Menu
 

Topic:

Naar school even uitstellen?

Alice  schreef op: 16-06-2012 22:12:28
Hier in Belgie mogen de kindjes al met 2,5 naar school. Hoewel ze niet verplicht zijn, is het wel heel gebruikelijk. Ze mogen 5 hele dagen, maar ook bvb halve dagen als ze nog een middagslaapje doen. Voorwaarde is wel dat ze zindelijk zijn. Maar verder is het vrij gemoedelijk, ze hoeven niet te presteren ofzo, eerder vergelijkbaar met een peuterspeelzaal.

Mijn zoontje zou volgend jaar april mogen gaan. Maar als alles goed gaat, krijg hij in februari een broertje of een zusje. Nu zit ik daar een beetje over te denken en het lijkt mij voor hem best wel moeilijk. We moeten zindelijkheid gaan oefenen als hij net zoiets ingrijpends in zijn leventje krijgt als een broer of zus. Eventueel is hij voor die tijd al zindelijk, maar als er zoiets gebeurd kan het best zijn dat hij terugvalt. En dan ook nog 's naar school, weer zo'n grote stap.
Vind het denk ik wat veel voor 't manneke en denk erover om hem dan pas in sept. naar school te laten gaan. Kan hij rustig wennen aan de baby, hebben we de zomer voor de zindelijkheid en daarna als hij bijna 3 is, naar school.

Voor mij is 't misschien wat pittiger, 2 kleintjes thuis. Op zich leek 't me voor de baby ook fijn dat het de eerste tijd de onverdeelde aandacht kon krijgen, net als broerlief.
Een ander punt is een beetje dat ik denk dat hij school wel heel erg leuk gaat vinden. Het is een kindje dat erg graag leert en ook graag met andere kindjes speelt en voor ze zorgt.

Dus daarmee mijn twijfel. Wat denken jullie?
 
Quote
Navigatie
RE: Naar school even uitstellen?
Mai-lin  schreef op: 16-06-2012 22:29:02
Hij is nog jong, wennen aan de baby kan juist ook snel gaan. Is afwachten natuurlijk.
Of hij zindelijk is dan, weet je ook nog niet, is ook nog even afwachten.
Maar als beide goed gaat, zou ik hem zeker laten gaan. Moeten het 5 ochtenden zijn, of mag het ook minder? In 1 keer 5 is wel veel dan...
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Alice  schreef op: 16-06-2012 22:39:41
Ja, tis nog zo koffiedik kijken he.
Ik ga sowieso nog 's met zijn juffrouw praten, die woont hier in de straat. Misschien kunnen we hem inschrijven en dan in maart ofzo definitief beslissen, aan de hand van hoe het gaat. Maar ik weet niet of dat kan en mag.

Wat is jouw ervaring met wennen aan een broertje of zusje? Ging dat makkelijk of was er wel even sprake van wat strijd?
Hij zit dan misschien net in de befaamde peuterpubertijd. Kan ik mn lol op
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Alice  schreef op: 16-06-2012 22:40:25
Of het minder dan 5 ochtenden mag zijn, dat weet ik ook niet. Denk dat ze wel een soort continuiteit willen.
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Mai-lin  schreef op: 16-06-2012 22:45:53
Isis was 21 maanden, Benoe 19 maanden, Runar 2 jaar en 8 maanden toen er een baby bij kwam. Maakte me bij Isis erg druk of het allemaal wel goed zou gaan, durfde de eerste dagen de baby nauwelijks aandacht te geven als Isis erbij was .
Maar mijn ervaring is positief, ze wenden er snel aan. Jaloezie, als je dat al zo kon noemen, kwam eigenlijk pas op het moment dat de baby meer wakker werd en vooral toen het kruipen begon... dan komen ze aan het speelgoed . Maar tegen die tijd ben jezelf al gewend aan het aandacht verdelen .
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Alice  schreef op: 16-06-2012 23:02:26
Dat stelt weer wat gerust. Ik maak me er ook wel druk over. Zeker omdat mijn zoontje en ik heel close zijn, hoewel elke mama dat vast met haar kindje heeft. Hij is wel niet jaloers aangelegd, vindt het ook geen probleem als ik met andere kindjes speel of knuffel. Maar eentje die blijft is misschien anders.
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Bettie  schreef op: 17-06-2012 00:02:40
Onze zoon werd in juli 2 en mocht direct in augustus naar de peuterspeelzaal. In september werd zijn zusje geboren en ik vond dat ook te heftig voor hem en mezelf en heb het uitgesteld naar januari.

