Menu
 

Topic:

Abortus is nog steeds taboe

Dano  schreef op: 06-07-2012 08:59:23
AMSTERDAM - Van de vrouwen die ooit een abortus hebben overwogen, hield 55% het kindje uiteindelijk toch. Dat blijkt uit onze enquête. Wie er wel voor koos om het te laten weghalen, praat daar uit schaamte nauwelijks over. Want abortus is nog lang niet uit de taboesfeer.

Zij besloten een abortus te ondergaan

Nederlandse vrouwen denken bepaald niet lichtzinnig over abortus. Een paar vrouwen (namen zijn gefingeerd) over hun moeilijke beslissing.....

?Ellen: “Ik was zeventien en kwam er na dertien weken achter dat ik zwanger was van mijn vriendje. Onze relatie was niet serieus en ik had ook geen baan of geld om een kind te onderhouden, dus heb ik de foetus laten weghalen. Nog steeds sta ik achter die beslissing.”

Katinka: “Ik was destijds achttien jaar en vond mezelf veel te jong om moeder te worden. De jongen die het kind had verwekt, wilde ook geen vader worden, dus ik wist dat ik er alleen voor zou staan als ik het kindje liet komen. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar ik besloot toen een abortus te ondergaan. Ik zou het nooit meer overdoen.”

Zij besloten het kindje te houden

Niet elke vrouw die zwanger raakt, belandt op een roze wolk. Deze vrouwen worstelden met het grootste dillemma ooit,maar hielden hun kindje.

Ingrid: “Ik was zwanger van een andere man dan mijn echtgenoot. Toch besloot ik om de zwangerschap niet af te breken. Helaas kreeg ik met twintig weken een miskraam en verloor ik alsnog de tweeling die ik droeg.”

?Stefanie: “Ik kon geen kinderen krijgen, was me verteld. Daar had ik me bij neergelegd, het hoofdstuk was afgesloten. En toen werd ik alsnog zwanger. Ik vond het heel moeilijk dat mijn toekomstperspectief compleet veranderde. Ik had mijn leven al anders ingericht en heb serieus een abortus overwogen, maar het kind uiteindelijk toch gehouden. Gelukkig!”

Abortus in Nederland

Abortus is in Nederland legaal. Per jaar gaat het om 32.000 gevallen (in VROUW Magazine 28 wordt abusievelijk gesproken over 320.000 gevallen. red.). Wie overweegt om een zwangerschap te laten afbreken,moet eerst een afspraak maken met een arts. Dat kan de huisarts zijn, maar ook een arts in het ziekenhuis of de abortuskliniek. Er zijn in Nederland 17 abortusklinieken en 108 ziekenhuizen waar zwangerschappen kunnen worden afgebroken. Minderjarige meisjes hebben officieel toestemming nodig van een van de ouders of van de wettelijke voogd wanneer ze een abortus willen ondergaan. Als een meisje haar zwangerschap voor haar ouders geheim wil houden, kan ze zich wenden tot de huisarts. Die heeft namelijk beroepsgeheim en is niet verplicht de ouders in te lichten. Ook kan ze terecht bij een abortuskliniek waar ze wordt doorverwezen naar een speciale hulpverlener die haar helpt om een weloverwogen beslissing te nemen.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 15:20:38
Nee, ik rek geen levens omdat ik iemand hier wil houden. Ik maak wel gebruik van medicijnen of behandelingen die leven veraangenamen.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Ivy  schreef op: 06-07-2012 15:25:26
Ik zou dat zelf, denk ik ook zo doen als Suus.

Wat ik wel een hele lastige vind: Stel dat je bij de 20-weken echo te horen krijgt dat je baby nooit levensvatbaar zal zijn. Dan kun je of doorgaan en bevallen van een doodgeboren of stervende baby of je kiest voor abortus.

Dan zou ik het dus wel heel, heel moeilijk hebben om bij mijn standpunt te blijven, wetende hoeveel verdriet en pijn het ook bij mijn andere kinderen teweeg zou brengen. Zeker omdat ik zoveel last en pijn heb bij zwangerschappen.

Als er gevaar was voor mijn eigen leven zou ik het nog moeilijker hebben. Ik kan er dan toch niet voor kiezen om mijn man met 7 kindjes te laten zitten?

Met andere woorden: Ik weet wel hoe ik moet denken en wat ik zou moeten kiezen, maar dat zou ik toch wel heel moeilijk vinden.

En in geval van verkrachting vind ik het ook erg lastig trouwens.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 15:36:42
Die behandelingen zijn ook niet natuurlijk...ik zie het verschl echt niet!
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Boterbloem  schreef op: 06-07-2012 15:38:27
Maar als je dat verschil niet zit, ben je dan ook niet tegen het beeindigen van leven buiten de buik?

