Maar ik denk echt wel dat het klopt. Net zoals mensen tegen ons zeggen, die van ons heeft ook zo erg obstipatie.

Dat is een tandartscontrole vergelijken met een wortelkanaal behandeling "auwa"

Sommige kids hebben het nodig en bij andere valt er veel te winnen, dat weet ik zeker. Ik heb een vriendin en zij krijgt 1 zakje er niet in bij haar zoontje. Totdat ik zag hoe ze het deed. Jaaaaa tuurlijk, ben eens strenger. En niet asjeblief opdrinken. En dan een volle beker geven. Gewoon in een bekertje, klein beetje ranja erbij, roeren en drinken en eerder ga je niks doen. Om daarna dan een volle beker drinken te geven die hij lekker vind. Ze kon niet hard zijn zei ze.

Nou Moontje wel, en nu drinkt hij het zonder morren en ik heb echt niks gedaan als alleen duidelijk geweest.

Maargoed, bij haar ben ik dan wel zeker (zij zelf ook) dat het aan het eten ligt, hij eet alleen brood, macaroni 2 keer in de week, friet, veel koekjes en wat aardappelpuree. Voor de rest eet hij niks. Groente lust hij niet, af en toe een appeltje dan wel maar that's it.

 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Marion  schreef op: 31-07-2012 22:45:49
jullie zeggen dat het misschien wel door de voeding komt. maar hoe verklaar je babys die aan de laxeermiddel zitten? die krijgen alleen nog maar melk
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Monica Mv 2  schreef op: 31-07-2012 22:48:30
dat ligt eraan flessenmelk of moedermelk.

Bij Guus speelde het probleem vanaf dag 1.

Maar bij veel kinderen pas later, zo gauw ze aan vaste voeding beginnen of op peuter/kleutertijd.