Achteraf...... had ik 'm wel gewoon direct per augustus moeten doen maar ja., wist ik veel dat ik 4 weken na de bevalling een hersenvliesontsteking zou krijgen en daarna 4 maanden volledige thuiszorg en nog 4 maanden gedeelte thuiszorg zou krijgen. Bovendien kon ik nauwelijks herrie aan mijn hoofd verdragen terwijl mijn kleine man steeds verder van de wap raakte door al die mensen in huis. Voor hem had ik dat stukje afleiding van de peuterspeelzaal echt heel graag gegund. Hij vond het nl. fantastisch toen hij ging.
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Mieps01  schreef op: 17-06-2012 03:18:08
Mijn eigen ervaring is dat mijn kinderen het heerlijk vonden om iets van zichzelf te hebben nadat hun broertjes werden geboren, ze voelen zich ook indens groot! En het is ook fijn dat je dan die uren even vol voor de baby hebt zonder dat de ander zich achtergesteld voelt. mijn zoons schelen19 maanden tussen de oudste en 19 tussen de jongste. Zindelijkheid is voor even groot feel licjamelijk. Waarom begin je niet nu gewoon in de zomer? Dan zie je wel of het zover is. Mijn oudste en middelste waren alletwee ondanks baby al met 2 jaar en 2 maanden zindelijk overdag. Ik zou sturen op wel naar school en als het dan niet lukt met zindelijkheid hou je hem thuis.
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Mieps01  schreef op: 17-06-2012 03:21:45
Oh en je kindje lijkt nu nog heel klein, maar volgend jaar april is nog heel ver vooruit hè, je zult nog schrikken hoeveel ontwikkeling er in deze periode komt!
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Mama_anja  schreef op: 17-06-2012 14:40:05
esmee was 1,5 toen nynke geboren werd en is met 2,2 maanden naar psz gegaan maar het is wel goed voor ze om ook hun eigen ding te doen hier in nl is het maar 2 of 3 dag delen maar ben blij desondanks nynke zo klein was dat ik haar heb laten gaan . esmee kan haar energie kwijt
ze hoeven hier niet zindelijk te zijn dat scheelt
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Ivy  schreef op: 17-06-2012 14:46:02
Alice Je moet doen waar je je goed bij voelt! De leerplicht geldt pas vanaf 6 jaar. Daar hoef je niet naar te kijken.

Volgens mij valt het wel mee, een peuter en een baby, maar wie ben ik ;-) Wel heel gezellig voor je oudste om in het begin toch heel betrokken te zijn bij de baby. En voor jou makkelijker om ook hem 1 op 1 aandacht te geven als de baby bijv. slaapt.

Zindelijk zijn zal vast wel lukken als je daar echt mee gaat oefenen. Maar de vraag is natuurlijk of je dat dan al wilt

Heel eerlijk, als jullie baby in februari komt, waarom niet gewoon wachten tot september voor je oudste naar school gaat? Heb je eerst wat tijd om samen aan de baby te wennen en daarna wat tijd om zindelijkheid te oefenen.

Wat je ook beslist, ik weet zeker dat je het goed doet. Je houdt zoveel van je kleine mannetje, dat gaat hij voelen en elke beslissing zul je met hem in gedachten maken. Toch sterkte bij het maken ervan. Lijkt me lastig!
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Alice  schreef op: 17-06-2012 23:05:57
Ja, het is moeilijk he Ivy.
Ook moeilijk in te schatten hoe mijn zoontje dan is, wat hij aankan en hoe hij ermee omgaat.
Moest het nu op dit moment zijn, zeg ik nee.

Maar ik zit ook heel erg met de angst dat ik hem het gevoel geef dat hij weg moet omdat er nu een nieuw kindje is.
Dat ligt waarschijnlijk meer bij mij dan bij hem, maar toch moeilijk om opzij te schuiven.
Ik heb gelukkig wel nog even de tijd. En de komende 8 maanden gaat mijn mannetje natuurlijk ook flinke stappen maken.

We zijn wel een beetje bezig met zindelijkheid, maar deze zomer is nog wat vroeg denk ik.
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Angelique  schreef op: 18-06-2012 09:17:31
idd go wth the flow

jayden is wel ietsje ouder maar hij was 3,4 toen ryan kwam hij was ook druk met zinderlijkheid en heeft dit ook gewoon super goed doorgezet totaal geen terug vallen enz is vrijsnel na de geboorte ook nachtzinderlijk geworden zonder problemen
ik denk dat zinderlijkheid gewon kind afhankelijk is ook zodner een gebeurtenis als een geboorte ka hij terug vallen
ook door school zou dat kunnen
maar kan ook dat het gewoon in een keer super geod gaat

de rest je kan allen maar gokkken
jayden is idolaat van zijn broertje
hij zou alles voor hem doen
maar sinds ryan beweegt en idd aan zijn speelgoed komt is het soms wel even heftig maar ook daar vinden we nu onze weg in
jayden naar school was ook geen prbleem hij wilde graag en nog steeds
ik moet zeggen vond het wel super fijn dat hij even dat half jaartje met ryan samen thuis was
gewoon het idee je krijgt ene neiuw broertje die is nu bij mama en duss moet jij naar school
dus bij ons kwam de timing gewoon erg goed
maar als hij eerder naar school moest dan was hij ook gewoon gegaan ook omdat hij er gewoon echt heel erg aan toe is en zo hebben beide kindjes ook even eigen tijd en das ook erg fijn
merk dat ryan even helemaal tot rust komt zonder grote broer om zich heen
maar goed jayden is natuurlijk wel ietsje ouder dan jou zoontje
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Alice  schreef op: 18-06-2012 10:53:51
@Sis, tis eigenlijk verbazend hoe flexibel dat ze zijn he. Hoeveel ze aankunnen.
Denk dat je Nick een goede basis hebt meegegeven.

Ben er nog niet uit, maar ga het voorlopig open laten en gewoon dan pas kiezen.
Denk dat heel veel ervan ook gewoon mn eigen angst is. Het is zo'n fantastisch, lief, leuk en makkelijk ventje, ben gewoon bang dat dat verandert. Loslaten heet dat misschien ook wel
 
Quote
RE: Naar school even uitstellen?
Angelique  schreef op: 18-06-2012 11:07:56
idd alice en weet je of ze nu thuis zijn of niet veranderen doen ze toch wel
jayden was ook super makkelijk en lief enz maar is echt een heuze peuter nu die ik soms echt wel even in een hoge boom wil hangen of achter het behang plaken ofzo
maar ach vaak is het toch mijn lieve monster
 
Quote
Navigatie


Reageren op Naar school even uitstellen?
Naam
Bericht