Daar zie ik het verschil dan weer niet in... Of je het leven nou stopt in de buik of erbuiten. Alleen zal heel NL op z'n kop staan als je kind gehandicapt wordt dat je het om laat brengen...

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Boterbloem  schreef op: 06-07-2012 15:40:10
snap natuurlijk wel dat je daar op tegen bent alleen zie ik daar het verschil weer niet in.

Je beeindigd zelf het leven niet van een ander is mijn mening. Ik zou idd wel pijnstilling e.d. geven om een leven te veraangenamen. Waarom pijnlijden als het niet nodig is? Die combinatie snap ik niet.

Ook niet om iemand te behandelen waardoor hij in leven kan blijven, het lichaam moet het namelijk zelf opgeven. Als een behandeling niet kan helpen zal het lichaam het alsnog zelf opgeven. Snap die combinatie niet zo...
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 15:44:00
Een behandelin is in mijn beleving iets anders dan beslissen over iemands leven danwel dood. Als ik een chemo neem, dan hoop ik mijn leven te rekken, maar nog steeds bepaalt de natuur wanneer ik dood ga.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Corine86  schreef op: 06-07-2012 15:49:00
soms heb je idd geen keus maar dan meer als het leven van de moeder gevaar loopt. Dat zou ik een heel moeilijke keuze vinden.

Maar toch zou ik nooit een leven beeindingen. Puur omdat ik vind dat elk mens hoe klein ook de kans moet hebben om te leven.

Ons dochtertje is kort na haar geboorte overleden tgv TGA (hartafwijking) dit hebben ze niet op de echo gezien, Maar als ze het wel hadden gezien had ik nog de zwangerschap uit gedragen. Hoe moeilijk het ook is om te bevallen van een overleden kindje of een kindje dat kort daarna komt te overlijden.
Daarnaast zou ik ook niet kiezen voor euthanasie. Puur omdat ik vind dat je als mens niet te beslissen hebt over leven en dood.

hmm geloof dat ik mezelf een beetje tegen spreek, blijkt maar weer hoe moeilijk ik dit onderwerp vnd
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 15:52:11
Nee hoor, als t aan de natuur had gelegen was je dan veel eerder dood gegaan..

Nee, bij een mensontwaardig bestaan ben ik ook niet tegen het beeindigen van leven buiten de buik.. Alleen als je behandelingen stopzet zien maar weinigen het als moord..

Nogmaals, ik ben zeker niet voor abortus als ac....
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 15:56:30
Ja dat denk jij Jen9, ik geloof iets anders.

Als iemand in leven wordt gehouden terwijl hij zonder apparaat niet kan leven.... dan vind ik dat je iemand moet laten gaan. Dan is het geen moord want iemand kan niet zelfstandig in leven blijven.

Iemand die een behandeling krijgt houdt je daardoor niet actief in leven, het biedt slechts een mogelijkheid op verlenging danwel betere omstandigheden.

Er zijn ook heel veel mensen die chemo krijgen of bestraalt worden die niet hun leven daarmee verlengen maar wel de kwaliteit verbeteren.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 16:00:27
Maar zonder kankerbehandelingen, behandelingen tegen longontsteking gaan de mensen toch eerder dood, dat is geen gedachte dat is een feit... door menselijk handelen is de gemiddelde leeftijd waarop we sterven steeds hoger, niet door de natuur. de mens heeft dit ontwikkeld, is niks natuurlijks aan... Wel een mooie ontwikkeling in de meeste gevallen.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Boterbloem  schreef op: 06-07-2012 16:01:54

Quote jen9:
Nee hoor, als t aan de natuur had gelegen was je dan veel eerder dood gegaan..

Nee, bij een mensontwaardig bestaan ben ik ook niet tegen het beeindigen van leven buiten de buik.. Alleen als je behandelingen stopzet zien maar weinigen het als moord..

Nogmaals, ik ben zeker niet voor abortus als ac....


Alleen is het punt: Wat is mensontwaardig?

Want vele mensen met afwijkingen waarvan normaal het leven beeindigd wordt vinden hun eigen leven prima.
Of hoe vaak horen we niet dat een kind met down weggehaald wordt terwijl er genoeg geboren worden en geen down blijken te hebben en gezond blijken te zijn...

Hebben wij het leven van beeindigd omdat het in Nl mag. Gezonde kinderen met allemaal verkeerde diagnoses...

Vooraf blijkt regelmatig dat het verkeerd ingeschat is. Het ene kind zou gezond zijn maar blijkt levensgevaarlijke afwijkingen te hebben, het andere kind zou levensbedreigende afwijkingen hebben maar bleek (zo goed als) gezond te zijn.