Die zitten echt wel in die 419.000
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Mitch  schreef op: 31-07-2012 22:58:17
Hoe vaak hoor je nu wel niet met flessenmelk dat mensen een extra schepje erin doen bijvoorbeeld.
Mijn kinderen hebben de neiging om snel te verstoppen als baby, wanneer ik extra water bij de fles in deed ging het steeds makkelijker.
Ik heb weleens een fles olie in een bad gegooit zodat mijn zoon daarin kon ontlasten, klinkt smerig maar zo heeft iedereen zijn eigen manier denk ik dan
Nu is hij 6 en heeft vaker diarree dan dat hij verstopt zit en met mijn dochter is het ook goed gekomen.
Ik wil niemand kwetsen of voor het hoofd stoten maar ik geloof dat heel veel jonge kinderen hun darmen al verpest worden door zo vroeg te laxeren.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Proudmum  schreef op: 31-07-2012 23:39:44
ik moet voor marit officeel 4 zakjes de dag geven maar dan klaagt ze de hele dag over buikpijn, ik ben eens gestopt en ja nu heeft ze 1 x per dag heel erg pijn gaat naar de wc poept veel en over is het. ik had ze zelf ook ben ook gestopt, heb ze alleen bij bepaalde producten als banaan nog nodig, Emma had ze met 4 mnd al daar ben ik ook mee gestopt en af en toe is het iets dik, dan masseer ik haar buikje goed geef haar iets meer te drinken en gaat het ook goed. Ja ik vind dat er erg veel van die zakjes over de toonbank gaan bij de apotheek.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Harleysmama  schreef op: 01-08-2012 06:45:22
Mijn zoon heeft tijdelijk movicolon junior gehad, hij was nog niet poepzindelijk en klaagde steeds over buikpijn. Ik er mee naar de dokter, die schreef het voor. Het heeft heel goed gewerkt, want hij poepte eindelijk weer, maar was gelijk ook poepzindelijk.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Lot  schreef op: 01-08-2012 07:59:14
Maar dat is dus niet zo Mitch, je verpest de darmen er niet mee. Tuurlijk is het beter als je het met het aanpassen van de voeding kan redden. Maar mijn dochter eet heel veel groente, drie stuks fruit per dag, veel nootjes, maar kon toch geen ontlasting krijgen. Zij heeft problemen in haar motoriek, waardoor al haar spieren heel gespannen zijn, en dat heeft ook effect op haar darmen. Dus sommige kinderen hebben het gewoon nodig. En het kan geen kwaad. In tegenstelling tot veel homeopatische middelen, waar alcohol en giftige stoffen in zitten
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Harleysmama  schreef op: 01-08-2012 08:04:15
Lot wat je nu zegt is niet waar. Zeker middelen voor kinderen zijn alcoholvrij en bevatten zeker geen giftige stoffen. Ik ben niet tegen maar ook niet voor het gebruik van laxeermiddelen. Mij is vertelt dat te lang gebruik van laxeermiddelen zeker later voor darmproblemen kunnen zorgen. Hier hoeft mijn zoon gelukkig geen laxeermiddelen meer te gebruiken. Voldoende vezels, vocht en beweging zorgen er voor dat het super gaat. En mocht het een keer niet echt lukken geef ik hem een plak roggebrood en hij kan weer poepen.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Lot  schreef op: 01-08-2012 08:18:17
Blijkbaar hebben wij verschillende ervaringen Harleysmama. Ik heb als kind middelen van de homeopaat gekregen waar gewoon arcenicum in zat. Dat is rattengif. En ook voor mijn kinderen kreeg ik middelen met alcohol.
Bij de reguliere middelen hangt het er van af wat je gebruikt, maar Forlax kan echt niet zorgen voor latere darmproblemen. Dat is het darmprobleem zelf, Forlax maakt de darm niet lui maar zorgt er voor dat vocht beter wordt opgenomen.
Fijn dat jouw zoon het niet nodig heeft, mijn dochter inmiddels ook niet meer, maar zo nodig geef ik het gewoon. Zij is 112 cm en weegt 16 kilo, door de verstopping gaat ze nog minder eten en is ze gewoon ondervoed.
Bij de gewone verstopping kan je het inderdaad met aanpassing van de voeding, vocht en beweging af, maar bij sommige kinderen is er gewoon meer aan de hand.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Monica Mv 2  schreef op: 01-08-2012 10:13:55
Ik denk dat je je veel te veel aangevallen voelt Lot.

Bovendien denk ik dat Mitch wel gelijk heeft.

Je darmen worden er lui van in de loop van de tijd.
 
Quote
RE: 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Alice  schreef op: 01-08-2012 10:20:27

Quote Mitch:
Hoe vaak hoor je nu wel niet met flessenmelk dat mensen een extra schepje erin doen bijvoorbeeld.
Mijn kinderen hebben de neiging om snel te verstoppen als baby, wanneer ik extra water bij de fles in deed ging het steeds makkelijker.
Ik heb weleens een fles olie in een bad gegooit zodat mijn zoon daarin kon ontlasten, klinkt smerig maar zo heeft iedereen zijn eigen manier denk ik dan
Nu is hij 6 en heeft vaker diarree dan dat hij verstopt zit en met mijn dochter is het ook goed gekomen.
Ik wil niemand kwetsen of voor het hoofd stoten maar ik geloof dat heel veel jonge kinderen hun darmen al verpest worden door zo vroeg te laxeren.



Inderdaad.. maar ook heel veel rotzooi die al in die kindjes wordt gegooid, op een veel te jonge leeftijd.
Heb 't dan over middeltjes zoals bvb Infacol. Eerste 6 maand enkel melk, geen andere troep.
Fruit- en groentenpapjes horen er ook niet in.
Net zo min als vlees het eerste jaar... er is niets dat zo moeilijk verteerbaar is als vlees.
Koemelk zal ik maar over zwijgen... denk dat iedereen mn stokpaardje onderhand wel kent.
 
Quote
Navigatie


Reageren op 'Kind krijgt te vaak laxeermiddel'
Naam
Bericht