Wij bepalen wat menswaardig is en wat niet. Alleen hebben wij daar niet over te oordelen.
Want vanuit gezonde ogen gezien lijkt iets al vrij snel niet meer menswaardig, terwijl deze mensen regelmatig zelf nog wel doel in hun leven zien...
En zij weten dat er mensen zijn die hun liever niet hadden gehad omdat zij oordelen dat zij een mensontwaardig leven hebben.

Pijnlijk lijkt me dat.

Want bij jou is de beoordeling misschien pas bij heel extreem (al heb je vrijwel nooit zekerheid in de buik) maar er zijn er genoeg die om minder een abortus doen omdat de grens bij hen heel ergens anders ligt...
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Corine86  schreef op: 06-07-2012 16:03:46
zo 'ken' ik iemand die met de 20 weken echo te horen kreeg dat haar kindje direct na de geboorte zou komen te overlijden. Zwaar gehandicapt zou hij zijn.

Na de geboorte bleek dat hij "alleen maar" een hazenlipje had!!!!!!! Het is nu een gezonde peuter van 2 jaar!

wat als ze het kindje weg had laten halen?
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 16:04:07
Dat snap ik boterbloem, en dat is een heel moeilijke beslissing die eigenlijk niet zwart op wit te stellen is, en toch ben ik voor.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 16:04:47
Corine, dat lijkt me vreselijk...
Maar voor mij geen reden om van gedachten te veranderen.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 16:05:20
Die hazenlip lijkt me niet vreselijk trouwens.., maar de gedachte dat het was weggehaald.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Melissa  schreef op: 06-07-2012 16:05:44

Quote Mieps01:
Melissa, ik lees je een op 7 zwangerschappen, maar Er worden relatief weinig kinderen geboren. Omdat vrouwen toegang hebben tot anticonceptie.. misschien moet je eerder denken over het aantal abortussen ten aanzien van een totale vruchtbare populatie van vrouwen van nederland. en dat zal in de miljoenen zijn.

ik snap je niet helemaal, waarom moet ik naar het aantal vruchtbare vrouwen kijken, 1 op de 7 kinderen word dus al letterlijk in de kiem gesmoord, dat vind ik echt heel veel.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 16:05:50
Die ontwikkelingen zijn er nou eenmaal, dat hoor bij de ontwikkeling van het leven, de natuur. Het is nog steeds niet mogelijk voor ons om te bepalen wanneer iets leeft of niet.

Daar ligt mijn grens, actief doden mag niet.

Tegenwoordig kunnen we mensen die niet zwanger kunnen raken ook helpen dankzij ontwikkeling. Maar dat geeft nog steeds geen garantie op leven.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 16:09:14
Dus euthanasie bij mensen die lijden mag ook niet?

Ik versta duidelijk iets ander onder natuur dan jij, maar dat geeft niet..
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 16:10:38
Mag niet is niet de goede term, ik ben god, de natuur, whatever net

Maar ik ben tegen euthanasie idd.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 16:10:56
actieve dan he

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Even Anno  schreef op: 06-07-2012 16:15:23
ik kan er ook slecht tegen dat het voor sommige meiden als "makkelijk"wordt gezien.
Toen ik net wist dat ik zwanger was, kreeg ik te horen van het zusje van mijn nu-ex, dat ze net 2 weken geleden een abortus had laten doen. Haar 2e...:-S Ze was 21.
Met de reden: ja weet je, ik heb nu eindelijk een woning gekregen dus het komt niet uit nu.

Daar krijg ik dus kippevel van he...ik vind het verschrikkelijk. De reden vind ik niet oke (ik was zwanger, en nog helemaal geen huis, gelukkig na 2-3 maand een flatje!), het was al de 2e keer, en dan denk ik: je denkt hier veel te licht over. Neem dan maatregelen zodat het niet gebeurd!

Toen mijn ex weg ging en we net 4 dagen samenwoonden in de flat, toen heb ik een hele week gehuild. Ik was kapot van verdriet en heb boos tegen mijn moeder geroepen: ik wil dit niet, ik laat "het"weghalen.
Maar ik riep het uit pure onmacht, verdriet en was compleet in de war.

Heb dagenlang/nachten gepraat met mijn moeder (ben een aantal weken bij haar gebleven) en toen was het weer helder: ik ga ervoor, wat er ook gebeurd ik ga met alles wat ik kan voor dit mensje zorgen.

En nu moet ik mijn prachtige dochter van 6 uit de speeltuin halen
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Abortus is nog steeds taboe
Naam
Bericht